Skaftdammsugare – Bäst i test

En bra skaftdammsugare kan vara ett extremt smidig alternativ till den mer traditionella dammsugaren. Speciellt om det är en modell som är 2-i-1 som även har en löstagbar handdammsugare. Nedan tittar vi närmare på skaftdammsugare som antingen fått utmärkelsen “bäst i test” eller som fått mycket goda omdömen.

🏅Bäst i test

Skaftdammsugare bäst i test

Bosch BSS81POW

Bästa pris hos:

💛 Bra val!

Handdammsugare bäst i test

Dyson V8 Absolute Plus

Bästa pris hos:

🔔 Budgetval

Skaft- och handdammsugare test

Xiaomi Dreame V10

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Dyson V11 Absolute Extra - skaftdammsugare

Dyson V11 Absolute Extra

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Skaft- och handdammsugare utifrån test & omdömen

De flesta hushåll har åtminstone en dammsugare och kanske till och med en grovdammsugare. Men när det gäller att exempelvis få upp smulor efter frukosten eller om du snabbt vill städa av mindre ytor kan en sladdlös skaft- och handdammsugare vara ett strålande komplement. Inte alla skaftdammsugare går dock att använda som en handdammsugare men alla modeller vi valt att titta närmare på är så kallade 2-i-1.

Urvalet av skaftdammsugare är relativt stort och det kan säkert kännas svårt att veta vilken modell som är bäst för dig. Som tur är har det genomförts mängder av större tester av skaftdammsugare. Dessa tester, tillsammans med omdömen från användare, har legat till grund för vårt urval i denna guide. Vi har även försökt hitta alternativ i olika prisklasser så förhoppningsvis passar någon modell din budget.

Bosch BSS81POW

Sladdlös: Ja Typ av behållare: Utan påse Kapacitet i behållare/påse: 0.4 liter Drift: Laddningsbara batterier Driftstid på batteri: 35 min Batterispänning: 18 V Laddningstid: 1 tim Bredd: 17.5 cm Djup: 25.2 cm Höjd: 128 cm

Bosch BSS81POW

Om du letar efter en skaftdammsugare som är “bäst i test” bör du helt klart överväga Bosch BSS81POW. Denna kombinerade skaft- och handdammsugare blev nämligen testvinnare i Råd & Röns stora test av skaftdammsugare. I deras test granskade de över 100 alternativ och den som fick bäst betyg var alltså Bosch BSS81POW. Utöver att vara “bäst i test” har den också fått mycket bra kundomdömen och är helt klart en av de populäraste alternativen på marknaden idag.

Som i stort sett alla bättre skaftdammsugare är Bosch BSS81POW sladdlös och drivs på laddningsbara batterier. Batteriernas driftstid är 35 minuter vilket för vissa kan kännas lite kort men som faktiskt är riktigt bra med tanke på den sugeffekt som Bosch BSS81POW har. Likt de flesta skaftdammsugare är detta ett påslöst alternativ med en behållare på 0,4 liter. När det gäller omdömen av Bosch BSS81POW märks det att den uppskattas för både sin kraft och batteritid. Den anses också ha en låg ljudnivå vilket inte alltid är fallet när det gäller skaftdammsugare.

Om du bestämmer dig för att köpa en Bosch BSS81POW kommer du även få en hel del tillbehör. Den levereras nämligen med ett flertal olika munstycken som underlättar för effektiv dammsugning av allt från möbler och golv till bilen och diverse svåråtkomliga ytor. 

Att Bosch BSS81POW tillhör de absolut bästa skaftdammsugarna råder det nog ingen tvekan om men vill du ha det bästa kostar det också lite extra. Även om den inte är speciellt mycket dyrare än andra toppalternativ kostar den ändå en hel del pengar. Så om du inte är säker på hur mycket du verkligen behöver en skaftdammsugare kan det finnas budgetalternativ som kan vara att föredra.

Extra hög sugeffekt och oändlig driftstid.

Råd & Rön

Dyson V8 Absolute Plus

Sladdlös: Ja Typ av behållare: Utan påse Kapacitet i behållare/påse: 0.54 liter Max. sugkraft (luftwatt): 115 Drift: Laddningsbara batterier Drifttid på batteri: 40 min Batterispänning: 21.6 V Laddningstid: 5 timmar Bredd: 21 cm Djup: 25 cm Höjd: 124.3 cm Vikt: 2.63 kg Max ljudnivå: 82 dB

Dyson V8 Absolute Plus

Tillverkaren Dyson har mängder av alternativ när det gäller både skaftdammsugare och handdammsugare. Flera av dem testades av Råd & Rön och Dyson V8 Absolute var en av modellerna som fick bäst betyg. Men minst lika viktigt, i alla fall enligt oss, har denna 2-i-1 skaft- och handdammsugare fått väldigt bra recensioner av de kunder som köpt den.

Något som verkligen uppskattas med Dyson V8 Absolute Plus är hur smidigt det är att “förvandla” den från en handhållen golvdammsugare till en liten och effektiv handdammsugare. Just den enkla möjligheten att kunna använda den med eller utan skaft och utan sladd är antagligen varför denna modell tillhör storsäljarna i Sverige idag. 

Dyson V8 Absolute Plus levereras med hela sex olika munstycken anpassade för olika arbeten. Så med denna skaftdammsugare kan du med enkelhet göra rent i trappan, lister, mattor och diverse golv. Dess drifttid är cirka 40 minuter och dess behållare har en kapacitet på lite över en halv liter. Dyson V8 Absolute Plus är också utrustad med något som Dyson kallar för Max-läge där dess digitala V8-motor ger en starkare sugkraft under sju minuter. Perfekt för den lite tuffare smutsen.

Xiaomi Dreame V10

Max. gångtid: 60 minuter Laddningstid: 210 minuter Kapacitet – behållare: 0.5 liter Batterispänning: 25.2 V Påslös: Ja Batterityp: Li-lon Ljudnivå: 85 dB(A)

Xiaomi Dreame V10 - Skaftdammsugare

Xiaomi är kanske mest kända för sina robotdammsugare men de har också ett flertal riktigt prisvärda alternativ när det gäller skaftdammsugare. Deras Dreame V10 är, enligt oss, en mycket prisvärd 2-i-1-lösning där du får ett praktisk stativ med din handdammsugare. Trots sitt relativt låga pris har den fått väldigt goda recensioner och kundomdömen.

Något som är riktigt bra med Xiaomi Dreame V10 är dess drifttid. Du kan köra den i 60 minuter i dess lägsta läge och cirka 8 minuter i dess “turboläge”. Detta är faktiskt bättre än många andra betydligt dyrare alternativ. Likt de övriga modellerna vi presenterar här är den sladdlös, batteridriven och utan påse. Dess behållare rymmer 0,5 liter och den levereras med 5 olika munstycken som garanterar att du kan dammsuga allt från textilier till klinkergolv. 

Xiaomi Dreame V10 är långt ifrån den billigaste skaftdammsugaren på marknaden idag. Men den är betydligt billigare än de modeller som kämpar om utmärkelsen “bäst i test”. Och skillnaden är faktiskt inte speciellt stor. Så därför anser vi att Xiaomi Dreame V10 är det perfekta budgetvalet för dig som letar efter en bra skaft- och handdammsugare.

Dyson V11 Absolute Extra

Sladdlös: Ja Typ av behållare: Utan påse Kapacitet i behållare/påse: 0.76 liter Max. sugkraft (luftwatt): 220 Drift: Laddningsbara batterier Driftstid på batteri: 60 min Bredd: 25 cm Djup: 26.1 cm Höjd: 128.6 cm Vikt: 3.09 kg

Dyson V11 Absolute Extra

Dyson har som sagt ett flertal olika alternativ när det gäller skaftdammsugare. Deras “värstingmodell” heter Dyson V11 Absolute Extra och kan mycket väl vara den bästa skaftdammsugaren på marknaden idag. Denna modell har snabbt blivit omåttligt populär och presterat väldigt bra i olika oberoende tester. Den placerades sig exempelvis på andraplatsen i Råd & Röns stora test.

Dyson V11 Absolute Extra är en extremt kraftfull sladdlös dammsugare som levereras med hela 8 olika munstycken. Den har tre olika lägen och anpassar sig själv efter olika typer av golv. Vidare är den utrustad med en digital V11-motor som ger en extremt bra sugkraft. Den överträffar också Dyson V8 Absolute Plus när det gäller batteritid med en total drifttid på 60 min. Den har även en större behållare på 0,76 liter.

Något som poängteras i både omdömen och tester är dess design som enkelt förvandlar denna skaftdammsugare till en handhållen dammsugare. Oavsett om du använder den som skaftdammsugare eller som handdammsugare har Dyson V11 Absolute Extra en helsystemsfiltrering som suger upp 99,97% av alla partiklar så små som 0,3 mikrometer. Perfekt för dig som eventuellt lider av allergier.

Dyson V11 Absolute Extra är tveklöst en mycket avancerad dammsugare som klarar de flesta uppgifterna med bravur. Den är dock också rejält dyrt vilket säkert kan avskräcka en och annan. Men vill du ha en riktigt vass skaftdammsugare med den senaste teknologin tycker vi att du åtminstone bör överväga Dyson V11 Absolute Extra.

Vanliga frågor om skaftdammsugare

Om du går i funderingar kring att köpa dig en sladdlös skaft- och handdammsugare kan det säkert fortfarande finnas en och annan obesvarad fråga. Nedan försöker vi svara på några av de vanligaste frågorna vi mött när det gäller skaftdammsugare.

För vilka uppgifter lämpar sig en skaftdammsugare?

Många undrar om en sladdlös skaftdammsugare verkligen kan ersätta en vanlig dammsugare. Svaret är nog i ärlighetens namn att det beror på. Utvecklingen har som bekant gått framåt och vi anser helt klart att om du har en av de bästa skaftdammsugarna kommer det inte finnas ett behov av en mer traditionell dammsugare.

Dagens sladdlösa skaft- och handdammsugare levereras normalt med ett flertal olika munstycken som gör att du kan använda den till att suga upp allt från smulor på olika golvunderlag till damm på lister. Tidigare modeller har ibland kritiserats för sin förmåga att effektivt suga upp damm men med dagens batterier och teknik anser vi att denna kritik är överdriven. 

Just friheten med en sladdlös dammsugare är för många väldigt uppskattad och en stark handdammsugare funkar alldeles utmärkt för att dammsuga exempelvis bilen. Att slippa tillgång till eluttag för sådana uppgifter kan verkligen förenkla tillvaron.

Vad är en kombinerad skaft- och handdammsugare?

Nästan alla bättre skaftdammsugare går idag även att använda som en handdammsugare. Dessa så kallade 2-i-1 modeller används med fördel med sitt teleskop för dammsugning av exempelvis olika golv. Tjusningen med dessa alternativ är det har en inbyggd handdammsugare som går att lossa från teleskopet. Hur smidigt detta genomförs beror på modell men numera har nästan alla skaftdammsugare möjligheten att användas som en kompakt sladdlös handdammsugare.

Vilka tillbehör finns till en skaftdammsugare?

Dagens bättre skaftdammsugare går på laddningsbara batterier. Så ett tillbehör som är vanligt är en väggmonterad docka för laddning. I övrigt är det främst olika munstycken som är vanliga som tillbehör. Glöm därför inte att kontrollera vilka munstycken som ingår innan du genomför ditt köp.

Vilka märken är populära när det gäller skaftdammsugare?

Det finns mängder av alternativ när det gäller skaftdammsugare men det är relativt få tillverkare som har en större variation i sina respektive sortiment. De märken vi anser ligga i framkant med ett större sortiment är bland annat Bosch, Dyson, Electrolux och Philips.

Hur mycket kostar en bra skaft- och handdammsugare?

Det finns som sagt ett bra utbud av olika skaftdammsugare som också varierar en hel del när det gäller priset. Vill du ha en skaft- och handdammsugare som är “bäst i test” behöver du räkna med att behöva betala 3 – 5 000 kr. Det finns dock helt ok alternativ för betydligt lägre pris än så men då rekommenderar vi dig verkligen att du väljer ett välrenommerat märke.

Källor & Test – Skaft- och handdammsugare

Utbudet av skaftdammsugare är stort och det finns mängder av information, tester och recensioner att ta del av. För denna guide har vi primärt använt oss av information från återförsäljare och tillverkare när det gäller specifikationer. När det gäller urvalet av skaftdammsugare har vi främst utgått från olika tester samt omdömen från en variation av olika oberoende källor. Nedan har vi listat ett par exempel:

  • Råd & Rön – När det gäller oberoende tester anser vi att Råd & Rön ligger i framkant. Och när det gäller skaftdammsugare har det verkligen genomfört ett ambitiöst test. Vi tidpunkten för denna guide hade de testat hela 109 olika skaftdammsugare. Bäst i test blev Bosch BSS81POW följt av Dyson V11 Absolute Extra. Om du är intresserad av att läsa hela testet finns det tillgängligt här.
  • Amazon – Utöver olika tester har vi också tagit del av mängder av omdömen och recensioner. Dels från olika återförsäljares hemsidor men för denna guide har vi primärt granskat omdömen som lämnats på Amazon.
  • YouTube – YouTube är en annan källa vi använt oss av för att välja ut de skaftdammsugare vi presenterar här. Det finns mängder av intressanta recensioner av olika modeller på YouTube. Vissa bättre än andra. Nedan kan du se Matgeeks recension av Dyson V11.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.3 / 5. Antal betyg: 22

Inga betyg ännu