Bandsåg – Bäst i test

En bandsåg kan ha många användningsområden och de finns i flera olika utföranden. Här granskar vi några av de populäraste modellerna som presterat bra i tester av bandsågar.

🏅Bra val

Bandsåg bäst i test

Metabo BAS 261 Precision

Bästa pris hos:

🔔 Batteri

Bandsåg metall

Milwaukee M18 CBS125

Bästa pris hos:

🔔 Prisvärd

Billig bandsåg metall

Bosch GCB 18V-63

Bästa pris hos:

🔔 Nätdriven

Nätdriven bandsåg

Flex SBG 4910

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Bandsågar utifrån test & omdömen

Bandsågen finns, som tidigare nämnts, i flera olika utföranden. Vissa passar bättre för yrkesmässiga användare men det finns också bandsågar som passar utmärkt för hemmafixaren. Vilken bandsåg som är bäst för dig beror som alltid på dina behov. Det finns bandsågar för trä som passar utmärkt för att klyva brädor och plankor. Det finns även andra modeller som primärt används för sågning av metall som exempelvis rör och profiler. Att utse en bandsåg till “bäst i test” skulle därför kunna vara lite missvisande.

Då bandsågen är ett så pass allsidigt verktyg som finns i olika utföranden har vi valt att presentera lite olika alternativ. Både nätdrivna och batteridrivna bandsågar samt bordsmodeller. Gemensamt är att de alla är storsäljare som fått bra omdömen och recensioner.

Metabo BAS 261 Precision

Stödyta: 328 x 335 mm Arbetshöjd utan understativ: 375 mm Sågbordets svängningsområde: 0 – 45° Såghöjd: 103 mm Matningsbredd: 245 mm Såghastighet: 735 m/min Sågbandslängd: 1712 mm Nominellt upptagen effekt: 400 W Avgiven effekt: 270 W Mått: 530 x 470 x 840 mm Vikt: 32,5 kg

Metabo BAS 261 Precision - Bandsåg trä

Tyska Metabo har allt från bordscirkelsågar till bandslipmaskiner i sitt sortiment. När det gäller bandsågar har de ett flertal olika alternativ med varierande prestanda och storlek. En av deras populäraste bandsågar är utan tvekan Metabo BAS 261 Precision. Detta är en förhållandevis liten men ändå stadig bordsmodell som passar utmärkt för både den professionella användaren och hemmafixaren.

Metabo BAS 261 Precision har en justerbar HSS-precisionsstyrning med tre rullar för sågklingan upptill och nedtill. Detta möjliggör för exakta sågresultat vid varje tillfälle. Den är dessutom utrustad med ett välbalanserade svänghjul med gummibeläggning. Detta bidrar till en tystare banddrift. Själva sågbordet är svängbart för underlättande av lutande snitt. Metabo BAS 261 Precision har även en integrerad LED-arbetslampa och skydd mot återstart.

För sin kvalité och funktionalitet är denna bandsåg riktigt prisvärd. Den har också fått bra omdömen även om den fått ett fåtal negativa anmärkningar gällande dess styrka. Men om du är en hemmafixare som vill ha en bra bandsåg i verkstaden för lite enklare uppgifter är detta ett riktigt bra alternativ.

Milwaukee M18 CBS125

Bladlängd: 1140 mm Kapkapacitet fyrkantsprofiler: 125 x 125 Obelastad hastighet: 116 varv/min Spänning: 18V Vikt med batteri: 7,3 kg

Milwaukee M18 CBS125 - Bandsåg metall

Bandsågar finns som sagt i olika utföranden som lämpar sig för allt från figursågning av trä till kapning av aluminiumprofiler. Om det är det sistnämnda du är intresserad av kan Milwaukee M18 CBS125 vara den rätta bandsågen för dig. Utöver kapning av aluminiumprofiler lämpar sig denna bandsåg för kapning av olika metall- och plaströr samt övriga vanliga material.

Milwaukee M18 CBS125 är en mycket uppskattad batteridriven bandsåg. Med sitt Milwaukee 18V batteri har denna bandsåg kapkapacitet på upp till 125 x 125 mm i diameter. Den har variabel hastighet i fem steg och verktygslös låsning av sågklingan vilket gör byten enkla. Den är dessutom utrustad med LED arbetsbelysning vilket gör den användbar även i områden med begränsat ljus.

Detta är en riktigt kraftfull bandsåg för att vara batteridriven. Det är också en bandsåg med mycket hög kvalité. Exempelvis har den en kolborstfri motor och just Milwaukee är ett märke känt för prestanda och lång livstid på sina verktyg. Milwaukee M18 CBS125 kostar dock relativt mycket. Speciellt om du inte redan har kompatibla batterier. Men om du är en yrkesanvändare eller någon som kommer ha regelbunden användning av en bandsåg kan detta vara det rätta alternativet för dig.

Bosch GCB 18V-63

Batterispänning: 18 V Oscillationsfrekvens obelastad: 162 m/min Sågbladsmått: 733 x 12,7 x 0,4 mm Max. sågdjup: 63,5 mm Vikt med batteri: 4,3 kg

Bosch GCB 18V-63 - Metallbandsåg

När det gäller bandsågar är Bosch GCB 18V-63 det alternativ vi tycker är mest intressant från Bosch. I alla fall för dig som önskar att kunna kapa exempelvis metall, plaströr och aluminiumprofiler. Denna batteridrivna bandsåg har styrkan och kapaciteten för att kunna vara användbar för både hemmafixaren och yrkesanvändaren. Den är dessutom relativt billig för att vara en del av serien Bosch Professional. 

Bosch GCB 18V-63 har ett sågdjup på upp till 63,5 mm och en verktygslängd på 355 mm. Perfekt för dig som behöver använda din bandsåg i trånga utrymmen. Från omdömen går det också att konstatera att den uppskattas för sina ergonomiska egenskaper. Att den är utrustad med vibrationsfritt sågblad och LED-lampa för belysning är säkerligen faktorer som bidragit till dessa positiva omdömen. Behöver du byta bandsågblad på Bosch GCB 18V-63 kan du göra det utan verktyg då den har en enkel och praktisk upplåsningsfunktion.

Om du gillar batteridrivna verktyg kan det finnas skäl att försöka bestämma dig för en så kallad batteriplattform. Just Bosch Professional är, enligt oss, ett mycket intressant märke då de har i princip alla verktyg man kan önska sig i sitt sortiment. Använder du batteridrivna alternativ från Bosch finns därför möjligheten att spara pengar på just batterier. Observera att batterier till Bosch DIY inte är kompatibla med Bosch Professional.

Flex SBG 4910

Upptagen effekt: 850 Watt Avgiven effekt: 445 Watt Sågband, dimensioner: 1335 x 13×0,65 mm Bandhastighet per/min: 60 / 80 m m/min Max skärkapacitet, runda tvärsnitt vid 45°/90°: 68 mm / 80 mm Max skärkapacitet, kvadratiska tvärsnitt vid 45°/90°: 60 mm / 80 mm Storlek (LxBxH): 66 x 31 x 38 mm Vikt: 18 kg

Flex SBG 4910

Flex är kanske mest känt för sina polermaskiner och betongslipar. Men det har även flera uppskattade sågar. Inte minst bandsågen Flex SBG 4910 som fått väldigt goda omdömen. Detta är en nätdriven och mycket stark bandsåg för sågning av rör och profiler. Ett bra alternativ för både hantverkaren och hemmafixaren.

Flex SBG 4910 har en effekt på 850 watt och klarar enkelt att kapa grova rör och profiler. Den har två bandhastigheter och du har möjligheten att steglöst ställa in snittvinkeln mellan 0 och 45°. Den har också en hög grad av säkerhetsfunktioner som exempelvis säkerhetsbrytare med återgångsspärr och att den eliminerar brandfara genom gnistfri kapning i metall.

Även om Flex SBG 4910 är en nätdriven bandsåg är detta en mycket flexibel och lättanvänd modell. Dess svängbara sågarm gör det möjligt att använda den till många olika typer av uppgifter. Ett bra val för dig som använder bandsåg regelbundet och som letar efter ett nätdrivet alternativ av hög kvalité.

Imponerande kvalité och prestanda. Passar fantastiskt bra i en liten verkstad.

Sverker, TrustPilot

Vanliga frågor om bandsågar

Då bandsågen finns i så många olika utföranden finns det säkert en hel del frågor och funderingar om dess användningsområden med mera. Därför har vi försökt sammanställa svaren på några av de vanligaste frågorna om just bandsågar.

Vad använder jag en bandsåg till?

Det finns som sagt mängder av olika typer av bandsågar. Det finns exempelvis bandsågar för snickeri, liggande och stående bandsågar, metallbandsågar och specifika bandsågar för charkuterier. Bandsågar för trä används normalt för att klyva bräder och plankor. Vissa typer av bandsågar fungerar även utmärkt att såga ut enklare kurvor i trä. När det gäller metallbandsågar används de primärt till att kapa rör och profiler.

Vilken är den bästa bandsågen?

Då det finns så många olika typer av bandsågar är det svårt att säga att en specifik modell är bäst. Den bästa bandsågen är helt enkelt den som bäst löser din uppgift. Och det kan vara helt olika modeller för olika uppgifter. Det finns dock vissa märken med bättre kvalité och det är just dessa vi har fokuserat på.

Vad bör jag tänka på innan jag köper en bandsåg?

Det beror på vad du planerar att använda den till. Men enligt oss är det att rekommendera att välja en bandsåg från någon av de större tillverkarna. Då kan du vara säker på kvalitén och att det är enkelt att finna nya bandsågblad när det är dags för byte. Lite beroende på typ av bandsåg du är intresserad av kan det också vara värt att kontrollera bandbredd, skärbredd och skärhöjd på bandsågen. Glöm heller inte att kontrollera om hastigheten på bandet går att justera efter virkets hårdhet. Priset är självfallet också en faktor men bandsågen som är “bäst i test” är sällan den billigaste. Är du intresserad av en batteridriven bandsåg kan det vara värt att göra en inventering av dina batterier. Kan du köpa bandsågen “naken” finns det pengar att spara.

Hur mycket kostar en bandsåg?

Det beror helt på vilken typ av bandsåg du är ute efter. Det finns enklare bandsågar för runt tusenlappen. Det finns också bandsågar som används på sågverk och kostnaden för dessa är självfallet på en annan nivå.

Vilka tillverkare av bandsågar är populära?

Nästan alla av de större tillverkarna har minst en bandsåg i sitt sortiment. Vi tänker då på bland annat, Bosch, DeWalt, Makita, Metabo och Milwaukee. Det finns självfallet andra alternativ men väljer du en bandsåg från någon av ovan nämnda tillverkare har du goda förutsättningar för att bli nöjd med ditt köp.

Källor & Test – Bandsåg

Då det finns många olika typer av bandsågar vore det det fel att utse ett alternativ som “bäst i test”. Det har dessutom genomförts få större tester av bandsågar att utgå ifrån. Vi har därför primärt utgått från omdömen och recensioner för att kunna presentera ett varierat urval. Nedan är ett par exempel på källor vi använt oss av i bristen på oberoende tester av bandsågar:

  • Omdömen – För omdömen har vi använts oss av flertalet olika återförsäljare. Ett exempel är Amazon som har mängder av intressanta omdömen och recensioner. Att gå igenom omdömen av det alternativ du planerar att köpa är något vi alltid rekommenderar. Oavsett produkt. Inte sällan går det via omdömen hitta både positiva och negativa egenskaper.
  • YouTube – För produktrecensioner har vi använts oss av flera olika källor. För just bandsågar har YouTube varit en bra källa. Det finns gott om entusiaster och andra aktörer som vill dela med sig av sina erfarenheter av olika bandsågar. Ett exempel är eFIXX som i klippet nedan granskar Milwaukee M18 CBS125.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal betyg: 13

Inga betyg ännu