Sänksåg – Bäst i test

En sänksåg är det perfekta verktyget om du vill börja snittet mitt i en skiva och samtidigt såga helt rakt. Här tittar vi närmare på marknadens populäraste sänksågar som i vissa fall tagit emot utmärkelsen “bäst i test”. Gemensamt för samtliga är att de har fått mycket goda omdömen.

🏅Bäst i test

Sänksåg bäst i test

Bosch GKT 55 GCE

Bästa pris hos:

🔔 Bra köp!

Bästa sänksågen

Makita SP6000J

Bästa pris hos:

🔔 Budgetval

Metabo sänksåg

Metabo KSE55 Vario Plus

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Festool sänksåg

Festool TS 55 F

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Sänksågar utifrån test & omdömen

Den finns dom som blandar ihop sänksågen med cirkelsågen och det kanske inte är så konstigt. De ser relativt lika ut och funktionsmässigt har de också flera likheter. Men en sänksåg har fördelar som är helt unika då den kan sänkas ner i materialet som du sågar i. Perfekt om du vill byta ut en enstaka bräda i ditt golv eller såga ut ett hål i en bänkskiva. De flesta sänksågar levereras också med en styrskena vilket gör det enkelt att såga exakt rakt.

Sänksågen är lite av ett “finess-verktyg” som kanske inte alla har i sin verkstadsbod. Det finns heller inte ett jättestort utbud av bra sänksågar men några av de största tillverkarna har dessa sågar i sina sortiment. Vi har gått igenom omdömen för dessa samt tagit del av olika tester av sänksågar så att vi här kan presentera ett par riktigt bra alternativ som skiljer sig en aning åt gällande kapacitet, funktion och pris.

Bosch GKT 55 GCE

Nom. effektförbrukning: 1 400 W Varvtal obelastad: 3.600 – 6.250 varv/min Klinghåls-Ø: 20 mm Klinga-Ø: 165 mm Sågdjup (90°): 57 mm Sågdjup (45°): 42 mm Vikt: 4,7 kg Mått (LxH): 310 x 240 mm

Bosch GKT 55 GCE

Vi har granskat omdömen och tester av mängder av olika typer av sågar och nästan alltid har Bosch ett alternativ som antingen presterat bra i tester eller som fått väldigt goda omdömen. Föga förvånande har Bosch också en av de populäraste sänksågarna på marknaden. Modellen heter Bosch GKT 55 GCE och ingår i deras serie Bosch Professional. Denna sänksåg har bland annat utnämnts till “bäst i test” av PriceRunner och har också tagit emot mängder av positiva recensioner och omdömen av användare.

Bosch GKT 55 GCE är en nätdriven sänksåg med en effekt på 1 400 W. Den har ett effektivt dammutsug och ljuddämpad sågklinga vilket gör den lämpad för användning inomhus. Dess starka motor möjliggör för sågning inte bara i trä utan även i akrylglas och aluminium. Bosch har också en egen anpassad styrskena för denna sänksåg samt ett stort utbud av olika sågklingor.

I PriceRunners test fick den bland annat positiv uppmärksamhet gällande dess fina precisionssnitt och starka motor. Den har också fått mycket bra omdömen och presterat bra i andra tester av sänksågar. Bland få negativa omdömen har vi noterat att vissa användare tycker att den är lite för tung och aningen “otymplig”.

Som med alla verktyg som ingår i serien Bosch Professional är Bosch GKT 55 GCE dock relativt dyr. Men enligt oss är den ett säkert val då det är en testvinnare från ett riktigt kvalitetsmärke. Ibland kan det helt enkelt vara en bra idé att spendera lite mer pengar om du vet att detta är ett verktyg du kommer vilja kunna använda under många år framöver.

Makita SP6000J

Ineffekt: 1 300 W Sågdjup 90°: 56 mm Sågdjup 45°: 40 mm Klingans Ø: 165 mm Varvtal (rpm): 2000-5200 Vibrationsvärde: 2,5 m/s2 Mått (LxBxH): 341x225x250 mm Vikt: 4,38 kg Anslutningssladd: 2,5 m

Makita SP6000J

Även Makita är en av de större tillverkarna som har de flesta typer av sågar i sitt sortiment. När det gäller sänksågar är det framför allt deras Makita SP6000J som fått positiv uppmärksamhet i diverse tester. Den har också fått goda recensioner av användare och är, enligt oss, rimligt prissatt. 

Makita SP6000J är ännu en nätdriven sänksåg med en effekt på 1 300 W. Den har ett maximalt sågdjup på 56 mm och 40 mm vid sågning i 45 graders vinkel. Den har också ett flertal uppskattade funktioner som varvtalsinställning för olika typer av material, 2 mm försänkningsfunktion och att sågen kan låsas i styrskenans skåra. 

Även om Makita SP6000J har goda omdömen och har presterat bra i tester av sänksågar är den inte utan kritik. I PriceRunners test kritiseras den för att få problem i massivt trä. Just denna kritik har vi även sett i par omdömen vilket kan kännas lite märkligt med tanke på sågens styrka. Men om vi bortser från detta är det en mycket uppskattad sänksåg som används av både professionella och hemmafixare.

Metabo KSE55 Vario Plus

Nominellt upptagen effekt: 1 200 W Max. sågdjup vid 90°: 55 mm Max. sågdjup vid 45°: 40 mm Sågblad-Ø x borrhål: 160 x 20 mm Tomgångsvarvtal: 2000 – 5200 /min Varvtal vid nominell belastning: 5200 /min Max. såghastighet: 44 m/s Vridmoment: 5 Nm Vikt utan nätkabel: 3.7 kg Kabellängd: 4 m Vibration vid sågning i spånskiva: 2.5 m/s² Ljudtrycksnivå: 94 dB(A)

Metabo KSE55 Vario Plus

Metabo kanske är mest kända för sina slipmaskiner och har bland annat både bandslipar och excenterslipar som blivit utsedda till “bäst i test”. När det gäller sänksågar har det även en både uppmärksammad och uppskattad modell som heter Metabo KSE55 Vario Plus. Detta alternativ är nämligen något så ovanligt som en kombinerad sänk- och handcirkelsåg. Vi första anblick ser faktiskt Metabo KSE55 Vario Plus mer ut som en cirkelsåg än en sänksåg. Vill man vara generös går det att hävda att man får två olika sågar till priset för en.

Metabo KSE55 Vario Plus har en effekt på 1 200 W och ett varvtal på upp till 5200 varv/min. Dess maximala sågdjup är 55 mm och 40 mm vid sågning i 45 graders vinkel. Utformningen möjliggör för sågning tätt intill väggytor vilket kan vara mycket användbart. Den är även utrustad med Metabo S-automatic säkerhetskoppling, handtag med glidsäker softgrip-yta och överbelastningsskydd.

Trots att det är lite spännande med en kombinerad sänk- och handcirkelsåg finns det ett par uppenbara brister om du primärt är ute efter en sänksåg. Metabo KSE55 Vario Plus har bland annat kritiserats för svårigheter med klingbyten och att det är nödvändigt att hålla in två knappar för att sänka sågen. Så är du primärt ute efter en sänksåg finns det antagligen bättre alternativ. Men har du inte redan en cirkelsåg och är osäker på hur ofta du behöver en sänksåg kan detta vara en chans att göra en bra deal.

Festool TS 55 F

Effekt: 1 050 W Varvtal: 6500 /min Sågklingans Ø: 160 mm Vinkelområde: -1 – 47 ° Sågdjup: 0 – 55 mm Sågdjup vid 45°: 43 mm Anslutning dammutsugs-Ø: 27/36 mm Vikt: 4,4 kg

Festool TS 55 F

Festool är ett riktigt premiummärke med extremt lojala användare både hos yrkesanvändare och hemmafixare. Har du väl blivit övertygad om storheten med Festool är det inte ovanligt att du kommer vilja ersätta dina tidigare maskiner och verktyg med alternativ från just Festool. En typ av verktyg där Festool verkligen är ledande är just sänksågen. Deras Festool TS 55 har genom åren tagit emot flertalet utmärkelser och trots sitt relativt höga pris är det en av de bäst säljande sänksågarna i Sverige.

Under 2021 lanserade också Festool ett par uppdateringar som de kallar för Festool TS 55 F och Festool TS 55 K. Den sistnämnda är något så ovanligt som en batteridriven sänksåg. Vi har dock valt att presentera det nätdrivna alternativet då det är dess föregångare som har fått flest omdömen och utmärkt sig i tester.

Eftersom Festool TS 55 F är så pass ny på marknaden har det varit svårt att hitta mängder med omdömen. Festool själva påstår att TS 55 F är dubbelt så snabb som sin föregångare. En föregångare som verkligen uppskattades för sina exakta snitt och högsta kapacitet. Festool är också kända för sina olika lösningar gällande dammfritt arbete. Festool TS 55 F må kosta lite extra men är du ute efter den absolut bästa sänksågen tycker vi definitivt att du ska överväga denna mycket uppskattade sänksåg.

Vanliga frågor om sänksågar

Har du väl kommit till insikten att du behöver köpa en sänksåg kan det säkert finnas ett par frågor du vill ha svar på innan du tar ett beslut kring vilket alternativ du ska köpa. Vår förhoppning är att du finner ditt svar i sektionen nedan.

Vad bör jag tänka på innan jag köper en sänksåg?

Det finns så klart flertalet faktorer att tänka på innan du bestämmer dig för vilken sänksåg du ska köpa. Ett tips är självfallet att kolla de märken du gillar men det är långt ifrån säkert att de har en sänksåg i sitt sortiment då detta är ett relativt ovanligt verktyg. Oavsett tycker vi att du åtminstone bör beakta följande faktorer:

Kapacitet – Styrkan på din sänksåg kommer påverka dess prestanda och hur effektiv den är. Om du planerar att använda den för lite tuffare eller tjockare material är det viktigt att du verkligen säkerställer att ditt önskade alternativ verkligen har tillräckligt med kapacitet.

Styrskena – Att använda sänksågen tillsammans med en styrskena har många fördelar. Vissa sänksågar har specifikt framtagna styrskenor som garanterat kommer funka på ett effektivt sätt. Du behöver dock inte använda en styrskena från samma märke men det kan i värsta fall bidra till en del problem och frustration.

Byten av klinga – Valet och kvalitén på klingan kommer definitivt påverka hur nöjd du kommer vara med din sänksåg. Planerar du att använda din sänksåg för olika material och precision kommer det vara nödvändigt att byta sågklinga. Nuförtiden brukar detta vara relativt okomplicerat men kan ändå vara värt att kontrollera.

Dammuppsamling – Som med all sågning blir det en hel del damm och spån när du använder en sänksåg. Olika modeller har olika lösningar för dammuppsamling som vi rekommenderar att du kontrollerar.

Vad är skillnaden mellan en sänksåg och en cirkelsåg?

Vid första anblick påminner sänksågen relativt mycket om den betydligt vanligare cirkelsågen. De har också en del liknande arbetsområden men det är nog inte fel att hävda att sänksågen är mer utav ett specialistverktyg och att cirkelsågen är mer mångsidig. Den stora fördelen med sänksågen är möjligheten att sänka ner klingan mitt i ett material. Något som kan vara mycket uppskattat om du exempelvis behöver såga ut för en diskho eller byta ut enskilda brädor i ett golv. Sänksågen ger dig också möjlighet att såga vinklade snitt och är mer utav en precisionssåg än cirkelsågen som är utmärkt för att kapa olika material. Cirkelsågen är också generellt sätt ett lättare och billigare alternativ än sänksågen.

Finns det batteridrivna sänksågar?

Batteridrivna alternativ tar allt mer över när det gäller olika typer av sågar. Just batteridrivna sänksågar är dock fortfarande relativt ovanligt. Festool har nyligen lanserat ett batteridrivet alternativ och det finns ett fåtal andra modeller med batteridrift. Just nu anser vi dock att de nätdrivna alternativen är bättre men det kommer med allra största sannolikhet lanseras flera batteridrivna sänksågar i framtiden.

Vilka tillverkare av sänksågar är populära?

Långt ifrån alla stora tillverkare har sänksågar i sina sortiment. Bland de större som har åtminstone en modell märks bland annat Makita, DeWalt, Bosch och Metabo. Men det märke som de allra flesta tänker på när det gäller riktigt bra sänksågar är nog fortfarande Festool.

Hur mycket kostar en bra sänksåg?

Sänksågen är som sagt relativt ovanlig och den är tyvärr förhållandevis dyr. Räkna med en kostnad runt 5 000 kr beroende på kapacitet och märke.

Källor & Test – Sänksåg

För denna guide har vi bland annat använt oss av tillverkares och återförsäljare information för att kunna sammanställa respektive sänksågs specifikationer. Vårt urval har styrts av omdömen och ett flertal olika tester av sänksågar. Våra primära källor listas nedan:

  • Gör Det Själv – Gör Det Själv testade totalt 6 olika sänksågar utifrån faktorer som snitt, väggavstånd och funktioner. Även om detta är ett äldre test har detta till viss del legat till grund för vårt urval. Deras testvinnare blev Festool TS 55 REBQ. Även Bosch GKT 55 GCE, Makita SP6000 och Metabo KSE55 Vario var bland de testade sänksågarna.
  • PriceRunner – PriceRunners test är lite mer aktuellt men de testade enbart 4 olika alternativ. Bäst betyg i deras test fick Bosch GKT 55 GCE, följt av  Festool TS 55 REBQ. Om du är intresserad av läsa mer kring deras resonemang kan du ta del av deras test via denna länk.
  • Amazon – När det gäller omdömen och diverse recensioner har vi gått igenom tillgänglig information från olika återförsäljare. En mycket bra källa för omdömen har varit Amazon där det finns hundratals intressanta omdömen/recensioner av olika modeller av sänksågar.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 10

Inga betyg ännu