Svamptork – Bäst i test

En svamptork (eller torkugn) är ett fantastiskt hjälpmedel för att ta hand om din svamp, frukt eller andra typer av livsmedel. Vi går här igenom de bästa alternativen av svamptorkar för olika behov.

🏅Bäst i test

Svamptork bäst i test

WMF KitchenMinis

Bästa pris hos:

💛 Populär

Torkugn bäst i test

Steba ED 5

Bästa pris hos:

🔔 Budgetval

Billig svamptork

Steba ED4

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Excalibur torkugn

Excalibur EXD-9

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Svamptorkar utifrån test & omdömen

Svamptork, mattork, frukttork eller torkugn. Kärt barn har många namn. Oavsett vad du kallar detta hjälpmedel för så fyller den samma funktion. Att torka livsmedel. Genom att torka exempelvis svamp kan du bevara en stor del av skörden och även ge svampen andra användningsområden i din matlagning. Vissa torkugnar fungerar även bra för att torka kött medans andra är mer lämpliga för frukt och bär.

Vi har här gått igenom olika omdömen och produktrecensioner av marknadens populäraste torkugnar. Vi har även tagit del av tester av svamptorkar. Detta så att vi kan sammanställa ett mindre urval av bra alternativ för olika behov. Vår förhoppning är så klart att denna guide hjälper dig hitta ett bra alternativ oavsett om du planerar att torka svamp, frukt kött eller bär.

WMF KitchenMinis

Material: Rostfritt stål Effekt: 220 W Antal hyllplan: 5 Variabel temperaturinställning: 30° till 70°C Automatisk avstängning: Ja Timer: 0 till 24 timmar Bredd: 188 mm Höjd: 204 mm Längd: 277 mm

WMF KitchenMinis svamptork

När det gäller tester av svamptorkar har vi bland annat tittat på Råd & Röns test där de granskar 12 olika alternativ. I deras test av svamp- och frukttorkar får WMF KitchenMinis bäst betyg och utses därför till “bäst i test”. WMF KitchenMinis får bland annat mycket höga betyg för kvalité. Den får också beröm för hur bra den är för att torka små bär, svamp och äppelskivor. Den får dock lite sämre betyg för torktid och dess förmåga att hantera jordgubbar och vindruvor.

WMF KitchenMinis har en relativt stor kapacitet med 5 olika hyllplan. Totalt ger detta denna torkugn en torkyta på 472,5 cm². Den har en integrerad timer som du kan ställa in upp till 24 timmar. När det gäller temperaturen på WMF KitchenMinis går den att ställa in från 30° till 70°C. Ett mycket populärt alternativ som utöver bra testresultat också fått mycket bra omdömen från konsumenter.

Just märket WMF är kanske inte det mest välkända i Sverige. Men detta tyska märke är känt för att tillverka köksredskap som exempelvis termosbryggare, bestick och kastruller i toppkvalitet. Prismässigt ligger de normalt lite över genomsnittet och så är även fallet med WMF KitchenMinis. Men vill du ha en svamptork som är “bäst i test” kan det ändå vara värt att spendera lite extra pengar.

Steba ED 5

Elektronisk temperatur: 40° till 70°C Elektronisk timer: 1 till 36 timmar Antal staplingsbara torkgaller:Torkyta galler: 32 x 25 cm Transparent lock: Ja Effekt: 350 W Vikt: 2,5 kg

Steba ED 5 frukttork

Steba har ett par olika alternativ när det gäller torkugnar. Deras Steba ED 5 är dock den som fått mest uppmärksamhet i tester och produktrecensioner. Denna modell har 5 stapelbara plastbrickor för torkning av frukter, örter, svampar och mycket mer. Den har en effekt på 350 W och reglerbar temperatur på 30° till 70°C. Den är dessutom utrustad med timmer och transparent lock vilket gör det enkelt att få översikt över dina livsmedel.

Steba ED 5 är mycket populär som svamptork. Den rankar bland annat i topp på Prisjakts ranking över mattorkar. Den har också fått väldigt bra omdömen på exempelvis Amazon där den för närvarande har betyget 4,4 av 5. En av anledningarna till dess popularitet är säkerligen det relativt låga priset. Ett perfekt alternativ för dig som vill torka svamp, frukt och bär och inte betala alltför mycket pengar.

Trots mycket goda omdömen är Steba ED 5 inte utan kritik. Den är exempelvis en av modellerna som testats av Råd & Rön. I deras test får den ok betyg för bland annat kvalité men betydligt sämre för hanterbarhet och energiförbrukning. Men även om det finns bättre svamptorkar än Steba ED 5 anser vi att den är en av de mest prisvärda.

Mycket bra maskin, låter inte så mycket som jag trodde. Korgarna är lättdiskade. Kommer användas mycket.

Christine, Kökets Favoriter

Steba ED4

Effekt: 280 W Justerbar temperatur: 40 – 70°C Antal våningar: 5 Material: BPA-fri plast Längd: 26 cm Bredd: 27 cm Höjd: 18 cm Diameter: 24 cm Tål diskmaskin: Handdisk rekommenderas Tål frys: Nej Tål mikrovågsugn: Nej Vikt: 0.15 kg

Steba ED4

Svamptorken Steba ED4 har etablerat sig som en pålitlig och prisvärd hjälpreda i köket för många svampälskare. Dess moderna design smälter in väl i de flesta köksmiljöer, och dess kompakta storlek gör den lättplacerad även i mindre utrymmen.

En av de mest framträdande egenskaperna hos Steba ED4 är dess effektiva torkningsprocess. Med 5 justerbara hyllor kan den hantera en stor mängd livsmedel på en gång, vilket är idealiskt för svampsäsongen. Dessutom säkerställer den jämna luftcirkulationen att svampen torkas enhetligt, vilket bevarar både smak och näringsämnen.

På tal om specifikationer, är Steba ED4 utrustad med en digital timer och temperaturkontroll. Dessa funktioner ger användaren full kontroll över torkningsprocessen, vilket är avgörande för att uppnå önskat resultat. Temperaturinställningarna är varierade nog för att även hantera andra livsmedel som frukt och örter, vilket gör den till en mångsidig produkt.

Trots dess många positiva egenskaper, har Steba ED4 en begränsning i sin ljudnivå. Vissa användare kan finna att den är något bullrig under drift, vilket kan vara störande i tystare hemmiljöer. Detta är dock en mindre nackdel i sammanhanget.

Vidare framhävs Steba ED4 i olika recensioner för sin användarvänlighet. Med enkel och intuitiv hantering är den lämplig även för nybörjare. Dess rengöringsprocess är också okomplicerad, vilket underlättar regelbunden användning och underhåll.

Sammanfattningsvis är Steba ED4 ett utmärkt val för både svampplockare och de som vill torka andra livsmedel i hemmet. Dess effektivitet, användarvänlighet och mångsidighet gör den till en värdefull investering för dem som älskar att torka svamp och andra livsmedel. Dock bör potentiella köpare vara medvetna om ljudnivån under drift. Med dessa aspekter i åtanke, är Steba ED4 en pålitlig och effektiv torkugn för många hem.

Excalibur EXD-9

Variabel temperaturinställning: 35° till 73,9°C Effekt: 600 W Antal torkgaller: 9 Mått: 31,8 x 43,2 cm x 48,3 cm Fläkt: 17,8 cm Med timer: Ja Automatisk avstängning: Ja

Excalibur EXD-9 torkugnar

Om du är ute efter det absolut bästa när det gäller torkugnar tycker vi att du ska överväga ett alternativ från Excalibur. Detta är ett premiummärke med ett flertal olika alternativ med olika kapacitet i sitt sortiment. Just Excalibur EXD-9 är en av deras mest sålda mattorkar och passar utmärkt för svamp, frukt, fruktläder eller beef jerky. Excalibur torkugnar är förvisso aningen dyrare men för pengarna får du den bästa kvalitén och en hög kapacitet.

Excalibur EXD-9 har hela 9 separata torkgaller som ger en torkyta på totalt 140 dm². Detta möjliggör för torkning av stora mängder frukt, svamp, bär, örter eller kött. Perfekt för dig som har ett behov för större mängder torkade råvaror. Utöver sin kapacitet är Excaliburs mattorkar uppskattade för att de torkar maten jämnt. Detta möjliggörs delvis av att de har en fläkt som är placerad baktill i torken som säkerställer att luftcirkulationen blir mycket god.

Nästan alla alternativ från Excalibur har mycket goda omdömen och rekommenderas ofta till lite mer “krävande” konsumenter. Här får du det absolut bästa men samtidigt behöver du räkna med att betala lite extra. Har du aldrig provat att torka livsmedel innan kan det säkert finnas lämpligare alternativ. Men har du större mängder frukt eller plockar större mängder svamp på hösten kan detta vara det bästa alternativet för dig.

Vanliga frågor om torkugnar

Om du aldrig torkat livsmedel eller ägt en torkugn kan det säkert finnas en och annan fundering inför ditt kommande köpbeslut. Nedan försöker vi svara på några av de vanligaste frågorna om torkugnar från konsumenter som befinner sig i slutet av köpprocessen.

Vad bör jag tänka på innan jag köper en torkugn?

Oavsett om du kallar det för torkugn, svamptork eller mattork finns det ett par aspekter vi tycker du bör beakta innan du väljer modell:

Kapacitet – En bra början är att försöka fastställa hur stor torkugn du kommer behöva. Ju större torkugn desto dyrare blir det (allt annat lika). Har du aldrig provat att torka in livsmedel tidigare kan det vara lämplig att prova en lite mindre (och billigare) modell. Dessutom tar en torkugn med mindre kapacitet upp mindre plats i ditt hem.

Värme – Glöm inte att kontrollera tillgängliga temperaturinställningar. De flesta frukter och bär torkas bäst mellan 50° och 60°C. Är du däremot intresserad av beef jerky eller att torka någon annan form av kött rekommenderas en torkugn som åtminstone har en maxtemperatur på 70°C.

Omdömen – Det finns så klart mängder av andra aspekter att beakta innan du väljer modell. Inte minst pris. Ett bra sätt, enligt oss, är att gå igenom olika kundomdömen av den modell du är intresserad av. Just omdömen kan vara ett bra sätt att få mer information om exempelvis ljudnivå, hur enkel torkugnen är att rengöra med mera.

Vad kan jag använda en torkugn till?

En torkugn kan ha många användningsområden vilket säkerligen är ett skäl att den fått många namn. Utöver torkugn kallas den bland annat för dehydrator, svamptork, frukttork, mattork med mera. Som namnen antyder kan du använda din torkugn till att torka svamp och frukt. Men det går även att använda den till bär, örter, kött och mycket mer.

Vilka tillverkare av torkugnar är populära?

Det finns tyvärr inte speciellt många större tillverkare av torkugnar. Den kanske mest framträdande och exklusiva tillverkaren är Excalibur. De har mängder av olika alternativ med varierande kapacitet och funktionalitet. Det är tyvärr ofta lite dyrare alternativ men vet du med dig att du kommer använda din torkugn regelbundet kan det vara en bra investering.

Kan jag köpa min svamptork online?

Det går alldeles utmärkt att köpa din svamptork online. Utbudet är överlägset den fysiska handeln och inte sällan är det också billigare. Framåt hösten är det heller inte ovanligt med diverse kampanjer och reor på just svamptorkar.

Hur mycket kostar en bra svamptork?

Priserna på svamptorkar kan variera rejält. Det finns helt ok mindre “instegsmodeller” för runt 500 kr. Sen finns det riktigt avancerade större svamptorkar för uppåt 10 000 kr. 

Källor & Test – Svamptork

För att kunna sammanställa ett mindre och varierat urval av olika svamptorkar har vi gått igenom diverse tester, omdömen och recensioner. När det gäller specifikationer har vi primärt utgått från data från tillverkaren eller återförsäljare. Nedan har vi ett par exempel på det källor som legat till grund för vårt urval av torkugnar.

  • Råd & Rön – Råd & Rön uppdaterade nyligen sitt test av svamp- och frukttorkar. I deras senaste test granskades 12 olika modeller. Den modell som utsågs till “bäst i test” var WMF KitchenMinis. Om du är intresserad av att ta del av det kompletta testet finns det tillgängligt här.
  • Prisjakt – För att få en bättre uppfattning av vilka alternativ som är populära just nu i Sverige har vi tittat på bland annat Prisjakt. De har en ranking på popularitet gällande mattorkar. Vi har även använt oss av Prisjakt för att kontrollera priser och tillgänglighet av populärare alternativ.
  • Omdömen – Utöver tester har vi tagit del av mängder av omdömen. Främst från olika återförsäljare som exempelvis Amazon. Just omdömen anser vi vara en bra källa för att få en bättre överblick kring vilka positiva och negativa egenskaper en produkt kan tänkas ha.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal betyg: 19

Inga betyg ännu