Kolgrill – Bäst i test

En investering i en bra kolgrill är det få som ångrar. Vilken kolgrill som är bäst för just dig beror givetvis på en mängd olika faktorer. Vi har därför gått igenom olika populära alternativ som antingen fått goda omdömen eller som presterat bra i tester av kolgrillar.

🏅Bäst i test

Kolgrill bäst i test

Weber Master-Touch GBS

Bästa pris hos:

💛 Kamado

Kamado grill bäst i test

Kamado SUMO Maxi 25″

Bästa pris hos:

🔔 Bärbar

Bärbar kolgrill

Weber Go-Anywhere

Bästa pris hos:

🔔 Budgetval

Billig klotgrill

Weber Compact Kettle

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Kolgrillar utifrån test & omdömen

När grillsäsongen nalkas är det dags att ta fram grillen. Även om det blir allt vanligare med gasolgrillar är det många som fortfarande föredrar en klassisk kolgrill. Det finns dock en uppsjö av olika typer av kolgrillar med både olika funktionalitet, storlek och inte minst pris. Så att säga att en specifik kolgrill är bäst kan, enligt oss, vara lite missvisande. Bästa alternativet beror ju på dina behov, förväntningar och budget.

Vi har därför gått igenom produktrecensioner, omdömen och diverse tester av kolgrillar i olika utförande och prisklasser. De alternativ vi presenterar här hör helt klart till de populäraste på marknaden idag. Men de fyller olika behov. Vår förhoppning är att du här ska kunna hitta en kolgrill som passar just dina behov till ett rimligt pris.

Weber Master-Touch GBS E-5750

Bredd: 65 cm Djup: 72 cm Höjd: 107 cm Höjd med öppet lock: 118 cm Grillyta: 2342 cm² Lockmaterial: Porslinsemaljerad Gallermaterial: Rostfritt stål Inbyggd termometer: Ja Hjul: 2 väderbeständiga hjul

Weber Master-Touch GBS E-5750 Kolgrill

När det gäller grillar är det inte speciellt kontroversiellt att påstå att Weber är en av de ledande tillverkarna. Det har mängder av olika populära alternativ i sitt sortiment. Allt från gasolgrillar till mängder av olika kolgrillar i varierande utföranden. 

Deras Weber Master-Touch GBS E-5750 är en klassisk klotgrill som fått väldigt goda omdömen och presterat bra i flera tester. Exempelvis fick den utmärkelsen “bäst i test” av det norska TV-programmet “Vi hjelper deg”. Den är också en storsäljare i Sverige och ett säkert val för dig som letar efter en bra klotgrill.

Weber Master-Touch GBS E-5750 har en rejäl grillyta som är tillräcklig för de allra flesta grillentusiaster. Det är exempelvis fullt möjligt att grilla dina huvudrätter och tillbehör samtidigt. Trots sitt klassiska utseende är detta dessutom en mycket innovativ kolgrill med mängder av användningsbara funktioner. Ett par exempel:

  • Inbyggd termometer i locket
  • Stor avtagbar askfångare i aluminium
  • Mätkopp för briketter
  • Rökinställning
  • One-touch rengöringssystem i rostfritt stål
  • Tuck-away lockhållare
  • Värmeisolerat lockhandtag

Utöver funktionaliteten ovan är det även möjligt att komplettera med olika tillbehör som pizzasten, stekfat och wok. Så har du inte redan en egen pizzaugn kan du faktiskt grädda din egna pizza i din Weber Master-Touch GBS E-5750.

Dessutom är detta en kolgrill av väldigt hög kvalité. Så om du sköter den korrekt kommer du kunna använda den under många grillsäsonger. Det finns förvisso billigare alternativ men grillar du ofta kan detta ändå vara en mer prisvärd kolgrill på lång sikt. Helt enkelt en mycket bra kolgrill som lämpar sig för dig som grillar ofta och som vill testa på nya sätt att tillreda din mat.

Kamado SUMO Maxi 25″

Grillyta (Ø): 57 cm Bredd med sidobord: 137 cm Bredd utan sidobord: 64 cm Höjd: 123 cm Vikt: 108 kg Justerbar temperatur: Ja Temperaturhållning: Ja Material: Keramik

Kamado SUMO Maxi 25"

Det finns som sagt mängder av olika alternativ när det gäller kolgrillar. För vissa är det en kamadogrill eller keramikgrill som står högst upp på önskelistan. Denna typ av kolgrill innebär oftast en betydande investering och utbudet är inte lika stort som exempelvis för klotgrillar och grilltunnor. Vi har valt att här presentera Kamado SUMO Maxi 25″. Primärt på grund av att den fått väldigt goda omdömen men även för att den är relativt billig för att vara en så pass stor kamadogrill.

Kamado SUMO Maxi 25″ har allt du kan önska från en bra kamadogrill. Den har exempelvis två rejäla sidobord med handtag, benstativ med hjul, termometer i locket, 5 st integrerade krokar för grillverktyg och flexibelt grillgaller i flera nivåer. Kamado SUMO Maxi 25″ är dessutom framtagen i samarbete med Johan Jureskog. Säkert en bidragande anledning till dess popularitet. Den ligger faktiskt i topp på Prisjakts ranking av kolgrillar.

Det kan vara värt att poängtera att Kamado SUMO Maxi 25″ är en rejäl grill som väger över 100 kg. Inte en grill du tar med dig ut på utflykt med andra ord. Däremot är den ett förträffligt alternativ för entusiaster som vill ha möjligheten att bjuda in till en större grillfest eller som grillar regelbundet för den större familjen. Detta är inte en billig kolgrill men är du ute efter fördelarna med en kamadogrill är den faktiskt riktigt prisvärd. Kamado SUMO Maxi 25″ finns i färgerna svart och grön. Den finns även i en aningen mindre version.

Weber Go-Anywhere

Grillyta: 41 x 25 cm Bredd: 43 cm Djup: 31 cm Höjd: 41 cm Vikt: 6 kg Ben: Stålben som fungerar som lås Handtag: Nylonhandtag Material: Porslinsemaljerat lock och balja

Weber Go-Anywhere

Brikett- och kolgrillen Weber Go-Anywhere har etablerat sig som en mångsidig och tillförlitlig följeslagare för mängder av grillentusiaster. Dess kompakta design och lätta vikt gör den idealisk för camping, picknick och urbana äventyr. Grillen levererar konsistent värme, vilket är avgörande för att uppnå det perfekta grillresultatet. Dess porslinsemaljerade finish och robusta konstruktion ger också hållbarhet och skydd mot elementen.

En mindre nackdel är att grillens storlek kan vara begränsande för större grupper. Den riktar sig med andra ord främst till enskilda personer eller små familjer som prioriterar portabilitet och enkelhet. När det kommer till prestanda i tester, står Weber Go-Anywhere ut för sin effektivitet och snabba uppvärmning. Det är en grill som, enligt oss, erbjuder bra värde för pengarna.

Specifikationer, som tålig rejäla nylonhandtag och justerbar ventilationskontroll, understryker dess kvalitet. Den kompakta storleken gör den också enkel att förvara och transportera. En potentiellt avgörande fördel för dem med begränsat utrymme. Sammantaget är Weber Go-Anywhere ett utmärkt val för dem som söker en prisvärd, pålitlig och högkvalitativ kolgrill som är lätt att ta med sig.

Weber Compact Kettle

Grillyta (Ø): 47 cm Grillyta: 0,17 m² Grillgaller: Rostfritt Lock: Ja Arbetsbänk: Nej Termometer: Nej Mått: 56 x 51 x 86 cm Grillens höjd: 94 cm Arbetshöjd: 65 cm Vikt: 7 kg Funktioner: Körbar, Uttagbar asksamlare

Weber Compact Kettle Klotgrill

Weber har som sagt mängder av alternativ när det gäller kolgrillar. En av deras enklare modeller heter Weber Compact Kettle. Den saknar en del funktionalitet som du finner hos Webers dyrare alternativ. Exempelvis har den varken termometer eller några  avställningsytor. Däremot har den en hög kvalité för sitt pris vilket gör den till ett mycket attraktivt budgetval.

Weber Compact Kettle är en mycket uppskattad brikettgrill med goda omdömen. Den har porslinsemaljerat lock och balja, spjäll och askfat i aluminium och är utrustad med stabila allvädershjul. Den mindre versionen har en diameter på 47 cm (finns även en version med 57 cm i diameter). Kanske inte tillräckligt för dig som vill arrangera en stor grillfest. Däremot perfekt för dig som vill utvecklas och lära dig nya metoder för grillning.

Du kan exempelvis komplettera Weber Compact Kettle med Webers baksten. Denna gör det möjligt för dig att grädda både pizzor, pajer och bröd. Trots detta är Weber Compact Kettle antagligen inte det bästa alternativet för den aspirerande grillmästaren. Däremot ett extremt prisvärt alternativ för dig som letar efter en billig kolgrill som du kan använda under många år framöver.

Vanliga frågor om kolgrillar

Om du är ute efter att köpa en ny kolgrill kan det vara värt att läsa på lite innan du bestämmer dig för modell. Nedan har vi därför försökt sammanställa svaren på några av de vanligare frågorna kring just kolgrillar.

Vilka olika typer av kolgrillar finns det?

Det finns mängder av olika typer av kolgrillar. Om du är ute efter en ny grill kan ett första steg vara att bestämma dig för vilken typ av kolgrill som passar dig bäst. Nedan går vi igenom egenskaperna för några av de vanligaste typerna av kolgrillar:

Klotgrill – Den kanske mest klassiska typen av kolgrill är den så kallade klotgrillen. Dess design är både funktionell och gör det enkelt att hålla en jämn temperatur. Just klotgrillar är normalt sätt också relativt billiga och ett mycket populärt alternativ för många nybörjare men även lite kräsna användare.

Grilltunna – Om du önskar grilla för många personer kommer det vara nödvändigt med en stor grillyta. Då kan den smått ikoniska grilltunnan vara den bästa designen av kolgrill för dig. Grilltunnans utformning gör det också enkelt att grilla med indirekt värme.

Kamadogrill – Många entusiaster drömmer om att en dag äga en keramikgrill, även kallad kamadogrill. Den stora fördelen med denna typ av kolgrill är dess förmåga att bevara fuktigheten på köttet du grillar. Detta möjliggörs främst av det keramiska materialet som isolerar värmen. Kamadogrillar är också mycket populära för rökning. Till dess nackdel hör dels priset men också att de i regel är väldigt tunga och därmet inte ett realistiskt alternativ för många.

Pelargrill – En öppen pelargrill är den enklaste typen av kolgrill. Till skillnad från exempelvis klotgrillen har den inget lock vilket gör det svårt att kontrollera temperaturen. Det är med andra ord svårt att uppnå bra resultat med en öppen pelargrill och inte ett alternativ vi rekommenderar för dig som gillar grillad mat.

Det finns även andra typer som exempelvis smokers, bordsgrillar och varianter av ovan nämnda kolgrillar. Försök börja med att reda ut vilken av dessa typer som passar dina förutsättningar bäst samtidigt som de möter dina behov.

Bör jag använda briketter eller kol till min kolgrill?

Det finns för- och nackdelar med både briketter och kol. När det gäller vanligt kol är det att föredra om du önskar komma upp i riktigt höga temperaturer. Nackdelen är att det kan vara svårt att styra temperaturen. Det är däremot enklare med briketter som också håller längre än vanligt kol.

Vilka tillverkare av kolgrillar är populära?

Då det finns så många alternativ av kolgrillar finns det också mängder av olika tillverkare. Det går dock inte att undvika att nämna Weber. Det är förvisso minst lika framträdande när det gäller gasolgrillar men väljer du en Weber kolgrill kommer du ha goda förutsättningar till att bli nöjd. Bland andra välkända tillverkare märks bland annat Loger, Big Green Egg, Kamado SUMO och Klarstein.

Hur mycket kostar en bra kolgrill?

Det beror helt på vilken typ av kolgrill du är ute efter. Det finns bra klotgrillar som kostar kring 1 000 kr. Om du däremot är ute efter en keramikgrill kommer du få det svårt att hitta en under 10 000 kr. I alla fall om du är ute efter en modell som är “bäst i test”.

Kan jag köpa min kolgrill online?

Det går så klart att köpa en kolgrill online. Rekommendationerna skiljs dock åt beroende på vilket typ av kolgrill du är intresserad av. Är du exempelvis intresserad av en kamadogrill kan det vara värt att vara lite extra noggrann på grund av vikten. Glöm därför inte att kolla vilka möjligheter det finns med leverans direkt till hemmet. Glöm heller inte att kontrollera vad som gäller för returer. Behöver du betala en frakt för en skrymmande grill på över 100 kg kan det snabbt bli irriterande dyrt.

Källor & Test – Kolgrill

Det är svårt att utse en kolgrill till “bäst i test” eftersom det finns så många olika typer av modeller. Vi har därför försökt presentera lite olika alternativ utifrån recensioner, omdömen och tillgängliga tester. Nedan har vi listat exempel på några av våra primära källor som styrt vårt urval.

  • Bäst-i-test.se – Det har genomförts mängder av tester av kolgrillar genom åren. Ett aktuellt test genomfördes 2024 av sajten Bäst-i-test.se. De granskade totalt 3 kolgrillar och utsåg Weber Master-Touch E-5750 till “bäst i test”. Du kan läsa deras fullständiga utvärdering av respektive kolgrill här.
  • Prisjakt – En annan källa för oss har varit Prisjakt. Dels har vi tittat på deras ranking av olika typer av kolgrillar. Vi har även kontrollerat priser och tillgänglighet hos större e-handlare.
  • Omdömen – I brist på större oberoende och aktuella tester av kolgrillar har omdömen varit en stor faktor för vårt urval. Vi har primärt utgått från tillgängliga omdömen hos olika återförsäljare. Vi har även använt oss av data från återförsäljare för att kunna presentera funktionalitet och specifikationer för de kolgrillar vi presenterat här.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal betyg: 7

Inga betyg ännu