Spikpistol – Bäst i test

En spikpistol kan vara ett mycket användbart verktyg för både hemmafixaren och byggföretaget. Olika användare har så klart olika behov så vi har därför valt att presentera ett par alternativ. Alla har fått bra omdömen och vissa har presterat bra i tester av spikpistoler. Vår förhoppning är att du här kan finna ett bra alternativ för just dina behov.

🏅Bäst i test

Spikpistol bäst i test

Milwaukee M18 FFN

Bästa pris hos:

💛 Populär

Bästa spikpistolen

Hikoki NR1890DBCL

Bästa pris hos:

💛 Prisvärd

DeWalt DCN692 spikpistol

DeWalt DCN692

Bästa pris hos:

🔔 Tryckluft

Senco S65CNP spikpistol tryckluft

Senco S65CNP

Bästa pris hos:

Spikpistoler utifrån test & omdömen

Det finns ett relativt stort utbud av olika spikpistoler från olika varumärken. Det finns även batteridrivna, gasdrivna och tryckluftsdrivna alternativ. Vilken spikpistol som är bäst för just dig beror bland annat på dina behov men även på din budget. De alternativ vi presenterar här skiljer sig en aning åt så att du förhoppningsvis hittar en spikpistol som är det bästa alternativet för dig. Det som de har gemensamt är att de alla har fått väldigt goda kundomdömen.

Milwaukee M18 FFN

Spänning: 18 V Dyckert diameter: 2.9 – 3.32 mm Spiklängd: 50 – 90 mm Magasinets vinkel: 30 – 34 grader Magasinkapacitet: 51 Vikt med batteri: 5.1 kg

Milwaukee M18 FFN

Milwaukee är ett mycket populärt märke hos både yrkesanvändare och de lite mer ambitiösa hemmafixarna. De har allt från borrhammare till dyckertpistoler och spikpistoler i sitt sortiment. När det gäller spikpistoler har vi valt att presentera det batteridrivna alternativet Milwaukee M18 FFN. Anledningen till att vi valt just denna modell är att den är relativt ny och Milwaukees spikpistoler har genom åren presterat bra i tester. Den har också fått väldigt goda omdömen och recensioner av kunder.

Milwaukee M18 FFN är en batteridriven stomspikpistol med tillräcklig kapacitet för att skjuta spik även i riktig hårda träslag och med en teknologi för att avfyra spik i serieföljd. Dess två lägen möjliggör för enkelspikning och stötspikning. Med ett fulladdat batteri kan du skjuta upp till 700 spikar. Den är också försedd både regel- och bälteskrok samt LED-belysning.

Att Milwaukee M18 FFN är en riktigt bra spikpistol råder det ingen tvekan om. Utöver dess höga kvalité har den flera innovativa funktioner och lämpar sig kanske främst mot yrkesanvändaren. Den är också relativt dyr vilket gör att den antagligen inte är det bästa alternativet för dig som behöver en spikpistol för ett “engångsjobb”. Har du däremot redan Milwaukee 18V-batterier till en annan maskin kan det dock vara värt att nämna att dessa även fungerar till Milwaukee M18 FFN. Kan du köpa den “naken” (utan batterier) behöver det faktiskt inte bli så mycket dyrare än spikpistoler av sämre kvalité.

Hikoki NR1890DBCL

Effekt: 18V Magasinvinkel: 34º Magasinkapacitet: 47 spik Spiklängd: 50-90 mm pappersbandad Avtryckarfunktion: Kombi Hastighet: 1,5-2 spik/sek Spiklängd: 50-90 mm Tråddimension: 2,8-3,3 mm Vibrationsnivå: 4,6 m/s² Ljudeffekt: 101 dB(A) Mått (LxBxH): 342x309x127 mm Vikt utan batteri: 4,1 kg

Hikoki NR1890DBCL

Hikoki, tidigare Hitachi, är ett annat varumärke som har ett stort utbud av olika spik- och dyckertpistoler i sitt sortiment. Den modell från Hikoki som anses populärast utifrån kundomdömen och betyg är den batteridrivna spikpistolen NR1890DBCL. Hikoki NR1890DBCL har en kapacitet på cirka 700 spik per laddning och lämpar sig för arbeten som ytterpaneler, regelverk, bjälklag, pallspikning med mera. 

Hikoki NR1890DBCL är som sagt en batteridriven spikpistol vilket innebär att du inte behöver varken gas eller tryckluft. Att du kan använda den till 700 spik per laddning räcker antagligen för de allra flesta hemmafixare. Använder du den däremot kontinuerligt kan det innebära vissa begränsningar. I alla fall om du bara har ett batteri.

Som hos de flesta bättre spikpistoler har Hikoki NR1890DBCL enkel- och serieskottsfunktion. Läser vi de kundomdömen som finns av denna spikpistol uppskattas dess låga ljudnivå och rekyl. Dess kolborstfria motor är också en garanti för att du kommer kunna använda denna spikpistol regelbundet under en lång tid framöver. Ett säkert val för dig som vet att du kommer ha ett regelbundet behov av en spikpistol under en längre tid.

DeWalt DCN692

Spik-/dyckertdiameter: 2,8 – 3,3 mm Magasinsvinkel: 30 – 34° Spiklängd: 50 – 90 mm Magasinskapacitet: Upp till 55 spik Lägesväljare: Enkel-/serieskott Slagstyrka: 105 J Temperaturområde: -20°C till +50°C Vikt: 4,1 kg Mått (LxBxH): 345 x 125 x 338 mm

DeWalt DCN692

DeWalt är kända både för sin kvalité och innovation när det gäller verktyg och maskiner. När det gäller spikpistoler är det framför allt modellen DCN692 som har fått mest positiv uppmärksamhet i recensioner och av kunder. DeWalt DCN692 är en mycket bra spikpistol på 18V för spiklängder mellan 50-90 mm. Den har en kolborstfri motor och har en lägesväljare för enkel eller serieskott.

DeWalt DCN692 har ett vinklat magasin för 30-34° och klarar de flesta spikarna med D-huvud och även pappbandad spik med förskjutet helrunt huvud. Den anses också vara en av det bättre spikpistolerna på marknaden när det gäller ljud- och vibrationsnivåer. För din (och din omgivnings) säkerhet är den utrustad med en låsbar strömbrytare som förhindrar oavsiktlig avfyrning. Just säkerhet är ett prioriterat område för DeWalt och DeWalt DCN692 är märkt med det så kallade Perform & Protect-märket. Detta märke finns bara på de produkter hos DeWalt som uppfyller vissa kriterier när det gäller säkerhetsområden som exempelvis vibrationer, damm och kontroll.

För att vara DeWalt är denna spikpistol relativt billig, speciellt om du redan har ett batteri som är kompatibelt. Perfekt för den ambitiösa hemmafixaren som prioriterar kvalité och säkerhet.

Senco S65CNP

Spik: 32-65 mm Diameter: 2,3 – 2,9 mm Arbetstryck: 4,9 – 8,3 bar Magasinkapacitet: 275 Ljudnivå: 91 dB Vikt: 2,5 kg Mått (LxBxH): 304 x 128 x 300 mm Produktblad: PDF

Senco S65CNP

Senco är kanske inte det mest välkända varumärket vi presenterar här men när det gäller infästningslösningar är de ett av de mest framstående. Inte minst när det gäller spikpistoler, skruvautomater och kompressorer har de ett väldigt brett och populärt sortiment som är uppskattat av både professionella och hemmafixare. Den spikpistol från Senco som har de bästa recensionerna är tveklöst Senco S65CNP.

Senco S65CNP är en rundbandad spikpistol för spiklängder mellan 32-65 mm. Dess magasin har en kapacitet på hela 275 spikar så du kommer kunna jobba länge innan det är dags att ladda om. Perfekt om du jobbar på lite större projekt som exempelvis staket, paneler eller diverse monteringsarbeten.

Inte alla föredrar batteridrivna spikpistoler över tryckluft. Är du ute efter en tryckluftsdriven spikpistol hör Senco S65CNP definitivt till ett av de allra bästa alternativen på marknaden. Har du redan en kompressor är Senco S65CNP även ett mycket prisvärt alternativ som dessutom uppmärksammats i diverse recensioner av spikpistoler. 

Funkar klockrent. Skjutit ca 3000 spik hittills inga konstigheter. Enda saken jag saknar är bälteskrok. Men överlag grymt bra till panelspikning.

Andreas, TrustPilot

Vanliga frågor om spikpistoler

Om du är intresserad av att köpa en spikpistol kan det säkert finnas en och annan fundering. Speciellt om du inte använt en tidigare. Vi har därför sammanställt svaren på några av de vanligaste frågorna om spikpistoler.

Vilka typer av spikpistoler kan jag välja emellan?

Det finns ett relativt stort utbud av spikpistoler och det kan kännas lite svårt att veta vilken modell som är bäst just för dig. Utöver varumärken och diverse funktionalitet finns det ett val som vi rekommenderar att du börjar med att ta ställning till. Och det är hur spikpistolen drivs:

Batteridriven – Om rörlighet och flexibilitet är något du prioriterar är nog ett batteridrivet alternativ att föredra. Det finns gott om batteridrivna alternativ med väldigt god kapacitet men planerar du jobba under en längre tid behöver du så klart ladda om batteriet. En annan nackdel med batteridrivna spikpistoler är att de är lite tyngre än gas- och tryckluftsdrivna alternativ.

Gasdriven – Det finns även gasdrivna spikpistoler som använder tryck från gas för att slå in spiken. Dess ljudnivå är normalt lite högre än övriga alternativ och inte speciellt vanliga idag. Fördelen med en gasdriven spikpistol är att du inte behöver förhålla dig till batteritider eller ha tillgång till en kompressor.

Tryckluftsdriven – Tryckluftsdrivna spikpistoler är däremot relativt vanliga. För att spikpistolen ska fungera behöver den tryckluft från en kompressor. En fördel med detta alternativ är att handenheten blir lättare än exempelvis ett batteridrivet alternativ. Nackdelen är så klart att du måste ha tillgång till en kompressor.

Vad kan jag använda en spikpistol till?

Det finns många användningsområden för en spikpistol. De vanligaste är nog för diverse paneler, regelverk, bjälklag, pallspikning, staket och diverse monteringsarbeten.

Vad är skillnaden på rundband eller rakt magasin till en spikpistol?

Spikpistoler finns med både runda och raka magasin för spikarna. Det finns för- och nackdelar med båda alternativen. En spikpistol med ett runt magasin har en större kapacitet för laddningar av spik medans modeller med ett rakt magasin är lite lättare och smidigare att jobba med.

Vilka tillverkare av spikpistoler är populära?

Större tillverkare av maskiner och verktyg som exempelvis DeWalt, Milwaukee, Hikoki etc har alla ett par olika modeller av spikpistoler i sina sortiment. Det varumärke som dock särskiljer sig en aning är Senco som är lite mer specialiserade på just infästningsprodukter.

Vad kostar en spikpistol?

Spikpistoler kan tyvärr vara relativt dyra verktyg. Har du varken batterier eller en kompressor får du räkna med 4 000 – 5 000 kr för ett bra alternativ. Vill du har en spikpistol som är “bäst i test” får du räkna med att betala ytterligare ett par tusenlappar.

Källor & Test – Spikpistol

För denna guide har vi använt oss av flertal oberoende källor och test. När det gäller respektive spikpistols specifikationer har vi primärt använts oss av information från tillverkaren. Och för vårt urval har vi primärt utgått från omdömen och ett antal olika tester och recensioner. Exempel på källor och tester listas nedan:

  • Gör Det Själv – Gör Det Själv har genomfört två olika tester av spikpistoler varav ett fokuserar enbart på spikpistoler som går på tryckluft. I det andra testet från 2024 granskar de sju populära modeller utifrån precision, vikt, hastighet och buller. DeWalt DCN660N är ett av de granskade alternativen. Du kan läsa det kompletta testet här.
  • Amazon – När det gäller omdömen och recensioner av spikpistoler har vi bland annat använt oss av Amazon. Deras utbud är enormt och många modeller har fått väldigt många genomarbetade omdömen. Både positiva och negativa.
  • YouTube – För urvalet till denna guide har vi även använt oss av YouTube. Det finns mängder av tester och recensioner av spikpistoler som både är informativa och underhållande. Ett exempel är en längre recension från RR Buildings av Milwaukee M18 FFN som visas nedan.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal betyg: 14

Inga betyg ännu