Infravärmare – Bäst i test

En infravärmare, eller gasoldriven terrassvärmare, kan rädda de lite kyliga kvällarna ute på altan eller balkongen. Det finns dock väldigt många alternativ och vilken som är den bästa infravärmaren för just dig behöver inte vara självklart. De infravärmare och terrassvärmare vi presenterar här har alla fått riktigt bra kundomdömen och vissa har även utsetts till “bäst i test”.

🏅Bäst i test

Infravärmare bäst i test

Opranic THOR20XR-B

Bästa pris hos:

💛 Tak/Vägg

Väggmonterad infravärmare

Hortus 211-352

Bästa pris hos:

🔔 Gasol

Terrassvärmare gasol

Sunwind Terrassvärmare

Bästa pris hos:

🔔 Takhängd

Hängande IR-värmare

Termo Siena

Bästa pris hos:

Infravärmare & terrassvärmare utifrån test & omdömen

Om du har en uteplats eller uterum har du säkert upplevt fina kvällar som avbrutits i förtid på grund av kyla. En bra infravärmare kan därför vara en bra investering men tyvärr kan det vara lite knepigt att välja rätt. Det finns mängder av modeller och utföranden i olika prisklasser och skillnaderna är stora. Just därför går det inte att hävda att en infravärmare som är “bäst i test” är det bästa alternativet för alla. Dina förutsättningar kan mycket väl vara så att en väggmonterad infravärmare passar bäst medans någon annan föredrar en golvmodell. 

Vi har därför valt att presentera lite olika alternativ som möter lite olika behov. Gemensamt är att de alla är storsäljare som fått väldigt goda kundrecensioner. Förhoppningsvis hittar du här en modell som passar just dina behov och ekonomi.

Opranic THOR20XR-B

Höjd (cm): 105 Bredd (cm): 19 Djup (cm): 13 Fjärrkontroll: Ja Placering: Golv Stickpropp: Ja Spänning (V): 230 Värmeeffekt (W): 2000 Värmespridning (m): 10 Antal effektlägen (st): 5 Värmeelementets brinntid (h): 10000 Vikt (kg): 4 Manual: PDF

Opranic THOR20XR-B

Opranic ligger i framkant när det gäller infravärmare och har flera olika modeller i sitt sortiment. Deras Opranic THOR20XR-B är en golvstående modell som uppmärksammats i flera olika tester och recensioner. Den är också en av det bäst säljande infravärmarna i Sverige idag och den har nästan uteslutande positiva kundomdömen. Ett säkert val med andra ord.

Opranic THOR20XR-B är utrustad med så kallad IR-X teknik som ger mer än dubbla livslängden jämfört med äldre teknologi. Detta är den främsta orsaken till att denna infravärmare har en brinntid på upp till 10 000 timmar. Den har ett “verkningsområde” på upp till 10 m och det finns fem olika effektlägen som du enkelt kan styra via fjärrkontroll. Opranic THOR20XR-B är främst avsedd för uteplatser, terrasser, verandor och andra halvöppna områden. Men då den är IP34 certifierad (skydd mot överhettning) går det även bra att använda denna infravärmare inomhus.

Det faktum att detta är en golvstående modell gör det också enkelt att flytta på den så länge du har tillgång till eluttag. Just mobiliteten med golvstående infravärmare är antagligen skälet till att de blivit så populära. Och ingen annan modell är lika populär som Opranic THOR20XR-B. Dessutom är den relativt billig och vår rekommendation till de som önskar ett golvstående alternativ.

Skön värme och bra med fjärrkontroll. Värmaren är snygg och lättplacerad.

Nora, TrustPilot

Hortus 211-352

Höjd: 11 cm Bredd: 53.5 cm Vikt: 2.8 kg Fjärrkontroll: Ja Effekt: 1500W Räckvidd: 3-5 meter Höjd: Monteras minst 180 cm över marken Strömkälla: 230V Driftkostnader/timme: Cirka 3,30 kr Funktionstid: Cirka 7000 timmar

Hortus 211-352

Hortus 211-352 har uppmärksammats i flera tester av infravärmare och den har också utnämnts till “bäst i test”. Utöver sina goda testresultat har den också fått mycket goda betyg från användare. Denna typ av infravärmare lämpar sig bäst för montering under markiser och takfot. Just denna modell går även att komplettera med ett stativ vilket gör att du kan flytta på den om du så önskar.

Hortus 211-352 har ett 1500W infrarött halogenrör med låg bländning och en uppskattad livslängd på minst 7000 timmar. Infravärmaren levereras med fjärrkontroll och har 3 effektsteg. Enligt tillverkaren har den en räckvidd på 3-5 meter men läser vi omdömen är dess räckvidd snarare 2-3 meter. Den ger dock en värmande effekt som gör den lämplig för uteplatser mellan 10-15 kvadratmeter. Dess IP-klassifikation är IP65 (vattentät) vilket innebär att det går att montera den vid oskyddade utomhusområden.

Det här är som sagt en testvinnare som är mycket uppskattad. Den är också väldigt prisvärd vilket möjliggör att montera flera än en vid behov. Bland alla omdömen är det väldigt få negativa men det kan vara värt att nämna att räckvidden på fjärrkontrollen har fått viss kritik. Detta är dock ett säkert val för dig som letar efter en prisvärd infravärmare för montering till uteplatsen eller terrassen.

Sunwind Terrassvärmare 12 kW

Driftkälla: Gasol Vikt: 19 kg Effekt: 1200W Färg: Silver / Metall Mått: 224 x Ø 81 cm Maxförbrukning: 870 g/t Uppvärmningsyta: Cirka 20 m² Användningsområde: Altan Rekommenderad placering: Fristående

Sunwind Terrassvärmare 12 kW

Vi presenterar här primärt olika alternativ av infravärmare men känner att det även vore värdefullt att presentera en gasoldriven terrassvärmare. De fyller trots allt samma funktion och kan vara ett mycket attraktiv alternativ. Speciellt om platsen du vill värma upp inte har någon lättillgänglig tillgång till el. Och när det gäller gasoldrivna terrassvärmare är Sunwinds Terrassvärmare vårt val. 

Sunwind terrassvärmare är utrustad med en rostfri brännare och piezotändning. Detta innebär bland annat att tändsäkringen stänger av gasoltillförseln om flamman slocknar. Den har en värmeeffekt på upp till 12 kW och har kapacitet att värma upp cirka 20 m². Perfekt för den stora altanen eller terrassen.

Sundwinds terrasvärmare har snabbt blivit en storsäljare med mycket goda omdömen och recensioner. Den är relativt billig i jämförelse med liknande alternativ och är vårt val när det gäller gasoldrivna terrassvärmare. Observera dock att den är ganska tung och det kan krävas mer än en person för att placera den där du vill att den ska stå.

Termo Siena

Höjd (cm): 36 Bredd (cm): 43 Djup (cm): 43 Fjärrkontroll: Nej Placering: Tak Stickpropp: Ja Värmeeffekt (W): 2100 Antal effektlägen: 3 st Kabellängd (m): 1,7 Vikt (kg): 3,3 Spänning (V): 230

Termo Siena

Det finns som sagt väldigt många olika modeller av infravärmare. En typ av infravärmare som inte är speciellt vanlig är hängande modeller. Det finns en hel del fördelar med dessa alternativ men de kräver också en viss takhöjd som många uteplatser inte har. Men är du ute efter en takhängd modell är vår rekommendation Termo Siena.

Montering av Termo Siena ska utföras så att värmaren hänger minst 180 cm från golvet. Har du ett bord under ska avståndet vara minst 30 cm från bordet. Har du dessa förutsättningar kan Termo Siena vara ett mycket attraktivt alternativ. Halogenvärmelampan ger en värmespridning tillräckligt för cirka 8 kvadratmeter när den hänger 2 m från golvet. Den har 3 st effektlägen (900/1200/2100W) och levereras med fjärrkontroll och en touch kontroll på själva värmaren.

En golvstående infravärmare kommer ta upp en del plats medans en hängande blir mer en del av inredningen. Just Termo Siena har, enligt oss, en hög designfaktor vilket gör den till ett trevligt inslag på uteplatsen. Det finns så klart andra hängande alternativ men få som fått så positiva recensioner eller ser lika bra ut som Termo Siena.

Landmann 12049 – Utgått

Bredd: 75 cm Djup: 75 cm Höjd: 220 cm Energikälla: Gasol Vikt: 17.6 kg

Landmann 12049

Landmann 12049 drivs av en gasoltub vilket innebär att du får större flexibilitet kring var du kan placera den. Dess stora reflektor sprider värmen ordentligt ut åt sidorna och kan värma upp större uteplatser på ett effektiv sätt. Värmen går ställa in steglöst och den är även utrustad med ett tippskydd. Den ger ifrån sig bra med värme och är relativt billig. Den är också en tidigare bästsäljare inom denna kategori och vann “Bäst i test” i tidningen Hus & Hem. En mindre nackdel är att den är relativt stor och tung vilket gör att du helst vill vara två personer som hjälps åt om den ska flyttas längre sträckor.

Vanliga frågor om infravärmare & terrassvärmare

Det finns mängder av olika typer av uteplatser med helt olika förutsättningar. Således finns det också mängder av alternativ när det gäller infravärmare och terrassvärmare. För att underlätta ditt val av modell har vi här försökt sammanställa svaren på några av de vanligaste frågorna. Finner du inte svaret på just din fundering hänvisar vi till videon nedan.

Hur fungerar en infravärmare?

Tekniken och effektiviteten hos infravärmare har förbättrats kraftigt genom åren. Men i grunden fungerar en infravärmare på samma sätt som tidigare. Den utsöndrar värme som skapas genom infraröd strålning. Den infraröda strålningen, som även finns naturligt, kan höja temperaturen avsevärt på våra terrasser, altaner och balkonger.

Vilka typer av infravärmare finns det?

Det finns som sagt mängder av alternativ när det gäller infravärmare. Inte minst när det gäller teknik. Men det går också att dela in dem i tre huvudkategorier:

Tak- eller väggmonterad – När infravärmare började bli allt mer vanlig var det främst modeller som monterades på väggen eller i taket. Dessa modeller är fortfarande populära idag men har också vissa nackdelar. Den kanske mest uppenbara nackdelen är att den inte går att flytta på. Men har du en viss plats där det kan behövas värme kan det vara ett attraktiv alternativ då den inte tar upp någon plats och du behöver inte oroa dig för att barn eller husdjur kommer i kontakt med den. 

Golvstående – På senare år har det blivit allt mer vanligt med golvstående infravärmare. Ny teknik har gjort dem väldigt effektiva (och mindre) och du har möjligheten att flytta på dem till den plats där efterfrågan är störst. Även om de har blivit mindre tar de dock upp plats som alla kanske inte har på exempelvis en mindre balkong.

Hängande – den kanske minst vanliga typen av infravärmare är den hängande varianten. För att den ens ska vara ett alternativ behöver du en relativt hög takhöjd och du har även samma begränsningar när det gäller att flytta den som med en väggmonterad. Men har du rätt förutsättningar kan det vara ett både snyggt och effektivt alternativ.

Ska jag välja en infravärmare eller gasoldriven terrassvärmare?

Vad som är bäst för dig beror så klart på dina förutsättningar. Har du tillgång till el anser vi dock att en infravärmare är att föredra. En bra gasoldriven terrassvärmare kan förvisso vara lika effektiv men har betydligt sämre effekt i exempelvis blåsigt väder. Har du däremot inte tillgång till el blir valet enklare. Gasoldrivna redskap (som exempelvis grillar och pizzaugnar) kan vara mycket effektiva men när det gäller terrassvärmare rekommenderar vi verkligen att välja ett lite mer påkostat alternativ av hög kvalité. 

Vad bör jag tänka på vid montering av infravärmare?

Det kanske viktigaste att tänka på är placeringen av infravärmaren. Du bör exempelvis säkerställa ordentligt med avstånd från fasta ytor. Beroende på dess IP-klassifikation kan det också vara väldigt viktigt att placera den skyddat från regn och fukt. Vi rekommenderar starkt att noga läsa igenom din modells manual för kontrollera anvisningar gällande montering och ifall du behöver ta hjälp av en behörig elektriker.

Hur mycket el drar en infravärmare?

Infravärmare har blivit betydligt effektivare och energisnålare på senare år. Hur mycket el just din infravärmare drar beror så klart på dess effekt och hur mycket du använder den. Har du svaret på detta går det enkelt att uppskatta antalet kilowattimmar vilket i sin tur även ger dig en bra uppskattning på dina elkostnader.

Källor & Test – Infravärmare

Till denna guide över bra infravärmare och terrassvärmare har vi utgått från tillverkares och återförsäljare information när det gäller specifikationer. För vårt urval har vi gått igenom diverse omdömen och ett antal olika tester. Tyvärr har vi hittat relativt få större oberoende tester av infravärmare men ett av de bättre har vi listat nedan:

  • Bäst-i-test – Här testas 11 olika alternativ för olika behov. Deras testvinnare blev Hortus 211-352 med motiveringen ”Snabb och effektiv uppvärmning för mindre ytor”.  Det kompletta testet kan du ta del av här.
  • Prisjakt – Prisjakt har en ranking av terassvärmare. Denna ranking på popularitet i Sverige har till viss del legat till grund för vårt urval tillsammans med omdömen från ett flertal olika källor.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 8

Inga betyg ännu