Kap- och gersåg – Bäst i test

En bra kap- och gersåg är ett väldigt mångsidigt verktyg som med fördel kan användas i både större och mindre projekt. Vilken den bästa kap- och gersågen är för just dig beror så klart på hur du planerar att använda den. De alternativ vi presenterar här skiljer sig lite åt gällande prestanda, funktionalitet och pris. Alla modeller har dock fått mycket goda omdömen från kunder och några av dem har fått utmärkelsen bäst i test i olika tester av kap- och gersågar.

🏅Bäst i test

Kap- och gersåg bäst i test

Dewalt DWS777

Bästa pris hos:

🔔 Batteri

Batteridriven kap- och gersåg

Milwaukee M18 FMS254-0

Bästa pris hos:

💛 Prisvärd

Bästa kap- och gersågen

Makita LS0815FL

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Bosch GCM 8 SJL - kap och geringssåg

Bosch GCM 8 SJL

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Kap- och gersågar utifrån test & omdömen

En bra kap- och gersåg sågar både snabbt och exakt. Att du får möjligheten till bra snitt och exakta sågvinklar kommer göra ditt jobb både roligare och snabbare. Att snabbt kunna kapa brädor med exakta vinklar kommer definitivt göra det enklare att bygga trall, lägga golv eller till och mindre projekt som att byta lister. Det finns dock ett stort utbud av dessa sågar och de kan vara relativt dyra. Så för att hitta det bästa alternativet för dig kan det krävas lite efterforskning.

Kap- och gersågar är relativt stora och mycket mer ett stationärt verktyg än exempelvis tigersågar och mutterdragare. Att hitta en bra plats för användning av kap- och gersågen är därför viktigt. Vissa av modellerna vi presenterar här har specifika stativ som tillbehör. Andra är batteridrivna. Just eftersom kap- och gersågen är ett stationärt verktyg är batteridrivet inte så vanligt. Men det finns ju självfallet tillfällen då tillgång till el är begränsad och då kan ett batteridrivet alternativ vara det enda vettiga alternativet. 

Just eftersom olika personers förutsättningar kan skilja sig åt blir det svårt att säga att just en kap- och gersåg är den bästa. Men har den fått utmärkelsen “bäst i test” eller har bra omdömen kan du känna dig lite mer säker på att du gör ett bra val. Så vår förhoppning är att du hittar en modell som passar just dig och dina behov bland de kap- och gersågar vi presenterar här.

Dewalt DWS777

Ineffekt: 1800 W Uteffekt: 1100 W Klinghastighet: 6300 varv/min Klingdiameter: 216 mm Klinghålsdiameter: 30 mm Geringskapacitet: 48° Geringskapacitet (höger/vänster): 50/50° Max sågdjup: 63 mm Vikt: 14.0 kg Djup: 550 mm Längd: 490 mm Höjd: 590 mm

Dewalt DWS777

DeWalt är ett mycket uppskattat märke bland både proffs och de lite mer ambitiösa hemmafixarna. De har mängder av högkvalitativa verktyg i sitt sortiment men när det gäller kap- och gersågar faller vårt val på Dewalt DWS777. Denna modell är en vidareutveckling av den tidigare storsäljaren DWS774. Den kanske intressantaste uppdateringen är att Dewalt DWS777 har 400 watt högre effekt vilket bidrar till en 40 procentig ökning i varvtal.

Den uppdaterade motorn på 1800 W ger dig en kraftfull kap- och gersåg som lämpar sig för alla material. Den är utrustad med en klinga på 216 mm som ger dig ett sågdjup upp till 63 mm. Den har också ett så kallat XPS såglinjesystem vilket möjliggör snabb och exakt sågning då det lyser upp arbetsstycket. Vidare har Dewalt DWS777 en Airlock-kompatibel dammport samt fasta geringslägen vid 15°, 22,5°, 30°, 45°.

På det stora hela är detta en riktigt bra kap- och gersåg som inte bara används av professionella användare. För att vara så kraftfull är Dewalt DWS777 förvånansvärt prisvärd och är enligt oss även ett potentiellt bra alternativ för hemmafixaren. I alla fall för de som söker efter kraft och kvalitét och tror sig ha användning för en kap- och gersåg hyfsat regelbundet. Söker du däremot en kap- och gersåg för ett enklare engångsjobb finns det, enligt oss, andra alternativ som är billigare som säkert kan klara uppgiften.

Sjukt bra såg med många funktioner!

Mathias, TrustPilot

Milwaukee M18 FMS254-0

Volt: 18V Batterityp: Li-ion Hålstorlek: 30 mm Klingdiameter: 254 mm Max. Kapkapacitet 45° gering / 45° lutning: 205.23 x 51.3 mm Max. Kapkapacitet 45° gering / 90° lutning: 205.23 x 91.2 mm Max. Kapkapacitet 90° gering / 90° lutning: 289.3 x 91.2 mm Max. Kapkapacitet 90° gering /45° lutning: 289.3 x 51.3 mm Obelastad hastighet: 4000 varv/min Vikt med batteri: 20.0 kg

Milwaukee M18 FMS254-0

Majoriteten av de bästa kap- och gersågarna på marknaden är nätdrivna. Detta är större och stationära verktyg där fördelarna gällande mobilitet som batteridrivna alternativ ger inte är lika stora. Men ibland kan det även finnas fördelar med batteridrivna kap- och gersågar. Vi tänker främst på när du jobbar utomhus i exempelvis trädgården och du inte vill känna dig begränsad av förlängningssladdar eller kanske helt enkelt inte har tillgång till ett eluttag. När det gäller batteridrivna kap- och gersågar faller vårt val på Milwaukee M18 FMS254-0.

Milwaukee M18 FMS254-0 har en kolborstfri motor vilket garanterar en lång livstid där du kan jobba med den regelbundet. Den har en 254 mm sågklinga som möjliggör för både större och exakta kapningar. Den är även utrustad med snabbfäste som gör det enkelt att låsa sågen i anda geringslägen. Som så många andra verktyg från Milwaukee har denna kap- och gersåg LED-ljus som lyser upp arbetsstycket. Perfekt om du jobbar under lite mörkare förhållanden. Milwaukee har även ett arbetsbord som är anpassat till denna kap- och gersåg.

Milwaukee gör riktigt bra verktyg som är populära både hos yrkesanvändare och hemmafixare. Denna kap- och gersåg anser vi vara det bästa alternativet på marknaden. Den är förvisso relativt dyr men har du andra 18V-maskiner/verktyg från Milwaukee kan du med största sannolikhet använda samma batteri vilket gör att det finns pengar att spara. Men med tanke på priset är detta nog inte det bästa alternativet för dig som är osäker på hur ofta du kommer ha användning av en kap- och gersåg.

Makita LS0815FL

Ineffekt: 1 400 W Varvtal: 5 000 min Sågkapacitet vid 90°: 65 x 305 mm Sågkapacitet vid 45°: 65 x 215 mm Max. gervinkel (v/h): 48 / 5° Max gerräckvidd (v/h): 50 / 60° Anslutningssladd: 2,5 m Sågklinga diameter: 216 x 30 mm Vikt utan sladd: 14,1 kg Mått (LxBxH): 755 x 450 x 488 mm Laser klass: 2 Manual: PDF

Makita LS0815FL

Alla som ägt en maskin eller ett verktyg från Makita vet att det är ett kvalitétsmärke. När det gäller kap- och gersågar har de ett brett utbud där det mer avancerade modellerna passar bäst till professionella användare. Vi har dock valt att titta lite närmare på Makita LS0815FL som är en av deras enklare modeller. Enligt oss är detta ett mycket intressant alternativ för hemmafixaren som värdesätter kvalité men som kanske inte behöver de mest avancerade funktionerna som en kap- och gersåg kan erbjuda.

Makita LS0815FL är en kompakt 1400 W kap- och gersåg. Den väger endast 14 kg, vilket är lite för en kap- och gersåg. Detta gör det också förhållandevis enkelt att flytta på den och enkelt att förvara. Vi anser att detta är en stabil såg som klarar snedkapning upp till 48° åt vänster och 5° åt höger. Den är utrustad med laser (för markering av sågsnittet) och LED-arbetsbelysning. Makita har också arbetsbord som passar perfekt till denna såg.

Det är inte bara vi som gillar Makita LS0815FL. Den har fått väldigt goda kundomdömen och presterat bra i diverse tester. Det är förvisso kanske inte förstavalet för en yrkesanvändare men för en hemmafixare kommer detta alternativ antagligen vara ett bra val. Och med tanke på att det är Makita är denna kap- och gersåg riktigt billig.

Bosch GCM 8 SJL

Kapkapacitet 0°: 70 x 312 mm Kapkapacitet 45°: geringssågning 70 x 214 mm Kapkapacitet 45°: snedsågning 45 x 312 mm Geringsinställning: 52° Vä / 60° Hö Lutningsinställning: 47° Vä / -2° Hö Djup x längd x höjd: 91 x 46 x 41 cm Varvtal obelastad: 5.500 varv/min Klingdiameter: 216 mm Klinghålsdiameter: 30 mm Vikt: 17,3 kg Motoreffekt: 1 600 W

Bosch GCM 8 SJL

När det gäller “bäst i test” och kap- och gersågar har Bosch GCM 8 SJL varit den kanske mest utmärkande modellen. Den har bland annat korats som bästa kap- och gersåg av “Gör Det Själv”. Den har också fått bra recensioner och är en av de bäst säljande sågarna för professionella användare de senaste åren.

Bosch GCM 8 SJL är en kraftfull såg som har en kapbredd upp till 312 mm och en kaphöjd upp till 70 mm. Inte minst kapaciteten gällande kapbredd är uppskattad av användare som bygger trall eller lägger golf där materialet ibland kan vara lite bredare. Utöver sin kapacitet har Bosch GCM 8 SJL mängder av finesser och funktionaltet. Exempelvis har den djupanslag för spårsågning, snedkapsinställning med sidolåsning, mjukstart och lasermarkör som markerar sågsnittet. Den har också dubbla dammutsugningskanaler. Perfekt om du vill koppla den till en grovdammsugare.

Det här är ett alternativ som erbjuder de där lilla extra. Bosch är dessutom ett mycket uppskattat märke. Inte minst Bosch Professional (blåa Bosch). Följaktligen är denna kap- och gersåg lite dyrare än andra alternativ vi presenterar här. Men är du ute efter en testvinnare och värdesätter de funktioner Bosch GCM 8 SJL erbjuder kan detta vara det bästa alternativet för dig.

Vanliga frågor om kap- och gersågar

Om du fortfarande känner dig osäker kring vilken den bästa kap- och gersågen är för dig har vi här sammanställt svaren på några av de vanligaste frågorna.

Vad bör jag tänka på inför ett köp av en kap- och gersåg?

Det finns ett stort utbud av kap- och gersågar från en mängd olika märken. Vi rekommenderar att du försöker kartlägga dina planerade arbetsuppgifter innan du genomför ditt köp. Planerar du exempelvis att kapa diverse breda trämaterial kommer det vara viktigt att kontrollera kapbredden på sågen. Det kan också finnas anledning att tänka till om du vill ha en batteridriven eller nätdriven kap- och gersåg. Vi är generellt sett positiva till batteridrivna verktyg men när det gäller just kap- och gersågar är det inte helt självklart.

Utöver ren prestanda har olika kap- och gersågar olika funktionalitet. Försök avgöra vilken funktionalitet som är viktig för dig. Klarar du dig utan exempelvis LED-arbetsbelysning är det ju onödigt att betala för just detta.

Vilka olika funktionaliteter kan en kap- och gersåg ha?

Utöver kvalitét, prestanda och pris finns det också diverse funktionalitet som skiljer de olika sågarna åt. Nedan listar vi några av de funktioner som kan vara värt att kika lite extra på inför ett köp av en kap- och gersåg:

Såglinjelaser – Bättre kap- och gersågar har en så kallad såglinjelaser. Denna laser markerar tydligt ut såglinjen och förenklar det för dig att såga med precision. Kanske inte nödvändigt för alla men har du en gång använt det tror vi att du kommer få det svårt att avstå från denna funktion i framtiden.
 
Arbetsbelysning – Många kap- och gersågar har någon form av belysning. Numera är det vanligast med LED-belysning på de bättre alternativen. Detta är framför allt viktigt om du vet med dig att du kommer placera sågen på en plats där just ljus inte alltid kommer vara en självklarhet.
 
Spånuppsamling – Kapar du mycket virke kommer det bli mycket damm och spån. Det behöver i sig inte vara ett problem men någon form av spånuppsamling kan säkert vara önskvärt. Speciellt om du planerar att placera den inomhus. Det kan röra sig om en koppling av dammpåse eller möjlighet att koppla sågen till en grovdammsugare. Glöm inte att kolla vilka alternativ som finns.
 
Arbetsbord/stativ – För att få ut det bästa av din kap- och gersåg anser vi att dess placering är av yttersta vikt. Många av de större tillverkarna har arbetsbord eller stativ som är speciellt framtagna för att fungera tillsammans med deras kap- och gersågar. Det kan därför vara att rekommendera att kolla även på passande arbetsbord redan när du planerar ditt köp av såg.
 
Säkerhet – Sist men inte minst finns det diverse säkerhetsfunktionalitet. Kap- och gersågar är kraftfulla verktyg och vi rekommenderar alla att vara försiktiga när de använder dem. Minimum är en skyddsskärm till sågklingan. Önskvärt är även funktionalitet som mjukstart och snabbstopp. Oavsett om du är en van användare eller inte rekommenderar vi dig att noga läsa användarinstruktionerna innan du använder din kap- och gersåg för första gången.

Hur mycket kostar en bra kap- och gersåg?

Det går att köpa en skaplig kap- och gersåg för dryga tusenlappen. Vill du ha en riktigt bra får du räkna med 2 – 4 000 kr. Vill du ha en värsting kan det enkelt bli det dubbla. Än en gång handlar det mycket om hur du tänkt använda den. Kommer den användas någorlunda regelbundet kan det vara väl värt det att lägga lite extra pengar.

Vilka tillverkare av kap- och gersågar är populärast?

Nästan alla större verktygstillverkare som exempelvis DeWalt, Bosch, Makita med flera har åtminstone ett par olika kap- och gersågar i sina sortiment. Bland lite mindre tillverkare som tillverkar bra alternativ vill vi främst nämna Evolution och Metabo.

Går det bra att köpa en kap- och gersåg online?

Kap- och gersågar är både skrymmande och relativt tunga. Att få det levererat hem till dörren kan därför vara önskvärt. Dessutom är nästan alltid både sortiment och pris bättre online än i den fysiska handeln. Så svaret på frågan är att du självfallet kan köpa din kap- och gersåg online.

Källor & Test – Kap- och gersåg

För sammanställningen av denna guide har vi använt oss av ett flertal olika källor. Vi har exempelvis tittat på både omdömen och specifikationer som finns publicerade på olika återförsäljares hemsidor. Utöver det har vi gått igenom mängder av recensioner och tester för att hjälpa oss med att presentera ett så relevant utbud som möjligt. Exempel på källor och tester listas nedan:

  • Amazon – Vi har tittat på omdömen av olika kap- och gersågar publicerade på flera olika sidor. Men det är primärt omdömen vi läst på Amazon som har legat till grund för vår uppfattning kring de olika alternativens för- och nackdelar.  
  • Gör Det Själv – När det gäller större tester av kap- och gersågar har vi primärt tittat Gör Det Självs test från 2024. Där testar de 6 olika modeller utifrån kapacitet, precision, kvalité och funktioner. Det går att ta del av testet här.
  • YouTube – I brist på större svenska tester av kap- och gersågar har vi tittat på ett flertal tester och recensioner på YouTube. Ett exempel är recensionen av Makita LS0815FL från Tom Reviews som du kan se nedan.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 12

Inga betyg ännu