Pulsklocka – Bäst i test

En pulsklocka kan idag mäta så mycket mer än bara pulsen. De mest avancerade pulsklockorna är numera riktig kraftfulla och kan verkligen vara ett stöd för din träning. Vi presenterar här ett antal alternativ på bra pulsklockor som fått bra omdömen och recensioner i diverse tester.

🏅 Bäst i test

Pulsklocka - bäst i test - Garmin Forerunner 245 Music

Garmin Forerunner 245 Music

Bästa pris hos:

🏅 Prisvärd

Polar M430

Polar M430

Bästa pris hos:

💛 Populär

Garmin Forerunner 45

Garmin Forerunner 45

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Garmin Fenix 6 Pro

Garmin Fenix 6 Pro

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Pulsklockor utifrån test & omdömen

Alla alternativ vi presenterar här gör mer än att enbart mäta pulsen. Detta har gjort att det som tidigare kallades pulsklocka idag kallas träningsklocka eller GPS-klocka. Oavsett namn är dessa klockor några av de bästa på marknaden även om de skiljer sig lite åt både när det kommer till funktion och pris.

Garmin Forerunner 245 Music

GPS: Ja Diagonal storlek (display): 1.2″ Bildskärmsupplösning: 240 x 240 pixlar Material: Fiberförstärkt polymer, Gorilla-glas 3 Bredd: 42,3 mm Höjd: 42,3 mm Djup: 12,2 mm Vikt: 38,5 g Vattentät/Djup: Ja/5ATM Specifikationer för batterilivslängd: Användningsläge (enbart klocka) – upp till 168 timmar – Användningsläge (med GPS på) – upp till 24 timmar – Användningsläge (with GPS + Music on) – upp till 6 timmar Trådlös teknik: Bluetooth, wifi, ANT+  Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och externt pulsband Kompatibel med Spotify: Ja Bruksanvisning: PDF

Pulsklocka - Garmin Forerunner 245 Music

Garmin är kända för sina pulsklockor och det har flera olika modeller. Garmin Forerunner 245 Music hör till en av deras mest prisvärda alternativ. Med gott om funktioner är detta en pulsklocka som möter de flesta utövares behov. Med GPS, stegräknare, notiser från telefonen etc får du mycket mer än bara mätning av din puls.

När det gäller pulsmätning har Garmin Forerunner 245 Music inbyggd optisk läsning vid handleden. Du kan även välja att köpa till ett externt pulsband om du föredrar detta. Klockan har även stöd för en mängd olika träningsformer och du kan också skapa diverse träningsprogram för att följa din utveckling.

Gillar du att lyssna på musik när du tränar finns det ytterligare alternativ för att köpa just denna pulsklocka. Garmin Forerunner 245 Music har nämligen stöd för musik från Spotify. Du kan ladda ner din spellistor till klockan och på så sätt slippa telefonen när du ska ut på ditt träningspass. En nackdel med Garmin Forerunner 245 Music är att batteritiden inte är den bästa, speciellt inte om du lyssnar på musik. Den saknar också höjdmätare vilket är funktion vissa önskar från sin träningsklocka.

Polar M430

GPS: Ja Display: 128 x 128 pixlar Rekommenderad användning: Löpning Gränssnitt: USB, Bluetooth Funktioner: Hjärtfrekvenssensor Spårningsdata: Distans, hastighet Skydd: Vattentät Pulsmätning: Sker med pulsband Batteritid: 8 h Höjdmätare: Ja Kompass: Nej Vibrationslarm: Nej Vikt: 51 g

Pulsklocka - Polar M430

Märket Polar är nästan synonymt med puls- och träningsklockor. Det har flera modeller som ofta rankar bra i diverse tester. Av Polars pulsklockor gillar vi Polar M430 lite extra, speciellt om löpning är din främsta träningsform. Denna löparklocka har, utöver pulsmätning, GPS och redovisar distans, hastighet med mera. 

För sitt relativt låga pris har Polar M430 flera avancerade funktioner och stöd för diverse träningsprogram. I Polar Flow-appen kan du sedan följa upp din träning och få bättre koll på hur mycket tid du lagt på din träning, kaloriförbrukning och mycket mer.

Som med flera GPS-klockor kan det ibland ta tid innan Polar M430 hittar en signal. Det kan vara lite frustrerande men om du bara har tålamodet att stå stilla en stund ska det inte vara något problem. Är löpning din främsta aktivitet och du önskar få hjälp och uppföljning på din träning tycker vi Polar M430 är ett av de bästa alternativen på marknaden.

Garmin Forerunner 45

GPS: Ja Batteritid: GPS-läge – upp till 13 timme/timmar – Smartwatch-läge – upp till 7 dagar Bredd: 39.5 mm Djup: 11.4 mm Höjd: 39.5 mm Vikt: 32 g Vibrerande alarm: Ja Skydd: Vattentät (maxdjup för vattentålighet 50 m) Trådlöst gränssnitt: Bluetooth, ANT+ Bildskärm: Memory-in-Pixel LCD – färg – transflektiv Upplösning: 208 x 208 pixlar Diagonal storlek (display): 1.04″ Kompass: Nej Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och externt pulsband

Garmin Forerunner 45

Garmin gör riktigt avancerade pulsklockor som i vissa fall kan kosta en rejäl slant. Garmin Forerunner 45 är inte en av de modellerna. Den är dock ett riktigt bra budgetalternativ för dig som är nybörjare och som kanske aldrig tränat med en pulsklocka tidigare. Det är fortfarande en Garmin så du behöver inte oroa dig för kvalitén och även om det är en relativt billig pulsklocka finns det flera bra funktioner.

Med GPS och inbygg pulsmätning (optisk läsning vid handleden) har du grundfunktionaliteten hos en bra träningsklocka. Garmin Forerunner 45 har även stöd för ett flertal aktiviteter utöver löpning. Den är med andra ord inte uteslutande en löparklocka. Med Garmins app kan du sedan synka klockan och följa upp din träning.

Garmin Forerunner 45 saknar en del funktioner som exempelvis mängden av träningsprogram som Garmins dyrare modeller har. Det är dock en riktigt bra pulsklocka för dig som inte behöver allt som de mest avancerade träningsklockorna kan erbjuda. Ett perfekt budgetval för nybörjaren enligt oss.

Garmin Fenix 6 Pro

GPS: Ja Navigering: GPS/GLONASS/Galileo-mottagare Brända kalorier: Ja Sovaktivitet: Ja Hjärtfrekvens: Ja Blodsyremättnad: Ja Barometrisk höjdmätare: Ja Pulsoximeter: Ja Mått (BxHxD): 47,0 x 47,0 x 15,5 mm Vikt: 85,0 g Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggt eller med pulsband

Pulsklockan Garmin Fenix 6 Pro

Bland de mest avancerade träningsklockorna från Garmin märks deras Fenix-serie. Utöver många av de tidigare funktionerna i Fenix-serien har Garmin Fenix 6 Pro fått en del nya och efterfrågade funktioner. Exempelvis finns det nu stöd för Spotify och på din Garmin Fenix 6 Pro kan du nu ha upp till 2000 låtar. Men det är inte möjligheten att lyssna på musik som gör Garmin Fenix 6 Pro till en sån fantastisk träningsklocka.

Utöver självklarheter som GPS och inbyggd pulsmätning har denna klocka mer avancerade funktioner som barometrisk höjdmätare, pulsoximeter och mycket mer. Den har också stöd för mängder av aktiviteter vilket gör den till en av de mest avancerade sportklockorna på marknaden. Eller vad sägs om klättringsbanor, skidkartor, vägnavigering och topografiska kartor över Europa? Den är också ett mycket populärt alternativ som golfklocka.

Garmin Fenix 6 Pro är helt enkelt en av bästa sportklockorna som finns. Den är följaktligen också en av de dyraste. Tar du din träning på största allvar och finner ett värde med alla dessa funktioner kan detta lätt bli din nya favoritägodel. Vill du däremot ha ett enklare stöd för att komma igång med din träning finns det betydligt billigare alternativ som löser detta.

Vanliga frågor om pulsklockor

En pulsklocka kan potentiellt ha mängder av olika funktioner och varierande användningsområden. Här försöker vi svara på några av de vanligaste frågorna en potentiell köpare av en pulsklocka kan tänkas ha. Vår förhoppning är att svaren kan hjälpa dig hitta den bästa pulsklockan för just dina behov.

Hur mäts pulsen med en pulsklocka?

I regel mäts pulsen med ett pulsband eller med hjälp av optisk läsning vid handleden. När det gäller pulsband kopplas det (trådlöst) ihop med klockan. Själva banden fäst runt bröstkorgen och mäter din puls genom elektriska impulser. Optisk läsning vid handleden har blivit allt mer vanligt (och bättre) och fungerar genom att lysdioder mäter pulsen via dina blodkärl. Optisk inläsning har blivit betydligt bättre på senare år och det flesta av de mer avancerade pulsklockorna har stöd för detta vilket kan vara skönt om du vill slippa att trä på dig pulsbandet varje gång du ska träna.

Vilken pulsklocka är bäst?

Det finns många alternativ när det kommer till pulsklockor. Vilken som är bäst för just dig beror dels på vilken typ av träning du sysslar med och vilka funktioner du önskar från din träningsklocka. Just mängden av potentiella funktioner gör också att priserna på pulsklockor kan variera väldigt mycket. Därför kan ett bra budgetval vara den bästa pulsklockan för dig om du inte behöver de mest avancerade funktionerna.

Vilka märken av pulsklockor är populära?

Vi fokuserar här på det bästa pulsklockorna och bland dem märks ett fåtal märken. De kanske vanligaste märkena man tänker på är Suunto, TomTom, Garmin och Polar (även kända för sina cykeldatorer). Det finns dock ett mängder av andra alternativ. Väljer du ett av ovan kan du dock känna dig lugn med att du gjort ett bra val.

Hur tränar man med en pulsklocka?

Genom att hålla koll på din puls kan du underlätta så att du inte överanstränger dig eller bygger upp onödig mjölksyra. Var gränserna går för detta är individuellt men om du är nybörjare kan du alltid träna utifrån definierade pulszoner och på så sätt styra din träning mer mot kondition eller fettförbränning.

Är löparklocka och pulsklocka samma sak?

Kärt barn har många namn! Pulsklocka, GPS-klocka, sportklocka eller löparklocka är bara några namn som dessa hjälpmedel kan ha. Men något som är en pulsklocka behöver faktiskt inte också vara en löparklocka. Pulsklockor mäter (som minst) pulsen. Med hjälp av GPS kan du mäta så mycket mer och en “riktigt” löparklocka behöver åtminstone ha GPS-stöd. Och gärna mäta pulsen utöver det.

Källor & Test – Pulsklocka

Utbudet av pulsklockor är relativt stort och för att kunna presentera denna guide har vi använt oss av ett flertal källor. Nedan finner du ett urval. Gällande de specifikationer vi presenterar här har vi använts oss av information från tillverkares och återförsäljares hemsidor.

  • Prisjakt – Vi har försökt presentera alternativ i olika prisklasser som finns tillgängliga hos några av de största e-handlarna i Sverige. Vi har därför använt oss av Prisjakt för att kontrollera tillgängligheten och pris för det mest populära pulsklockorna vid tiden för denna guide. 
  • Amazon – De modeller vi presenterar här säljs även internationellt och när det gäller kundomdömen har Amazon varit en källa vi använt. På Amazon finns tusentals av intressanta omdömen recensioner av olika pulsklockor från faktiska användare.
  • Råd & Rön – Det har genomförts flera tester av pulsklockor. Ett test vi har tittat på är “Smartklockor, träningsklockor och aktivitetsarmband – bäst i test” från Råd & Rön. I detta test från 2023 testar de över 100 smartklockor och träningsklockor. Garmin Forerunner 45 var en av de testade pulsklockorna och fick betyget 79 av 100. Du kan läsa testet här.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.6 / 5. Antal betyg: 10

Inga betyg ännu