Bakmaskin – Bäst i test

En bakmaskin ger dig möjligheten att vakna till doften av nybakat bröd. Vilken bakmaskin som är bäst för just dig beror så klart på dina preferenser. Vi har därför valt att presentera ett antal alternativ. Alla har fått väldigt goda omdömen och vissa har också fått utmärkelsen “bäst i test”.

🏅Bäst i test

Bakmaskin bäst i test

Morphy Richards Premium

Bästa pris hos:

💛 Populär

Billig bakmaskin

Unold 68525

Bästa pris hos:

🔔 Budget

OBH Nordica Inox 6544 bakmaskin

OBH Nordica Inox 6544

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Panasonic SD-ZB2512 bakmaskin

Panasonic SD-ZB2512

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Bakmaskiner utifrån test & omdömen

Att baka är roligt och med en bra helautomatisk bakmaskin är det förvånansvärt enkelt. De bästa bakmaskinerna både knådar degen och gräddar brödet till din valda färg. Det enda du behöver göra är tillsätta ingredienserna. Har den en timerfunktion (vilket de bättre alternativen har) kan du starta morgonen med doften av nybakat bröd. De är också enkla att rengöra och relativt billiga om du jämför med exempelvis en hushållsassistent. Skälet till detta är att du blir begränsad till brödbakning men är det just detta du är ute efter finns det ju inga skäl att betala extra pengar.

Det finns många bakmaskiner på marknaden och inte alla är bra. Det kan skilja sig åt i allt från kapacitet, funktionalitet, kvalité och pris. Vi har valt att presentera ett mindre urval som alla tillhör de bästa alternativen på marknaden. Visst skiljer de sig åt både i pris och kapacitet men alla har fått väldigt goda omdömen eller presterat bra i tester av bakmaskiner. Det är antagligen också skälet till att de tillhör de bäst säljande bakmaskinerna i Sverige idag.

Morphy Richards Premium Plus 239474

Antal program: 19 Timer: 12 timmar Maximal belastning: 600 W Tillagningstid: 70 min Inre belysning: Ja Inspektionsfönster: Ja

Morphy Richards Premium Plus 239474

Morphy Richards är ett av Storbritanniens populäraste varumärken när det gäller köksmaskiner och de säljer sina produkter över hela världen. I Sverige är de kanske mest kända för sina bakmaskiner och de har flera olika alternativ i sitt sortiment. Vi har valt att presentera Morphy Richards Premium Plus 239474 som är en mycket uppskattad uppföljare till tidigare storsäljande modeller.

Denna högpresterande bakmaskin har hela 19 olika automatiska program. De olika programmen blandar och knådar din deg för att sedan grädda den till ett varmt och gott bröd. Har du en egen pizzaugn går det också alldeles utmärkt att använda denna bakmaskin för göra pizzadegen redo separat. När det gäller övrig funktionalitet har Morphy Richards Premium Plus 239474 innerbelysning och inspektionsfönster, varmhållning och 12 timmars timer. En annan mycket uppskattad egenskap är dess snabbfunktion som ger dig rykande färskt bröd på bara 70 minuter.

När vi går igenom recensioner är det tydligt att detta är en mycket uppskattad bakmaskin. Utöver kvalitet och smarta funktioner uppskattas den också för sin design i rostfritt stål. Prismässigt ligger den aningen över jämförbara alternativ men grundat främst på recensioner anser vi att detta är en av de bästa bakmaskinerna på marknaden idag.

Unold 68525

Antal program: 15 Ytbeläggning: Nonstick-beläggning Inspektionsfönster: 2 Kapacitet: 1500 g Effekt: 850 W Djup: 409 mm Höjd: 300 mm Bredd: 269 mm

Unold 68525

Unold 68525 är en av de populäraste bakmaskinerna på marknaden idag. Ett skäl kan så klart vara att den är väldigt rimligt prissatt. Men kollar vi närmare på recensioner och omdömen är det tydligt att detta är en mycket kompetent bakmaskin som väldigt många konsumenter uppskattar. Exempelvis har den väldigt höga betyg på Amazon i jämförelse med bakmaskiner som fått utmärkelsen “bäst i test”.

Denna bakmaskin har 15 olika program och lämpar sig för att baka allt från ljust till riktigt mörkt bröd. Via den upplysta LCD-displayen kan du sedan ställa in din önskade brödstorlek och rostningsgrad. Dina framsteg kan du sedan följa genom maskinens två inspektionsfönster. Unold 68525 är utrustad med en kraftfull motor, dubbla knådare och en löstagbar bakform med non-stick beläggning.

Det finns förvisso andra bakmaskiner med fler förinställda program, högre kapacitet och aningen mer avancerad funktionalitet. Unold 68525 täcker dock de flesta behoven och detta till ett väldigt rimligt pris. Så om du är ute en bra och relativt billig bakmaskin kan Unold 68525 vara det rätta alternativet för dig.

OBH Nordica Inox 6544

Antal program: 12 Ytbeläggning: Nonstick-beläggning Viktinställningar: 2 viktlägen (750 g, 900 g) Timer: 13 timmar Maximal belastning: 600 W 3 inställningar: Ljus, medium, mörk

OBH Nordica Inox 6544

OBH Nordica är ett annat kvalitétsmärke inom köksmaskiner som har en populär bakmaskin. Deras bakmaskiner har bland annat fått uppmärksamhet från danska Familie Journal och i Aftonbladets test av bakmaskiner. Den har också fått bra recensioner trots att den är betydligt billigare än några av de andra alternativen vi presenterar här.

OBH Nordica Inox 6544 är en helautomatisk bakmaskin som knådar, jäser och gräddar ditt bröd. Den har 12 olika program inklusive ett för fullkornsbröd och ett snabbprogram. Du kan också förprogrammera med hjälp av timerfunktion och den har 60 minuters varmhållning. Utöver dess funktionalitet uppskattas den även för att den är lätt att rengöra.

Vi anser att detta är en riktigt bra bakmaskin till ett väldigt bra pris. Den har den funktionalitet man kan önska från en bakmaskin samtidigt som den kostar nästan hälften så mycket som andra populära alternativ. Därför ser vi detta som kanske det främsta budgetalternativet som lämpar sig för dig som är osäker på om du verkligen behöver en bakmaskin och vill testa utan att spendera för mycket pengar.

Panasonic SD-ZB2512

Antal program: 17 Dimensioner (BxDxH): 38.9 cm x 25.6 cm x 38.2 cm Vikt: 7.6 kg Timer: 13 timmar

Panasonic SD-ZB2512

Panasonic har ett par olika bakmaskiner i sitt sortiment och Panasonic SD-ZB2512 är deras uppföljare till den uppskattade Panasonic SD-ZB2511. Båda dessa modeller är mycket populära internationellt och tillhör toppen av bakmaskiner på Amazon både när det gäller försäljning och recensioner.

Panasonic SD-ZB2512 är, enligt oss, ett premiumalternativ när det gäller bakmaskiner. Den har 17 olika mycket varierande program för brödbakning. Självfallet har den timerfunktion men också flera unika funktioner som exempelvis temperatursensorn som anpassar bakningen efter den rådande inomhustemperaturen. Den har också ett specifikt program för glutenfritt bröd och mängder av möjligheter till att tillsätta varierande ingredienser till ditt bröd.

Detta är en mer eller mindre komplett bakmaskin som kanske mest lämpar sig för personer som verkligen vill nyttja alla möjligheter som finns. Har du aldrig använt en bakmaskin eller är osäker på hur ofta du kommer att använda den finns det billigare alternativ. Men vill du ha det bästa kan Panasonic SD-ZB2512 vara bakmaskinen för dig.

Wilfa BM-50

Antal program: 11 Ytbeläggning: Nonstick-beläggning Timer: 15 timmar Maximal belastning: 800 W Kapacitet: 1000,1500 g Avtagbar skål: Ja Varmhållningsfunktion: Ja Tillagningstid: 1 – 4 timmar 3 inställningar: Ljus, medium, mörk Bruksanvisning: PDF

Wilfa BM-50

Det har inte genomförts speciellt många tester av bakmaskiner de senaste åren. Kanske viktigare än tester är att denna bakmaskin fått väldigt bra recensioner av sina användare. Både internationellt och i Sverige. Så om du letar efter en bra brödbakmaskin är detta antagligen ett säkert val som dessutom är relativt billig.

Wilfa BM-50 ger dig möjligheterna att enkelt baka bröd hemma. Du kan enkelt välja mellan en 1 000 gram eller 1 500 gram limpa och med hjälp av timerfunktionen kan du också välja när du vill att brödet ska vara färdigt. Denna bakmaskin har en dispenser för frukter, fröer, nötter etc. Oavsett vad du väljer att tillsätta sprids det automatiskt ut under baktiden.

Wilfa BM-50 är utrustad med dubbla degkrokar som garanterar en jämn och slät deg. Den har 11 olika bakprogram varav ett speciellt skapat för att baka glutenfritt bröd. Du väljer själv mellan ljus, medium, mörk när det gäller hur du vill att brödet ska gräddas. Den har även en digital display samt ett fönster på locket så att du kan följa processen.

Från recensionerna är det tydligt att denna bakmaskin uppskattas för att den är enkel att använda samtidigt som den har önskade funktioner som timer och flera förprogrammerade program. Den får även beröm för att den är enkel att rengöra. Vi gillar också varumärket Wilfa som tillverkar mängder av köksredskap som glassmaskiner och riskokare. Alltid med hög kvalité till ett rimligt pris.

Wilfa BM-50 är min tredje bakmaskin och den är absolut bäst! Bra med dubbla degblandare. Produkten rekommenderas varmt.

Gunilla, Amazon

Vanliga frågor om bakmaskiner

Bakmaskiner har nu funnits under en ganska lång tid men har du aldrig använt, eller ens sett en, kan det säkert finnas en del obesvarade frågor eller funderingar. Nedan har vi försökt svara och sammanställa svaren kring några av de vanligaste frågorna kring just bakmaskiner.

Hur fungerar en bakmaskin?

En bakmaskin är en relativt okomplicerad maskin som underlättar brödbakning avsevärt. Du mäter upp ingredienserna efter valfritt recept och sedan gör bakmaskinen resten. Det vill säga, den blandar ihop ingredienserna, knådar degen och låter den jäsa tills det är dags att grädda brödet. Allt detta görs med automatik och på bättre bakmaskiner kan du tidsinställa när du vill att brödet ska vara klart. Du behöver enbart fylla på med ingredienserna i de olika facken och låta bakmaskinen göra jobbet.

Vilka fördelar finns det med en bakmaskin?

Det finns flera fördelar med en bakmaskin men för oss är enkelheten och timerfunktion de två främsta fördelarna. Tänk dock på att en bakmaskin kan låta en del och använder du timer rekommenderar vi att du säkerställer så att du har möjlighet att ställa maskinen en bra bit från där du sover. 

Vilka olika faktorer bör jag beakta innan jag köper en bakmaskin?

Vi menar att bakmaskinen är en relativt okomplicerad köksmaskin men det finns trots allt en del faktorer att kontrollera innan du genomför ditt köp:

Kapacitet – Olika bakmaskiner har olika kapacitet. De lite dyrare modellerna har inte sällan en kapacitet på över 1 kg. För att sätta detta i perspektiv väger en “normallimpa” 600-800 gram. Just kapaciteten kan ha ganska stor påverkan på priset så vet du med dig att du inte behöver möjligheten att baka stora mängder bröd rekommenderar vi dig att spara lite pengar på ett alternativ med mindre kapacitet.

Timer – Just timerfunktionen är fantastisk. Alla alternativ vi presenterar här har timerfunktion men de kan skilja sig åt i antalet timmar. Kontrollera så att den bakmaskin du planerar att köpa har en timer och vad som gäller för den.

Dispenser – Vill du blanda ner exempelvis frukt eller nötter i ditt bröd rekommenderar vi att du kontrollerar att bakmaskinen har en separat dispenser för just detta. 

Glutenfritt – Alla bakmaskiner har ett antal förprogrammerade program. Önskar du att baka glutenfritt bröd rekommenderar vi att du kontrollerar så att det finns ett specifikt program för att baka glutenfritt bröd.

Rengöring – Att diska efter bakning är knappast den roligaste delen. Med en bakmaskin blir det betydligt enklare då alla bättre alternativ har en nonstick-beläggning. Men det kan ändå vara värt att läsa igenom ett par recensioner gällande just rengöringen av den bakmaskin du är intresserad av.

Hur kommer jag över recept till min bakmaskin?

Nästan alla bakmaskiner levereras med ett antal recept på diverse bröd. Är du intresserad av fler alternativ finns det gott om entusiaster som delar med sig av sina recept som passar för olika bakmaskiner.

Vilka tillverkare av bakmaskiner är populära?

Välkända varumärken som Wilfa, Kenwood och OBH Nordica har flera alternativ när det gäller bakmaskiner i sina respektive sortiment. Men även mindre kända varumärken, för oss svenskar, som Morphy Richards tillverkar mycket uppskattade bakmaskiner.

Källor & Test – Bakmaskin

För sammanställningen av denna guide kring populära bakmaskiner har det varit nödvändigt att använda flera olika källor. Vi har exempelvis primärt använt oss av information från återförsäljare och tillverkare gällande specifikationer. När det gäller vårt urval har vi främst utgått från omdömen och till viss del tester. Vi har listat exempel på våra källor nedan:

  • Familie Journal – Det har genomförts få större tester av bakmaskiner på senare år. Vi har dock tittat på ett flertal äldre. Ett exempel är från 2015 där danska Familie Journal testade 7 olika bakmaskiner. Bäst i test blev Morphy Richards Breadmaker och OBH Nordica Inox 6544 hade näst högst betyg. Du kan läsa testet här. Vi har också tittat på tester från Aftonbladet och Smartson men dessa är över 10 år gamla och inte helt relevanta idag.
  • Omdömen – När det gäller omdömen har vi behövt titta på flera olika källor. Flera av modellerna har exempelvis fått många omdömen hos diverse återförsäljare. När det gäller Panasonic SD-ZB2512 har vi främst använt oss av Amazon där den fått mängder av omdömen som varit användbara för oss.
  • Prisjakt – Flera av de tester vi har tittat på har varit äldre. Så för att få en bättre uppfattning av vilka bakmaskiner som är populära idag har vi bland annat använt oss av Prisjakt. De har en aktuell ranking av bakmaskiner utifrån popularitet.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 22

Inga betyg ännu