Multiverktyg – Bäst i test

Med ett multiverktyg kan du bland annat kapa, slipa, fräsa, polera och putsa. Ett perfekt verktyg för hemmafixaren. Här tittar vi närmare på några av de bästa multiverktygen som antingen fått utmärkelsen “bäst i test” eller mottagit väldigt goda kundomdömen.

🏅Bäst i test

Multiverktyg bäst i test

DeWalt DCS355N

Bästa pris hos:

🔔 Prisvärd

Test multiverktyg

Makita DTM51Z

Bästa pris hos:

💛 Populär

FEIN multiverktyg

FEIN FMT 250 SL MultiTalent

Bästa pris hos:

🔔 Vårt val

Dremel multiverktyg

Dremel 8220-5/65

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Multiverktyg utifrån test & omdömen

Multiverktyget är verkligen ett fantastiskt verktyg som är användbart till mängder av olika uppgifter. Går vi tillbaka en inte alltför lång tid var utbudet begränsat då tillverkaren Fein hade patent på multiverktyget. Numera har dock flera av de största verktygstillverkarna minst ett eget multiverktyg i sitt sortiment. Utvecklingen har även gått fram rejält när det gäller de olika tillbehören som faktiskt är minst lika viktiga som själva maskinen.

Vilket multiverktyg som är det bästa för just dig beror så klart på dina behov och hur mycket du är villig att spendera. Vi har därför valt att presentera lite olika alternativ från olika tillverkare, både nätdrivna och batteridrivna multiverktyg. Vår förhoppning är såklart att ge dig lite vägledning så att du hittar en modell som passar dig.

DeWalt DCS355N

Uteffekt: 300 W Tillförd spänning: 18 V Svängningar per minut: 0-20000 varv/min Verktygsfritt tillbehörsbyte: Ja Vikt: 1,68 kg Längd: 310 mm

DeWalt DCS355N

I de olika tester av multiverktyg vi har tagit del av är de få alternativ som har varit i närheten av DeWalt DCS355N. Detta multiverktyg fick bland annat utmärkelsen “bäst i test” av Gör Det Själv och har också fått väldigt bra omdömen av både hemmafixare och professionella användare. Så om du är ute efter en testvinnare tycker vi definitivt att du ska överväga DeWalt DCS355N.

Detta batteridrivna multiverktyg på 18V har en kolborstfri motor som garanterar en längre livslängd. Den har en variabel hastighet på upp till 20 000 varv/min och den uppskattas för de enkla bytena av tillbehör som kan genomföras helt utan tillbehör. Styrkan i denna maskin, tillsammans med rätt tillbehör, gör att du enkelt klarar av att jobba med material som exempelvis metall, trä, gips, plast och PVC. Den är också utrustad med LED-belysning vilket är tacksamt när du jobbar i områden som inte har full belysning.

Som med alla multiverktyg är de viktigt att utvärdera vilka tillbehör som ingår. Normalt levereras DeWalt DCS355N med olika sågblad, slippapper och slipplatta. Helst vill du även ha en tillbehörsadapter som möjliggör användning av de flera oscillerande verktyg som finns tillgängliga. Eftersom DeWalt DCS355N är ett batteridrivet multiverktyg kan det också vara bra att kontrollera om du redan har kompatibla batterier. Kan du köpa den “naken” (utan batteri) är denna testvinnare faktiskt relativt billig.

Smidig maskin som gör sitt jobb. Gillar snabbfästet för dom olika verktygen.

Johannes, TrustPilot

Makita DTM51Z

Batterispänning: 18 V Varvtal obelastad: 6000 – 20000 varv/min Oscillationsvinkel vänster/höger: 1,6° (totalt 3,2°) Vikt: 1,9 kg Mått (LxBxH): 324 x 80 x 126 mm Manual: PDF

Makita DTM51Z

När det gäller olika test av multiverktyg har nästan alltid Makita en modell med som toppkandidat. Av de olika alternativ Makita har i sitt sortiment har vi valt att presentera det batteridrivna multiverktyget Makita DTM51Z. Dels på grund av väldigt goda kundomdömen men också för dess relativt låga pris. Det är faktiskt svårt att hitta ett billigare multiverktyg, i alla fall från ett kvalitetsmärke som Makita.

Makita DTM51Z är ställbart från 6 000 till 20 000 oscillationer per minut. Verktyget har en oscillationsvinkel på 2 x 1,6° och möjlighet att placera de olika tillbehören i 12 olika vinklar. Perfekt för dig som vill kunna använda ditt multiverktyg i lite trängre utrymmen eller i svårtillgängliga hörn. Multiverktyget är även utrustat med mjukstart och har en relativt låg vikt vilket underlättar rent ergonomiskt.

Detta är ett multiverktyg som, tillsammans med rätt tillbehör, är en mycket mångsidig maskin. Bland dess främsta användningsområden märks bland annat kapning och sågning av diverse material som exempelvis gips, plast och trä. Den funkar också alldeles utmärkt för diverse torrslipning och skrapning. Perfekt för dig som vill undvika att köpa flera olika typer av maskiner och verktyg!

Bra produkt som håller vad den lovar. Gör ju inget att det är ett bra pris också.

Fredrik, TrustPilot

FEIN FMT 250 SL MultiTalent

Effekt: 250 W Svängningar: 11000-20000 1/min Vikt: 1,3kg Kabellängd: 5 m Slipplatta hörnavstånd: 80 mm Verktygsinfästning: StarlockPlus Verktygsbyte: Manuellt med skruv, insex Amplitud: 2×1,6 Grader

FEIN FMT 250 SL MultiTalent

FEIN FMT 250 SL MultiTalent är ett mångsidigt multiverktyg som imponerar med sin kraft och precision. Dess Starlock-fäste erbjuder snabbt och enkelt byte av tillbehör, vilket är idealiskt för yrkesverksamma som snabbt behöver anpassa sig till olika arbetsförhållanden. Med en motor på 250W levererar denna modell tillförlitlig prestanda för skärning, slipning och skrapning, vilket gör den till en verklig allroundprodukt.

Trots dess många styrkor, kan vikten vara en nackdel för vissa användare. Den är inte det lättaste multiverktyget på marknaden, vilket kan vara en faktor att överväga för de som behöver ett verktyg för längre användning.

För professionella hantverkare är FEIN FMT 250 SL ett utmärkt val enligt oss. Det erbjuder en balans mellan kraft och precision som är svårslagen. Den breda tillbehörsserien gör att användarna kan hantera en mängd olika uppgifter, från finjustering till grövre arbeten.

Omdömen och recensioner av FEIN FMT 250 SL MultiTalent betonar dess hållbarhet och effektivitet. Specifikationer som den elektroniska hastighetskontrollen och det ergonomiska greppet framhävs ofta, vilket underlättar arbete under längre perioder utan att kompromissa med användarvänligheten.

Sammanfattningsvis är FEIN FMT 250 SL MultiTalent ett utmärkt verktyg för professionella som söker kvalitet och mångsidighet. Även om vikten kan vara en mindre nackdel, kompenserar dess prestanda och tillförlitlighet mer än väl för detta.

Dremel 8220-5/65

Batterispänning: 12 V Batterikapacitet: 2.0 Ah Uppladdningstid: 1,5 h Batterityp: Lithium-Ion/ECP Längd: 25 cm Bredd: 4.5 cm Djup: 6.5 cm Vikt: 0,660 kg

Dremel 8220-5/65

Om du tittat på olika alternativ av sticksågar, tigersågar eller slipmaskiner har du kanske inte övervägt ett alternativ från Dremel. Men likt Fein är just Dremel mest känt för sina multiverktyg som är populära både hos nybörjare och lite mer erfarna hantverkare. Dess mångsidighet gör dem lämpliga att använda till allt från fräsning och skärning till snideri och polering.

Dremel har idag ett flertal olika alternativ i sitt sortiment men vi har valt att presentera Dremel 8220-5/65. Den främsta anledningen till att vi valt just detta multiverktyg från Dremel är att den har fått väldigt goda omdömen. Den ligger också bra till i pris vilket gör den perfekt för dig som kanske aldrig ägt ett multiverktyg tidigare och är osäker på hur mycket användning du kommer att ha av det.

Dremel 8220-5/65 är ett batteridrivet multiverktyg på 12V som levereras med mängder av tillbehör. Med hjälp av de olika tillbehören går denna maskin att använda till allt från snideri, gravyr och polering till skärning, slipning och kapning. Som bättre multiverktyg är den utrustad med variabel hastighetsinställning och LED-lampa. Men i fallet för Dremel 8220-5/65 är det främst alla möjligheter som finns med de mängder av tillbehör som gjort den så populär att den tillhör de bästa säljande alternativen på marknaden idag.

Vanliga frågor om multiverktyg

Oavsett om du är en aspirerande hemmafixare eller en erfaren hantverkare kan ett bra multiverktyg vara exceptionellt fördelaktigt att ha tillgång till. För dig som aldrig ägt detta fantastiska verktyg har vi sammanställt svaren på några av de vanligaste frågorna om multiverktyg.

Vad kan jag använda mitt multiverktyg till?

Den kanske främsta tjusningen med ett bra multiverktyg är att det finns så många användningsområden. Exakt vilka styrs i och för sig av vilka tillbehör du har tillgång till. Normalt sett levereras det bästa multiverktygen med diverse sågblad för olika material och olika slippapper. Med hjälp av dessa och övriga tillbehör kan du sedan använda ditt multiverktyg till att kapa, fräsa, skära och polera olika typer av material. Med rätt tillbehör går det också med fördel att använda ditt multiverktyg till att gravera, skrapa, slipa och mycket mer. Just mångsidigheten med ett multiverktyg kan faktiskt göra att du kanske slipper investera i en ny polermaskin eller excenterslip för mindre enstaka arbeten. En bra investering helt enkelt.

Vad är skillnaden på roterande och oscillerande multiverktyg?

Liksom många andra verktyg finns det både roterande och oscillerande alternativ när det gäller multiverktyg. Enkelt förklarat rör sig motorn på ett roterande multiverktyg i en rotation som normalt anges i varv per minut. När det gäller oscillerande multiverktyg rör det sig däremot från sida till sida i minimala rörelser. Normalt sätt är de oscillerande alternativen aningen dyrare.

Vilka tillbehör finns till multiverktyget?

Som vi redan nämnt flera gånger styrs multiverktygets användningsområden av vilka tillbehör du har tillgång till. Nedan har vi angivit exempel på några av de vanligaste och populäraste tillbehören:

Slippapper – Multiverktyget kan vara fantastiskt för olika typer av slipning. Som tillbehör finns i regel mängder av olika slippapper i varierande grovhet anpassade för olika typer av material.

Slipplattor – Olika slipplattor är också vara mycket praktiska tillbehör till multiverktyget. Med hjälp av dessa kan du exempelvis rensa bort bruk och kakelfix samt forma till kakelplattor.

Knivar – Det finns flertalet olika knivar som tillbehör med olika användningsområden. Med hjälp av multiverktyget kan du exempelvis skära till takpapp. När det gäller just knivar som tillbehör finns det mängder av alternativ som kan göra ditt multiverktyg till ett förstaklass skärverktyg.

Multimaskinskrapa – Med en multimaskinskrapa kan du använda ditt multiverktyg till att avlägsna kakelfix, silikonfogar och annat isoleringsmaterial. Beroende på ditt exakta användningsområden finns det multimaskinskrapor i olika storlekar och former.

Segmentsågklingor – Med hjälp av segmentsågklingor kan du använda ditt multiverktyg till olika sågarbeten. Det finns mängder av olika alternativ anpassade för olika material som exempelvis laminat, trä och kakel.

Instickssågblad – Det finns även så kallade instickssågblad som tillbehör till de allra flesta multiverktyg. Dessa platta sågblad finns sedan i mängder av olika utförande som är anpassade för olika material som exempelvis metall och trä.

Vilka märken är populära när det gäller multiverktyg?

När det gäller multiverktyg är nog Fein det märket som de allra flesta tänker på först. Fein var först med den oscillerande multimaskinen och är än idag väldigt stora på just multiverktyg. Numera har dock nästan alla större tillverkare åtminstone ett multiverktyg i sitt sortiment. Så gillar du Bosch, Milwaukee, Ryobi eller något annat större märke vi inte diskuterat här finns det antagligen ett alternativ på ett multiverktyg i deras respektive kataloger.

Kan jag köpa mitt multiverktyg online?

Absolut! Utbudet av multiverktyg online är numera mycket bättre än i den fysiska järnhandel. Inte sällan är det även bättre pris. Tyvärr kan informationen om olika tillbehör vara bristfällig online men köper du från en svensk butik kan du alltid prova att kontakta deras kundtjänst för eventuella frågor och funderingar.

Källor & Test – Multiverktyg

Som med alla guider vi publicerar här på Bästaitest.se har vi för denna guide om multiverktyg tagit del av flera olika källor och tester. När det gäller specifikationer har vi främst utgått från data som finns tillgänglig hos återförsäljare och tillverkare. När det gäller vårt urval har det primärt styrts av omdömen och olika tester av multiverktyg. Se nedan för exempel av källor för denna guide:

  • Gör Det Själv – Vi har tagit del av både artiklar och tester av multiverktyg som sammanställts av Gör Det Själv. I ett större test av multiverktyg från 2024 testar de 7 olika alternativ utifrån ergonomi, buller, hastighet och uthållighet. Du kan ta del av det kompletta testet här.
  • Råd & Rön – Även Råd & Rön har genomfört ett test av multiverktyg. Deras test är dock aningen inaktuellt men vi har gått igenom deras slutsatser där de testar 6 olika alternativ från bland annat Makita, Bosch och Fein. Du kan ta del av testet här.
  • Amazon – När det gäller omdömen av multiverktyg har vi kontrollerat ett flertal olika källor. Primärt har vi dock använt oss av Amazon internationella sajter som har tusentals av givande och intressanta omdömen av olika multiverktyg.
  • YouTube – Som komplement  till svenska tester har vi även tittat på flertalet recensioner och tester som finns tillgängliga på YouTube. Ett exempel är Tool Review Zones recension av Dremel 8220 som du kan se nedan.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.6 / 5. Antal betyg: 13

Inga betyg ännu