Domkraft – Bäst i test

En bra domkraft kan förenkla tillvaron för i princip alla som äger eller jobbar med tyngre fordon. Vi har här valt att titta närmare på lite olika alternativ när det gäller just domkrafter. Deras gemensamma nämnare är att de tillhör de mer populära alternativen och har fått mycket goda omdömen.

🏅Populär 3 t

Domkraft bäst i test

Bahco BH1EU3000

Bästa pris hos:

💛 Billig 2 t

Domkraft 2 ton

Stanley STMT81251-1

Bästa pris hos:

🔔 1,5 ton

Domkraft 1,5 ton

Bahco BH1A1500

Bästa pris hos:

🔔 12 ton

Lufthydraulisk domkraft

Cattini YAK 109/C

Bästa pris hos:

Domkrafter utifrån test & omdömen

Det finns allt från små handvevade modeller till lufthydrauliska domkrafter. I denna guide har vi hoppat över de handvevade och istället tittat på några av de populäraste alternativen på marknaden idag. I avsaknaden av större tester av domkrafter har vi primärt utgått från omdömen och recensioner. Och när det gäller just domkrafter kan det faktiskt vara lite vilseledande att utnämna en till “bäst i test”. Vilken den bästa domkraften är beror ju helt på vad du planerar att använda den till. Det är därför vi valt att titta på lite olika alternativ som fyller olika funktioner och ligger i olika prisklasser.

Bahco BH1EU3000

Maximal belastning: 3 ton Ingångshöjd: 130 mm Lyfthöjd: 462 mm Vikt: 31 kg Manual: PDF

Bahco BH1EU3000

Svenska Bahco har genom åren gjort sig kända för hög kvalité och är ett vanligt varumärke i många verkstäder. Både i Sverige och utomlands. Men även hemma i garagen är det inte ovanligt med en mutterdragare eller hylsnyckelsats från Bahco. När det gäller domkrafter har Bahco flera populära alternativ i sitt sortiment med lite olika fokus och “prestanda”. Ett av de absolut populäraste alternativen för garaget är Bahco BH1EU3000.

Bahco BH1EU3000 är en domkraft med nylonhjul som har en maximal belastning på 3 ton. Fullt tillräckligt för normala personbilar, husvagnar, släpvagnar etc. Just denna modell har en så kallad ingångshöjd på 130 mm och en lyfthöjd på 462 mm. Detta innebär att bilen kan lyftas hela 33 cm från garagegolvet. Den är utrustad med dubbla kolvar vilket bidrar till att du når full höjd med enbart sju pumpningar. Den har även en gummiklädd lyftsadel, extra stor rund fotpedal, förvaringsbricka för skruvar med mera.

Detta är en mycket populär domkraft som har fått väldigt bra omdömen hos bland annat diverse återförsäljare samt på Amazon. Den tillhör inte de dyrare alternativen från Bahco men den kostar ändå en del pengar. Så behöver du enbart en domkraft två gånger per år när det är dags att byta däck finns det antagligen bättre alternativ. Men är du ute och mekar i garaget lite då och då är detta en mycket prisvärd domkraft som kommer “lyfta” din tillvaro.

Bra kvalitet, håller vad den lovar!

Jonas, TrustPilot

Stanley STMT81251-1

Höjd min: 85 mm Höjd max: 381 mm Maximal belastning: 2 ton Mått (cm): ‎0.59 x 0.23 x 0.14 Vikt: 13 kg

Stanley STMT81251-1

Det finns som sagt en del dyrare alternativ när det gäller domkrafter som kanske är mer lämpade för verkstaden och yrkesfolk. Men vill du ha en bra och billig domkraft och kunna undvika handvevade modeller kan Stanley STMT81251-1 vara ett intressant alternativ. Detta är en mycket populär domkraft som vi anser vara en av de mest prisvärda på marknaden. I alla fall för de hushåll som primärt behöver en domkraft för att byta hjul på sin egen bil. 

Stanley STMT81251-1 har ingångshöjd på 85 mm och en lyfthöjd på 381 mm samt klarar att lyfta 2 ton. Domkraften är försedd med en gummibeklädd platta vilket ger ett extra skydd mot skador på bilen. Den har också hjul varav de bakre är svängbara. Till skillnad från övriga alternativ här är den också relativt lätt med en vikt på 13 kg. Tillsammans med ett ergonomiskt bärhandtag är den enkel att flytta och förvara. Dess kompakta design gör det även möjligt att förvara den i bilen om detta är önskvärt.

För att vara en så pass billig domkraft är det ändå en rejäl konstruktion med rostbeständig finish. Den har också fått väldigt bra omdömen, inte minst på Amazon där den bland annat uppskattas för sin låga ingångshöjd. Så för dig som byter däcken själv eller vill ha en bra domkraft i bilen ifall du får en punktering kan detta vara det bästa alternativet.

Bahco BH1A1500

Maximal belastning: 1,5 ton Ingångshöjd: 82 mm Maximal höjd: 375 mm Mått: 567 x 145 x 255 mm Vikt: 12 kg

Bahco BH1A1500

En av Bahcos populärare domkrafter är deras BH1A1500. Den har inte samma kapacitet när det gäller belastning som exempelvis Bahco BH1EU3000. Men med en maximal belastning på 1,5 ton är Bahco BH1A1500 ett fullgott alternativ för många. Inte minst för de som behöver en bra domkraft till hemmagaraget. Utöver att vara en storsäljare har den också tagit emot mycket goda omdömen trots sitt relativt höga pris.

Bahco BH1A1500 är en aluminiumdomkraft med en ingångshöjd på 82 mm och en maximal höjd på 375 mm. Den låga ingångshöjden bidrar till snabb hantering för vissa typer av uppgifter där andra domkrafter kan stöta på problem. Den är utrustad med aluminiumhjul och med en relativt låg vikt är den enkel att flytta på.

Behöver du inte mer än 1,5 ton som maximal belastning för din domkraft kan detta vara det bästa alternativet. Bahco BH1A1500 är förvisso inte billig men i utbyte får du en domkraft av väldigt hög kvalité. Det kommer med största sannolikhet vara den sista domkraften du behöver köpa.

Cattini YAK 109/C

Arbetande lufttryck: 8-10 bar / 116-145 psi Handtagslängd: 1310 mm Kapacitet: 5 ton Höjd min: 90 mm Höjd max: 500 mm Mått (LxBxH): 860x320x90 mm Vikt: 75 kg

Cattini YAK 109/C

Det finns olika behov när det gäller domkrafter och när det gäller Cattini YAK 109/C är det en domkraft som kanske de flesta inte behöver. Den har nämligen kapaciteten att lyfta fordon som väger upp till 12 ton. Detta gör den lämplig för exempelvis husbilar, medelstora lastbilar och släpvagnar. Den går självfallet också att använda på personbilar.

Cattini YAK 109/C är en så kallad lufthydraulisk domkraft vilket de flesta alternativ är när det gäller denna typ av kapacitet. Den har inbyggda ventiler som garanterar att det upplyfta fordonet (eller föremålet) inte sjunker. Inte ens om ett luft eller ett oljerör skulle råka ut för ett oavsiktligt avbrott. Alla delar av domkraften är tillverkad i slitstarkt material vilket möjliggör användande i extrema väderförhållande under många år. 

Just Cattini har ett flertal olika alternativ när de gäller just lufthydrauliska domkrafter. Det har faktisk alternativ som klarar av att lyfta 60 ton. Som du kanske redan förstått är detta inte en billig domkraft för hjulbyten på personbilen. Men för dig som jobbar med lastbilar, traktorer eller andra tyngre maskiner kan en domkraft från exempelvis Cattini vara nödvändig.

Vanliga frågor om domkrafter

Domkrafter kan ha både olika kapacitet och användningsområden så det är inte omöjligt att du har en och annan fundering inför ditt köp. Vi har därför sammanställt svar på några av de vanligaste frågorna om just domkrafter.

Vad bör jag tänka på innan jag köper en domkraft?

Det kanske primära du bör tänka på innan du köper en domkraft är vad du planerar att använda den till. Det finns gott om billiga alternativ som eventuellt kan klara av möta dina behov. Men det kan ju också vara onödigt att betala för en kapacitet du inte behöver. Sen kan det ju även vara bra att kontrollera mått och vikt på domkraften. Inte minst om du letar efter en domkraft för förvaring i bilen.

Hur mycket kostar en domkraft?

En enklare handvevad domkraft kan kosta från ett par hundralappar. Är du däremot i behov av en lufthydraulisk domkraft kan det enkelt kosta tiotusentals kronor. Så svaret är inte helt enkelt. Ett bra tips till villaägaren med garage kan vara att kolla med sina grannar om det finns intresse av att gå ihop och köpa en bra domkraft. Planerar du att primärt använda den till att byta hjul kan det annars bli dyrt ifall du behöver stå för hela kostnaden själv.

Vilken är den bästa domkraften?

För att säga att en domkraft är “bäst i test” måste dess användningsområden definieras. Enligt oss är den bästa domkraften den som löser just dina behov för minst kostnad. Detta kan i sin tur innebära att det finns hundratals domkrafter som är “bäst”.

Vilka tillverkare av domkrafter är populära?

Det finns som sagt mängder av olika domkrafter i olika prisklasser som möter olika behov. När det gäller lite bättre kvalité och kapacitet vill vi åtminstone nämna Bahco och Cattini. Båda dessa tillverkare har flera bra alternativ i sina sortiment. Bahco främst för hemmagaraget och verkstäder medans Cattini har ett av de bästa sortimenten av lufthydrauliska domkrafter.

Går det bra att köpa en domkraft online?

Normalt sett är svaret ja. Men just domkrafter kan i vissa fall vara rejält tunga. Alla alternativ vi presenterar här går bra att köpa online. Men vi rekommenderar att kontrollera både kostnader för själva frakten samt butikens returpolicy. 

Källor & Test – Domkraft

För att kunna sammanställa en guide kring olika typer av domkrafter som denna har det varit nödvändigt att ta del av ett flertal olika källor. När det gäller respektive domkrafts specifikationer har vi primärt utgått från information från olika återförsäljare och tillverkare. När det gäller vårt urval har vi primärt utgått från popularitet och omdömen. Det finns tyvärr få större och oberoende test av domkrafter tillgängliga. Vi har dock tagit del av mindre tester och diverse recensioner. Exempel redovisas nedan:

  • Omdömen – När det gäller omdömen har vi bland annat tittat på de omdömen som finns tillgängliga på olika återförsäljares hemsidor. Vi har också tittat på Amazons internationella sajter där exempelvis Stanley STMT81251-1 och flera av Bahcos alternativ fått mycket goda betyg och recensioner.
  • Prisjakt – Vi har även tagit del av Prisjakts “ranking” av domkrafter på den svenska marknaden. Vi har också använt Prisjakt för att kontrollera så att de alternativ vi presenterar här finns tillgängliga för köp online hos större svenska e-handlare.
  • Gör Det Själv – Gör Det Själv har genomfört ett flertal bra och större tester av diverse verktyg och maskiner. Tyvärr har de inte genomför något större test av domkrafter. Men de har gjort ett test av Bahco Baseline domkraft som vi har tagit del av. Du kan läsa hela deras test här.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal betyg: 10

Inga betyg ännu