Bandslip – Bäst i test

En bandslip kan vara en fantastisk maskin när du behöver grovslipa lite större ytor som exempelvis bänkskivor, plankor och golv. Här har vi valt att titta närmare på lite olika bandslipar som presterat bra i tester eller som fått bra betyg från sina användare.

🏅Bäst i test

Bandslip bäst i test

Makita 9404J

Bästa pris hos:

🔔 Bra köp!

Bästa bandslipmaskin

Bosch PBS 75 AE

Bästa pris hos:

🔔 Budgetval

Billig bandslip

Black & Decker KA88

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Bästa bandslip

Metabo BAE 75

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Bandslipar utifrån test & omdömen

Det finns mängder av olika slipmaskiner men när det gäller lite grövre slipning av större ytor går det att hävda att bandslipmaskinen är det överlägsna alternativet. Även om grovslipning är dess primära användningsområde finns det andra arbetsuppgifter som du kan använda din bandslip till. Det är exempelvis möjligt att använda den för finslipning av plankor. Men för detta krävs en bandslip som kan regleras i styrka.

Alla bandslipar består i grunden av slipband, motor och spånutsug. Skillnaden mellan olika modeller kan dock vara stor. Inte bara i styrka utan även i funktionalitet som kompatibilitet med grovdammsugare, med eller utan ram etc. De alternativ vi presenterar här varierar en del gällande styrka och funktionalitet men har gemensamt att de fått bra omdömen eller presterat bra i tester av bandslipmaskiner.

Makita 9404J

Ineffekt: 1010 W Banddimension: 100×610 mm Bandhastighet: 3,5-7,3 m/s Vikt: 4,8 kg Mått (LxBxH): 334 x 143 x 157 mm Vibrationsvärde: 2,5 m/s² Anslutningssladd: 4 m

Makita 9404J

Makita är kända för sin höga kvalité, inte minst när det gäller deras olika slipmaskiner. När det gäller just bandslipar har de ett par modeller i sitt sortiment. Vi har valt att titta närmare på deras Makita 9404J. Skälet till att vi valt just denna bandslip från Makita är att den fått mycket goda omdömen och presterat bra i olika tester. Exempelvis fick den utmärkelsen “bäst i test” av Gör Det Själv när de granskade marknaden för bandslipmaskiner. 

Detta är en stark bandslip på 1010 W och med en banddimension på 100×610 mm. Den har också reglerbar bandhastighet som möjliggör lite finare slipning och bearbetning av olika material. Gällande dammuppsamling ingår en mindre men effektiv dammpåse i tyg. Makita 9404J har också lite mer avancerade funktioner som automatisk bandcentrering.

Makita 9404J är en mycket bra och populär bandslip som har flera användningsområden. Dess styrka och funktionalitet bidrar i och för sig att den kostar lite mer än många andra bandslipar. Men om du vet att du kommer ha kontinuerlig användning av en bandslip och vill ha det bästa tycker vi att detta är ett mycket intressant alternativ.

Lite dyrare men stark och tung pjäs. Fint med rejäla band. Står stadigt så den går att använda som stationär maskin. Bra dammuppsamling!

Arvid, TrustPilot

Bosch PBS 75 AE

Vikt: 3,5 kg Ljudtrycksnivå (LpA): 93 dB Slippapperstorlek: 75×533 mm Spänning: 230 V Vibration ah: 3,5 m/s2 Bandhastighet: 200-350 m/min Effekt: 750 W

Bosch PBS 75 AE

Bosch har ett flertal olika bandslipar i sitt sortiment. De som är avsedda för yrkesanvändare tillhör i regel deras serie Bosch Professional medans bandslipar mer ämnade för hemmafixaren tillhör Bosch DIY. Vissa kallar Bosch DIY för gröna Bosch och Bosch Professional för blåa Bosch på grund av färgen på maskinen/verktyget. Verktyg och maskiner inom Bosch DIY har fortfarande en väldigt hög kvalite men kan sakna viss funktionalitet eller kapacitet. 

Vi har valt att gå igenom testresultat och recensioner av Bosch PBS 75 AE som tillhör Bosch DIY. Detta är en mycket populär och prisvärd bandslip som bland annat fick en stark rekommendation av Gör Det Själv som ansåg att Bosch PBS 75 AE var ett “bra köp”. Den har också erhållit mycket bra omdömen och recensioner av sina användare.

Bosch PBS 75 AE har en 750 W-motor och kan med fördel användas för slipning av olika material som både trä och metall. Den är utrustad med ett automatiskt system som håller bandet centrerat under användning och den har hastighetskontroll. När det gäller dammuppsamling används en ​​Microfilter System-box som reducerar dammpartiklar. För att vara en så pass billig bandslip får du väldigt mycket för pengarna och vi håller med om att detta är ett mycket bra köp för den aktive hemmafixaren.

Black & Decker KA88

Effekt: 720 W Spänning: 230 V Hastighet: 1 Obelastad hastighet: 250 m/m Bandbredd: 75 mm Slipyta: 75 / 190 mm Bandcentrering: Justerbar Dammutsug: Cyclonic Slipram: Nej Sladdlängd: 3 m

Black & Decker KA88

Black & Decker är ett märke du sällan ser en hantverkare använda men det gör, enligt oss, riktig bra och prisvärda verktyg och maskiner för hemmafixaren. När det gäller bandslipar har deras Black & Decker KA88 fått både bra och dåliga omdömen men letar du efter ett lite enklare alternativ tror vi att detta kan vara en bra bandslip för dig.

Black & Decker KA88 är utrustad med en motor med en effekt på 720 W och manuell bandjustering. Den har också ett främre stötskydd som bidrar till att skydda exempelvis väggar. Den är dock inte utrustad med en komplett slipram och den har också enbart en hastighet. Att den inte har hastighetsjustering gör den mer lämpad för grovslipning av exempelvis golv eller träbord.

Åsikterna kring Black & Decker KA88 går som sagt isär en aning. Men vi anser att detta kan vara det bästa budgetalternativet för dig som söker efter en bandslip för enstaka arbeten med främst grovslipning. Priset är så pass mycket lägre för denna bandslip så att om du inte behöver den bästa funktionaliteten eller styrkan kan detta vara den mest prisvärda modellen för dig.

Metabo BAE 75

Vridmoment: 12 Nm Slipband: 85 x 150 mm Stödyta slipband: 9 mm Bandhastighet tomgång: 240 – 450 m/min Nominellt upptagen effekt‌: 1010 W Vikt (utan nätkabel): 4.9 kg Kabellängd: 4 m Vibration vid slipning av yta: 5 m/s² Ljudtrycksnivå: 89 dB(A)

Metabo BAE 75

Tyska Metabo är kanske inte det mest välkända märket men när det gäller olika slipmaskiner presterar de i regel väldigt bra i olika tester. De har också ett utbud av ett flertal olika bandslipar med lite olika styrka och funktionalitet. Gemensamt är dock att de primärt är ämnade för professionella användare eller den ambitiösa hemmafixaren.

Vi har valt att titta närmare på Metabo BAE 75. Dels på grund av att den fått väldigt bra omdömen men också på grund av dess högre kapacitet och mer avancerade funktioner. Metabo BAE 75 har, med sina 1010 W och 12 Nm vridmoment, en betydligt högre kapacitet än den genomsnittlige bandslipen. Den är också utrustad med reglage för justering av bandhastighet, dammpåse, maskinstativ och längdanslag vilket gör den lämpad för stationär användning.

Den är även uppskattad för dess enkla och snabba bandsbyten som genomförs utan verktyg. Perfekt om du använder den regelbundet. Dess styrka och funktionalitet gör detta till en relativt dyr bandslipmaskin men vet du med dig att du kommer ha kontinuerlig användning av en bandslip kan detta ändå vara det bästa valet.

Vanliga frågor om bandslipar

Det finns mängder av olika slipmaskiner som lämpar sig olika bra för olika typer av jobb. Nedan försöker vi reda ut eventuella frågor och funderingar som du kan tänkas ha kring bandslipmaskiner.

Vad bör jag tänka på innan jag väljer bandslip?

Det finns excenterslipar, planslipar, diverse detaljslipar som eventuellt kan vara lämpade för jobbet. Men om du kommit fram till att det är en bandslip du behöver finns det vissa faktorer vi anser du bör överväga/kontrollera innan du väljer modell:

Variabel hastighet – Att ha möjligheten att kunna justera hastigheten på din bandslip är definitivt önskvärt om du vill kunna nyttja bandslipen till både grövre och finare slipning. De flesta bättre bandslipar har någon form av hastighetskontroll men tittar du på lite billigare alternativ är detta något som inte är självklart.

Kraft – Hur stark bandslip behöver du? I regel blir bandslipar dyrare ju starkare de är. För vissa arbeten behövs inte den mest kraftfulla bandslipen men vi anser att den bör åtminstone ligga på över 700 watt då detta ger en mer konstant slipning.

Ljudnivå – Oavsett vilken bandslip du väljer så kommer den vara högljudd och det rekommenderas att du använder någon form av hörselskydd. Men ljudnivån kan skilja sig åt avsevärt mellan olika modeller så detta är en faktor vi anser att du bör kontrollera.

Handtag – En bandslip kan vara en relativt tung maskin och jobbar du med den under längre perioder kan det snabbt bli ansträngande. Glöm därför inte att kontrollera dess grepp och säkerställ att de är halksäkra och ger en god ergonomisk balans.

Dammuppsamling –  Som med alla slipmaskiner kommer det bli en hel del damm när du använder en bandslip. Det finns lite olika lösningar för dammuppsamling och önskar du möjligheten att koppla din bandslip till en grovdammsugare är detta något vi rekommenderar dig att kontrollera att det är möjligt.

Finns det batteridrivna bandslipar?

Allt fler verktyg och maskiner går mot fler batteridrivna alternativ. När det gäller bandslipar är det dock främst nätdrivet som dominerar. Det finns ett fåtal alternativ när det gäller batteridrivna bandslipar men ännu ingen modell som riktigt kunnat utmana i tester.

Vad är skillnaden på en bandslip och en excenterslip?

En relativt vanlig fråga är vad som egentligen skiljer en bandslip från en excenterslip. Det är förhållandevis liknande maskiner men det finns avgörande skillnader. Även om bättre bandslipar går att använda för finslipning är det inte dess primära användningsområde. För detta lämpar sig en excenterslip bättre. Men på grund av sin form kan faktiskt en bandslip fungera bättre för finslipning av diverse hörn på exempelvis golv. Så lite förenklat går det att säga att bandslipen är bäst för grovslipning av lite större ytor och excenterslipen bäst för finslipning av detaljer.

Vilka tillverkare av bandslipar är populära?

Stora märken som Bosch, Festool och Makita har alla riktigt bra bandslipar i sina respektive sortiment. Men även mindre märken som Metabo, Ryobi och AEG har alternativ som är både populära och som presterat bra i olika tester av bandslipmaskiner.

Hur mycket kostar en bra bandslip?

Det går att köpa en medioker bandslip för 3-400 kr. Vill du däremot ha en av hög kvalité och variabel hastighet får du räkna med en kostnad på 1-3 000 kr beroende på kraft och annan diverse funktionalitet.

Källor & Test – Bandslip

När det gäller de presenterade bandslipmaskinernas specifikationer har vi främst utgått från information som finns tillgänglig hos olika återförsäljare och tillverkare. För vårt urval har vi primärt beaktat olika tester av bandslipar tillsammans med omdömen från ett flertal olika källor. Nedan har vi listat ett antal exempel:

  • Bäst-i-test – Ett större test vi har gått igenom från 2024 utfördes av Bäst-i-test. De testade då totalt 5 olika alternativ. Deras testvinnare blev Makita 9911 och Bosch PBS75A fick utmärkelse “bästa billiga bandslip”. Du kan läsa deras kompletta test här.
  • Amazon – När det gäller omdömen har vi bland annat tittat på olika forum och återförsäljares sidor. Den primära källan för omdömen har dock varit Amazons internationella sajter som har mängder av intressanta och givande omdömen för mängder av olika bandslipar.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal betyg: 9

Inga betyg ännu