Kapselmaskin – Bäst i test

En bra kapselmaskin är inte bara smidig. Den kan också göra bra kaffe. Här tittar vi närmare på kapselmaskiner i olika prisklasser som antingen presterat bra i tester eller som fått väldigt goda omdömen.

🏅Bäst i test

Kapselmaskin bäst i test

Nespresso VertuoPlus

Bästa pris hos:

🔔 Populär

Kaffemaskin med kapslar test

Nespresso Essenza Mini

Bästa pris hos:

🔔 Budgetval

Kapselmaskin budget

Nescafé Dolce Gusto Mini Me

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Kapselmaskin med mjölkskummare

Nespresso Lattissima Touch

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Kapselmaskiner utifrån test & omdömen

Kaffemaskiner med kapslar har blivit omåttligt populära på senare år. Den kanske främsta anledningen är att de är så oerhört enkla att använda. Numera blir kaffet också riktigt bra oavsett om du gillar en stark espresso eller en lättare cappucino. Ett argument mot kapselmaskiner har tidigare varit att du blir begränsad gällande smaker i jämförelse med en espressomaskin. Numera finns det dock mängder av olika kapslar med både varierande styrka och smak. Det är förvisso fortfarande en begränsning men något som många kan leva med då de slipper investera i en kaffekvarn eller en helautomatisk espressomaskin.

Det råder ingen tvekan om att det är de olika Nespressomaskinerna som bidragit starkt till kapselmaskinens popularitet. Nespresso är fortfarande den enskilt största aktören men det finns ett par bra konkurrenter. Vi har gått igenom marknaden och tagit del av både tester av kapselmaskiner och mängder av olika omdömen. Vilken den bästa kapselmaskinen är för dig beror så klart på dina preferenser och din budget. Vår förhoppning är (som alltid) att kunna underlätta ditt köpbeslut.

Nespresso VertuoPlus

Typ av kapslar: Nespresso Tryck: 19 bar Vattenbehållare: 1.20 liter Mjölkskummare: Nej Effekt: 1260 watt Direkt vattentillförsel: Nej Automatisk avstängning: Ja Mått (BxDxH): 14,2 x 42,3 x 32,5 cm Kapacitet dropptråg: 80 ml Sladdlängd: 80 centimeter

Nespresso VertuoPlus

Nespresso är som sagt klart ledande på marknaden när det gäller kapselmaskiner. Vi har gått igenom alla deras alternativ och utifrån tester ligger deras Nespresso VertuoPlus i topp. Den har fått utmärkelsen “bäst i test” av ett flertal olika oberoende aktörer och den har också mottagit väldigt bra kundomdömen samtidigt som den ligger i mellanprissegmentet. Så om du är ute efter en testvinnande kapselmaskin anser vi att du ska titta lite närmare på Nespresso VertuoPlus.

Med hjälp av Nespresso VertuoPlus kan du njuta av en espresso, dubbel espresso, gran lungo eller alto. Men det som gör den så populär är att det är så enkelt. Med Nespresso VertuoPlus har du möjligheten till fem olika storlekar på kaffekoppen och då utbudet av kapslar till Nespressomaskiner är stort finns alla möjligheter att variera sig.

När det gäller specifikationer för Nespresso VertuoPlus har den en vattenbehållare på 1,2 liter, ett tryck på 19 bar och kapaciteten på dropptråget är 80 ml. Placeringen av vattenbehållaren är mer lättillgänglig än på andra Nespressomaskiner och något som verkar uppskattas utifrån omdömen. Detta tillsammans med enkelheten att komma igång och ett pris i mellansegmentet är antagligen de främsta anledningarna till att Nespresso VertuoPlus blivit så populär.

Men även om Nespresso VertuoPlus har utsetts till “bäst i test” och har bra omdömen finns det, enligt oss, bättre kapselmaskiner från Nespresso. Nespresso VertuoPlus har till exempel inte en inbyggd mjölkskummare. Det finns hos andra lite mer exklusiva modeller som också kostar betydligt mer. Men i denna prisklass hör Nespresso VertuoPlus helt klart till de bästa alternativen på marknaden för kapselmaskiner.

Nespresso Krups Essenza Mini

Typ av kapslar: Nespresso Tryck: 19 bar Vattenbehållarens kapacitet: 0.6 liter Flyttbar vattentank: Ja Avtagbart dropptråg: Ja Förvärmningstid: 0.42 min Maximal belastning: 1260 W Automatisk avstängning: Ja Bredd: 8.4 cm Djup: 33 cm Höjd: 20.4 cm Vikt: 2.3 kg

Nespresso Krups Essenza Mini

En lite billigare kapselmaskin från Nespresso är deras Nespresso Krups Essenza Mini. Detta är en liten och kompakt kapselmaskin som finns i en lite rundare design och en mer rektangulär. Oavsett designval är detta en väldigt liten kapselmaskin med en vikt på enbart 2,3 kg. Perfekt för dig som vet att du kommer vilja ha möjligheten att enkelt flytta på den.

Även om dess storlek kan ses som en av dess styrkor bidrar det också till vissa begränsningar i jämförelse med andra kapselmaskiner från Nespresso. Exempelvis har vattenbehållaren en kapacitet på 0,6 liter vilket är relativt lite. Även uppvärmningen är något längre än för några av de mer exklusiva Nespressomaskinerna. Men trycket på 19 bar är samma som för övriga alternativ vilket garanterar en bra smak oavsett om du önskar en espresso eller en lungo.

Nespresso Krups Essenza Mini är, enligt oss, det bästa alternativet för dig som prioriterar enkelhet och mobilitet till ett bra pris. Det finns, som tidigare nämnts, en del nackdelar med Nespresso Krups Essenza Mini men som en liten och billig kapselmaskin som gör bra kaffe ligger den helt klart i topp.

Utmärkt liten och smidig kapselmaskin. Enkel att använda och stort utbud av kaffekapslar.

Thomas, NetOnNet

Nescafé Dolce Gusto Mini Me

Typ av kapslar: Nescafé Dolce Gusto Tryck: 15 bar Vattenbehållarens kapacitet: 0.8 liter Flyttbar vattentank: Ja Variabel kaffelängd: Ja Avtagbart dropptråg: Ja Maximal belastning: 1460 W Bredd: 16.1 cm Djup: 24.1 cm Höjd: 30.5 cm Vikt: 2.5 kg

Nescafé Dolce Gusto Mini Me

Det är som sagt inte enbart Nespresso som tillverkar kaffekapselmaskiner idag. Det har under senare år dykt upp andra tillverkare som Bosch, DeLonghi och Nescafé. I olika tester av kapselmaskiner är det kanske främst Dolce Gusto Mini Me från Nescafé som lyckats utmana Nespresso. I alla fall i valet av bästa budgetalternativ.

Nescafé Dolce Gusto Mini Me är en väldigt prisvärd och liten kapselmaskin som kan göra både varma och kalla drycker. När det gäller kapslar är den anpassad för kapselsortimentet från NESCAFÉ® som innefattar cirka 30 olika sorter. En stor fördel är att dessa kapslar ofta finns tillgängliga i välsorterade mataffärer. En annan fördel är att det också finns kapslar för te.

Även om detta är ett populärt alternativ till de billigare modellerna från Nespresso finns det en del nackdelar som bör påpekas. Till att börja med är dess tryck på 15 bar istället för 19 bar vilket kan påverka smaken på ditt kaffe. När vi gått igenom omdömen av Nescafé Dolce Gusto Mini Me är det också tydligt att många upplever den som högljudd. Men för sitt pris och storlek tycker vi ändå att den är ett mycket bra budgetalternativ som passar de som vill kunna köpa sina kapslar i mataffären.

Nespresso Lattissima Touch F521

Typ av kapslar: Nespresso Vattenbehållare: 0.9 liter Mjölkskummare: Ja Avtagbar mjölkkanna: 0.35 liter Tryck: 19 bar Kapacitet på behållaren för använda kapslar: 9 Mått (BxDxH): 17,3cm x 32cm x 25,8cm Automatisk avstängning: Ja

Nespresso Lattissima Touch F521

Nespresso har alternativ i alla prisklasser och tittar vi lite närmare i premiumsegmentet är det en modell som utmärker sig. Modellen heter Nespresso Lattissima Touch och har fått utmärkelsen “bästa premiumval” av flera aktörer och är en av de mer avancerade kapselmaskinerna på marknaden idag.

Till skillnad från de tidigare kapselmaskinerna från Nespresso har Nespresso Lattissima Touch en inbygg mjölkskummare. Detta gör det så klart extra smidigt om du vill göra en cappuccino eller latte. Själva mjölkbehållare förvaras med fördel i kylen och när det är dags för en cappuccino installerar du den enkelt på den främre delen av din kapselmaskin.

Namnet Touch kommer från maskinens “One-Touch”-system som innebär att det enbart krävs ett knapptryck från din sida så ordnar kapselmaskinen resten. Nespresso Lattissima Touch har även andra funktioner som saknas på lite billigare modeller. Exempelvis har den möjlighet att memorera dina favoriter så att det går ännu snabbare att få ditt favoritkaffe i koppen.

Som du säkert redan anar kostar Nespresso Lattissima Touch lite mer än övriga alternativ vi presenterat här. För vissa kan det absolut vara värt det men om du föredrar ditt kaffe utan mjölk tycker vi att det finns billigare och i stort sett lika bra alternativ.

Vanliga frågor om kapselmaskiner

Även om en kapselmaskin är enkel att använda kan det finnas både frågor och funderingar som behöver besvaras innan du kan besluta dig för rätt modell. Nedan har vi sammanställt svaren på några av de vanligaste frågorna om just kapselmaskiner.

Fungerar kapslar enbart från samma märke som kapselmaskinen?

Det korta svaret är nej men då Nespresso initialt mer eller mindre hade ett monopol på kapselmaskiner är det en vanlig fråga än idag. När Nespressomaskinen slog igenom var du tvingad att köpa dina kapslar från Nespresso, antingen i en Nespressobutik eller från deras hemsida. Då kapslar från Nespresso är relativt dyra började det snart dyka upp diverse kopior som, inte helt oförtjänt, fick ett dåligt rykte. Inte bara på grund av smaken men också för att de kunde bidra till diverse problem med maskinen. Idag finns det dock mängder av bra kapslar som är kompatibla med Nespressos kapselmaskiner. Sedan Nespressos patent löpte ut 2012 har det kommit en mängd olika nya och spännande alternativ från bland annat Starbucks, Löfbergs, Lattissima, Maestria och många fler. Det har också blivit allt vanligare med ekologiska kapslar som är fria från aluminium. Just aluminiumkapslarna har fått en hel del kritik då det rimmar illa med hållbarhet och svårigheten med att sortera använda kapslar.

Så om du väljer en kapselmaskin från Nespresso behöver du inte köpa kapslar från dem. Det samma gäller för övriga tillverkare. Men vi råder dig att kontrollera att just de kapslar du köper faktiskt är kompatibla med den maskin du använder.

Hur ofta behöver jag avkalka min kapselmaskin?

Det beror främst på två faktor; hur ofta du använder maskinen och vattnets hårdhet där du bor. En kapselmaskin behöver dock avkalkas och processen för detta kan skiljas sig åt beroende på tillverkare och modell. Genom att avkalka din kapselmaskin kommer du förlänga dess livslängd, få en bättre vattengenomströmning och därmed bättre smak på ditt kaffe. En generell rekommendation är att avkalka din kapselmaskin varannan månad om du använder den regelbundet. Men med tanke på att det är en relativt enkel och snabb process tycker vi att det går att avkalka oftare än så.

Vilka för- och nackdelar finns det med en kapselmaskin?

Den enskilt största fördelen med en kapselmaskin i jämförelse med halv- eller helautomatisk espressomaskin är dess enkelhet. En bra kapselmaskin är snabb och du behöver bara ladda den med en kapsel, trycka på en knapp och din espresso är färdig. Den är också enkel att hålla ren och kräver minimalt med underhåll. 

När det gäller nackdelarna finns det ett par som kanske inte alla håller med om. Vissa upplever att smaken inte blir lika bra som den blir när du maler dina färska kaffebönor i din kaffekvarn. Andra menar också att du blir begränsad till tillverkarens smaker. Numera finns det dock mängder av alternativ på kapslar så det argumentet har blivit svagare. Något som det flesta dock är överens om är att kapslarna är dyra. Själva maskinen är dock betydligt billigare än exempelvis en helautomatisk espressomaskin så det argumentet kan faktiskt också diskuteras.

Kan jag köpa min kapselmaskin online?

Självfallet går det bra att köpa din kapselmaskin online. Idag finns det mängder av alternativ online och planerar du att köpa en något äldre modell kan det löna sig att kolla runt efter diverse reor eller rabatter. Glöm dock inte att kontrollera så att butiken du handlar ifrån erbjuder fria returer ifall något inte möter dina förväntningar.

Hur mycket kostar en bra kapselmaskin?

De billigaste kapselmaskinerna kostar runt 500 kr för att sedan kunna gå upp till 5 000 kr. De senare är helt klart mer exklusiva modeller som ofta har mjölkskummare och diverse andra funktioner. Så det finns helt klart lite beslut att ta kring dina behov då detta kan påverka priset avsevärt.

Källor & Test – Kapselmaskin

För att sammanställa denna guide kring marknaden för kapselmaskiner har vi främst utgått från information från tillverkare och återförsäljare när de gäller respektive modells specifikationer. När det gäller vårt urval har vi primärt utgått från olika tester av kapselmaskiner samt omdömen. Vi anger några av de tester vi tittat på nedan samt exempel på källor för omdömen:

  • PriceRunner – Den senaste uppdateringen av PriceRunners stora test av kaffemaskiner med kapslar genomfördes under början av 2021. I deras test granskades 15 olika modeller utifrån användarvänlighet, funktioner och kaffe. Bäst betyg i deras test fick Nespresso VertuoPlus. Deras “premiumval” föll på Nespresso Lattissima Touch. Du kan läsa det kompletta testet här.
  • Bäst-i-test – I ett liknande test utfört av Bäst-i-test fick även Nespresso VertuoPlus utmärkelsen “bäst i test”. Deras val för “bästa billiga kaffemaskin” blev Nescafé Dolce Gusto Mini Me. Du kan ta del av deras resonemang här.
  • Amazon – När det gäller omdömen och recensioner har tittat på det som finns tillgängligt hos ett flertal olika svenska e-handlare. Primärt har vi dock utgått från Amazons internationella sajter där det finns tusentals oberoende och intressanta omdömen om samtliga modeller vi valt att presentera i denna guide.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal betyg: 8

Inga betyg ännu