Portabel AC – Bäst i test

En portabel AC kan bokstavligen vara räddningen för många hushåll under de varma sommarmånaderna. Här presenterar vi olika alternativ som ofta rankar högt i “bäst i test” av portabla ACs.

🏅Bäst i test

Portabel AC - Bäst i test

Woods Cortina

Bästa pris hos:

💛 Populär

Woods Venezia - Portabel AC

Woods Venezia

Bästa pris hos:

💛 Populär

Electrolux luftkonditionering

Electrolux EXP26U338CW

Bästa pris hos:

💛 Populär

Electrolux EXP35U538CW - Portable AC

Electrolux EXP35U538CW

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Portabla ACs utifrån test & omdömen

Luftkonditionering är kanske inte så vanligt i Sverige men allt fler hushåll har insett hur fantastiskt det kan vara med en portabel AC under sommaren. Det finns tyvärr inte mängder av bra alternativ men Woods och Electrolux har flera modeller som genomgående får väldigt bra betyg. Vi tittar här lite närmare på två modeller från Woods och två modeller från Electrolux som nästan alltid nämns i “Bäst i test” av portabla ACs.

Woods Cortina

Kylkapacitet: 3,5 kW (12000 BTU) Max. arbetsområde: 35 kvm Effekt: 1350 W Avfuktningskapacitet: 33,6 liter/dygn Luftflöde: 420 m3/h Ljudnivå (lägsta nivå/högsta): 53dB/64dB Mått: 471x850x355 mm Vikt: 33 kg Bruksanvisning: PDF

Woods Cortina

Woods Cortina har utnämnts som bäst i test av flera aktörer när det gäller ranking av portabel AC. Bland annat Aftonbladet rankade denna luftkonditionering som den bästa i sitt stora test. Det fullständiga namnet på denna modell är Woods Cortina Silent G vilket syftar på att denna portabla AC är framtagen för att vara så tyst som möjligt. Ljudnivån på Woods Cortina ligger på 53 – 64 dB (beroende på aktuell inställning). Detta är faktiskt relativt tyst för en portabel AC men läser man omdömen av Woods Cortina är det faktiskt ljudnivån som står för de flesta negativa kommentarerna.

Allt är relativt brukar en del säga. Och ljudnivån på Woods Cortina är faktiskt låg i jämförelse med andra alternativ. Har du dock aldrig ägt en portabel AC finns risken att du kommer undra hur denna modell kunde marknadsföras som tystgående. När det gäller kylkapaciteten har Woods Cortina en kapacitet på 12000 BTU. Detta innebär att den kan kyla ner rum upp till 35 m². Viktigt att komma ihåg är att rummet behöver vara avskilt/stängt. Annars kommer kylan “spridas” och det kommer bli svårt att uppnå svalka det där riktigt varma dagarna. 

Till denna portabla AC medföljer fjärrkontroll med en digital display. Själva ACn har också en kontrollpanel med touchkontroller. Då det är en portabel AC har Woods Cortina hjul som gör det enklare att flytta på den. Den väger dock 33 kg så helt okomplicerat är det inte om planerar att flytta på den regelbundet.

Som de flesta bättre portabla ACs har Woods Cortina funktion för avfuktning. Den kan avfukta luften med upp till 36 liter vatten per dag. På det stora hela är detta en riktigt bra portabel AC för lite mindre ytor. Den är långt ifrån det billigaste alternativet men det extra pengarna kan definitivt vara värt det om du har det varmt i din lägenhet eller hus och vill ha riktigt bra luftkonditionering.

Effektiv luftkonditionering som kyler ner sovrummet på mindre än 5 minuter.

Nina, TrustPilot

Woods Venezia

Kylkapacitet: 5,2 kW (18.000 BTU) Effekt: 2000 W Avfuktning: 52,8 l/dag Ljudnivå – lägsta nivå/högsta nivå: 56 dB / 65 dB Luftflöde: 680 m³/h Fläktsteg: 3 Kylmedia: R290 (300g) Mått (L x B x H): 376 x 490 x 768 mm Vikt: 32 kg Max. arbetsområde: 52 kvm

Woods Venezia

Woods Venezia är ett lite kraftfullare alternativ från Woods som har ett flertal uppskattade lösningar när det gäller portabel luftkonditionering. Denna portabla AC har en kylkapacitet på 5,2 kW (18.000 BTU) och kan avfukta hela 52,8 liter per dag. Detta gör det till den mest effektiva luftkonditioneringen från Woods. Trots detta är den enbart marginellt större än alternativ med betydligt mindre kapacitet. 

Woods Venezia har en kapacitet att reglera temperaturen i rum upp till 52 m². Detta är riktigt bra för en portabel AC och bidrar till att den inte bara är ett populärt alternativ till sovrum utan även arbetsplatser. Denna modell anses vara lätt att flytta runt men normalt ingår bara ett fönsterkit vilket begränsar dess flexibilitet.

När det gäller Portabel AC och “Bäst i test” placerade sig Woods Venezia på en tredjeplats i Aftonbladet test. Och när det gäller luftkonditionering av större rum är det få portabla lösningar som kan mätas sig med Woods Venezia. En bra lösning helt enkelt för dig som vill ha svalka i ditt hus eller på din arbetsplats.

Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW

Luftflöde: 390 m3/h Kylningskapacitet: 2.6 kW Max avfuktningskapacitet: 28.8 L/24 h Översvämningsskydd: Ja Tidurinställningar: Tidur med 24 timmars fördröjd start Timer: 24 timmar Maximal ljudnivå: 64 dB Kapacitet: 40 m² Bredd: 47.6 cm Djup: 38.5 cm Höjd: 71 cm Vikt: 31.5 kg Bruksanvisning: PDF

Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW

Electrolux har flera modeller och lösningar när det gäller portabel luftkonditionering. Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW är en relativt ny portabel AC som presterat bra i diverse tester och som också fått bra betyg av köpare. Utöver dess kyleffekter är detta en portabel AC som faktiskt får återkommande bra betyg för sin design. Kanske inte den viktigaste aspekten för dig som enbart söker svalka men ändå något som vissa tycker är önskvärt.

Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW har ett maximalt luftflöde på 390 m3/h och en kapacitet att kyla ett stängt rum upp till 40 m². Den har även en avfuktningskapacitet på 1,2 liter per timme. Som köldmedium använder sig Electrolux gasen R290 som anses vara mer miljövänligt än andra alternativ. 

De bättre modellerna från Electrolux anses vara tystgående och denna portabla AC är inget undantag. Den har även en hel del funktionalitet som du inte nödvändigtvis får från billigare alternativ. Exempelvis har den en timer på 24 timmar, fjärrkontroll och en intuitiv kontrollpanel. I flera omdömen nämns också att den är lätt att flytta på mellan rum. 

På den negativa sidan nämns att dess lösning med ventilationsslang är komplicerad. Som standard ingår heller inte något fönsterkit. Att kunna täta till runt fönstret (där du leder ut varmluften) är önskvärt för att få full effekt av din luftkonditionering. Bortsett från denna kritik är detta en fantastiskt lösning för mindre lägenheter eller enstaka rum i ett hus.

Electrolux ChillFlex Pro EXP35U538CW

Kylkapacitet: 3.5 kW Kapacitet: 50 m² Ventilationstyp: Ventilationsslang Fjärrkontroll: Ja Avfuktningsfunktion: Ja Timer-funktion: Ja Nettovikt: 34 kg

Electrolux ChillFlex Pro EXP35U538CW

Electrolux ChillFlex Pro EXP35U538CW är en portabel AC för dig som letar efter ett lite kraftfullare alternativ. Denna modell från Electrolux har en kyleffekt på 3.5 kW vilket gör att du effektiv kan använda denna AC i rum på upp till 50 m². Det är aningen större rum än övriga modeller från Electrolux och följaktligen är denna modell lite dyrare. Den ökade kapaciteten bidrar också till att den är något mer högljud. Något som också går att notera när man läser dess omdömen.

Till denna modell medföljer fjärrkontroll och en ventilationsslang för att leda bort värmen från kompressorn. Liksom många andra modeller från Electrolux får den också bra omdömen för sin design. Det är trots allt en ganska stora apparat så att den ser någorlunda bra ut är något som verkar vara uppskattat.

Då denna modell går att använda i rum på upp till 50 m² och har timmerfunktion gör att den även är ett populärt alternativ för arbetsplatser. Den är förvisso relativt dyr men dess effektivitet tillsammans med miljötänk (använder R290 som gas) bidrar till att detta är en riktigt bra portabel AC som garanterar svalka när det är som varmast.

Vanliga frågor om luftkonditionering och portabel AC

En portabel AC kan kosta en hel del pengar så det kan vara värt att undersöka exakt vad du behöver så att du blir nöjd med ditt köp. Här försöker vi svara på några av de vanligaste frågorna som konsumenter har under köpprocessen.

Vilken portabel AC är bäst?

Det finns gott om maskiner och verktyg för att hjälpa till att svalka våra hem. Här har vi valt att fokusera på portabel AC och urvalet är numera helt ok även om det finns många som aldrig kommer diskuteras när det är dags att utse “Bäst i test”. Vi har därför valt att fokusera på lösningar från Woods och Electrolux som båda gör erkänt bra portabla ACs. Vilken lösning som är bäst för just dig beror så klart på dina förutsättningar. Ett par frågor att fundera på innan du väljer modell:

1. Hur stort är rummet, lägenheten, huset du vill kyla ner?
2. Vilka möjligheter har du att leda ut varmluften?
3. Hur viktigt är det för dig att den är tystgående?
4. Vilken budget har du?

Om du börjar att besvara dessa frågor anser vi att det kommer bli enklare för dig att hitta en portabel AC som är bäst för dig. Förhoppningsvis kan någon av de modeller vi presenterar här vara något som passar.

Hur fungerar en portabel AC?

En AC är ett slutet system där vätska/gas kontinuerligt pumpas runt. När vätskan pumpas runt kommer den avdunsta och den kemiska reaktion som uppstår kyler av rören. I ACn finns sedan en fläkt som blåser ut den kalla luften. För att gasen sedan ska återgå till vätska finns det en kompressor. Denna process skapar i sin tur värme och den varmare luften behöver ledas ut från det rum du vill svalka. Just kompressorn är oftast den komponent som påverkar hur högljudd ACn är.

Hur installerar man en portabel AC?

Att installera luftkonditionering är inte helt okomplicerat men en portabel AC klarar det flesta av att installera utan hjälp. Det är i princip bara att sätta i kontakten så är den igång. Det potentiellt problematiska är hur du ska leda ut den varma luften. Det går så klart att göra ett hål i väggen men det absolut vanligaste är man leder ut varmluften (genom en luftslang) via ett fönster. Använder du fönstret kommer du snabbt märka att det också kommer innebära att varm luft utifrån kan ta sig in. Inte helt optimalt om det är värmebölja utanför. Vissa modeller säljs tillsammans med så kallade fönsterkit som hjälper dig att täta till öppningen kring fönstret. Att montera detta kan tyvärr vara lite knepigt beroende på fönster men en bra “förslutning” av fönstret kommer öka effekten av ACn avsevärt. 

Hur påverkar en portabel AC miljön?

Du kanske har hört att luftkonditionering påverkar miljön negativt. Tyvärr stämmer detta även om det blivit betydligt bättre under senare år. Det är framför allt de köldmedium som används i luftkonditionering som påverkar miljön. De görs dock snabba framsteg på detta område och det finns redan idag alternativ som har betydligt mindre miljöpåverkan än för bara några år sedan.

Hur högljudd är en portabel AC?

Det vanligaste klagomålet när det gäller portabel AC är att den låter på tok för mycket. Inte sällan vill man ha den i sovrummet under de där varma sommarnätterna men ljudnivån gör det omöjligt att sova. En mer traditionell luftkonditionering monteras normalt utomhus just av denna anledning.

Även om utvecklingen går framåt är även de bästa modellerna idag relativt högljudda. Många väljer därför att köra ACn när man inte är hemma eller ett par timmar innan läggdags. Det kan därför vara önskvärt att ha en modell med timer.

Källor & Test – Portabel AC

Utbudet av portabla ACs har vuxit under senare år och för att kunna skriva en aktuell guide har vi tittat på ett flertal tester och andra källor som exempelvis forum. När det gäller specifikationer har vi utgått från data från tillverkare. Nedan listas exempel på tester och källor vi har använts oss av som grund till vårt urval:

  • Råd & Rön – Råd & Rön uppdaterade sitt test av portabel AC under 2024 och testar där 36 portabla AC-apparater. Utmärkelsen ”Bäst i test” gick till Delonghi PAC EL92 HP. Både Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW och Electrolux ChillFlex Pro EXP35U538CW har tidigare testats av Råd & Rön och fått bra betyg. Du kan ta del av det kompletta testet här.
  • Aftonbladet – I Aftonbladets lite äldre test av portabel AC blev Woods Cortina testvinnare och Woods Venezia tog tredjeplatsen. Om du vill läsa hela testet kan du göra det här.
  • Prisjakt – Vi har även använt oss av Prisjakt. Dels för att få en bättre uppfattning om olika modellers popularitet men även deras tillgänglighet. Just under sommarmånaderna kan det vara svårt att hitta butiker som har populära alternativ i lager.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 11

Inga betyg ännu