Portabel AC – BĂ€st i test

En portabel AC kan bokstavligen vara rĂ€ddningen för mĂ„nga hushĂ„ll under de varma sommarmĂ„naderna. HĂ€r presenterar vi olika alternativ som ofta rankar högt i “BĂ€st i test” av portabla ACs.

🏅BĂ€st i test

Portabel AC - BĂ€st i test

Woods Cortina

BĂ€sta pris hos:

💛 PopulĂ€r

Electrolux luftkonditionering

Electrolux EXP26U338CW

BĂ€sta pris hos:

💛 PopulĂ€r

Woods Venezia - Portabel AC

Woods Venezia

BĂ€sta pris hos:

💛 PopulĂ€r

Electrolux EXP35U538CW - Portable AC

Electrolux EXP35U538CW

BĂ€sta pris hos:

Portabla ACs i detta test

Luftkonditionering Ă€r kanske inte sĂ„ vanligt i Sverige men allt fler hushĂ„ll har insett hur fantastiskt det kan vara med en portabel AC under sommaren. Det finns tyvĂ€rr inte mĂ€ngder av bra alternativ men Woods och Electrolux har flera modeller som genomgĂ„ende fĂ„r vĂ€ldigt bra betyg. Vi tittar hĂ€r lite nĂ€rmare pĂ„ tvĂ„ modeller frĂ„n Woods och tvĂ„ modeller frĂ„n Electrolux som nĂ€stan alltid nĂ€mns i “BĂ€st i test” av portabla ACs.

Woods Cortina

Kylkapacitet: 3,5 kW (12000 BTU) Max. arbetsomrÄde: 35 kvm Effekt: 1350 W Avfuktningskapacitet: 33,6 liter/dygn Luftflöde: 420 m3/h LjudnivÄ (lÀgsta nivÄ/högsta): 53dB/64dB MÄtt: 471x850x355 mm Vikt: 33 kg Bruksanvisning: PDF

Woods Cortina

Woods Cortina har utnĂ€mnts som bĂ€st i test av flera aktörer nĂ€r det gĂ€ller ranking av portabel AC. Bland annat Aftonbladet rankade denna luftkonditionering som den bĂ€sta i sitt stora test. Det fullstĂ€ndiga namnet pĂ„ denna modell Ă€r Woods Cortina Silent G vilket syftar pĂ„ att denna portabla AC Ă€r framtagen för att vara sĂ„ tyst som möjligt. LjudnivĂ„n pĂ„ Woods Cortina ligger pĂ„ 53 – 64 dB (beroende pĂ„ aktuell instĂ€llning). Detta Ă€r faktiskt relativt tyst för en portabel AC men lĂ€ser man omdömen av Woods Cortina Ă€r det faktiskt ljudnivĂ„n som stĂ„r för de flesta negativa kommentarerna.

Allt Ă€r relativt brukar en del sĂ€ga. Och ljudnivĂ„n pĂ„ Woods Cortina Ă€r faktiskt lĂ„g i jĂ€mförelse med andra alternativ. Har du dock aldrig Ă€gt en portabel AC finns risken att du kommer undra hur denna modell kunde marknadsföras som tystgĂ„ende. NĂ€r det gĂ€ller kylkapaciteten har Woods Cortina en kapacitet pĂ„ 12000 BTU. Detta innebĂ€r att den kan kyla ner rum upp till 35 mÂČ. Viktigt att komma ihĂ„g Ă€r att rummet behöver vara avskilt/stĂ€ngt. Annars kommer kylan “spridas” och det kommer bli svĂ„rt att uppnĂ„ svalka det dĂ€r riktigt varma dagarna. 

Till denna portabla AC medföljer fjÀrrkontroll med en digital display. SjÀlva ACn har ocksÄ en kontrollpanel med touchkontroller. DÄ det Àr en portabel AC har Woods Cortina hjul som gör det enklare att flytta pÄ den. Den vÀger dock 33 kg sÄ helt okomplicerat Àr det inte om planerar att flytta pÄ den regelbundet.

Som de flesta bÀttre portabla ACs har Woods Cortina funktion för avfuktning. Den kan avfukta luften med upp till 36 liter vatten per dag. PÄ det stora hela Àr detta en riktigt bra portabel AC för lite mindre ytor. Den Àr lÄngt ifrÄn det billigaste alternativet men det extra pengarna kan definitivt vara vÀrt det om du har det varmt i din lÀgenhet eller hus och vill ha riktigt bra luftkonditionering.

Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW

Luftflöde: 390 m3/h Kylningskapacitet: 2.6 kW Max avfuktningskapacitet: 28.8 L/24 h ÖversvĂ€mningsskydd: Ja TidurinstĂ€llningar: Tidur med 24 timmars fördröjd start Timer: 24 timmar Maximal ljudnivĂ„: 64 dB Kapacitet: 40 mÂČ Bredd: 47.6 cm Djup: 38.5 cm Höjd: 71 cm Vikt: 31.5 kg Bruksanvisning: PDF

Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW

Electrolux har flera modeller och lösningar nÀr det gÀller portabel luftkonditionering. Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW Àr en relativt ny portabel AC som presterat bra i diverse tester och som ocksÄ fÄtt bra betyg av köpare. Utöver dess kyleffekter Àr detta en portabel AC som faktiskt fÄr Äterkommande bra betyg för sin design. Kanske inte den viktigaste aspekten för dig som enbart söker svalka men ÀndÄ nÄgot som vissa tycker Àr önskvÀrt.

Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW har ett maximalt luftflöde pĂ„ 390 m3/h och en kapacitet att kyla ett stĂ€ngt rum upp till 40 mÂČ. Den har Ă€ven en avfuktningskapacitet pĂ„ 1,2 liter per timme. Som köldmedium anvĂ€nder sig Electrolux gasen R290 som anses vara mer miljövĂ€nligt Ă€n andra alternativ. 

De bĂ€ttre modellerna frĂ„n Electrolux anses vara tystgĂ„ende och denna portabla AC Ă€r inget undantag. Den har Ă€ven en hel del funktionalitet som du inte nödvĂ€ndigtvis fĂ„r frĂ„n billigare alternativ. Exempelvis har den en timer pĂ„ 24 timmar, fjĂ€rrkontroll och en intuitiv kontrollpanel. I flera omdömen nĂ€mns ocksĂ„ att den Ă€r lĂ€tt att flytta pĂ„ mellan rum. 

PÄ den negativa sidan nÀmns att dess lösning med ventilationsslang Àr komplicerad. Som standard ingÄr heller inte nÄgot fönsterkit. Att kunna tÀta till runt fönstret (dÀr du leder ut varmluften) Àr önskvÀrt för att fÄ full effekt av din luftkonditionering. Bortsett frÄn denna kritik Àr detta en fantastiskt lösning för mindre lÀgenheter eller enstaka rum i ett hus.

Woods Venezia

Kylkapacitet: 5,2 kW (18.000 BTU) Effekt: 2000 W Avfuktning: 52,8 l/dag LjudnivĂ„ – lĂ€gsta nivĂ„/högsta nivĂ„: 56 dB / 65 dB Luftflöde: 680 mÂł/h FlĂ€ktsteg: 3 Kylmedia: R290 (300g) MĂ„tt (L x B x H): 376 x 490 x 768 mm Vikt: 32 kg Max. arbetsomrĂ„de: 52 kvm

Woods Venezia

Woods Venezia Ă€r ett lite kraftfullare alternativ frĂ„n Woods som har ett flertal uppskattade lösningar nĂ€r det gĂ€ller portabel luftkonditionering. Denna portabla AC har en kylkapacitet pĂ„ 5,2 kW (18.000 BTU) och kan avfukta hela 52,8 liter per dag. Detta gör det till den mest effektiva luftkonditioneringen frĂ„n Woods. Trots detta Ă€r den enbart marginellt större Ă€n alternativ med betydligt mindre kapacitet. 

Woods Venezia har en kapacitet att reglera temperaturen i rum upp till 52 mÂČ. Detta Ă€r riktigt bra för en portabel AC och bidrar till att den inte bara Ă€r ett populĂ€rt alternativ till sovrum utan Ă€ven arbetsplatser. Denna modell anses vara lĂ€tt att flytta runt men normalt ingĂ„r bara ett fönsterkit vilket begrĂ€nsar dess flexibilitet.

NĂ€r det gĂ€ller Portabel AC och “BĂ€st i test” placerade sig Woods Venezia pĂ„ en tredjeplats i Aftonbladet test. Och nĂ€r det gĂ€ller luftkonditionering av större rum Ă€r det fĂ„ portabla lösningar som kan mĂ€tas sig med Woods Venezia. En bra lösning helt enkelt för dig som vill ha svalka i ditt hus eller pĂ„ din arbetsplats.

Electrolux ChillFlex Pro EXP35U538CW

Kylkapacitet: 3.5 kW Kapacitet: 50 mÂČ Ventilationstyp: Ventilationsslang FjĂ€rrkontroll: Ja Avfuktningsfunktion: Ja Timer-funktion: Ja Nettovikt: 34 kg

Electrolux ChillFlex Pro EXP35U538CW

Electrolux ChillFlex Pro EXP35U538CW Ă€r en portabel AC för dig som letar efter ett lite kraftfullare alternativ. Denna modell frĂ„n Electrolux har en kyleffekt pĂ„ 3.5 kW vilket gör att du effektiv kan anvĂ€nda denna AC i rum pĂ„ upp till 50 mÂČ. Det Ă€r aningen större rum Ă€n övriga modeller frĂ„n Electrolux och följaktligen Ă€r denna modell lite dyrare. Den ökade kapaciteten bidrar ocksĂ„ till att den Ă€r nĂ„got mer högljud. NĂ„got som ocksĂ„ gĂ„r att notera nĂ€r man lĂ€ser dess omdömen.

Till denna modell medföljer fjÀrrkontroll och en ventilationsslang för att leda bort vÀrmen frÄn kompressorn. Liksom mÄnga andra modeller frÄn Electrolux fÄr den ocksÄ bra omdömen för sin design. Det Àr trots allt en ganska stora apparat sÄ att den ser nÄgorlunda bra ut Àr nÄgot som verkar vara uppskattat.

DĂ„ denna modell gĂ„r att anvĂ€nda i rum pĂ„ upp till 50 mÂČ och har timmerfunktion gör att den Ă€ven Ă€r ett populĂ€rt alternativ för arbetsplatser. Den Ă€r förvisso relativt dyr men dess effektivitet tillsammans med miljötĂ€nk (anvĂ€nder R290 som gas) bidrar till att detta Ă€r en riktigt bra portabel AC som garanterar svalka nĂ€r det Ă€r som varmast.

Vanliga frÄgor om luftkonditionering och portabel AC

En portabel AC kan kosta en hel del pengar sÄ det kan vara vÀrt att undersöka exakt vad du behöver sÄ att du blir nöjd med ditt köp. HÀr försöker vi svara pÄ nÄgra av de vanligaste frÄgorna som konsumenter har under köpprocessen.

Vilken portabel AC Àr bÀst?

Det finns gott om maskiner och verktyg för att hjĂ€lpa till att svalka vĂ„ra hem. HĂ€r har vi valt att fokusera pĂ„ portabel AC och urvalet Ă€r numera helt ok Ă€ven om det finns mĂ„nga som aldrig kommer diskuteras nĂ€r det Ă€r dags att utse “BĂ€st i test”. Vi har dĂ€rför valt att fokusera pĂ„ lösningar frĂ„n Woods och Electrolux som bĂ„da gör erkĂ€nt bra portabla ACs. Vilken lösning som Ă€r bĂ€st för just dig beror sĂ„ klart pĂ„ dina förutsĂ€ttningar. Ett par frĂ„gor att fundera pĂ„ innan du vĂ€ljer modell:

1. Hur stort Àr rummet, lÀgenheten, huset du vill kyla ner?
2. Vilka möjligheter har du att leda ut varmluften?
3. Hur viktigt Àr det för dig att den Àr tystgÄende?
4. Vilken budget har du?

Om du börjar att besvara dessa frÄgor anser vi att det kommer bli enklare för dig att hitta en portabel AC som Àr bÀst för dig. Förhoppningsvis kan nÄgon av de modeller vi presenterar hÀr vara nÄgot som passar.

Hur fungerar en portabel AC?

En AC Àr ett slutet system dÀr vÀtska/gas kontinuerligt pumpas runt. NÀr vÀtskan pumpas runt kommer den avdunsta och den kemiska reaktion som uppstÄr kyler av rören. I ACn finns sedan en flÀkt som blÄser ut den kalla luften. För att gasen sedan ska ÄtergÄ till vÀtska finns det en kompressor. Denna process skapar i sin tur vÀrme och den varmare luften behöver ledas ut frÄn det rum du vill svalka. Just kompressorn Àr oftast den komponent som pÄverkar hur högljudd ACn Àr.

Hur installerar man en portabel AC?

Att installera luftkonditionering Ă€r inte helt okomplicerat men en portabel AC klarar det flesta av att installera utan hjĂ€lp. Det Ă€r i princip bara att sĂ€tta i kontakten sĂ„ Ă€r den igĂ„ng. Det potentiellt problematiska Ă€r hur du ska leda ut den varma luften. Det gĂ„r sĂ„ klart att göra ett hĂ„l i vĂ€ggen men det absolut vanligaste Ă€r man leder ut varmluften (genom en luftslang) via ett fönster. AnvĂ€nder du fönstret kommer du snabbt mĂ€rka att det ocksĂ„ kommer innebĂ€ra att varm luft utifrĂ„n kan ta sig in. Inte helt optimalt om det Ă€r vĂ€rmebölja utanför. Vissa modeller sĂ€ljs tillsammans med sĂ„ kallade fönsterkit som hjĂ€lper dig att tĂ€ta till öppningen kring fönstret. Att montera detta kan tyvĂ€rr vara lite knepigt beroende pĂ„ fönster men en bra “förslutning” av fönstret kommer öka effekten av ACn avsevĂ€rt. 

Hur pÄverkar en portabel AC miljön?

Du kanske har hört att luftkonditionering pÄverkar miljön negativt. TyvÀrr stÀmmer detta Àven om det blivit betydligt bÀttre under senare Är. Det Àr framför allt de köldmedium som anvÀnds i luftkonditionering som pÄverkar miljön. De görs dock snabba framsteg pÄ detta omrÄde och det finns redan idag alternativ som har betydligt mindre miljöpÄverkan Àn för bara nÄgra Är sedan.

Hur högljudd Àr en portabel AC?

Det vanligaste klagomÄlet nÀr det gÀller portabel AC Àr att den lÄter pÄ tok för mycket. Inte sÀllan vill man ha den i sovrummet under de dÀr varma sommarnÀtterna men ljudnivÄn gör det omöjligt att sova. En mer traditionell luftkonditionering monteras normalt utomhus just av denna anledning.

Även om utvecklingen gĂ„r framĂ„t Ă€r Ă€ven de bĂ€sta modellerna idag relativt högljudda. MĂ„nga vĂ€ljer dĂ€rför att köra ACn nĂ€r man inte Ă€r hemma eller ett par timmar innan lĂ€ggdags. Det kan dĂ€rför vara önskvĂ€rt att ha en modell med timer.

Klicka pÄ en stjÀrna för att betygsÀtta detta test!

Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal betyg: 3

Inga betyg Ànnu