Robotgräsklippare – Bäst i test

En bra robotgräsklippare är ett hjälpmedel som uppskattas av allt fler svenskar. Om du inte redan har en robotgräsklippare går vi här igenom olika alternativ som antingen fått utmärkelsen “bäst i test” eller som fått väldigt goda kundomdömen.

🏅Bäst i test

Robotgräsklippare bäst i test

Husqvarna Automower 315

Bästa pris hos:

💛 Bra val!

Bästa robotgräsklipparen

Gardena Smart SILENO Life

Bästa pris hos:

🔔 Budgetval

Billig robotgräsklippare

Worx Landroid M500

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Husqvarna robotgräsklippare

Husqvarna Automower 430X

Bästa pris hos:

Robotgräsklippare utifrån test & omdömen

Även om robotgräsklipparen är ett relativt nytt “fenomen” har det blivit en vanligt inslag i svenska trädgårdar. Utvecklingen har gått framåt snabbt och utbudet av modeller och tillverkare har tilltagit rejält under senare år. Vilken robotgräsklippare som är bäst för just dig beror så klart på ett flertal faktorer. Exempelvis på hur stor din gräsmatta är, hur kuperad den är och inte minst hur mycket pengar du är villig att betala för en robotgräsklippare. Numera finns det nämligen stora skillnader både i arbetsyta och diverse funktionalitet. Det bidrar i sin tur till att det är stora prisskillnader på olika modeller. 

Det numera allt större utbudet av robotgräsklippare är inte enbart av godo. Det krävs lite mer research för att hitta rätt alternativ till rätt pris. Det vi har gjort är att vi gått igenom hundratals omdömen och mängder av tester av robotgräsklippare. Utifrån den informationen har vi valt att presentera ett mindre antal modeller som presterat bra i tester, fått bra omdömen och är storsäljare på den svenska marknaden. Vår förhoppning är att vårt arbete ska spara lite tid för dig och att det kommer bli enklare att bestämma dig för vilken robotgräsklippare du kommer att köpa.

Husqvarna Automower 315

Maximalt klippområde: 1500 m² Maximal lutning inom arbetsområdet: 40% Batterityp: Li-Ion Drivkälla: Batteri Effektförbrukning vid klippning: 25 w Instrumentpanel: LCD Klippbredd cm: 22 cm Klipphöjd max: 60 mm Klipphöjd min: 20 mm Klippsystem: 3 ledade knivblad Ljudnivå: 60 db(A) Lyftsensor: Ja Timer: Ja Ungefärlig klipptid: 70 min Ungefärlig laddningstid: 60 min Vältsensor: Ja Vikt: 9.2 kg GPS-navigering: Nej Möjliga guidekablar: 1 st

Husqvarna Automower 315

Svenska Husqvarna är en av de ledande tillverkarna av robotgräsklippare och har idag ett flertal olika alternativ i sitt sortiment. En av deras absolut populäraste alternativ är deras Husqvarna Automower 315. Denna robotgräsklippare har varit en storsäljare i Sverige under flera år och har fått utmärkelsen “bäst i test” av ett flertal olika oberoende aktörer genom åren. Men kanske ännu viktigare är att den också fått väldigt goda recensioner och omdömen av sina ägare.

Husqvarna Automower 315 är en relativt avancerad robotgräsklippare som är anpassad för det svenska klimatet. Den har fyra hjul som bland annat möjliggör för användning i lite mer komplicerade områden. Det rekommenderade maximala klippområdet för Husqvarna Automower 315 är 1500 m² och den klarar av lutningar upp till 40% vilket är mer än många andra toppmodeller på marknaden. För att kunna klara av de lite tuffare områdena är den utrustad med bredmönstrade däck som även klarar av lite halare underlag. Den har också flera avancerade funktioner gällande säkerhet. Exempelvis har den lyft- och vältsensorer. Dessa sensorer säkerställer att Husqvarna Automower 315 stoppar klippningen omedelbart om den lyfts eller tippar.

När det gäller själva klippningen har Husqvarna Automower 315 möjlighet att anpassa sig till hur snabbt gräset växer. Den har även möjlighet att “punktklippa” begränsade områden med längre gräs. För att bestämma när och hur du vill att den ska klippa din gräsmatta kan du kommunicera via Bluetooth på din smartphone. Du kan exempelvis skicka start- och parkeringskommandon, justera klipparinställningar och mycket mer.

Husqvarna Automower 315 är som sagt en förhållandevis avancerad robotgräsklippare av mycket hög kvalité. Den är dock långt ifrån den mest avancerade modellen från Husqvarna och är, enligt oss, rimligt prissatt. Den lämpar sig främst för små till medelstora gräsmattor och klarar även av kuperad terräng alldeles utmärkt. Dess goda omdömen i kombination med att detta är en flerfaldig testvinnare gör av vi anser att Husqvarna Automower 315 är ett säkert val.

Värt att nämna är att Husqvarna har lanserat ett par större uppdateringar till Husqvarna Automower 315 som det valt att kalla Husqvarna Automower 315x. Den nyare Husqvarna Automower 315x är utrustad med GPS-navigering, stöldskydd plus lite annat “smått och gott”. Dessa uppdateringar bidrar till att Husqvarna Automower 315x är aningen dyrare än Husqvarna Automower 315 men om just GPS-navigering är en funktion du efterfrågar kan det vara värt att lägga lite extra pengar på Husqvarna Automower 315x.

Effektiv, tyst, smart och stark! Klarar av gropar och sluttningar utan problem. Många bra inställningar som kan ställas in i appen!

Rickard, Prisjakt

Gardena Smart SILENO Life 1000

Arbetsyta: 1000 m² ±20% Max lutning på gräsmattan: 35 % Smartphone app: Ja Google Assistant: Ja Amazon Alexa: Ja Regnsensor: Nej Ljudnivå: 58 dB Höjd: 23 cm Bredd: 39 cm Längd: 58 cm Klippbredd: 22 cm Knivdiameter: 22 cm Laddningstid: 60 min Vikt: 7,4 kg Knivar: 3-bladigt Höjdjustering: 20-50 mm Batterityp: Lithium-Ion Display: LCD display med meny Driftstid: 65 min per uppladdning

Gardena Smart SILENO Life 1000

När det gäller villaägare och trädgårdsinnehavare finns det få varumärken som är lika populära som Gardena. De ingår sedan 2007 i Husqvarna Group och har allt från robotgräsklippare och vertikalskärare till häcksaxar och lövblåsar i sitt sortiment. Inom sitt sortiment av robotgräsklippare har de ett flertal populära alternativ som presterat bra i tester och i vissa fall har utnämnts till “bäst i test”. Vi har valt att titta närmare på den mycket populära Gardena Smart SILENO Life 1000.

Gardena Smart SILENO Life 1000 ingår i en serie av olika robotgräsklippare från Gardena som har en lite varierande arbetsyta men i övrigt är relativt lika. Som namnet antyder har Gardena Smart SILENO Life 1000 en rekommenderad arbetsyta på 1000 m² vilket gör den lämplig för små till medelstora gräsmattor. Den klarar av en maximal lutning på 35% och är väl lämpad för att klara både smala passager och gångvägar. Den är också anpassad för vårt nordiska väder.

De övriga alternativen inom Gardena Smart SILENO Life har en rekommenderad arbetsyta på 750 m² och 1250 m². Så det finns alternativ för både mindre och större gräsmattor. Gemensamt är att de fått väldigt goda omdömen. Inte minst den kostnadsfria appen som styr robotgräsklipparen uppskattas och den anses vara enkelt att komma igång med. I appen kan du bland annat schemalägga din klippning och mycket mer. Den har också ett fokus på säkerhet med funktioner som lyft- och krocksensor.

Robotgräsklippare från Gardena anses också vara mycket tystgående och Gardena Smart SILENO Life 1000 är inget undantag. Enligt oss är detta en fullgod konkurrent till Husqvarnas liknande modeller till ett något lägre pris. Helt klart ett intressant alternativ för dig som söker en riktigt bra robotgräsklippare till ett bra pris.

Worx Landroid M500

Arbetsyta: 500 m² Max lutning på gräsmattan: 35 % Hjul: 3 Display: LED Vikt: 9 kg Ljudnivå: 67 dB Knivdiameter: 18 cm Klippbredd: 18 cm Max begränsingstråd längd: 350 m Driftstid: 60 min Laddningstid: 90 min Regnsensor: Inbyggd Minsta bredd mellan begränsningstråd: 100 cm Höjd: 20,5 cm Bredd: 40,4 cm Längd: 55,8 cm Knivar: 3-bladigt Höjdjustering: 30-60 mm

Worx Landroid M500

Varumärket Worx är kanske inte lika välkänt i Sverige som exempelvis Husqvarna. Men i övriga Europa är detta verkligen ett toppmärke när det gäller robotgräsklippare. Deras Worx Landroid M500 har faktiskt varit den bäst säljande robotgräsklippare i den europeiska detaljhandeln under senare år. Även i Sverige har denna robotgräsklippare blivit en storsäljare. En anledning till detta är säkerligen att den fått positiv uppmärksamhet i flera olika tester. Den har också fått väldigt bra omdömen från svenska konsumenter vilket kan ses som en sorts garanti för att den klarar av vårt nordiska klimat.

Worx Landroid M500 är anpassad för ytor på upp till 500 m² och klarar av en maximal lutning på 35%. Den är utrustad med så kallad Cut-to-edge-egenskaper vilket möjliggör för gräsklipparen att komma väldigt tätt intill kanter och den klipper närmare än många av dess konkurrerande modeller. Via dess app kan du ange vilket gräs, jord och bevattning din gräsmatta har och på så sätt automatiskt kunna anpassa din klippning med hjälp av väderdata.

Även om Worx Landroid M500 anses vara en snabb robotgräsklippare med bra omdömen har vi också hittat en del negativ kritik. Den kanske vanligaste kritiken mot Worx Landroid M500 är att den tenderar att fastna i olika ojämnheter. Detta kan så klart vara frustrerande men har du en jämn gräsmatta är detta antagligen inte ett problem. Den har även fått en del kritik för att vara högljudd men med tanke på priset ser vi Worx Landroid M500 som ett mycket intressant budgetval när det gäller robotgräsklippare.

Husqvarna Automower 430X

Maximalt klippområde: 3200 m² Maximal lutning inom arbetsområdet: 45% Bredd: 56 cm Höjd: 31 cm Längd: 75 cm Drivkälla: Batteri Effektförbrukning vid klippning: 30 W Instrumentpanel: LCD Klippbredd cm: 24 cm Klipphöjd max: 60 mm Klipphöjd min: 20 mm Klippsystem: 3 ledade knivblad Ljudnivå: 58 db(A) Lyftsensor: Ja Timer: Ja Ungefärlig klipptid på en laddning: 145 minuter Ungefärlig laddningstid: 60 minuter Vältsensor: Ja Vikt: 12.5 kg GPS-navigering: Ja Möjliga guidekablar: 2 st

Husqvarna Automower 430X

Husqvarna har som sagt många alternativ när det gäller robotgräsklippare. Deras Husqvarna Automower 430X hör till det mer avancerade och den har också ett maximalt klippområde på hela 3200 m². Detta är en robotgräsklippare som fått mycket positiv uppmärksamhet i tester och som också utsetts till bästa premiumval och bästa robotgräsklippare för stora ytor.

Utöver att ha ett väldigt stort potentiellt klippområde klarar Husqvarna Automower 430X också en lutning på 45% vilket möjliggör användande i rejält kuperad terräng. Den har GPS-stödd navigering, LED-strålkastare, ultratyst drivning, automatisk passagehantering, stor LCD-display och mycket mer. När det gäller själva klippningen har den ett klippsystem med 3 ledade knivblad, en klippbredd på 24 cm och en klipphöjd på 20–60 mm. Detta är helt klart Husqvarnas “värsting” när det gäller robotgräsklippare!

Med appen Automower® Connect får du full kontroll över din gräsklippare genom din smartphone. Med hjälp av GPS registrerar Automower® Connect vilka delar av din trädgård som har klippts och anpassar sitt klippmönster därefter. GPS, tillsammans med begränsnings- och guidekablar säkerställer bästa möjliga resultat.

Husqvarna Automower 430X är en testvinnare med den senaste tekniken och en stor kapacitet. Det är inte speciellt kontroversiellt att påstå att detta är en av de bästa robotgräsklipparna som finns på marknaden idag. Den är dock väldigt dyr så detta är inte ett alternativ för alla. Det är heller inte ett lämpligt alternativ för dig som har en mindre gräsmatta. Har du däremot en större gräsmatta och en tilltagen budget är denna värsting från Husqvarna definitivt ett alternativ vi tycker du ska överväga.

Vanliga frågor om robotgräsklippare

En robotgräsklippare kan både vara kul och ett bra sätt att spara tid. Det är dock ett relativt dyrt hjälpmedel så det kan vara värt att efterforska marknaden. Nedan har vi sammanställt frågor och svar som vi hoppas kan hjälpa dig en bit på vägen.

Vad bör jag tänka på innan jag köper en robotgräsklippare?

Om du börjat överväga att investera i en robotgräsklippare rekommenderar vi dig att gå igenom vissa faktorer/funktioner som kan påverka valet av modell. Nedan har vi listat de vi anser vara viktigast:

Yta – Det kanske första vi anser att du bör fastställa är hur stor ytan är på din gräsmatta som du vill att robotgräsklipparen ska klippa. Olika robotgräsklippare har olika stora maximala klippområden och ju större kapacitet ju dyrare blir det (allt annat lika). Tänk på att tillverkarens angivna område inte är helt exakt så det kan vara värt att ha lite marginal när du väljer modell.

Terräng – Hur är terrängen på din gräsmatta och tomt? Det finns ganska stora skillnader mellan olika robotgräsklippare när det gäller vilka lutningar de klarar av. Det kan också uppstå svårigheter för vissa modeller när det gäller områden med stora ojämnheter. Titta gärna igenom omdömen och recensioner för intressanta modeller för att se vad andra användare har för insikter.

App – Numera kan de främsta robotgräsklipparna styras och schemaläggas vi en app på din telefon. Det är så klart väldigt bekvämt. Glöm inte att kontrollera så appen finns för det operativsystem du har på din telefon och vad exakt du kan styra via appen.

Säkerhet – Det finns ett par säkerhetsaspekter vi anser vara viktiga att kontrollera på en robotgräsklippare. Speciellt om du har barn eller husdjur. Bättre robotgräsklippare har olika sensorer som säkerställer att klippningen stoppas omedelbart om sensorerna ger utslag. Exempel på sensor är lyft- och vältsensorer

GPS – Utvecklingen på robotgräsklippare går hela tiden framåt. Senare modeller har i vissa fall GPS-navigering. Detta ersätter dock inte begränsnings- och guidekablar men kan effektivisera och förbättra resultaten. Priset på en robotgräsklippare med GPS-navigering är högre och det är, enligt oss, inte helt självklart att förbättringar det innebär är värt pengarna i dagsläget.

Hur fungerar en robotgräsklippare?

Robotgräsklippare har nu funnits ett par år men har du aldrigt ägt en egen är det kanske inte helt självklart hur den fungerar. Att den har en klippmotor undertill som klipper gräset är nog självklart för alla men vad det är som styr den är det inte alla som vet. En något förenklad beskrivning är att robotgräsklipparen klipper inom ett område som är markerat av en begränsningskabel med el. Gräsklipparen klipper inom detta område tills den behöver följa begränsningskabeln “hem” till sin laddstation för att ladda upp batteriet. Dess mjukvara kan i sin tur effektivisera så att den klipper på “rätt” ställe och med hjälp av GPS-navigering kan den effektivisera processen ytterligare.

Hur installerar jag min robotgräsklippare?

För att kunna börja använda din robotgräsklippare behöver du placera begränsningskabeln (vissa tillverkare kallar det även avgränsningskabel eller guidekabel) för att markera den ytan som ska klippas av robotgräsklipparen. Kabeln kan placeras ovanpå gräsmattan och fästas med exempelvis plastmärlor. Detta är en relativt okomplicerad uppgift men det går också att gräva ner kabeln. För detta alternativ kan det dock vara lämpligt att konsultera professionell hjälp. När sedan kabeln är installerad skiljer sig processen åt mellan olika modeller men i regel kommer du kunna använda din gräsklippare så fort arbetet med kabeln är genomfört.

Kan åska påverka min robotgräsklippare?

Ja, åska kan skada din robotgräsklippare. Ett blixtnedslag i närheten av kabeln eller gräsklipparen kan skada både laddstationen och gräsklipparen. Det kan därför vara värt att kontrollera vad din försäkring täcker och eventuellt se över andra åtgärder som exempelvis jordfelsbrytare och åskledare.

Hur mycket kostar en bra robotgräsklippare?

Priserna kan variera väldigt mycket på robotgräsklippare beroende på kapacitet och funktionalitet. Även vilket märke påverkar priset en hel del. Har du en mindre “normalt kuperad” gräsmatta och inte efterfrågar exempelvis GPS-navigering får du räkna med en kostnad på runt 10 000 kr. Har du en större gräsmatta och önskar den senaste teknologin blir det betydligt dyrare än så.

Källor & Test – Robotgräsklippare

En guide för bättre robotgräsklippare kräver en del arbete. För denna guide har vi utgått från information från tillverkare och återförsäljare när det gäller de tekniska specifikationerna. För vårt urval av robotgräsklippare har vi gått igenom mängder av tester och omdömen. Nedan listas ett par exempel:

  • Bäst-i-test – Genom åren har Bäst-i-test genomfört ett flertal större tester av robotgräsklippare. I deras senaste test har de delat in alternativen i robotgräsklippare för små respektive stora ytor. Deras testvinnare för stora ytor blev Husqvarna Automower 430X och för mindre ytor vann McCulloch Rob S600. Husqvarna Automower 315 är en tidigare testvinnare. Du kan läsa deras senaste test här.
  • PriceRunner – I PriceRunners test av robotgräsklippare från 2021 granskades hela 31 olika modeller utifrån bland annat prestanda, tillförlitlighet, användarvänlighet och funktionalitet. Husqvarna Automower 310 utsåg till bäst i test och Husqvarna Automower 430X ansågs vara bästa premiumvalet. Du kan ta del av deras kompletta test här.
  • Råd & Rön – Även Råd & Rön har genomfört ett ambitiöst test av robotgräsklippare. Totalt har de testat 40 olika alternativ och deras testvinnare blev Robomow RK1000. I deras genomgång testas även ett flertal modeller från Husqvarna, Gardena och Worx. Om du vill läsa deras test kan du göra det via denna länk.
  • Prisjakt – Vi har även använt oss av Prisjakt för denna guide. Primärt för att kunna kontrollera tillgängligheten hos svenska e-handlare men även i viss mån för att kunna få en bättre överblick kring vilka modeller som är populära i Sverige idag.
  • Omdömen – När det gäller omdömen av olika robotgräsklippare har vi använt oss av ett flertal olika källor. Dels omdömen som publicerats på Prisjakt men även på olika återförsäljares hemsidor, TrustPilot och Amazon.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.3 / 5. Antal betyg: 12

Inga betyg ännu