Löparryggsäck – Bäst i test

En löparryggsäck eller löparväst med vätskesystem är nästintill ett måste inom traillöpning eller längre löprundor. Vilken den bästa löparryggsäcken är beror så klart på dina behov och preferenser. Här har vi samlat några av de populäraste alternativen som också presterat bra i tester av löparryggsäckar. 

🏅Bäst i test

Löparväst bäst i test

Salomon Advanced Skin 12

Bästa pris hos:

🔔 Prisvärd

Löparryggsäck bäst i test

USWE Pace 12

Bästa pris hos:

🏅 Bäst dam

Bästa löparryggsäcken

Salomon ADV Skin 8

Bästa pris hos:

💛 Populär

Löparryggsäck test

Camelbak Ultra Pro Vest

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Löparryggsäckar & löparvästar utifrån test & omdömen

För längre löppass är det nödvändigt att ta med sig vätska och sysslar du exempelvis med traillöpning kan det även vara önskvärt att få med sig både mat och lite extra kläder på turen. En bra löparryggsäck eller löparväst kan vara ett mycket effektivt sätt att få med det du behöver. Löparryggsäcken är, föga förvånande, utformad som en ryggsäck med ett fåtal fickor på framsidan och majoriteten av packutrymmet sitter på ryggen. En löparväst med vätskesystem sitter mer omslutande runt kroppen och förvaringsmöjligheterna är placerade på båda sidorna samt framsidan och ryggen.

Vi har här valt att titta lite närmare på både löparryggsäckar och löparvästar. Vårt urval är främst styrt av olika tester och recensioner. Vissa modeller har fått utmärkelsen “bäst i test” men minst lika viktigt, enligt oss, är de omdömen som faktiska användare har lämnat. Det finns modeller som är unisex och det finns löparryggsäckar för damer. Vi har därför valt att presentera modeller som är populära för både damer och herrar samt en löparryggsäck som är specifikt utvecklad för damer.

Salomon Advanced Skin 12

Volym: 12 liter Vikt: 277 g Vikt inklusive tillbehör: 335 g Rygglängd: 40 cm Mått (L x B x D): 40 x 20 x 12 cm Kompabilitet: 1,5 l-blåsa Bål: 84% Polyamid, 16% Elastan Foder: 100% Polyamid Skum: 100% Polyeten Bålinlägg: 88% Polyamid, 12% Elastan Ryggdel: 100% Polyester Bakok: 89% Polyamid, 11% Elastan Manual: PDF

Salomon Advanced Skin 12

Salomon har flera populära löparryggsäckar och löparvästar i sitt sortiment. Salomon Advanced Skin 12 är mer utav en väst än en ryggsäck och är en modell som presterat mycket bra i diverse tester. Den har också fått väldigt bra omdömen av både män och kvinnor och anses vara en av de bästa löparvästarna på marknaden idag.

Salomon Advanced Skin 12 rymmer hela 12 liter packning och säljs normalt som ett set där 2 stycken softflaskor ingår. Vardera flaska rymmer 500 ml och placeras med fördel i västens framfickor för enkel tillgång. Flaskorna fästs med fasthållningsöglor som hindrar dem från att studsa runt under löpturen. Utöver fickor för vätskor finns det flera smidiga och lättillgängliga förvaringsutrymmen och ett avancerat säkerhetstänk, se nedan.

 • 1 Invändigt vätskeblåsfack med upphängningsögla
 • 1 Stretchhuvudfack med dragkedjeförsedd sidoöppning
 • 2 Töjbara bältesfickor
 • 1 Ytterfack med nätficka
 • 1 Visselpipa
 • 1 Extra reflekterande ögla för lampan
 • 1 Töjbara fickor framtill
 • 1 Låg bakficka som kan nås från båda sidor

Om du letar efter en löparväst som är “bäst i test” tycker vi att du ska överväga Salomon Advanced Skin 12. Den har fått väldigt goda omdömen, inte minst för sin passform. Just att den inte “studsar runt” och att bröstremsystemet enkelt möjliggör för justeringar, till och med i farten, är något som lyfts fram som mycket positivt i olika tester.

Att den rymmer hela 12 liter packning kan i och för sig vara i mesta laget för vissa löpare. Salomon Advanced Skin 12 är faktiskt den löparväst som har störst kapacitet gällande packning när det gäller Salomons alternativ som marknadsförs som unisex. Salomon har även mindre alternativ speciellt designade för kvinnor. Men om du behöver utrymmet finns det få lika uppskattade alternativ på marknaden, oavsett om du är motionär eller elitlöpare. 

Sitter perfekt, bra utrymme för längre löprundor. Många bra fack där mycket får plats!

Evelina, Outnorth

USWE Pace 12

Total volym: 12 liter Volym vätskeblåsa: 1 liter Mått: 42 x 20 x 13 cm Rek. bålstorlek: 90 – 100 cm Vikt: ca 319 g Vätskesystem: 2x Ultraflask™ á 500 ml med Drink Tube Bärsystem: NDM™ Race Harness

USWE Pace 12

USWE är ett av de mer framstående märkena när det gäller löparryggsäckar och löparvästar med vätskesystem. De har ett flertal olika modeller med varierande kapacitet gällande packning. Vi har valt att titta närmare på löparryggsäcken USWE Pace 12. Främst på grund av de goda omdömen den fått. Men också för att vi anser den vara mycket rimligt prissatt för att vara en så pass bra löparryggsäck.

USWE Pace 12 har en total volym på 12 liter och med mängder av olika förvaringsmöjligheter och hela 10 olika ytterfickor. Perfekt för dig som vill hålla kolla på allt från mobil och nycklar till extra strumpor och regnkläder. Gällande vätskesystemet har den plats för två 500 ml flaskor som ingår tillsammans med denna träningsryggsäck. Den har också fäste för led-lampa och reflexer på både fram- och baksidan.

När vi gått igenom olika omdömen och recensioner är det tydligt att USWE Pace 12 har lyckats med att designa en löparryggsäck med minimal “studs” när du är i rörelse. USWE själva tillägnar detta till deras NDM™ Race Harness teknologi som möjliggör en individuell passform. USWE Pace 12 har förvisso inte utsetts till testvinnare i något av de tester av löparryggsäckar vi har gått igenom. Däremot är den en något billigare alternativ som fått väldigt bra omdömen. Ett bra budgetval helt enkelt!

Väldigt nöjd, använt andra välkända märken tidigare och kommer inte byta tillbaka. Bra passform, helt studs- och skavfri. Lättåtkomliga fack även när man springer eller cyklar.

Michael, MultiTriathlon

Salomon ADV Skin 8

Volym: 8 liter Vikt: 251 g Vikt inklusive tillbehör: 331 g Rygglängd: 37 cm Mått (L x B x D): 37 x 18 x 9 cm Kompabilitet: 1,5 l-blåsa Foder: 100% Polyester Ryggdel: 100% Polyester Skum: 100% Polyeten Bål: 78% Polyamid, 22% Elastan Bålens Foder: 100% Polyamid

Löparryggsäck dam

Franska Salomon har som sagt ett stort utbud av både löparryggsäckar och löparvästar. Deras Salomon ADV Skin 8 är en mycket populär löparryggsäck specifikt framtagen för kvinnor. Vissa modeller marknadsförs som unisex men faktum är att män och kvinnor har olika kroppar och Salomon ADV Skin 8 har tagit detta i beaktande.

Salomon ADV Skin 8 rymmer 8 liter och har en form som eliminerar tryckpunkter över bysten. Den har också smalare axlar och kortare bröstkorgslängd än andra modeller. Allt för att passa den kvinnliga löparen. De två flaskorna, på vardera 500 ml, har en triangulär form och kan placeras under bröstet på löparen för att på så sätt avlägsna eventuellt tryck. Dessa anpassningar har visat sig vara mycket uppskattade när vi gått igenom omdömen av Salomon ADV Skin 8. Så om du letar efter löparryggsäck anpassad för kvinnor tycker vi definitivt att du ska överväga denna modell.

När det gäller förvaringsmöjligheter och säkerhetsaspekter ser specifikationer för Salomon ADV Skin 8 ut som följer:

 • 1 invändigt vätskeblåsfack med upphängningsögla
 • 1 stretchhuvudfack med dragkedjeförsedd sidoöppning
 • 1 axelficka
 • 1 Ytterfack med nätficka
 • 1 låg bakficka med 2 sidoåtkomster
 • 2 Sidofickor med dragkedja
 • 2 töjbara bältesfickor
 • Extra reflekterande ögla för lampan
 • Visselpipa

Camelbak Ultra Pro Vest

Vikt: 160 g Mått: 40 x 29.5 x 21 cm Packvolym: 6 L Volym, vätskesystem: 1 L Bröstmått (S / M / L): 71-86 / 81-101 / 96-116 cm Antal utvändiga fickor: 13

Camelbak Ultra Pro Vest

Camelbak är ett annat populärt märke med ett större urval av löparryggsäckar och vätskevästar för löpning. Bland deras olika alternativ har vi valt att presentera löparryggsäcken Camelbak Ultra Pro Vest. Främsta anledningen till att vi valt just denna modell är att den fått mycket bra omdömen, inte minst på Amazon.

Något som särskiljer Camelbak Ultra Pro Vest från övriga alternativ vi presenterar här är dess extremt låga vikt. Denna löparväst väger nämligen enbart 160 gram. Den rymmer förvisso enbart 6 liter men hör helt klart till de lättare löparryggsäckarna av god kvalité. Trots lite lägre volym har den gott om förvaringsutrymmen med hela 13 olika fickor. Perfekt för dig som vill ha koll på grejerna när du ute på en längre löptur.

Denna löparryggsäck levereras med två hopfällbara Quick Stow-flaskor och är också kompatibel med en 1,5-liters vattenreservoar. Då materialet som används främst är 3D-mesh har Camelbak Ultra Pro Vest en betydligt högre ventilationsnivå än många andra löparryggsäckar. Den är också utrustad med reflekterande detaljer och visselpipa för din säkerhet. Ett bra och relativt billigt alternativ för dig som letar efter en lite mindre och lätt löparryggsäck.

Vanliga frågor om löparryggsäckar & löparvästar

Funderar du på att köpa en löparryggsäck eller vätskeväst för löpning? Då kan det säkert finnas en och annan fråga eller fundering. Vi har därför försökt svara på några av de vanligaste frågorna nedan. 

Vad är skillnaden på en löparryggsäck och en löparväst?

Skillnaden mellan en löparryggsäck och en löparväst med vätskesystem är inte speciellt stor och de adresserar samma behov. Nämligen möjligheten att kunna ta med sig allt från kläder, mat, mobiltelefon etc på sin löptur. De är dock lite annorlunda i sin generella formgivning. Löparryggsäcken har det mest av sin förvaring på ryggen och har generellt sett något smalare axelremmar. Löparvästen sitter däremot lite mer åtsittande och fickorna för förvaring sitter mer utspritt kring kroppen. Många löparvästar har vätskesystem men inte alla. Generellt sett har löparryggsäcken stöd för ett större vätskesystem än en löparväst.

Finns det löparryggsäckar utvecklade för kvinnor?

Ja, det finns löparryggsäckar utvecklade för kvinnor. Tyvärr är inte utbudet speciellt stort då många tillverkare hävdar att deras alternativ är unisex. De alternativ som är specifikt framtagna för kvinnor har dock blivit mycket populära så det kan nog finnas skäl för vissa tillverkare att tänka om.

Vad bör jag tänka på innan jag köper en löparryggsäck?

Det kanske viktigaste, enligt oss, är att säkerställa att det alternativ du väljer har utrymme för allt du önskar ha med dig på din löprunda. Det finns löparryggsäckar eller löparvästar med en kapacitet på enbart ett par liter ändå upp till 15 liter. Att hitta den rätta storleken är därför en bra början. Sen rekommenderar vi att du också försöker uppskatta vilken storlek på vätskesystem du önskar. Slutligen är det alltid bra att läsa igenom olika användarrecensioner för att försöka hitta eventuella specifika egenskaper för det alternativ du är intresserad av.

Vilka märken är populära när det gäller löparryggsäckar?

Det finns numera ett relativt bra utbud av både löparryggsäckar och löparvästar. Det är dock ganska få större tillverkare som står för de bästa alternativen. Bland de bättre och mer välkända märks bland annat Salomon, USWE och Camelbak.

Går det bra att köpa min löparryggsäck online?

Självfallet går det bra att köpa både löparryggsäck och löparväst online. Det finns så klart alltid en liten risk att det alternativ du köpt inte passar exakt som du önskar. Vi rekommenderar dig därför att kontrollera butikens returpolicy innan du genomför ditt köp.

Källor & Test – Löparryggsäck & löparväst

När det gäller denna guide har det varit nödvändigt för oss att ta del av ett flertal källor och olika tester av löparryggsäckar. När det gäller exempelvis specifikationer har vi primärt använt oss av information från tillverkare och olika återförsäljare. När det gäller vårt valda urval har vi primärt utgått från omdömen och olika tester. Nedan har vi listat ett antal exempel:

 • GearLab – Ett större test av löparryggsäckar och löparvästar vi tittat på är genomfört av GearLab. De har testat ett tjugotal olika alternativ och presenterat sina favoriter. Bland deras rekommenderade alternativ märks bland annat Salomon Advanced Skin 12. Du kan läsa deras kompletta test här.
 • Amazon – När det gäller omdömen finns det en hel del på olika återförsäljares sidor. Men för denna guide har vi primärt använt oss av Amazons internationella sajter. Där finns det mängder av användningsbara omdömen och längre recensioner. Alternativen från Salomon har i regel väldigt bra omdömen likt de övriga alternativ vi presenterat här.
 • YouTube – Det finns också mängder av intressanta tester och recensioner av löparvästar och löparryggsäckar på YouTube. Vi har gått igenom ett flertal. Ett exempel är kanalen Run4Adventure test/recension av Salomon Advanced Skin 12. Du kan se deras kompletta recension nedan.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 6

Inga betyg ännu