Röjsåg – Bäst i test

En röjsåg är maskinen för dig som behöver ta bort sly, mindre vegetation eller gräs på ett snabbt och effektivt sätt. Vi presenterar här några av de bästa röjsågarna baserat på olika tester och användares omdömen. Vilken som är bäst för dig beror självfallet på vilka arbetsuppgifter du har framför dig och hur mycket du är villig att betala.

🏅Bäst i test

Röjsåg bäst i test

Husqvarna 535iFR

Bästa pris hos:

💛 Populär

Bästa röjsågen

EGO Power BC3800E

Bästa pris hos:

🔔 Billig

AL-KO BC 500 B röjsåg

AL-KO BC 500 B

Bästa pris hos:

🔔 Bensin

Bensindriven röjsåg

STIHL FS 460 C-EM K

Bästa pris hos:

Röjsågar utifrån test & omdömen

En röjsåg påminner en hel del om en grästrimmer. Röjsågen är dock betydligt mer kraftfull och kan utöver trådspole även utrustas med olika typer av klingor. Kraften, tillsammans med klingor, gör att du med en bra röjsåg enkelt kan avlägsna sly och till och med mindre träd. Självfallet går det också bra att bort högre och tuffare gräs.

Historiskt har nästan alla röjsågar varit bensindrivna. Numera har dock batteritekniken blivit så pass bra att vi tycker det är lämpligt att presentera ett par batteridrivna alternativ. Vissa av de alternativ vi presenterar har utnämnts till “bäst i test” i tester av röjsågar. Andra har fått mycket bra kundrecensioner och diverse omdömen. De skiljer sig dock åt en del när det gäller pris, prestanda och driftkälla. Förhoppningsvis hittar du här en röjsåg som är bäst för just dina behov.

Husqvarna 535iFR

Arbetsbredd: 45 cm Drivkälla: Batteri Garanti: 2 år Handtagstyp: Röjstyre, Lågt Ljudnivå: 80 db(A) Vibrationer vänster/höger: 1,4/1,7m² Vikt: 4.5 kg Bruksanvisning: PDF

Husqvarna 535iFR

Få märken är lika bra och populära som Husqvarna när det gäller trädgårdsmaskiner. Genom åren har de haft flera röjsågar som fått epitetet “bäst i test”. Dessa har mer eller mindre uteslutande varit bensindrivna röjsågar. Husqvarna satsar dock enorma resurser på batteriteknik och när det gäller röjsågar är det modellen 535iFR som fått mest uppmärksamhet. Husqvarna 535iFR lanserades 2019 och har snabbt blivit en extremt populär batteridriven röjsåg som visar att batteridrivna alternativ kan ha tillräckligt med kraft för att klara av även lite tuffare uppgifter.

Husqvarna 535iFR är utvecklad för att klara av att klippa högt gräs, röja sly och ungskogsröjning. Den är utrustad med röjstyre och en bekväm sele vilket gör den lämplig för professionella användare som exempelvis mark- och skogsägare, parkskötare med mera. Givetvis lämpar den sig också bra för den vanliga tomtägaren som har lite grövre vegetation på sina ägor.

Husqvarna 535iFR har en kolborstfri motor vilket bidrar till en längre livstid. Den säljs normalt tillsammans med trimmerhuvud, slyklinga och sågklinga. Det går dock att köpa den “naken” (utan batteri). Perfekt för dig som har andra batteridrivna trädgårdsmaskiner från Husqvarna. Glöm i så fall inte att kontrollera att de batterier du har är kompatibla med denna röjsåg.

Många verktyg och trädgårdsmaskiner som tidigare traditionellt varit bensindrivna har sakta med säkert gått över till batteridrift. När det gäller röjsågar har detta skifte gått lite långsammare men Husqvarna 535iFR har visat att utvecklingen går åt detta håll. Tyvärr kostar det lite mer och behöver du även köpa batteri är detta ett dyrt alternativ. Men vet du att du kommer vilja jobba med din röjsåg under många år framöver kan Husqvarna 535iFR ändå vara det bästa alternativet.

EGO Power BC3800E

Klippbredd: 380 mm Lindiameter: 2,4 mm Bladtyp: 3-sidat, vändbart Körtid 4/5/6/7,5 Ah: 47/60/75/95 min Variabelt varvtal: Ja Mjukstart: Ja Vikt utan batteri: 3,4 kg Volt: 56 V

EGO Power BC3800E

Ett annat varumärke som verkligen satsat på batteridrivna trädgårdsmaskiner med hög prestanda är EGO. De har på senare år byggt upp ett imponerande sortiment av bland annat motorsågar, lövblåsare och häcksaxar. Alla batteridrivna med väldigt hög prestanda. När det gäller röjsågar anser vi att EGO Power BC3800E är en modell som har gjort sig förtjänt av lite extra uppmärksamhet. I alla fall om du är ute efter ett batteridrivet alternativ.

EGO Power BC3800E är en 56V borstlös röjsåg som kan användas med trimmerhuvud och röjsågsklinga. Den har en klippbredd på 38 cm och ett reglerbart varvtal. Den har en drivaxel i massivt stål och ett stabilt aluminiumskaft. Tillsammans med den borstlösa motorn ger detta väldigt goda förutsättningar för en röjsåg som kommer kunna prestera under många år. EGO Power BC3800E säljs med tillbehören sele, trimmerhuvud och klinga. 

EGO Power BC3800E har inte uppmärksammats i några av de tester av röjsågar vi har gått igenom. Flera av deras övriga batteridrivna trädgårdsmaskiner har dock fått utmärkelser och presterat väldigt bra i tester. När det gäller EGO Power BC3800E har den ändå fått väldigt goda kundomdömen. Dessa, tillsammans med EGOs övriga sortiment, gör att vi tycker att detta är en röjsåg som bör övervägas.

AL-KO BC 500 B

Klippbredd: Tråd 41 cm/Kniv 25 cm Motortyp: 2-takts bensin Trådmatning: Tipp-Automatik Styre: Aluminium Slagvolym: 50,8 cm Tankvolym: 0,75 l Effekt: 1,9 kW Skärtråd Ø: 2,4 mm Vikt: 7,7 kg

AL-KO BC 500 B

Majoriteten av alla röjsågar är fortfarande bensindrivna. Och när det gäller bensindrivna röjsågar är utbudet relativt stort. Det kan finnas stora skillnader i prestanda, funktionalitet och pris. Allt från rena proffsmaskiner som gemene man antagligen inte kommer ha råd med (eller ens ha användning för) till lite enklare röjsågar som är betydligt billigare. AL-KO BC 500 B hör till de senare.

Även om AL-KO BC 500 B är en lite enklare modell är det fortfarande en relativt kraftfull röjsåg. Med en lättstartad 1,9 kW 2-taktsmotor arbetar du dig enkelt genom högt gräs och tätare buskage. Den har ett utbytbart trimmerhuvud och en trådspole med 41 cm klippbredd. Som andra bättre röjsågar har AL-KO BC 500 B ett justerbart dubbelhandtag och bärsele vilket underlättar markant om du jobbar över större ytor eller längre pass.

Vi gillar i regel batteridrivna alternativ men det finns så klart förutsättningar där bensindrivet kan vara att föredra. Jobbar du över större ytor på en avlägsen plats kan det vara skönt att slippa bekymra sig om batteritider och laddningar. När det gäller AL-KO BC 500 B ser vi den som ett intressant alternativ för både erfarna och oerfarna trädgårdsmästare som har lite större områden att jobba med som inte kommer jobba med röjsågen kontinuerligt.

STIHL FS 460 C-EM K

Drivkälla: Bensin 2-takt Effekt: 2.2 kW Cylindervolym: 45.6 cm³ Vikt: 8.4 kg Standard skärutrustning: Woodcut 200/20 Sågklinga Standard sele: Advance X-Treem Standard klingdiameter: 200/20 mm Gashandtagstyp: Pekfinger Handtagsvärme: Nej Centrumhål: 20 mm Tankvolym: 0.75 l Vinkel vinkelväxel: 25° Längd: 168 cm Tändstift: CMR6H Ljudnivå: 113 dB(A) Ljudtrycksnivå: 101 dB(A) Vibrationer vänster: 2.4 m/s² Vibration höger: 2 m/s²

STIHL FS 460 C-EM K

STIHL FS 460 C-EM K är, enligt oss, en bensindriven röjsåg som står ut i sitt segment. Denna modell har rosats i flera tester för sin kraftfulla prestanda och användarvänlighet. Med en avancerad motor, M-Tronic-systemet, garanterar den konsekvent hög effektivitet och enkel start, vilket gör den idealisk för professionellt bruk, särskilt inom skogsbruk och landskapsunderhåll.

En av de mest framträdande egenskaperna är dess ergonomiska design. Det justerbara handtaget och det effektiva anti-vibrationssystemet minskar belastningen på användaren, vilket är avgörande vid långa arbetspass. Dessutom erbjuder den stora bränsletanken längre driftstid, vilket ökar produktiviteten.

En annan viktig aspekt är säkerheten. STIHL FS 460 C-EM K är utrustad med ett effektivt stoppknappsystem som snabbt stänger av motorn, en viktig säkerhetsfunktion vid nödsituationer. Dess robusta konstruktion och slitstarka komponenter säkerställer en lång livslängd även vid krävande användning.

Trots alla dessa positiva egenskaper har röjsågen en nackdel: dess vikt. Den är något tyngre än andra modeller i samma klass, vilket kan vara en utmaning för vissa användare, särskilt under längre arbetsperioder.

STIHL FS 460 C-EM K är mest lämpad för professionella användare som behöver en kraftfull, tillförlitlig och effektiv röjsåg för krävande arbetsförhållanden. Dess höga prestanda och hållbarhet gör den till ett utmärkt val för dem som söker en långsiktig investering för sitt arbete. Sammanfattningsvis är denna röjsåg en toppklassprodukt som levererar kvalitet, säkerhet och effektivitet, trots sin tyngd.

Vanliga frågor om röjsågar

Röjsågen kan vara en exceptionellt användbar maskin men har du aldrig använt en kan det säkert kännas aningen knepigt att bestämma vilken modell att köpa. Vi har därför valt att sammanställa svaren på några av de vanligaste frågorna om just röjsågar.

Ska jag köpa en batteridriven eller bensindriven röjsåg?

Detta beror så klart på ett antal olika faktorer. Historiskt sett har i princip alla röjsågar varit bensindrivna men utbudet av bra batteridrivna alternativ blir allt större. Det är dock rättvist att säga att bensindrivna alternativ i regel är starkare. Så om du prioriterar kraft är det antagligen bensindrivet du bör titta på främst. Det finns också andra fördelar med bensindrivet som exempelvis att du inte blir beroende av batteritider etc. 

Batteridrivna röjsågar blir dock bättre och bättre. Utöver miljöaspekten finns det andra aspekter som talar till dess fördel. Ett exempel är att de inte behöver lika mycket underhåll som ett bensindrivet alternativ.

Vad kan jag använda en röjsåg till?

En röjsåg är en kraftfull maskin och beroende på vilken skärutrustning du använder finns det flera olika användningsområden. Du kan exempelvis använda tråd för att trimma gräs och med slyklingan eller sågklingan kan du avlägsna både sly eller mindre träd.

Vad är skillnaden på en röjsåg och en grästrimmer?

Röjsågen och grästrimmern har flera likheter. Inte bara utseendemässigt. Båda går exempelvis bra att använda för att trimma gräs. Men röjsågen är betydligt mer kraftfull och har flera användningsområden än en grästrimmer. Normalt sett används den också över större områden under längre tid vilket bidrar till att röjsågar i regel både har hornstyre och sele.

Vilket underhåll behövs för en röjsåg?

Det beror helt på vilken typ av röjsåg du har och vilken modell. Vi rekommenderar att du läser igenom bruksanvisningen för din modell för att ta del av rekommendationer gällande underhåll. Generellt går det dock att rekommendera att hålla motorn ren och smord. 

Vilka tillverkare av röjsågar är populära?

Det finns som sagt relativt många olika röjsågar med varierande kvalité och funktionalitet. Men när det gäller den svenska marknaden är det nog rättvist att påstå att Husqvarna ligger högt upp gällande popularitet. De har mängder av olika alternativ och de har sedan ett par år verkligen börjat satsa på batteridrivna alternativ för många av deras trädgårdsmaskiner. Utöver Husqvarna har även STIHL ett flertal bra alternativ och tillverkare som AL-KO, EGO och Stiga nämns inte sällan i olika tester av röjsågar.

Källor & Test – Röjsåg

När vi sammanställer en guide som denna tittar vi i regel på ett antal källor. För röjsågar har vi exempelvis införskaffat information gällande specifikationer från olika återförsäljare och tillverkare. Gällande vårt urval har gått igenom ett flertal tester (exempel listas nedan) samt tagit del av diverse omdömen.

  • Gör Det Själv – Gör Det Själv har genomfört mängder av bra tester. Vi tidpunkten för denna guide hade de tyvärr inte gjort något test av röjsågar. Det har dock skrivit ett flertal bra artiklar. Ett exempel, som vi har tagit del av, är “Därför ska du välja en röjsåg!”. Du kan läsa artikeln här.
  • Bäst-i-test – I april 2024 uppdaterade Bäst-i-test sin granskning av röjsågar. Totalt testades 7 olika alternativ och utmärkelsen ”Bäst i test” gick till Stihl FS 131. Du kan ta del av det kompletta testet här.
  • Skogsforum – Vi använder i regel källor som Prisjakt, Amazon och andra diverse återförsäljare för att kontrollera omdömen och läsa recensioner. För denna guide har vi även kompletterat med information från Skogsforum där det finns flera givande “trådar” om olika modeller av röjsågar.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.5 / 5. Antal betyg: 19

Inga betyg ännu