Avståndsmätare – Bäst i test

En avståndsmätare gör det möjligt att skippa både måttband och tumstock. Vi tittar här på populära laseravståndsmätare som fått goda omdömen eller fått utmärkelsen “bäst i test”.

🏅Bäst i test

Avståndsmätare bäst i test

Bosch PLR 50 C

Bästa pris hos:

💛 Bra val

Laseravståndsmätare bäst i test

Milwaukee LDM 50

Bästa pris hos:

🔔 120 m

Test av avståndsmätare

Bosch GLM 120 C

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Bästa laseravståndsmätare

Leica Disto D2

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Avståndsmätare utifrån test & omdömen

En laseravståndsmätare ger dig inte bara exakta mått. Bättre modeller har också mängder av andra användbara funktioner som underlättar för dig i ditt arbete. Numera är dessa avståndsmätare också både små och lätta att använda. Det finns dock en del skillnader mellan olika alternativ gällande både funktionalitet och pris.

För att kunna presentera ett varierat urval av bra avståndsmätare har vi tagit del av tester, produktrecensioner och kundomdömen. Nedan presenterar vi några av de populäraste alternativen idag. Vissa har presterat bra i tester av laseravståndsmätare medans andra fått väldigt goda omdömen. De skiljer sig åt en del i funktionalitet och pris men vår förhoppning är att vi kan hjälpa dig att hitta en avståndsmätare som möter just dina behov och budget.

Bosch PLR 50 C

Min mätområde: 0.05 m Max mätområde: 50 m Mätnoggrannhet: ± 2 mm Mättid max: 4 s Vikt: 132 g Minne: 10 Bredd: 58 mm Höjd: 36 mm Längd: 104 mm

Avståndsmätare Bosch PLR 50 C

Vi har tagit del av flera tester av avståndsmätare. Ett av de mer ambitiösa har utförts av Gör Det Själv som har testat 7 olika alternativ. “Bäst i test” blev Bosch PLR 50 C. Den fick faktiskt toppbetyg i alla de tre kategorier (precision, funktioner och display) som respektive avståndsmätare testades inom.

Bosch PLR 50 C har en precision på ± 2 mm upp till 50 meter. Den har ​​en 2.4’’ färgdisplay med pekskärm. Just pekskärmen får mycket beröm av Gör Det Själv då den möjliggör för en användarvänlig avståndsmätare med enbart en fysisk knapp. Med den integrerade bluetoothen kan du också enkelt föra över dina mätresultat till den kostnadsfria appen ”PLR Measure & Go”. 

Med Bosch PLR 50 C har du även flera möjligheter än enbart avståndsmätning. Denna laseravståndsmätare har exempelvis användbara funktioner som: 

 • Addition- och subtraktionsfunktion 
 • Kontinuerlig mätning
 • Areaberäkning
 • Indirekt mätning (Pythagoras)
 • Lutningsmätning
 • Touchscreen
 • Bluetooth
 • Dokumentations-App

Utöver att vara en testvinnare har Bosch PLR 50 C fått väldigt goda omdömen. Exempelvis har den betyget 4,7 av 5 på Amazon vilket är anmärkningsvärt högt. Dessutom är den relativt billig. Så om du klarar dig med ett maximalt mätområde på 50 meter kan detta vara den bästa avståndsmätaren för dig.

Milwaukee LDM 50

Räckvidd: 50 m Noggrannhet: 1,5 mm Belyst display: Ja Digital målsökare: Nej Bluetooth: Nej Lutningssensor: Nej Pythagoras-funktion: 2-punkt, 3-punkt, delhöjd Storlek (mm): 119 x 40 x 32

Laseravståndsmätare Milwaukee LDM 50

Av de 7 laseravståndsmätare i Gör Det Självs test fick Milwaukee LDM 50 näst högst betyg. Den fick bland annat toppbetyg för precision. Enligt dess specifikationer har den en noggrannhet på 1,5 mm och en räckvidd på 50 meter. Den har också en belyst display och flertalet användbara funktioner som minnesfunktion för de senaste 20 mätningarna. 

Milwaukee LDM 50 saknar dock en del funktionalitet som mer avancerade avståndsmätare erbjuder. Den har exempelvis inte bluetooth eller lutningssensor. Men är detta funktioner du inte efterfrågar kan Milwaukee LDM 50 vara ett intressant alternativ för dig. Den har fått väldigt goda omdömen och uppskattas bland annat för sitt robusta hölje som skyddar mot både damm och fukt. En bra avståndsmätare för inomhusmätningar på byggarbetsplatsen.

Just Milwaukee är kanske mest känt för verktyg som mutterdragare och spikpistoler. Men det har även ett mycket uppskattat sortiment gällande olika mätinstrument som exempelvis korslaser och laseravståndsmätare. När det gäller avståndsmätare är Milwaukee LDM 50 en av flera olika alternativ så har du andra behov gällande räckvidd kan det vara värt att se på några av deras andra modeller.

Bosch GLM 120 C

Noggrannhet: ±1,5 mm Räckvidd: 120 meter Minne: 50 bilder och mätningar Belyst display: Ja Digital målsökare: Ja Bluetooth: Ja Lutningssensor: Nej

Bosch GLM 120 C

Har du lite större behov än att mäta upp köket inför renoveringen kommer det vara nödvändigt att titta på lite mer avancerade avståndsmätare. Ett av de mer populära alternativen bland professionella användare är Bosch GLM 120 C. Denna laseravståndsmätare har en räckvidd på hela 120 meter med en noggrannhet på ±1,5 mm

Bosch GLM 120 C har också möjlighet att spara hela 50 bilder och mätningar så detta är ett alternativ som passar för dig som har många avstånd att mäta. Den är utrustad med kamera med 5 megapixel och integrerad zoom. Den har även en 2,8″ IPS färgdisplay. Vill du föra över dina mätningar från avståndsmätaren till din dator kan du använda antingen bluetooth eller USB-kabel.

Denna avståndsmätare tillhör serien Bosch Professional vilket främst är anpassad för yrkesanvändare. Den är följaktligen också relativt dyr. Men har du ett stort behov av en laseravståndsmätare med hög precision, lång räckvidd och många funktioner kan detta ändå vara det bästa alternativet för dig.

Jag tyckte att den var lite i dyraste laget vid köpet. Men när jag fick hem den och började pilla med den så var den värd varenda krona.

Thomas, TrustPilot

Leica Disto D2

Räckvidd: 100 m Noggrannhet: ±1,5 mm Belyst display: Ja Digital målsökare: Nej Driftstemperatur: -10 – 50°C Bluetooth: Ja Lutningssensor: Nej Storlek (mm): 116 x 44 x 26 Vikt: 100 g

Leica Disto D2

Du kanske inte har hört talas om Leica men det är faktiskt en av världens ledande tillverkare av olika mätinstrument. De har mängder av olika laserinstrument i sitt sortiment och när det gäller mer avancerade avståndsmätare erbjuder de flera olika alternativ. Vi har här valt att presentera Leica Disto D2. Primärt för att den fått väldigt goda omdömen. Inte minst på Amazon där den fått över 1 000 omdömen och recensioner. Och nästan alla är positiva.

Leica Disto D2 klarar av att mäta avstånd upp till 100 meter med en noggrannhet på ±1,5 mm. Du kan spara upp till 10 mätningar och du kan använda denna avståndsmätare för mer än bara avstånd. Du kan exempelvis använda den till att räkna ut både volymer och areor. Med hjälp av bluetooth och appen Leica Disto Sketch kan du sedan föra över dina mätningar till din telefon eller surfplatta. I appen kan du sedan kombinera ett digitalfoto med din mätdata.

Just appen Leica Disto Sketch kan vara mycket användbar och säkerligen en anledning till att Leica Disto D2 är så pass populär. Den ligger förvisso relativt högt i pris. Så har du ingen användning för att behandla din mätdata i ett skissprogram finns det antagligen bättre och billigare alternativ för dig.

Vanliga frågor om laseravståndsmätare

Om du går och funderar på att köpa en avståndsmätare kan det säkert finnas en del frågetecken som bör rätas ut. Nedan gör vi ett försök att svara på några av de vanligaste frågorna kring just laseravståndsmätare.

Vad bör jag tänka på innan jag köper en laseravståndsmätare?

Om du tagit beslutet att lägga tumstock och måttband åt sidan för en laseravståndsmätare finns det ett par saker vi rekommenderar att du kontrollerar innan du väljer modell:

Räckvidd och precision – En första sak att kontrollera är avståndsmätarens räckvidd. De finns modeller med räckvidd från 20 meter upp till flera hundra meter. Försök att uppskatta dina behov. Ju högre räckvidd desto dyrare avståndsmätare, allt annat lika. Glöm heller inte att kontrollera den angivna noggrannheten, eller precisionen, för den modell du är intresserad av. Bättre laseravståndsmätare bör mäta med en noggrannhet på ± 0,5 – 2,0 mm.

Display – Vi rekommenderar även att kontrollera avståndsmätarens display. Kontrollera inte bara storleken utan även om den är i färg och om den är belyst. En bra och tydlig display är viktigt om du planerar att använda din avståndsmätare regelbundet.

Funktioner – En laseravståndsmätare går att använda till så mycket mer än att bara mäta avstånd. Kontrollera så att dess funktionalitet möter dina behov. Bättre alternativ har funktionalitet som addition- och subtraktionsfunktion, kontinuerlig mätning, areaberäkning, indirekt mätning och lutningsmätning. Större tillverkare har inte sällan även en app. Titta gärna närmare på vad som är möjlighet att genomföra med appen och om den avståndsmätare du är intresserad av har bluetooth.

Skyddsklass – Laseravståndsmätare är relativt känsliga instrument. Vet du med dig att du kommer använda den i fuktiga eller dammiga miljöer rekommenderar vi att du kontrollerar den angivna skyddsklassen.

Vilka fördelar finns det med en laseravståndsmätare?

Det finns mängder av fördelar med en bra laseravståndsmätare. Den ger dig inte bara exakta mått snabbt och enkelt. Bättre alternativ går även att använda för att räkna ut både volym och area. De är också relativt små och enkla att ta med sig. Slutligen finns det också möjligheter att lagra dina mätningar. Så har du en bättre laseravståndsmätare behöver du inte leta efter dina anteckningar eller memorera dina mått.

Vilka tillverkare av avståndsmätare är populära?

Det finns ett relativt stort utbud av laseravståndsmätare. Nästan alla större tillverkare som exempelvis Bosch, DeWalt och Milwaukee har ett flera olika alternativ i sina sortiment. Sen finns det även ett flertal tillverkare som är mer specialiserade på mätinstrument. Här märks bland annat Leica, Fluke och Stanley.

För vem lämpar sig en laseravståndsmätare?

En laseravståndsmätare lämpar sig främst för hantverkare som snickare och golvläggare. Att snabbt få exakta mått och möjligheten att räkna ut areor både underlättar och snabbar på arbetet. Men självfallet finns det också många användningsområden för den ambitiösa hemmafixaren. Det finns även flera potentiella användningsområden för inredaren som behöver exakta mått för gardinerna eller den nya soffan.

Hur mycket kostar en bra laseravståndsmätare?

Räkna med att behöva betala drygt 1 000 kr för en bra avståndsmätare. Har du mer avancerade behov gällande räckvidd och funktionalitet kan priset snabbt bli mer än det dubbla.

Källor & Test – Avståndsmätare

Utbudet av avståndsmätare är som sagt relativt stort. Det har därför varit nödvändigt att gå igenom mängder av omdömen, recensioner och tester för att sammanställa denna guide. Specifikationer för respektive modell kommer primärt från återförsäljare och tillverkare. Nedan har vi listat några av våra övriga primära källor:

 • Gör Det Själv – Vi har gått igenom flertalet tester av avståndsmätare. Ett test som uppdaterats flera gånger har genomförts av Gör Det Själv. I tidigare versioner har Bosch PLR 50 C fått utmärkelsen “bäst i test”. Vill du läsa det senaste testet från 2024 finns det tillgängligt här.
 • Amazon – Utöver tester har vi även tagit del av mängder av betyg och omdömen från olika källor. Vår primära källa för omdömen har dock varit Amazon. Flera avståndsmätare har där fått hundratals omdömen och inte sällan finns det aspekter i dessa omdömen som inte tas hänsyn till i olika produkttester. 
 • YouTube – Även YouTube har varit en bidragande källa. Här finns det mängder av intressanta tester och produktrecensioner. Ett exempel är Jörgen Nilssons recension av Bosch PLR 50 C som du kan se nedan.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.6 / 5. Antal betyg: 13

Inga betyg ännu