Värmefläkt – Bäst i test

En värmefläkt kan vara en fantastisk lösning när kylan börjar tränga på. Det finns mängder av alternativ som skiljer sig åt i pris, kapacitet, funktionalitet etc. Vi har granskat de populäraste alternativen och valt att presentera lite olika modeller.

🏅Populärast

Värmefläkt bäst i test

Adax VV9 T

Bästa pris hos:

💛 Keramisk

Keramisk värmefläkt

Stadler Form Anna

Bästa pris hos:

🔔 Budgetval

Billig värmefläkt

Termo Värmefläkt 2kW

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Test värmefläkt El-Björn

El-Björn VF21A

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Värmefläktar utifrån test & omdömen

En bra värmefläkt kan vara både ett billigt och effektivt komplement till uppvärmning av huset eller garaget. De är också vanliga på byggarbetsplatser, lager och andra platser som av olika anledningar kan sakna värme. På grund av vårt klimat finns det mängder av olika alternativ när det gäller värmefläktar. I brist på större tester har vi utgått från omdömen och popularitet för att här presentera ett urval av de bästa värmefläktarna.

Adax VV9 T

Värmekapacitet: 2 kW Anslutningsspänning: 230 V Höjd: 240 mm Djup: 130 mm Bredd: 300 mm

Adax VV9 T

Norska Adax är en av Nordens ledande leverantörer av radiatorer och element. Deras produkter är väl anpassade för våra nordiska förhållanden så det kanske inte är så konstigt att deras Adax VV9 T tillhör de populäraste värmefläktarna på den svenska marknaden idag. Faktum är att den rankar i topp hos Prisjakt när det gäller just värmefläktar.

Adax VV9 T är utrustad med en steglös termostat och tre effektlägen (800/1200/2000 W). Dess hölje är av plåt och den har även överhettningsskydd. För att vara en värmefläkt är den förhållandevis stor så det kan vara värt att mäta ordentligt där du planerar att ställa den. Den har dock fått väldigt goda omdömen och är ett säkert val för dig som letar efter den bästa värmefläkten. Adax erbjuder också 5 års garanti.

Just omdömen av Adax VV9 T är väldigt positiva. Det som kanske utmärker sig mest är många uppskattar att den är så pass tystgående. Vissa värmefläktar kan faktiskt låta en hel del och beroende på var du placerar den kan det vara ett störande moment. Vissa har dock kritiserat dess utseende som lite väl tråkigt men om du prioriterar en effektiv och tyst värmefläkt är designen något du kanske kan ha överseende med?

Tystgående och skön värme med många valmöjligheter.

Ingmar, TrustPilot

Stadler Form Anna

Driftspänning: 230V Kopplingssteg: 2 Max. effekt: 1200W, 2000W För rum upp till: 25m² Vikt: 2,05 kg Höjd: 367 mm Längd: 95 mm Bredd: 146 mm

Stadler Form Anna

En annan mycket populär värmefläkt är Stadler Form Anna. Den tillhör i dag toppsäljarna i Sverige och är dessutom väldigt rimligt prissatt. Enligt oss är detta en av de snyggare värmefläktarna vilket förvisso kanske inte är det viktigaste men ändå en faktor som är betydelsefull för många.

Denna värmefläkt finns i två olika storlekar och i färgerna svart och vitt. Den mindre har en effekt på 700 respektive 1200 watt. Medans den större når en effekt på 1200 respektive 2000 watt. Oavsett modell är denna värmefläkt utrustad med keramiskt PTC-värmeelement som du kan styra temperaturen steglöst via termostaten. Perfekt om du vill ha möjlighet till lite extra riktad värme på kontoret eller garaget.

Utöver att vara en storsäljare har den också bra omdömen. På Amazon har den exempelvis 3,9 av 5. Detta kanske inte låter så imponerande men i jämförelse med många andra värmefläktar är detta riktigt bra. Den kanske främsta kritiken mot Stadler Form Anna är dess ljudnivå. Tyvärr låter många värmefläktar en hel del och Stadler Form Anna är inget undantag.

Termo Värmefläkt 2kW

Vikt: 4.2 kg IP-Klass: IPX4 Spänning: 220-240 Effekt: 2000 W Höjd: 285 mm Djup: 230 mm Bredd: 230 mm

Termo Värmefläkt 2kW

Termo Värmefläkt 2kW är en mindre men mycket effektiv värmefläkt som ligger väldigt bra till i pris. Den enkla designen tillsammans med den förhållandevis låga vikten bidrar till att detta är ett bra alternativ för dig som letar efter en portabel värmefläkt. Ett bra alternativ för att värma upp exempelvis förrådet eller husvagnen.

För att underlätta omplacering av denna värmefläkt är den utrustad med ett handtag. Det som den dock fått en del negativ kritik över är att sladden bara är 1,6 meter. Men har du en förlängningssladd kommer detta inte vara något problem. När det gäller effekt har den en maximal effekt på 2000 W och den är godkänd för användning i våtutrymmen IP-klass x4.

Utöver att vara en av de populärare portabla värmefläktarna på marknaden är Termo Värmefläkt 2kW förvånansvärt billig. Säkert en bidragande anledning till att detta är en bästsäljare. Så om du letar efter en billig och portabel värmefläkt tycker vi att du bör överväga Termo Värmefläkt 2kW.

El-Björn VF21A

Effektlägen: 0 – 1 – 2,15 kW Spänning: 1N~230 V Luftflöde: 250 m³/h Ljudnivå: 34 dB(A) Kabellängd: 2 m Kapslingsklass: IP44 Vikt: 6 kg Mått (HxBxD): 300 x 260 x 300 mm

El-Björn VF21A

Svenska El-Björn har flera uppskattade produkter för belysning, kraftdistribution och klimatkontroll. När det gäller värmefläktar har de ett flertal alternativ med varierande kapacitet i sitt sortiment. En av de mer populära är deras El-Björn VF21A. Denna värmefläkt har en effekt på 2,15 kW och ett luftflöde på 250 m³/tim. Inte deras mest kraftfulla värmefläkt men fullt tillräcklig för de allra flesta.

El-Björn VF21A är utrustad med en steglös termostat som styr både värme och fläkt. Trots den kraftiga fläkten har den fått goda omdömen för att hålla en låg ljudnivå. Annars uppskattas den, som många andra produkter från El-Björn, för sin kvalité och val av material och komponenter. Detta bidrar också till att värmefläktar från El-Björn är dyrare än många andra alternativ. För pengarna får du svensk kvalité och en riktigt kraftfull värmefläkt.

Just kvalitén och det stora utbudet av olika kapacitet har gjort El-Björns värmefläktar till lite av en favorit hos yrkesfolk. Det är vanligt att se en (eller flera) El-Björn på byggarbetsplatsen där exempelvis hantverkare behöver en extra värmekälla. Just El-Björn VF21A lämpar sig även för fuktiga utrymmen. Men även om detta är en favorit på byggarbetsplatsen är det ju inget som hindrar dig från att ställa den i garaget eller på det kalla kontoret. Ett mycket bra val enligt oss. Det högre priset är helt enkelt motiverat.

Helt perfekt! Det är skillnad på denna fläkt och billighetsvarianterna. Den värmer upp mitt garaget på nolltid när jag skall ut och skruva och den är av oslagbar kvalitet och dessutom svensktillverkad i Anderstorp.

Anders, TrustPilot

Vanliga frågor om värmefläktar

Om du behöver lite extra värme under den kalla tiden av året kan en bra värmefläkt vara lösningen. Om du är osäker på vilken som är bäst för dig rekommenderar vi att du läser igenom våra frågor och svar nedan.

Vad ska jag tänka på innan jag köper en värmefläkt?

Utbudet av värmefläktar är stort och det kan säkert kännas svårt att bestämma sig för en modell. Att utse en modell som “bäst i test” kan också vara lite missvisande då vilken som är bäst beror helt på dina behov och till viss del även budget. Det är dock några saker vi anser att du bör tänka på innan du väljer en specifik värmefläkt.

Yta – Det första vi rekommenderar är du uppskattar ytan på det område du önskar kunna värma upp med din värmefläkt. Detta kommer styra vilken kapacitet du kommer behöva och det kan ju kännas ganska trist om din nyinköpta värmefläkt inte har tillräckligt med effekt.

Säkerhet – Som med alla värmekällor finns det en viss brandrisk med en värmefläkt. Kontrollera därför gärna olika säkerhetsfunktioner som exempelvis tippskydd, överhettningsskydd och automatisk avstängning. Speciellt om den kommer stå längre tider utan översikt. Det kan också vara värt att kontrollera kapslingsklass om du planerar att placera den i ett potentiellt fuktigt utrymme.

Portabel – Det finns gott om mindre värmefläktar som är mer eller mindre portabla. Vill du ha möjlighet att flytta på din värmefläkt kan det vara värt att kontrollera dess vikt samt om den har bra handtag som gör den enkel att flytta.

Hur fungerar en värmefläkt?

Värmefläkten är i grunden en relativt enkel konstruktion som består av ett värmeelement och en fläkt. Effekten och teknologin på både värmeelementet och fläkten kan förvisso variera men i grunden är det samma konstruktion. Just fläkten hjälper till att sprida värmen. Så till skillnad från exempelvis en infravärmare lämpar sig värmefläkten för lite större utrymmen. 

Vilka tillverkare av värmefläktar är populära?

Det finns mängder av tillverkare av värmefläktar. Men om vi måste nämna en så är det nog El-Björn. Deras kvalité är klassen bättre än de flesta övriga alternativ och de har en extremt lång hållbarhetstid. Antagligen skäl som gjort detta märke så populärt bland yrkesfolk som är beroende av en bra värmefläkt.

Kan jag köpa min värmefläkt online?

Det går självfallet bra att köpa en värmefläkt online. Utbudet är som sagt stort och det finns ingen fysisk handel som kan konkurrera med antal alternativ. Inte sällan blir det också betydligt billigare att köpa värmefläkten online.

Hur mycket kostar en bra värmefläkt?

Det finns riktigt billiga värmefläktar för ett par hundralappar. Tyvärr kan det vara lite bristfälligt kvalité och låg kapacitet på det allra billigaste alternativen. För att köpa en bra värmefläkt bör du räkna med en kostnad på 500 – 1 000 kr.

Källor & Test – Värmefläkt

Normalt sett går vi igenom mängder av tester och presenterar olika alternativ som fått utmärkelsen “bäst i test”. När det gäller just värmefläktar har vi dock inte lyckats hitta några större oberoende tester. Vårt urval har därför primärt styrts av popularitet och diverse omdömen och recensioner. Specifikationer har vi tagit från tillverkare och återförsäljares sidor. Exempel på källor för popularitet och omdömen listas nedan:

  • Prisjakt – På Prisjakt listas mängder av alternativ på olika värmefläktar. Vi har delvis utgått från deras ranking på popularitet för att fastställa vilka alternativ som är populära i Sverige för tillfället. Vi har även använt oss av Prisjakt för att kontrollera både priser och tillgänglighet hos större svenska e-handlare.
  • Omdömen – När det gäller omdömen och recensioner har vi använt oss av ett flertal källor. Dels omdömen som presenteras hos svenska e-handlare men även omdömen som publicerats på Amazon för de modeller som finns tillgängliga där. TrustPilot är en annan källa för omdömen som vi har använt.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 13

Inga betyg ännu