Stavmixer – Bäst i test

En bra stavmixer kan ha många användningsområden i köket. Den kan exempelvis användas till smoothies, mixa soppor, skumma mjölk och mycket mer. Men vilken stavmixer är bäst i test? De alternativ vi presenterar här ligger i olika prissegment men har gemensamt att de presterat bra i tester eller fått väldigt positiva kundomdömen.

🏅 Bäst i test

Bästa stavmixern i test

Bosch MS8CM6110

Bästa pris hos:

💛 Populär

Stavmixer bäst i test

Braun MQ7025X MultiQuick 7

Bästa pris hos:

🔔Prisvärd

Philips Viva Collection ProMix-stavmixer HR2652/90 - Stavmixer

Philips HR2652/90

Bästa pris hos:

🔔 Billig

Billig stavmixer med minihackare

OBH Nordica 7699

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Stavmixers utifrån test & omdömen

Vilken den bästa stavmixern är för dig beror lite på vilka förväntningar du har på den. Det finns relativt billiga alternativ men just dessa kanske inte är bäst för dig om du planerar att använda den kontinuerligt. Det finns även stavmixers av väldigt hög kvalité och vissa med stort fokus på design. Så den bästa stavmixern för dig kan mycket väl vara ett mindre attraktivt alternativ för andra. Därför har vi valt att presentera olika alternativ i olika prisklasser som också skiljer sig en aning åt i både kapacitet, funktion och design.

Bosch MS8CM6110

Effekt: 1000 watt Antal hastigheter: 12 Tål maskindisk: Avtagbara delar Material: Plast, rostfritt stål Komforthandtag: Ja Funktion och inställningar: Turbofunktion Spänning: 220 – 240 V / 50/60 Hz Sladdlängd: 1,4 m Bredd: 6,3 cm Djup: 6,3 cm Höjd: 40,2 cm Vikt: 1,103 kg

Bosch MS8CM6110

Det har genomförts mängder av olika tester av stavmixrar. Vissa bättre än andra. Ett av de mer ambitiösa är Råd & Röns uppdaterade test från 2021. I detta test granskas hela 38 modeller. Högst betyg av alla stavmixrar fick Bosch MS8CM6110. Dessa totalpoäng var 84 av 100 och den fick toppoäng för bland annat hanterbarhet och energiförbrukning. På ett område fick den dock något svagare betyg och det var hållbarhet. I Råd & Röns test uppmärksammades att Bosch MS8CM6110 blev väldigt varm efter en längre tids användning.

Utöver att vara en testvinnare har Bosch MS8CM6110 också fått väldigt goda omdömen. Inte minst på Amazon. Det är en stark stavmixer med en effekt på 1000 watt. Detta underlättar så klart när du ska mixa, skiva, riva och knåda. Den har inställbar hastighet i 12 steg. Detta gör det enkelt för dig att anpassa hastigheten för varje enskild uppgift. Oavsett om du förbereder soppa, sås eller en majonäs.

Bosch är kända för sin kvalité och denna stavmixer är inget undantag. Höljet är tillverkat i rostfritt stål och den har en ergonomisk och gummerad yta för ett bekvämt och säkert grepp. När det gäller disk har den ett klickfäste som gör det enkelt att ta loss mixerfoten från motordelen för rengöring under rinnande vatten eller för disk i maskin.

För att vara testvinnare med så pass goda omdömen anser vi att Bosch MS8CM6110 är rimligt prissatt. Det är förvisso inte en billig stavmixer men vill du ha ett alternativ som utsetts till “bäst i test” får du räkna med att betala lite extra. Dess goda kvalité ger dig också goda förutsättningar för att kunna använda den under många år framöver.

Braun MQ7025X MultiQuick 7

Höjd: 39 cm Bredd: 6,8 cm Djup: 6,8 cm Hastighets steg: Variabel Kapacitet: 0,6 liter Effekt: 1000 watt Material: Rostfritt stål Inkluderade tillbehör: Minihackare, visp, bägare

Braun MQ7025X MultiQuick 7

Braun MQ7025X MultiQuick 7 är en av många stavmixers från Braun som utmärkt sig i tester genomförda av olika oberoende aktörer. Den har faktiskt även vunnit ett par designpriser från exempelvis German Design Award Special och Reddot Design Award. Så är du ute efter en populär stavmixer med erkänt god design kan Braun MQ7025X MultiQuick 7 mycket väl vara det bästa alternativet för dig.

Men kanske ännu viktigare än diverse utmärkelser är att den har fått genomgående väldigt bra kundomdömen och betyg. Något som är genomgående uppskattat är de olika tillbehören som kommer till denna mixer. Du får exempelvis visp, hackare och en bägare som rymmer 600 ml. Tillsammans med tillbehören blir Braun MQ7025X MultiQuick 7 ett mångsidigt köksredskap som kan vara ett perfekt komplement till en hushållsassistent.

Braun MQ7025X MultiQuick 7 ligger i det högre prissegmentet när det gäller stavmixers. Men du får ett köksredskap av väldigt hög kvalité och som har uppskattade säkerhetsfunktioner som exempelvis autolås. Denna stavmixer är ett perfekt val för dig som uppskattar god design samtidigt som du mixar soppan, hackar is eller förbereder en hälsosam smoothie.

Mycket kraftfull mixerstav som löser det mesta och är helt perfekt till mina dagliga smoothies!

Julia, TrustPilot

Philips Viva Collection ProMix-stavmixer HR2652/90

Max hastighet: 11500 rpm Tål maskindisk: Avtagbara delar Material: Rostfritt stål, ABS-plast Komforthandtag: Ja Funktion och inställningar: Turbofunktion Maximal belastning: 800 W Strömknapp för av-/påslagning: Ja Sladdlängd: 1.2 m Användarhandbok: PDF

Philips Viva Collection ProMix-stavmixer HR2652/90

Inom Philips Viva Collection finns det ett antal populära variationer av stavmixers. Den vi valt att presentera här är HR2652/90. Anledningen till att vi valt just denna modell är den fått väldigt goda kundomdömen och faktiskt blivit utnämnd som bästa stavmixer av bland annat “Bäst I Test”. Dessutom är den väldigt rimligt prissatt vilket gör den till ett säkert alternativ för dig som letar efter en pålitlig stavmixer.

Philips HR2652/90 har en kraftfull 800 W-motor vilket bidrar till att den enkelt klarar av frysta bär eller bananer. Som tillbehör ingår bland annat en hackare som lämpar sig för att hacka kött eller andra hårda produkter som exempelvis nötter. En annan uppskattad “funktion” är att den tål maskindisk. Just rengöring av en stavmixer kan ibland vara lite frustrerande så att det är möjligt att köra den i diskmaskinen är något du garanterat kommer skatta högt.

Som hos flera andra av Philips mixers är HR2652/90 utrustad med en så kallad speed/touch-funktion. Vad detta innebär är att du kan justera hastigheten på stavmixern genom hur hårt du trycker på knappen. Kanske inte helt intuitivt och det är en funktion som inte uppskattas av alla. Men på det stora hela är detta en väldigt bra stavmixer av hög kvalité som levereras med många användbara tillbehör.

OBH Nordica 7699 Super Mix Pro

Effekt: 400 W Minihackare: 500 ml Mixerbägare: 700 ml Sladdlängd: 1.2 m Löstagbar: Blenderskaft Turbofunktion: Ja Material blenderskaft: Rostfritt stål Material knivblad: Rostfritt stål

OBH Nordica 7699 Super Mix Pro

OBH Nordica 7699 Super Mix Pro är en exceptionell stavmixer som erbjuder imponerande prestanda för sin prisklass. Motorn, med sina 400 watt, hanterar enkelt både hårda och mjuka ingredienser, vilket gör den till ett mångsidigt köksredskap. Dess ergonomiska design säkerställer bekväm användning, även under längre perioder.

En av de mest framträdande egenskaperna är minihackaren, som enkelt maler nötter och hackar örter. Denna funktion är särskilt användbar för dem som ofta lagar mat och vill spara tid. Mixerbägaren, som medföljer, är också ett plus, eftersom den är tillräckligt rymlig för att mixa smoothies eller soppor.

Trots sina många positiva aspekter, är det värt att notera att Super Mix Pro kan vara något bullrig vid användning. Detta kan vara en mindre nackdel för vissa användare.

Vidare passar denna stavmixer utmärkt för hemmakockar som värdesätter effektivitet och mångsidighet i köket. Den är enkel att rengöra, tack vare avtagbara delar som är diskmaskinsäkra.

Testresultat, omdömen och recensioner bekräftar dess hållbarhet och pålitlighet. Specifikationer som hastighetsinställningar och turbofunktion ger användaren full kontroll, vilket är avgörande för precision i matlagningen.

Sammanfattningsvis, OBH Nordica 7699 Super Mix Pro är en utmärkt investering för den entusiastiska hemmakocken som letar efter en billig stavmixer. Den kombinerar kraft, precision och användarvänlighet, vilket gör den till en värdefull del av köksutrustningen. Trots det lilla minuset med ljudnivån, erbjuder denna stavmixer en överlägsen användarupplevelse med tanke på sitt pris.

Bamix Swissline M200

Effekt: 200 W Material: Plast Varvtal: 12 000/17 000 varv/minut Vikt: 940 gram Kabel: 1,9 meter Höjd (cm): 31 Bredd (cm): 16 Djup (cm): 9 Hastighetsinställningar: 2 Knapp för Turbo/Pulse: Nej

En annan stavmixer som presterat väldigt bra i diverse tester är Bamix Swissline M200. Just varumärket Bamix är nästan synonymt med stavmixer då de var just Bamix som uppfann detta uppskattade köksredskap för över 70 år sedan. Utvecklingen har så klart gått framåt sedan dess och idag är det Swissline M200 som är deras överlägset mest populära modell. 

Detta är en mycket kraftfull stavmixer med en effekt på 200 W och två olika hastigheter. Perfekt för dig som vill mixa frysta bär eller andra mer fasta livsmedel. Utöver sin kvalité är den uppskattad för sitt ergonomiska grepp och många tillbehör. Bland ett fåtal negativa kommentarer märks att den uppfattas som svår att rengöra eftersom mixerstaven tyvärr inte är löstagbar från motordelen.

För att vara en stavmixer måste Bamix Swissline M200 uppfattas som aningen dyr. Du får dock ett av de bästa alternativen på marknaden från ett varumärke som är erkänt för sin kvalité. Bamix erbjuder faktiskt livstidsgaranti vilket innebär att detta antagligen blir den sista stavmixer du någonsin kommer köpa. Ser man det från det perspektivet är kanske Bamix Swissline M200 det mest prisvärda alternativet som finns tillgängligt idag.

Vanliga frågor om stavmixers

En stavmixer kan vara ett mycket uppskattat redskap i köket. Har du aldrig använt en så kan det säkert finnas en och annan fundering. Vi har därför försökt svara på några av de vanligaste frågorna kring stavmixers.

Vad kan man använda en stavmixer till?

En stavmixer är ett mycket mångsidigt redskap som, tillsammans med rätt tillbehör, faktiskt kan användas som en enklare köksassistent. Några exempel på vad du kan använda en stavmixer till är smoothies, släta ut soppor, diverse röror och hemmagjord majonäs och mycket mer. Med rätt tillbehör kan du även hacka kött eller hårda grönsaker.

Vad bör jag tänka på innan jag köper en stavmixer?

Det primära du bör tänka på innan du köper en stavmixer är vad du planerar att använda den till. Är det exempelvis för att göra smoothies av frysta bär är det viktigt att den är tillräckligt stark för att klara av detta. Annars är det bättre att köpa en blender för smoothies. Har du en bra ismaskin och vill primärt använda din stavmixer för att hacka is till drinkarna behöver du kontrollera att den klarar av den uppgiften.

Det är också viktig att kolla vilka tillbehör som ingår. Hackare, visp, typ av bägare kan verkligen avgöra hur nöjd du kommer vara med din stavmixer. Om du uteslutande tänker använda din stavmixer till röror kan det finnas billigare alternativ som inte är så kraftfulla och där diverse tillbehör inte ingår.

Vilka tillverkare av stavmixers är populära?

Nästan alla större varumärken inom köksredskap har minst en stavmixer i sitt sortiment. Bamix är dock ett varumärke som särskiljer sig eftersom de var företaget som uppfann stavmixern. Men även Philips, Braun och andra större tillverkare har ett flertal modeller i sina respektive sortiment.

Vad kostar en stavmixer?

En helt ok stavmixer utan tillbehör går att köpa för cirka 500 kr. Vill du ha en riktigt vass stavmixer med tillbehör behöver du räkna med att behöva betala mellan 1 000 och 2 500 kr.

Kan jag köpa min stavmixer online?

Det går absolut bra att köpa din stavmixer online. Det är till och med rekommendera då både utbud och priser generellt sett är bättre online än i den fysiska handeln idag.

Källor & Test – Stavmixer

Urvalet av stavmixers som vi presenterar här i denna guide grundar sig främst i tester angivna nedan tillsammans med olika kundomdömen. Gällande specifikationer har vi primärt utgått från information från återförsäljares hemsidor.

  • Råd & Rön – I ett uppdaterat test från 2022 granskades Råd & Rön hela 45 stavmixers. De testade bland annat hur bra respektive stavmixer gjorde majonnäs, pannkakssmet, barnmat och smoothie. Deras testvinnare blev Bosch MS8CM6110. Du kan läsa det kompletta testet här.
  • Bäst-i-test – Vinnaren i detta test från 2024 blev Wilfa Stavmixer Essential Mix & Chop SM-1FP. Totalt testades 10 olika modeller och Bamix Swissline M200 fick utmärkelsen “Bästa premiumval”. Om du vill läsa detta test kan du göra det här.
  • Prisjakt – Vi har använt oss av Prisjakt för kontrollera utbudet av stavmixers hos olika svenska e-handlare. Vi har även till viss del tagit hänsyn till deras ranking av modeller för vårt urval.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal betyg: 7

Inga betyg ännu