Stavmixer – Bäst i test

En bra stavmixer kan ha många användningsområden i köket. Den kan exempelvis användas till smoothies, mixa soppor, skumma mjölk och mycket mer. Men vilken stavmixer är bäst i test? De alternativ vi presenterar här ligger i olika prissegment men har gemensamt att de presterat bra i tester eller fått väldigt positiva kundomdömen.

🏅Bäst i test

Stavmixer bäst i test

Braun MQ7025X MultiQuick 7

Bästa pris hos:

💛 Populär

Bästa stavmixern

Bamix Swissline M200

Bästa pris hos:

🏅Prisvärd

Philips Viva Collection ProMix-stavmixer HR2652/90 - Stavmixer

Philips HR2652/90

Bästa pris hos:

🔔 Premium

KitchenAid 2571EOB - Stavmixer

KitchenAid 2571EOB

Bästa pris hos:

Stavmixers i denna guide

Vilken den bästa stavmixern är för dig beror lite på vilka förväntningar du har på den. Det finns relativt billiga alternativ men just dessa kanske inte är bäst för dig om du planerar att använda den kontinuerligt. Det finns även stavmixers av väldigt hög kvalité och vissa med stort fokus på design. Så den bästa stavmixern för dig kan mycket väl vara ett mindre attraktivt alternativ för andra. Därför har vi valt att presentera olika alternativ i olika prisklasser som också skiljer sig en aning åt i både kapacitet, funktion och design.

Braun MQ7025X MultiQuick 7

Höjd: 39 cm Bredd: 6,8 cm Djup: 6,8 cm Hastighets steg: Variabel Kapacitet: 0,6 liter Effekt: 1000 watt Material: Rostfritt stål Inkluderade tillbehör: Minihackare, visp, bägare

Braun MQ7025X MultiQuick 7

Braun MQ7025X MultiQuick 7 är en av många stavmixers från Braun som utmärkt sig i tester genomförda av olika oberoende aktörer. Den har faktiskt även vunnit ett par designpriser från exempelvis German Design Award Special och Reddot Design Award. Så är du ute efter en populär stavmixer med erkänt god design kan Braun MQ7025X MultiQuick 7 mycket väl vara det bästa alternativet för dig.

Men kanske ännu viktigare än diverse utmärkelser är att den har fått genomgående väldigt bra kundomdömen och betyg. Något som är genomgående uppskattat är de olika tillbehören som kommer till denna mixer. Du får exempelvis visp, hackare och en bägare som rymmer 600 ml. Tillsammans med tillbehören blir Braun MQ7025X MultiQuick 7 ett mångsidigt köksredskap som kan vara ett perfekt komplement till en hushållsassistent.

Braun MQ7025X MultiQuick 7 ligger i det högre prissegmentet när det gäller stavmixers. Men du får ett köksredskap av väldigt hög kvalité och som har uppskattade säkerhetsfunktioner som exempelvis autolås. Denna stavmixer är ett perfekt val för dig som uppskattar god design samtidigt som du mixar soppan, hackar is eller förbereder en hälsosam smoothie.

Mycket kraftfull mixerstav som löser det mesta och är helt perfekt till mina dagliga smoothies! Jeanette

Bamix Swissline M200

Effekt: 200 W Material: Plast Varvtal: 12 000/17 000 varv/minut Vikt: 940 gram Kabel: 1,9 meter Höjd (cm): 31 Bredd (cm): 16 Djup (cm): 9 Hastighetsinställningar: 2 Knapp för Turbo/Pulse: Nej

Bamix Swissline M200

En annan stavmixer som presterat väldigt bra i diverse tester är Bamix Swissline M200. Just varumärket Bamix är nästan synonymt med stavmixer då de var just Bamix som uppfann detta uppskattade köksredskap för över 70 år sedan. Utvecklingen har så klart gått framåt sedan dess och idag är det Swissline M200 som är deras överlägset mest populära modell. 

Detta är en mycket kraftfull stavmixer med en effekt på 200 W och två olika hastigheter. Perfekt för dig som vill mixa frysta bär eller andra mer fasta livsmedel. Utöver sin kvalité är den uppskattad för sitt ergonomiska grepp och många tillbehör. Bland ett fåtal negativa kommentarer märks att den uppfattas som svår att rengöra eftersom mixerstaven tyvärr inte är löstagbar från motordelen.

För att vara en stavmixer måste Bamix Swissline M200 uppfattas som aningen dyr. Du får dock ett av de bästa alternativen på marknaden från ett varumärke som är erkänt för sin kvalité. Bamix erbjuder faktiskt livstidsgaranti vilket innebär att detta antagligen blir den sista stavmixer du någonsin kommer köpa. Ser man det från det perspektivet är kanske Bamix Swissline M200 det mest prisvärda alternativet som finns tillgängligt idag.

Philips Viva Collection ProMix-stavmixer HR2652/90

Max hastighet: 11500 rpm Tål maskindisk: Avtagbara delar Material: Rostfritt stål, ABS-plast Komforthandtag: Ja Funktion och inställningar: Turbofunktion Maximal belastning: 800 W Strömknapp för av-/påslagning: Ja Sladdlängd: 1.2 m Användarhandbok: PDF

Philips Viva Collection ProMix-stavmixer HR2652/90

Inom Philips Viva Collection finns det ett antal populära variationer av stavmixers. Den vi valt att presentera här är HR2652/90. Anledningen till att vi valt just denna modell är den fått väldigt goda kundomdömen och faktiskt blivit utnämnd som bästa stavmixer av bland annat “Bäst I Test”. Dessutom är den väldigt rimligt prissatt vilket gör den till ett säkert alternativ för dig som letar efter en pålitlig stavmixer.

Philips HR2652/90 har en kraftfull 800 W-motor vilket bidrar till att den enkelt klarar av frysta bär eller bananer. Som tillbehör ingår bland annat en hackare som lämpar sig för att hacka kött eller andra hårda produkter som exempelvis nötter. En annan uppskattad “funktion” är att den tål maskindisk. Just rengöring av en stavmixer kan ibland vara lite frustrerande så att det är möjligt att köra den i diskmaskinen är något du garanterat kommer skatta högt.

Som hos flera andra av Philips mixers är HR2652/90 utrustad med en så kallad speed/touch-funktion. Vad detta innebär är att du kan justera hastigheten på stavmixern genom hur hårt du trycker på knappen. Kanske inte helt intuitivt och det är en funktion som inte uppskattas av alla. Men på det stora hela är detta en väldigt bra stavmixer av hög kvalité som levereras med många användbara tillbehör.

KitchenAid 2571EOB

Max hastighet: 11000 rpm Min hastighet: 610 rpm Hastighetslägen: 5 förinställningar Maximal belastning: 180 W Dimensioner (BxDxH): 6.5 cm x 6.5 cm x 39.7 cm Vikt: 3.5 kg Yttre funktioner: Ergonomiskt handtag Säkerhetsfunktioner: Pannskydd, klockskydd

KitchenAid 2571EOB

KitchenAids köksprodukter är mycket populära bland de som är villiga att betala lite extra. När det gäller stavmixers är det framför allt 2571EOB som får de bästa recensionerna från KitchenAids sortiment. Denna stavmixer anses vara en av marknadens mest tystgående och tillsammans med dess tillbehör kommer du med enkelhet klara av alla uppgifter du kan förvänta dig av en stavmixer.

Från recensioner går det också att konstatera att det mjuka och ergonomiska greppet är uppskattat. Den kraftiga motorn möjliggör allt från ishackning till skumning av mjölk. Denna stavmixer har också hela 5 olika hastighetslägen vilket kan vara användbart om du planerar att använda den för varierande uppgifter.

KitchenAid 2571EOB ligger som sagt i det högre prissegmentet och är antagligen inte ett alternativ för alla konsumenter. Men i utbyte får du ett redskap i väldigt hög kvalité med prisbelönt design. Har du redan köksredskap från KitchenAid kan du känna dig trygg med att denna stavmixer kommer möta dina förväntningar. Så även om den är dyr kan den faktiskt vara den mest prisvärda stavmixern på marknaden för vissa konsumenter.

Vilken stavmixer!!! Den är värd alla pengar. Superbra. Jorma

Vanliga frågor om stavmixers

En stavmixer kan vara ett mycket uppskattat redskap i köket. Har du aldrig använt en så kan det säkert finnas en och annan fundering. Vi har därför försökt svara på några av de vanligaste frågorna kring stavmixers.

Vad kan man använda en stavmixer till?

En stavmixer är ett mycket mångsidigt redskap som, tillsammans med rätt tillbehör, faktiskt kan användas som en enklare köksassistent. Några exempel på vad du kan använda en stavmixer till är smoothies, släta ut soppor, diverse röror och hemmagjord majonäs och mycket mer. Med rätt tillbehör kan du även hacka kött eller hårda grönsaker.

Vad bör jag tänka på innan jag köper en stavmixer?

Det primära du bör tänka på innan du köper en stavmixer är vad du planerar att använda den till. Är det exempelvis för att göra smoothies av frysta bär är det viktigt att den är tillräckligt stark för att klara av detta. Annars är det bättre att köpa en blender för smoothies. Har du en bra ismaskin och vill primärt använda din stavmixer för att hacka is till drinkarna behöver du kontrollera att den klarar av den uppgiften.

Det är också viktig att kolla vilka tillbehör som ingår. Hackare, visp, typ av bägare kan verkligen avgöra hur nöjd du kommer vara med din stavmixer. Om du uteslutande tänker använda din stavmixer till röror kan det finnas billigare alternativ som inte är så kraftfulla och där diverse tillbehör inte ingår.

Vilka tillverkare av stavmixers är populära?

Nästan alla större varumärken inom köksredskap har minst en stavmixer i sitt sortiment. Bamix är dock ett varumärke som särskiljer sig eftersom de var företaget som uppfann stavmixern. Men även Philips, Braun och andra större tillverkare har ett flertal modeller i sina respektive sortiment.

Vad kostar en stavmixer?

En helt ok stavmixer utan tillbehör går att köpa för cirka 500 kr. Vill du ha en riktigt vass stavmixer med tillbehör behöver du räkna med att behöva betala mellan 1 000 och 2 500 kr.

Kan jag köpa min stavmixer online?

Det går absolut bra att köpa din stavmixer online. Det är till och med rekommendera då både utbud och priser generellt sett är bättre online än i den fysiska handeln idag.

Källor & Test – Stavmixer

Urvalet av stavmixers som vi presenterar här i denna guide grundar sig främst i tester angivna nedan tillsammans med olika kundomdömen. Gällande specifikationer har vi primärt utgått från information från återförsäljares hemsidor.

  • Råd & Rön – I ett test från 2015 granskades Råd & Rön hela 47 stavmixers. En enskild vinnare utsågs dock inte utan förstaplatsen delades mellan Braun Multiquick 7 MQ 700 och Multiquick 7 MQ 725. Du kan läsa det kompletta testet här.
  • Bäst-i-test – Vinnaren i detta test blev Philips Viva Collection ProMix-stavmixer HR2652/90. Totalt testades 9 olika modeller och Bamix Swissline M200 fick utmärkelsen “Bästa premiumval”. Om du vill läsa detta test kan du göra det här.
  • Prisjakt – Vi har använt oss av Prisjakt för kontrollera utbudet av stavmixers hos olika svenska e-handlare. Vi har även till viss del tagit hänsyn till deras ranking av modeller för vårt urval.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal betyg: 4

Inga betyg ännu