Ångtvätt – Bäst i test

En bra ångtvätt eller ångmopp kan vara ett fantastiskt redskap när det är dags för storstädning eller när du försöker få bort envisa fläckar från soffan. Det finns ett par ångtvättar som fått utmärkelsen “bäst i test” men vilken som är bäst för dig beror självfallet på behov och budget. Vi har därför valt att presentera fyra olika alternativ som presterat bra i tester eller som också fått mycket goda kundrecensioner.

🏅Bäst i test

Ångtvätt - bäst i test

Kärcher SC 3 EasyFix

Bästa pris hos:

💛 Populär

Ångmopp - Bäst i test

Black&Decker FSMH13151SM

Bästa pris hos:

🔔 Budget

Black & Decker FSM1605 - ångtvätt

Black&Decker FSM1605

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Kärcher SC 5 EasyFix - Ångmopp

Kärcher SC 5 EasyFix

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Ångtvättar utifrån test & omdömen

Med en ångtvätt, eller ångmopp som vissa kallar det, går det att rengöra ytor och material som andra redskap kommer ha problem med. En bra grovdammsugare kommer antagligen ha svårt med att ta bort fläckarna från plastmattan i hallen. Även en vanlig mopp kan se sig “slagen” och då kan en investering i en ångmopp vara räddningen. 

Med hjälp av medföljande munstycken finns det mängder av material och områden som lämpar sig väl för en ångtvätt. En ångtvätt kan med fördel användas på allt från golv och textilier till kakel och vitvaror. En bättre ångtvätt dödar också så mycket som 99,9 procent av de olika hushållsbakterierna som annars kan vara svåra att bli av med. De ångtvättar vi presenterar här hör till de allra bästa på marknaden. Det skiljer sig dock åt en aning i både prestanda och pris. Förhoppningsvis hittar du en som passar just dina behov.

Kärcher SC 3 EasyFix

Tankkapacitet: 1 liter Ångtryck: 3.5 bar Uppvärmningstid: 30 sek Specialegenskaper: Kontinuerlig ånga Drift: Nätanslutning Maximal belastning: 1900 W Bredd: 23.6 cm Djup: 36 cm Höjd: 25.3 cm Vikt: 3.1 kg

Kärcher SC 3 EasyFix

Kärcher är ett mycket uppskattat varumärke när det gäller redskap för lite tuffare städning. De är bland annat kända för sina högtryckstvättar. När det gäller ångmoppar har de flera alternativ i sitt sortiment men när det gäller tester av ångtvättar är det framför allt Kärcher SC 3 EasyFix som utmärker sig. Denna ångtvätt har fått utmärkelsen “bäst i test” av flera aktörer, exempelvis Råd & Rön. Utöver tunga utmärkelser har Kärcher SC 3 EasyFix väldigt bra kundomdömen och är en av de bäst säljande modellerna i Sverige idag.

En anledning till dess popularitet är att Kärcher SC 3 EasyFix endast tar 30 sekunder att värma upp. Du kan också fylla på med vatten kontinuerligt medan du använder den. Helt utan kemikalier möjliggör den för avlägsnandet av 99,9% av hushållsbakterier. Med hjälp av dess tillbehör funkar  Kärcher SC 3 EasyFix utmärkt för rengöring av golv, kakel, spishällar och diverse textilier. Det är inte så konstigt att den blivit så populär!

Kärcher SC 3 EasyFix är faktiskt inte den mest avancerade ångtvätten från Kärcher. Den är dock rimligt prissatt vilket antagligen också är en anledning till att den hör till de mer uppskattade alternativen. Så letar du efter en riktigt bra ångtvätt med många möjligheter är vi övertygade om att Kärcher SC 3 EasyFix hör till de bästa alternativen.

Black & Decker FSMH13151SM

Tankkapacitet: 0.5 liter Uppvärmningstid: 15 sek Drift: Nätanslutning Maximal belastning: 1300 W Sladdlängd: 6 m Garanti: 2 år Drifttid: 20 min

Black & Decker FSMH13151SM

Black & Decker är ett annat varumärke som har lite olika alternativ i sitt sortiment när det gäller ångtvättar och ångmoppar. Black & Decker FSMH13151SM är en av deras mer avancerade modeller som erbjuder en ångmopp med en kompletterande handångtvätt. Tillsammans blir detta ett komplett ångrengöringssystem som dödar 99,9 % av alla bakterier, helt utan kemikalier.

Läser vi kundrecensioner av Black & Decker FSMH13151SM är det tydligt att den uppskattas för sin mångsidighet. Den går att använda på kakelfogar, duschväggar, diskbänkar, speglar, fönster, stoppade möbler och mycket mer. Den är också enkel och snabb att komma igång med. Fyll bara på kranvatten och den är redo att användas efter 15 sekunder.

Det här är en ångtvätt för dig som är beredd att betala lite extra för att få de tillbehör som möjliggör en ångtvätts fulla kapacitet. Med en tillverkargaranti på 2 år kan du känna dig säker på att du kommer kunna använda detta dynamiska redskap under en lång tid framöver. Är du däremot osäker på om du kommer använda den regelbundet finns det billigare alternativ.

Jag har hunnit testa ångmoppen några gånger nu och är väldigt nöjd med de olika funktionerna. Det känns som att det går att göra rent överallt med den.

Maria, Amazon

Black & Decker FSM1605

Tankkapacitet: 0.35 liter Spänning: 1300 W Sladdlängd: 5 m Uppvärmningstid: 20 sek Ånga: Automatisk ånga Gångtid: 12 min Garanti: 2 år

Black & Decker FSM1605

Letar du efter en lite billigare men fortfarande effektiv ångtvätt kan Black & Decker FSM1605 mycket väl vara det bästa alternativet för dig. Detta är en lite enklare ångtvätt från Black & Decker som ändå har flera uppskattade och användbara funktioner. Den har också fått väldigt goda omdömen av kunder även om den inte uppmärksammats i några större tester av ångtvättar.

Något som verkligen uppskattas med Black & Decker FSM1605 är att dess munstycke kan vridas i 180 grader. Det gör det betydligt enklare att komma åt de lite tuffare områdena i hemmet. Den är också väldigt lätt och därför enkel att manövrera. Dess Easy Glid dyna av mikrofiber håller för cirka 100 tvättar. Så även om den är billig kommer du kunna använda den under en lång tid framöver.

Det som särskiljer Black & Decker FSM1605 från lite mer avancerade modeller är att den inte har lika många tillbehör. Den har också en relativt låg gångtid (12 min) eftersom tanken endast är på 350 ml. Men är du ute efter ett lite billigare alternativ tycker vi definitivt att du ska överväga denna modell.

Kärcher SC 5 EasyFix

Tankkapacitet: 2 liter Ångtryck: 4.2 bar Uppvärmningstid: 3 min Drift: Nätanslutning Maximal belastning: 2200 W Bredd: 30.1 cm Djup: 43.9 cm Höjd: 30.5 cm Vikt: 6 kg

Kärcher SC 5 EasyFix

Är du ute efter den absolut bästa ångtvätten och pengar inte är något problem tycker vi att du ska titta lite närmre på Kärcher SC 5 EasyFix. Med 2200 W effekt och 4,2 bar ångtryck är detta en av de absolut kraftfullaste ångtvättarna på marknaden. Är du ute efter att få bort riktigt tuffa fläckar eller ingrodd smuts har du antagligen bäst möjligheter för att lyckas med detta alternativ.

Utöver sin kraft är Kärcher SC 5 EasyFix utrustad med flera smarta funktioner som exempelvis VapoHydro-funktion. Den är dessutom kontinuerligt påfyllningsbar vilket gör det enklare att använda den under längre perioder. Uppvärmningstiden är dock 3 min vilket är betydligt längre än de övriga ångtvättar vi presenterar här. Med hjälp av diverse flerfunktionella tillbehör kommer du kunna använda denna ångtvätt på allt från spishällar och speglar till kakel och möbler.

En annan uppskattad funktion på Kärcher SC 5 EasyFix är dess låssystem som ger pålitligt skydd mot ett felaktigt användande av barn. Så rent kapacitetsmässigt och funktionsmässigt är detta antagligen den bästa ångtvätten på marknaden idag. Den är dock betydligt dyrare än övriga modeller. Så om du inte tror du kommer ha användning av alla funktioner finns det antagligen bättre alternativ för just dig.

Denna ångtvätt är fantastiskt mångsidig och ett rent nöje att använda! Kommer på nya användningsområden varje dag.

Lelle, Amazon

Vanliga frågor om ångtvättar

Om du aldrig haft nöjet att använda en ångtvätt kan de säkert finnas en och annan fråga eller funderingar kring dess möjligheter och funktioner. Här har vi därför försökt svara på några av de vanligaste frågorna som presumtiva köpare kan tänkas ha.

Vad kan man använda en ångtvätt till?

En bra ångtvätt har mängder av olika användningsområden som först kanske inte känns helt självklara. Med hjälp av värme, ånga och tryck har du möjligheter att lösa upp de riktigt tuffa fläckarna och diverse fettavlagringar.
 
Köket – Ett väldigt vanligt användningsområde för en ångtvätt är i köket. Att den tar död på nästan alla bakterier är självfallet trevligt men det är också i köket flera av de tuffare fläckarna uppstår. En ångtvätt med rätt tillbehör går med fördel att använda på spishällar, diskbänkar, kakel och vitvaror. 
 
Badrummet – Även i badrummet kan diverse tuffa avlagringar uppstå. Med hjälp av en ångtvätt kan du förhoppningsvis relativt enkelt avlägsna dessa från kakel, diverse fogar, duschväggar och speglar.
 
Textilier – Bättre ångtvättar går också att använda för att rengöra diverse textilier som mattor och till och med olika möbler. Perfekt om du har en gammal fläck på familjesoffan.
 
Golv – En ångtvätt kan vara helt fantastisk för att rengöra golv så länge golven är av plast, klinker eller sten. För vissa andra material kan det dock vara värt att vara lite försiktig.

Fungerar en ångtvätt på trägolv och laminatgolv?

Att få bort ingrodda fläckar från vardagsrumsgolvet som en vanligt mopp inte klarar av kan vara lockande. Du behöver dock vara medveten om att du bör vara lite försiktigt med en ångtvätt på trägolv. Det rekommenderas inte att köra ångtvätten på fullt tryck på varken trä- eller laminatgolv. Detta på grund av den kondens som uppstår när du använder en ångtvätt. Det finns dock mikrofiberdukar som möjliggör enklare användning även på trä- eller laminatgolv. Men var lite extra försiktig.

Vad bör jag tänka på innan jag köper en ångtvätt?

Det kanske viktigaste att tänka på innan du köper en ångtvätt är var och hur du planerar att använda den. Detta eftersom ångtvättar vanligtvis kommer med diverse tillbehör som möjliggör en viss typ av rengöring. En annan faktor är hur stora ytor du planerar att använda den till. Ångtvättar kan ha en relativ låg gångtid vilket kan vara frustrerande om du har större områden du vill rengöra. Bättre modeller möjliggör för kontinuerlig påfyllning vilket gör att du inte begränsas på samma sätt. Om du har du små barn kan det också vara värt att välja en modell med låssystem som ger skydd mot ett felaktigt användande av familjens yngre medlemmar.

Vilka tillverkare av ångtvättar är populära?

Det finns tyvärr inte mängder av tillverkare av ångtvättar. Det som står ut med flera alternativ i sina respektive sortiment är tyska Kärcher och Black & Decker. Det finns dock ett flertal andra märken som har enstaka populära modeller.

Vad kostar en ångtvätt?

De enklaste ångtvättarna går att köpa för cirka 500 kr. Vill du ha diverse tillbehör får du räkna med att betala cirka 1 500 kr. Och är du ute efter maximal kapacitet behöver du spendera ett par tusenlappar till.

Källor & Test – Ångtvätt

För denna guide har vi använt oss av ett par olika källor och test. Vi har exempelvis primärt använt oss av information från återförsäljare för att kunna återge tekniska specifikationer för respektive ångtvätt. När det gäller vårt urval har vi främst tittat på omdömen och tagit del av recensioner och test. Exempel på källor och test redovisas nedan:

  • Råd & Råd – Det primära testet av ångtvättar vi har tittat på har genomförts av Råd & Rön. I detta test granskades 7 olika modeller. Testvinnare blev Kärcher SC 3 och Black & Decker FSMH13151SM var också med i detta test. Vill du läsa det finns det tillgängligt här.
  • Prisjakt – För att kunna presentera populära alternativ i olika prisklasser har vi delvis använt oss av Prisjakt. Vi har även använt Prisjakt som en av våra källor gällande omdömen av olika populära ångtvättar.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal betyg: 12

Inga betyg ännu