Alkomätare – Bäst i test

En alkoholmätare, ofta kallad alkomätare, kan vara en riktigt bra investering. Det finns dock en del tveksamma produkter på marknaden. Här presenterar vi därför de bästa och populäraste alternativen som möter uppsatta standarder.

🏅Bäst i test

Alkomätare bäst i test

Dräger Alcotest 4000

Bästa pris hos:

💛 Populär

Alkomätare för personligt bruk

Alcosense Pro

Bästa pris hos:

🔔 Prisvärd

Alkomätare för privat bruk

Dignita AM 7000

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Alkomätare för polis och proffs

Dräger Alcotest 6000

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Alkomätare utifrån test & omdömen

De flesta av oss har nog befunnits sig i en situation där det är tveksamt om vår alkoholhalt tillåter oss att köra. Med en alkomätare kan du snabbt få svaret. Dessa produkter har funnits för privat bruk under flera år. Tyvärr finns det fortfarande modeller som är långt ifrån dugliga. Tester av alkomätare har avslöjat att vissa modeller inte är tillräckligt tillförlitliga och flera alternativ är direkt missvisande.

För att kunna presentera ett bra utbud av tillförlitliga alkomätare har vi utgått från tester, omdömen och recensioner. Det urval av alkomätare vi presenterar här är alla storsäljare som har presterat bra i tester och som du kan lita på. De skiljer sig dock åt en aning i pris där vissa mer lämpar sig för privat bruk medans andra mer för den yrkesmässiga provtagaren.

Dräger Alcotest 4000

Mätintervall: 0 – 5,00 ‰ Uppvärmningstid: 4 sekunder Svarstid: 3-10 sekunder Drifttemperatur: -5 °C till +50 °C Display: Grafisk bakgrundsbelyst LCD-skärm Strömkälla: Batteri Batterityp: CR123A Bredd: 5 cm Djup: 2.9 cm Höjd: 13.3 cm Vikt: 120 g

Dräger Alcotest 4000 - Dräger alkomätare

När det gäller alkoholmätare är det framför allt Dräger som är det dominerande märket. Deras Alcotest 3820 var under flera år den populäraste alkomätaren och blev även utnämnd till “bäst i test” av Testfakta.se. Nu har denna mycket uppskattade alkomätaren ersatts av Dräger Alcotest 4000. Det har enbart genomförts ett par mindre uppdateringar men den uppdaterade versionen är redan en storsäljare som välkomnats med mycket positiva omdömen.

Dräger Alcotest 4000 uppfyller fastställda standarder för både privat (EN16280) och professionell (EN15964) användning. Liksom sin föregångare har den en kompakt design som enkelt får plats i en ficka. Den aktiveras enkelt och snabbt och du kan använda den efter enbart 4 sekunder. Snabbheten och tillförlitligheten är det som gjort Drägers alkomätare så eftertraktade. Dräger Alcotest 4000 är också förhållandevis billig vilket gjort att den även blivit en storsäljare för privat bruk.

Dräger Alcotest 4000 levereras med utbytbara munstycken. Du bör byta munstycke för varje person som testas. Behöver du fler munstycken går det att köpa separat. Glöm dock inte att alkoholmätare behöver kalibreras och Dräger Alcotest 4000 är inte ett undantag. Det rekommenderas att din Dräger Alcotest 4000 kalibreras en gång per år. Detta går tyvärr inte att undvikas men har du en kalibrerad Dräger Alcotest 4000 kan du vara trygg med att du har en av de snabbaste och mest tillförlitliga alkomätarna på marknaden. 

Stort plus är att man kan byta batteri själv. Annars kan man bara göra det i samband med kalibrering som på föregångaren (3820).

Karl

Alcosense Pro

Mått: 107x55x29 mm Vikt, med batterier: 147 g TFT-färgdisplay: 48 mm Certifiering: ISO13485 Noggrannhet: +0.10‰BAC, -0.00‰BAC Sensortyp: Bränsle Sensorstorlek: 121 mm² Mätenheter: %BAC (Blood Alc), mg/L (Breath Alc), µg/100mL (Breath Alc), ‰BAC (Blood Alc) Max avläsning: 4.0 Testminne: Upp till 128 tester

Alcosense Pro

Alcosense Pro, en alkomätare av hög standard, framträder som en pålitlig lösning för dem som prioriterar säkerhet och precision. Dess avancerade teknologi, ofta jämförd med polisens utrustning i tester och recensioner, säkerställer noggranna resultat.

En framträdande egenskap är kalibreringspåminnelsen, vilket bibehåller enhetens precision över tid. Denna funktion, ovanlig i många andra alkomätare, understryker Alcosense Pros pålitlighet. Skärmen, som är tydlig och lättläst, visar resultaten med både promille och mg/L, vilket ger användarna flexibilitet beroende på lokala lagkrav.

En annan uppskattad specifikation är dess minnesfunktion, som lagrar de senaste testerna. Detta möjliggör enkel uppföljning och jämförelse över tid, vilket är användbart för regelbundna användare.

Trots dess många fördelar, är enhetens pris en potentiell nackdel. Den högre kostnaden kan vara en avskräckande faktor för tillfälliga användare. Dessutom kan storleken och designen uppfattas som något otymplig jämfört med mer kompakta modeller på marknaden.

Alcosense Pro är idealisk för professionella användare, som chaufförer och arbetsgivare, som behöver en hög grad av noggrannhet och pålitlighet. Även för privatpersoner som värdesätter hög standard och detaljrikedom är den ett utmärkt val.

Sammanfattningsvis kombinerar Alcosense Pro avancerad teknologi med användarvänliga funktioner, vilket gör den till ett pålitligt val för ett brett spektrum av användare. Trots dess högre pris och något större storlek, är dess precision och pålitlighet svårslagen, vilket gör den till en ledande produkt inom sitt område.

Dignita AM 7000

Storlek: 108 x 47 x 17 mm Display: Digital display med 4 tecken Mätteknik: Elektrokemisk bränslecell Mätområde: 0.00‰ – 1.00‰ Loggning av test: 10 sista mätningarna Felmarginal: +/– 0.05‰ vid 0.50‰

Dignita AM 7000 alkoholmätare

Liksom Dräger har Dignita ett par olika alternativ när det gäller alkomätare. Deras Dignita AM 7000 är en något enklare och billigare modell i jämförelse med Dignita AM 8000. Trots sitt lite lägre pris är den utrustad med elektrokemisk, alkoholspecifik bränslecell med lång livslängd. Den är också certifierad enligt Europastandard EN-16280:2012.

Dignita AM 7000 är en väldigt smidig alkomätare. Den går utan problem ner i en ficka och är både tillförlitlig och driftsäker. Den är uppskattad för sin snabba responstid och har ett minne för de senaste 10 mätningarna. Liksom Dignita AM 8000 är den utrustad med en så kallad inbyggd kalibreringstimer.

Utöver bra omdömen har Dignita AM 7000 presterat bra i tester. I Testfaktas test placerade den sig på en tredjeplats. Den fick bland annat toppbetyg för både mätegenskaper och hantering. Den fick dock aningen sämre betyg än de bästa modellerna gällande mätprecision, kanske den viktigaste aspekten gällande en alkomätare. Enligt oss är det ändå ett intressant och prisvärt alternativ men kanske inte rätta valet för dig som primärt prioriterar precision. 

Chansa aldrig dagen efter. Värt varenda öre!

Roger, TrustPilot

Dräger Alcotest 6000

Mätprincip: Elektrokemisk Drägersensor, alkoholspecifik Mätintervall: 0–5,0 ‰ Redo för användning: Cirka 2 s efter påslagning Visning av mätresultat: Efter cirka 3 s (vid 0 mg/l, rumstemperatur) Arbetstemperatur: 5°C till +50°C Display: Grafisk bakgrundsbelyst LCD-skärm, 32 x 22 mm Kalibrering: Kalibrering med våt eller torr gas Mått (BxHxD): 60 x 141 x 31 mm Vikt: 150 g inklusive batteri Kapslingsklass: IP54 Bluetooth: Ja, för kommunikation med Drägers Mobile Printer BT

Dräger Alcotest 6000

Dräger Alcotest 6000 är en topprankad alkomätare, känd för sin precision och tillförlitlighet. Den använder elektrokemisk sensorik, en teknik vanlig inom rättsväsendet, vilket bidrar till dess noggrannhet. Dess kompakta design gör den lättanvänd och transportabel, vilket är perfekt för personligt bruk.

En framstående egenskap hos Dräger Alcotest 6000 är dess snabba uppvärmningstid och responstid. Användaren kan snabbt få resultat, en fördel i situationer där tid är av vikt. Dessutom har den en automatisk avstängningsfunktion som sparar batteri och förlänger enhetens livslängd.

Dock noteras en mindre nackdel: priset. Alcotest 6000 ligger i ett högre prissegment jämfört med enklare modeller. Detta kan avskräcka vissa konsumenter, men för de som söker professionell noggrannhet är investeringen värd.

Denna alkomätare passar bäst för yrkeschaufförer, eventarrangörer och personer som vill försäkra sig om att de är inom lagliga gränser innan de kör. Dess användarvänlighet gör den också lämplig för allmänheten.

Oberoende tester och recensioner stödjer enhetens pålitlighet och precision. Exempelvis, i tester har den jämförts med polisens utrustning och visat sig leverera jämförbara resultat. Dess robusta konstruktion och enkla underhåll har också fått beröm.

Sammanfattningsvis kombinerar Dräger Alcotest 6000 avancerad teknologi med användarvänlighet, vilket gör den till ett utmärkt val för de som värderar noggrannhet och tillförlitlighet. Trots det högre priset är dess kvalitet och prestanda ett starkt argument för dess värde.

Vanliga frågor om alkoholmätare

En pålitlig alkoholmätare kan användas vid fler tillfällen än enbart för att kontrollera att du är nykter när det är dags att köra bil. Tyvärr finns det en del sämre alternativ på marknaden. Så nedan har vi sammanställt svaren på några av de frågor du bör känna till svaren på innan du köper en alkomätare.

Vilka standarder finns det för alkomätare?

Det finns som sagt en del tvivelaktiga alkomätare på marknaden. Ett sätt att säkerställa att din alkomätare är tillförlitlig är att kontrollera så att den följer befintliga standarder. Det finns idag två europeiska standarder som vi anser att du bör titta efter:

SS-EN 16280:2012 –  Standard för privat användande.
SS-EN 15964:2011 – Standard för professionell användning. Exempelvis polis, företag med mera.

Vår rekommendation är att du att enbart köper en alkomätare som följer minst en av dessa standarder.

Hur vet jag att min alkomätare är pålitlig?

Ett första tips är att kontrollera att den följer uppsatta standarder. Du kan sedan själv kontrollera att mätaren är stabil och anger samma nivåer av alkohol gång på gång. Om mätvärdena varierar finns det god anledning att misstro alkomätarens pålitlighet. Slutligen är det också väldigt viktig att säkerställa att alkomätaren kalibreras regelbundet.

Varför behöver jag kalibrera min alkomätare?

För att du ska kunna lita på de angivna mätvärdena är det nödvändigt att regelbundet kalibrera din alkomätare. Hur ofta beror på modell men normalt sett rekommenderas att du kalibrerar din alkomätare minst en gång per år. En ofta använd alkomätare kommer tappa i precision men oavsett om din alkomätaren används eller ej minskar känsligheten hos den integrerade sensorn över tiden.

Vilka tillverkare av alkomätare är populära?

Det finns flertalet tillverkare av alkomätare för privat bruk. Vi rekommenderar dock en alkomätare från antingen Dräger eller Dignita. Deras alternativ följer uppsatta standarder för alkomätare och flera av deras modeller är testvinnare i olika tester av alkoholmätare.

Behöver jag byta munstycke på min alkomätare efter varje prov?

Bättre alkomätare har utbytbara munstycken. Det är inte nödvändigt att byta munstycke efter varje prov men regelbunden användning kan leda till kondens i munstycket. Ett alternativ är att rengöra det men av hygieniska skäl rekommenderas att regelbundet byta munstycke.

Källor & Test – Alkoholmätare

För att kunna presentera ett bra urval av alkomätare för både privat och professionellt bruk har det varit nödvändigt att ta del att flertalet olika källor. Nedan har vi listat några av våra primära källor som styrt vårt urval:

  • Testfakta – På uppdrag av Testfakta genomförde Motorförarnas Helnykterhetsförbunds (MHF) ett test av totalt 13 olika alkomätare. De olika modellerna bedömdes utifrån mätprecision, mätegenskaper och hantering. Dräger Alcotest 3820 fick toppbetyg och utsågs till “bäst i test”. Dignita AM 7000 placerade sig på en tredjeplats. Lite oroväckande var att flera alkomätare i detta test inte mätte djup utandningsluft och gav också varierande resultat. Du kan ta del av det kompletta testet här.
  • Prisjakt – Utöver tester av alkomätare har omdömen och popularitet styrt vårt urval. När det gäller popularitet har vi bland annat utgått från den ranking som publiceras på Prisjakt. Vi har även använt oss av Prisjakt för att kontrollera pris och tillgänglighet hos större svenska butiker.
  • Motorförarnas Helnykterhetsförbund – En annan källa för denna guide har varit Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF). MHF är en ideell trafiksäkerhetsorganisation som primärt arbetar för trafiknykterhet. Utöver testning av alkomätare har det också mängder av intressant information kring just alkomätare och alkolås. Både för privatpersoner och för organisationer.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 24

Inga betyg ännu