Skärmaskin – Bäst i test

En bra skärmaskin kan vara ett fantastiskt hjälpmedel i köket. Den underlättar inte bara att skiva pålägg utan går alldeles utmärkt att använda till bröd, ostar, grönsaker kött och mycket mer. Vi har här valt ut ett mindre urval av skärmaskiner som fått bra omdömen och i vissa fall har de även fått utmärkelsen “bäst i test”.

🏅Bäst i test

Skärmaskin bäst i test

Graef Master M20

Bästa pris hos:

💛 Populär

Bästa skärmaskinen

Ritter E 16

Bästa pris hos:

🔔 Prisvärd

Skärmaskin test

Wilfa Sharp FS-200W

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Elektrisk skärmaskin

Graef Master M90

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Skärmaskiner utifrån test & omdömen

Långt ifrån alla ser ett behov av en skärmaskin. Dess uppgift går ju i många fall att utföra med en bättre kniv. Men har du en gång börjat använda en skärmaskin kommer du antagligen få det svårt att sluta. Utöver att spara tid får du en enhetlighet i din skärning och oavsett om det är bröd eller pålägg blir resultatet oftast rent visuellt så mycket bättre än med en kniv. Och vill du skära riktigt tunna skivor finns det inget som kan slå en bra skärmaskin.

Det finns ett relativt stort utbud av olika skärmaskiner för kött, bröd och diverse pålägg. Det första valet blir antagligen mellan en manuell eller elektrisk skärmaskin. Vi har valt att titta närmare på de bästa elektriska skärmaskinerna som ger de dig möjligheten att enkelt skära riktigt tunna skivor. Alla alternativ vi presenterar här är storsäljare som fått riktigt bra recensioner av kunder samt presenterat bra i diverse test av skärmaskiner.

Graef Master M20

Inställningar: 0-20 mm snittjocklek Effekt: 170 watt Tål maskindisk: Nej Vikt: 8,5 kg Höjd: 25,5 cm Bredd: 29,5 cm Längd: 40,5 cm

Graef Master M20

Tyska Graef har flera olika köksredskap i sitt sortiment men det är framför allt för sina skärmaskiner som dom blivit kända. När det gäller skärmaskiner har Graef flera alternativ men den som fått mest uppmärksamhet i tester är antagligen Graef Master M20. Detta är en riktigt bra skärmaskin som fått bra betyg i tester och som också är lite rimligare prissatt än de lite mer exklusiva modellerna från Graef. Den är dock inget budgetalternativ.

Graef Master M20 lämpar sig för att skära diverse matvaror såsom bröd, ost, grönsaker eller kött. Du kan enkelt ställa in tjockleken på skivorna från 0-20 mm. Klingan är i härdat stål och som andra bättre skärmaskiner har den en barnsäkring som hindrar åtkomst till klingan. 

När vi har vi gått igenom kundrecensioner är det inte bara dess funktionalitet som uppskattas. Trots en relativt stark motor på 170 watt är det många användare som uppskattar hur tyst den är. Även enkelheten att rengöra den är något som är återkommande i kundrecensioner.

Tyvärr är Graef Master M20 ett relativt dyrt alternativ. Men för pengarna får du i princip en professionell skärmaskin av väldigt hög kvalité. Dessutom är den, enligt oss, en av de snyggaste skärmaskinerna på marknaden. Dess design i rostfritt stål kompletteras på ett stilfullt sätt med en bas av tjockt och förstärkt glas. 

På grund av priset rekommenderar vi denna skärmaskin främst till den entusiastiska hemmakocken som ser ett återkommande behov av att använda en skärmaskin. Är du osäker på hur ofta du kommer använda denna typ av redskap kan det vara värt att överväga billigare alternativ. 

Bland det bästa köp jag har gjort! Jag skär väldigt mycket hembakat bröd och det fungerar så himla bra.

Emelie

Ritter E 16

Effekt: 65 watt Vikt: 2,9 kg Höjd: 22,5 cm Bredd: 23 cm Längd: 33,5 cm Tandad klinga: 17 cm diameter Skivar upp till: 20 mm

Ritter E 16

Ritter är ett annat tyskt märke som är kända för sina skärmaskiner. Deras Ritter E 16 påstås vara den bäst säljande skärmaskinen i Tyskland. Ett påstående vi inte kunnat bekräfta men det är tydligt att detta är en mycket populär maskin. Tittar vi exempelvis på betyg från Amazon blir det tydligt att detta kan vara ett riktigt bra alternativ för dig som letar efter en lite billigare skärmaskin av hög kvalité. 

Ritter E 16 har både kontinuerligt och tillfälligt driftläge och en motor på 65 watt. Tjockleken på skivorna kan justeras upp till 20 mm och den levereras med en sågtandad klinga. Perfekt för dig som vill kunna skära allt från bröd och grönsaker till frukt. Om du önskar finns det även möjlighet att köpa till en slät klinga som lämpar sig bättre för kött.

Även om detta är den bäst säljande skärmaskinen i Tyskland saknar den en del i kraft i jämförelse med andra bättre alternativ. Men det är knappast något du kommer reagera på om du använder den sporadiskt under korta tidsintervaller. Det mycket förmånliga priset gör att vi tycker detta kan vara ett attraktivt alternativ för konsumenten som vet med sig att hen inte kommer använda maskinen dagligen eller under långa tidsintervaller.

Wilfa Sharp FS-200W

Skivningstjocklek: 0 – 15 mm Material: Solitt aluminium Halkfria fötter: Ja Maximal belastning: 200 W Bredd: 37,5 cm Djup: 25,5 cm Höjd: 27 cm Vikt: 4,1 kg Bruksanvisning: PDF

Wilfa Sharp FS-200W

Wilfa Sharp FS-200W är den topprankade skärmaskinen på svenska Prisjakt. Den har också fått väldigt bra kundomdömen och är definitivt ett intressant alternativ för konsumenten som letar efter en bra skärmaskin i bra kvalité för en rimlig peng. Just priset på Wilfa Sharp FS-200W gör den, enligt oss, till kanske den mest prisvärda skärmaskinen på marknaden idag.

Som standard levereras Wilfa Sharp FS-200W med ett så kallat universalblad som funkar utmärkt för råvaror såsom bröd, ost och kött. Det finns även möjlighet att köpa till dedikerade kött- och brödblad men det är inte ett måste. En uppskattad egenskap med denna skärmaskin är att blad, skärbräda och presstav enkelt kan tas av vilket gör det avsevärt enklare att rengöra maskinen.

Wilfa Sharp FS-200W skivar upp till 15 mm vilket är lite mindre än övriga alternativ som vi presenterar här. Men det är kanske när det gäller riktigt tunna skivor som Wilfa Sharp FS-200W har vissa svårigheter. Där finns det andra alternativ, förvisso dyrare, som ger dig bättre resultat. Utifrån recensioner går det också att tyda att flera användare tycker att den är högljudd. Men för priset och kvalitén är detta ändå ett riktigt bra alternativ.

Graef Master M90

Effekt: 170 watt Barnlås: Ja Upprullningsbar sladd: Ja Typ av klinga: Slät klinga Material: Rostfritt stål Klingans diameter: 170 mm Mått: L 405 mm x W 295 mm x H 270 mm Skärhöjd: 140 mm Skärlängd: 220 mm Skärtjocklek: 0-20 mm Vikt: 9 kg

Graef Master M90

Graef har som sagt flera olika skärmaskiner i sitt sortiment och är du ute efter det allra bästa tycker vi att du ska överväga Graef Master M90. Detta är en premiummaskin som inte bara ser bra ut, den levererar också. Du kan skära ost och grönsaker men det är framför allt gällande kött som denna skärmaskin utmärker sig. Med den släta klingan kan du skära riktigt tunna skivor parmaskina eller vad det nu må vara du tillagar. Den starka motorn bidrar till att du kan jobba under långa perioder. Nästan som i ett charkuteri.

Trots att den har en motoreffekt på 170 watt uppfattas den av de allra flesta som en mycket tystgående skärmaskin. Liksom den billigare Graef Master M20 är denna skärmaskin tillverkad i rostfritt stål med en bas av tjockt och förstärkt glas. Den ger dig också möjligheten att skära i 30 graders lutning då den är “tiltbar”. Den är även utrustad med barnsäkring.

Graef Master M90 är mer eller mindre en professionell skärmaskin som kanske inte är det första alternativet man tänker på när det gäller hemmabruk. Men vill du ha det där lilla extra och är beredd att betala för det kan detta vara rätt alternativ för dig. Utöver att vara en fantastisk skärmaskin är den nämligen betydligt dyrare än övriga alternativ som vi presenterar här.

Vanliga frågor om skärmaskiner

Om du funderar på om du verkligen behöver en skärmaskin kan det säkert finnas en och annan obesvarad fråga. Därför har vi här försökt svara på några av de vanligaste frågorna från potentiella köpare.

Ska jag ha en slätt eller tandad klinga på min skärmaskin?

När det gäller skärmaskiner har de, i de allra flesta fall, en tandad eller slätt klinga. Vilken som är bäst för dig beror lite på vad du planerar att använda maskinen till. En tandad klinga fungerar utmärkt för skära bröd, ost, grönsaker med mera. Den är däremot inte optimal för att skära riktigt tunna skivor av kött som salami eller parmaskinka. Då är det mycket bättre att ha en slät klinga. En slät klinga fungerar dock lite sämre på bröd, speciellt hårdare bröd.

Det går egentligen att sammanfatta det som att en slät klinga fungerar bättre för finare och mer delikat skärning medan en tandad fungerar bättre för hårdare produkter. Många skärmaskiner har möjligheten att byta klinga så att du inte behöver välja mellan en tandad och en slätt men då behöver du spendera lite extra pengar.

Varför köpa ett elektrisk alternativ och inte en manuell skärmaskin?

Vi har här tittad närmare på elektriska skärmaskiner men det finns även ett stort utbud av manuella alternativ. De är i regel betydligt billigare och de bättre alternativen är maskiner du kommer kunna använda under många år. Om du exempelvis vill ha ett skärmaskin för att skiva bröd till brödrosten i fritidshuset fungerar säkert en manuell skärmaskin alldeles utmärkt. Men planerar du att skära regelbundet och ibland större volymer av tunna pålägg är det helt klart en elektrisk skärmaskin du ska investera i.

Vad kan jag använda min skärmaskin till?

Det finns mängder av användningsområden för en skärmaskin. Det går som sagt att skära allt från ost och frukt till grönsaker och kött. Det kan exempelvis handla om större mängder ost som pålägg, tunna skivor prosciutto eller potatis till potatisgratängen. När du väl börjat använda din skärmaskin kommer du antagligen hitta helt nya möjligheter och användningsområden.

Vad kostar en bra skärmaskin för hemmabruk?

Det finns riktigt dyra skärmaskiner som du exempelvis kan se i charken i livsmedelsbutiken eller saluhallen. Det skärmaskiner vi har tittat på är främst för hemmabruk. Vill du ha en riktigt bra elektrisk modell får du räkna med att betala över 1 000 kr. Vill du ha det absolut bästa alternativet blir det mer än det dubbla.

Vilka tillverkare av skärmaskiner är populära?

När det gäller skärmaskiner är det många tyska märken som utmärker sig. Exempelvis Graef och Ritter har många populära alternativ. Men det finns så klart andra intressanta alternativ från exempelvis Severin, Tristar med flera.

Källor & Test – Skärmaskin

Innan vi sammanställde denna guide har vi besökt ett flertal sajter för att kunna ge en så relevant presentation som möjligt. Vi har bland annat besökt diverse återförsäljares och tillverkares hemsidor för att kunna sammanställa de tekniska specifikationerna. För vårt urval har vi tittat på både omdömen och ett flertal tester av varierande kvalité. Nedan listas ett par exempel:

  • ExpertenTesten.de – Många ledande märken av skärmaskiner är tyska så vi tittade lite extra på den tyska sajten ExpertenTesten.de. De har under 2024 bland annat testat Graef Master M20, Graef Master M90 och Ritter E 16. Bäst betyg i deras test fick Graef Master M90.
  • Amazon – För omdömen har vi primärt tittat på Amazon. I stort sett alla alternativ från Graef har där fått väldigt goda omdömen. Även Ritter E 16 utmärker sig med mycket goda betyg.
  • Prisjakt – Utbudet av skärmaskiner är betydligt större på Amazon (vi tittar inte enbart på Amazons svenska sajt) än det som finns hos större svenska e-handlare. Vi har därför använt oss av Prisjakt för att kontrollera tillgängligheten hos svenska alternativ. Vi har även, till viss del, beaktat Prisjakt ranking av skärmaskiner för vårt urval.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.4 / 5. Antal betyg: 17

Inga betyg ännu