IPL – Bäst i test

En egen IPL hårborttagare för hemmabruk är något som blivit allt mer vanligt. Här granskar vi de modeller som fått bäst omdömen eller fått utmärkelsen “bäst i test”.

🏅Bäst i test

IPL bäst i test

Braun 5 IPL PL 5124

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Bästa IPL hemma

Philips Lumea IPL 9000

Bästa pris hos:

💛 Populär!

IPL för behandling hemma

Braun 5 IPL PL 5014

Bästa pris hos:

🔔 Budgetval

Billig IPL för hemmabruk

Beurer Pro IPL 5500

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

IPL utifrån test & omdömen

IPL (Intensivt Pulserat Ljus) är en behandling för hårborttagning som oftast utförs på en salong eller klinik. Numera finns det dock IPL-apparater som med fördel går att använda i hemmet. De maskiner som finns för hemmabruk är dock inte lika kraftfulla som professionella IPL-maskiner. Trots detta är detta många som ser fördelarna med att utföra behandlingen hemma.

Att utvecklingen möjliggjort för IPL hårborttagare i hemmet har så klart bidragit till att det finns flera olika alternativ att välja mellan. Här har vi valt att presentera de absolut populäraste modellerna i lite olika prisklasser. Några av alternativen har fått utmärkelsen “bäst i test” medans andra har mottagit väldigt goda omdömen.

Braun Silk-expert 5 IPL PL 5124

Antal komfortlägen: 3 (standard, mjuk och extra mjuk) Antal impulser: 400 000 Intensitetsnivåer på ljusblixtar: 10 Hastighet: Upp till 125 ljusblixtar/minut Behandlingszon: Kropp, ansikte, ben, bikinikant, armhåla, mage, arm  Hudtypsensor: Ja (SensoAdapt™-teknik)

Braun Silk-expert 5 IPL PL 5124

Braun är tveklöst ett av de ledande varumärkena när det gäller IPL hårborttagare för hemmabruk. De har i sitt sortiment ett flertal olika alternativ men det är Braun Silk-expert 5 IPL PL 5124 som verkligen utmärkt sig i tester av IPL. Den fick bland annat utmärkelsen “bäst i test” av Testfakta när den jämfördes med fem andra konkurrerande alternativ. Den har också fått ta emot genomgående goda omdömen och recensioner.

Braun Silk-expert 5 IPL PL 5124 är en vidareutvecklingen av tidigare mycket populära IPL-maskiner från Braun. Den har en kapacitet på hela 400 000 impulser vilket möjliggör för användning i hela 22 år. Braun själva hävdar dock att den säkerställer en långvarig och smärtfri hårborttagning redan inom 4–12 veckor. Braun Silk-expert 5 IPL PL 5124 levereras med “standardhuvud” för större kroppsytor och ett “precisionshuvud” för behandling av ansikte, bikinilinje, armhålor med mera.

Utöver att den fått utmärkelsen “bäst i test” har den som sagt tagit emot väldigt goda omdömen. Den är dock inte helt utan negativ kritik. I Testfaktas test var det exempelvis ett  flertal av de testande kvinnorna som påpekade både smärta och obehag vid applicering. Den är dessutom relativt dyr. Men om du vill ha den senaste testvinnaren kan den extra kostnaden ändå vara värt det.

Philips Lumea IPL 9000 serie

Trådlös: Ja Antal energinivåer: 5 Antal impulser: 450 000 Behandlingszon: Kropp, ansikte, ben, bikinikant, armhåla, mage, arm Behandlingsareal: 4.10 cm² Hudtypsensor: Ja

Philips Lumea IPL 9000 serie

Utöver Bauer är det framför allt Philips som är det dominerande märket när det gäller IPL-maskiner för hemmabruk. Philips har flera modeller som presterat väldigt bra i olika tester. Exempelvis utsåg Råd & Rön en av Philips modeller till bäst i test. Just Råd & Röns test är dock aningen gammalt och flera nya modeller har lanserats sedan dess. Idag är det Philips Lumea IPL 9000 serie som är den mest avancerade och uppskattade modellen från Philips.

Philips Lumea IPL 9000 serie är en premiummodell inom IPL för hemmabruk. Den kommer med flera olika munstycken som avsedda för olika områden på kroppen. Den har också en patenterad teknologi för att kunna ge olika rekommendationer som är baserade på just din hudton. Allt för att göra hårborttagningen så effektiv som möjligt. Philips har dessutom en app som hjälper dig att schemalägga dina IPL-behandlingar i hemmet.

Många anser att detta är den bästa IPL för hårborttagning hemma. Den har extremt höga betyg på Amazon och mängder av positiva recensioner. Den placerades sig också på andra plats i Testfaktas test av IPL. Den är dock inte helt utan negativ kritik. Den kanske främsta nackdelen är priset. Då detta är en premiummodell är den också prissatt därefter. Men om du verkligen vill ha det bästa tycker vi att du bör överväga Philips Lumea IPL 9000.

Braun Silk-expert 5 IPL PL 5014

Antal energinivåer: 3 Antal impulser: 400 000 Användningsområden: Hela kroppen inkl. ansiktet Hudtypsensor: Ja Intensitetsnivåer: 10

Braun Silk-expert 5 IPL PL 5014

Braun har, som tidigare nämnts, flera olika alternativ när det gäller IPL-behandling i hemmet. En tidigare testvinnare är Braun Silk-expert 5 IPL PL 5014. Även om det är ett par år sedan denna IPL-maskin lanserades är den fortfarande omåttligt populär och en av de bäst säljande på den svenska marknaden idag. 

Braun Silk-expert 5 IPL PL 5014 är en föregångare till Braun Silk-expert 5 IPL PL 5124. I mångt och mycket är specifikationerna detsamma och du får ett riktigt bra alternativ för en aningen mindre kostnad. En skillnad är dock storleken. Braun har lyckats göra efterföljare till Braun Silk-expert 5 IPL PL 5124 aningen mindre och smidigare att använda.

Även om Braun Silk-expert 5 IPL PL 5124 inte är den senaste modellen säljer den fortfarande väldigt bra. Den fortsätter också att ta emot bra recensioner och omdömen. Av de IPL-maskiner vi presenterar här är Braun Silk-expert 5 IPL PL 5124 faktiskt den modell som har högst betyg på Amazon. Så om du inte behöver den absolut senaste modellen kan det finnas lite pengar att spara.

Först tvivlade jag på att det skulle fungera och först efter att ha gjort mycket efterforskning bestämde jag mig för att köpa en. Det var det bästa jag har gjort! Efter 8 veckors användning är skillnaden mycket märkbar. Det är ett underverk!

Alba, Amazon

Beurer Pure Skin Pro IPL 5500

Antal ljusimpulser: 200 000 Full kroppsbehandling (tid): 20 min Hudtypsensor: Ja Sladdlängd: 1,4 m Första resultat: Upp till 50% hårreduktion efter bara 3 till 4 behandlingar Ljusimpulsintervall: 1-3 sekunder beroende på intensitetsnivå Lämpligt kroppshår (färg): Ljust brunt till svart Intensitetsnivåer: 3

Beurer Pure Skin Pro IPL 5500

Att köpa en IPL för hemmabruk kan vara en mindre investering. I alla fall om du vill ha den senaste och mest avancerade modellen. Det finns dock ett par enklare alternativ som fortfarande erbjuder effektiv hårborttagning. En av de bättre alternativen i den lägre prisklassen är Beurer Pure Skin Pro IPL 5500.

I jämförelse med mer avancerade modeller från Braun och Philips har Beurer Pure Skin Pro IPL 5500 betydligt färre ljusimpulser. Men 200 000 kommer ändå räcka tillräckligt länge för de allra flesta utav oss. Liksom dyrare modeller är den utrustad med en hudtypssensor som underlättar för en mer effektiv och anpassad hårborttagning. Enligt Beurer kan du förvänta dig en 50% hårreduktion efter bara 3 till 4 behandlingar.

Vi har inte hittat något större och oberoende test av Beurer Pure Skin Pro IPL 5500. Istället har vi utgått från omdömen. Och när det gäller omdömen presterar Beurer Pure Skin Pro IPL 5500 riktigt bra. Speciellt med tanke på dess pris. Att det finns modeller som erbjuder en bättre IPL-behandling i hemmet än Beurer Pure Skin Pro IPL 5500 råder det ingen tvekan om. Men är du ute efter lite billigare alternativ kan detta vara det mest prisvärda.

Vanliga frågor om IPL

Det finns potentiellt hundratals frågor som är relaterade till hårborttagning i hemmet. Nedan har vi därför försökt besvara några av de vanligast förekommande frågorna gällande IPL.

Hur fungerar hårborttagning med IPL?

Det finns många olika IPL-system på marknaden, och alla har sina egna unika egenskaper. Men i grund och botten fungerar IPL-system för hemmabruk på samma sätt som professionella system.

IPL-system använder en teknik som kallas för ”pulsad ljusbehandling”. Denna teknik använder sig av ett starkt ljus för att tränga in i huden och leverera energi till det önskade området. När ljuset tränger in i huden bryts melaninet ner i små partiklar, och de partiklarna sköljs sedan bort av kroppen.

IPL-behandling är en relativt ny teknik, och det finns fortfarande mycket forskning kvar att göra. Men de flesta experter är eniga om att IPL är en säker och effektiv behandling. De IPL-maskiner som idag finns tillgängliga för hemmabruk tar dock inte bort håret permanent. Men efter flera behandlingar minskar hårväxten gradvis och bli både ljusare och tunnare. Resultaten kan dock variera beroende på faktorer som hårväxt, hårfärg och självfallet vilken maskin du använder.

För vem kan IPL vara effektivt?

Resultaten från IPL-behandling kan som sagt variera beroende på hårfärg och hårtyp. Som mest effektivt är IPL hårborttagning på ljusa till medelmörka hudtoner med naturligt blont till mörkbrunt eller svart hår. Minst effektivt är behandlingen på mycket ljusa, gråa eller vita hårstrån. Anledningen till detta är att de innehåller avsevärt mindre melanin som absorberar ljuset från maskinen.

Vilka tillverkare av IPR är populära?

Det finns numera ett relativt stort utbud av IPL-maskiner för hemmabruk. Av de alternativ som presterat bäst i tester märks framför allt modeller från Philips och Braun. Båda dessa märken har flera modeller i sina respektive sortiment. Utöver dessa märken finns det mängder av alternativ från lite mindre välkända varumärken. Vår rekommendation är att välja en IPL-maskin från ett kvalitetsmärke som Philips eller Braun.

Vad bör jag tänka på när jag använder IPL för hårborttagning?

Även om de flesta experter är eniga om att IPL är en säker och effektiv behandling råder vi dig till att noga läsa instruktionerna till den IPL-maskin du planerar att använda. Oavsett vilken maskin du använder bör du tänka att inte använda den på tatueringar, födelsemärken eller nära ögonen. De är heller inte rekommenderat att behandla mörk hud. Det gäller även solbränd hud. 

Är du det minsta osäker kring påverkan av eventuella sjukdomar eller om du äter någon medicin/kosttillskott rekommenderas att du kontrollerar med en läkare innan du påbörjar behandlingen.

Hur mycket kostar en IPL hårborttagare för hemmabruk?

En bra IPL hårborttagare för hemmabruk kan kosta en del pengar. Speciellt om du vill ha en modell som fått utmärkelsen “bäst i test”. De populäraste modellerna från Braun och Philips ligger på mellan 2 500 – 5 000 kr.

Källor & Test – IPL

Som grund till vårt urval av IPL-maskiner för hemmabruk har vi använt oss av ett flertal olika källor. Vi har exempelvis gått igenom ett flertal större tester av IPL. Utöver tester har vi även gått igenom mängder av recensioner och omdömen av populära alternativ på marknaden idag. Nedan har vi listat ett par exempel på källor till denna guide.

  • Testfakta – Testfakta har genom åren genomfört flera tester av IPL för hemmabruk. I deras test från 2022 utsågs Braun Silk-expert 5 IPL PL 5124 till bäst i test. I ett tidigare test gick utmärkelsen till Braun Silk-expert 5 IPL PL 5014. Värt att notera är dock att båda dessa test har utförts på uppdrag av Procter & Gamble. De primära syftet med testerna har varit att jämföra Brauns senaste modell med konkurrerande alternativ. Det är därför svårt att hävda att dessa tester är 100% oberoende. Du kan ta del av deras senaste test här.
  • Råd & Rön – Även Råd & Rön har genomfört tester av IPL. Deras senaste test har dock några år på nacken. Totalt testades 12 olika alternativ. Flera från Braun och Philips. Philips Lumea Advanced IPL SC1999 utsågs till “bäst i test”. Även om flera av de testade modellerna har utgått finns det mycket intressant information i Råd & Röns test som du kan läsa här.
  • Omdömen – Utöver tester av IPL har omdömen och recensioner varit viktiga för urvalet till denna guide. Flera återförsäljare publicerar antingen egna omdömen eller omdömen via exempelvis TrustPilot. För denna guide har vi dock primärt gått igenom omdömen som publicerats på Amazon. Flera av alternativen har nämligen där tusentals omdömen från faktiska användare. Dessa omdömen har gett oss en bättre inblick i både för- och nackdelar med olika IPL-maskiner.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 16

Inga betyg ännu