Cykeldator – Bäst i test

En bra cykeldator kan ge dig både motivation och viktiga insikter. Dagens cykeldatorer är relativt komplicerade hjälpmedel med mängder av potentiella funktioner. De alternativ vi presenterar här har presterat bra i tester eller kommer med mycket goda omdömen. Vilken cykeldator som är bäst för just dig beror dock på dina preferenser och budget.

🏅Bäst i test

Cykeldator bäst i test

Garmin Edge 530

Bästa pris hos:

💛 Populär

Bästa cykeldatorn

Wahoo Elemnt Bolt

Bästa pris hos:

🔔 Prisvärd

Polar M460 - Cykeldator

Polar M460

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Garmin Edge 1030 - Cykeldator

Garmin Edge 1030 Plus

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Cykeldatorer utifrån test & omdömen

Möjligheterna med en bra cykeldator är nästan oändliga. Speciellt om den har ett bra stöd för appar och så kallade tredjepartstjänster. Genom dessa kan du få tillgång till diverse tävlingar, rutter och utmaningar. Vilken som är bäst för dig beror dock på. Det finns riktig avancerade modeller som också kostar väldigt mycket pengar. Om du inte har behovet av allt “lull lull” kan det finnas likvärdiga alternativ som passar din budget betydligt bättre.

Just skillnaderna i funktionalitet och pris gör att det är svårt att utnämna en cykeldator som “bäst i test”. Det har dock genomförts flera tester och recensioner som tillsammans med kundomdömen ligger de till grund till de alternativ vi presenterar här.

Garmin Edge 530

Mått: 50 x 82 x 20 mm Vikt: 78 g Skärmtyp: 2.6-tums färgskärm Skärmstorlek, B x H: 35 x 47 mm Skärmupplösning, B x H: 246 x 322 pixlar Möjlighet att lägga till kartor: Ja Waypoint-punkter/favoriter/platser: 200 Rutter: 100 Varvhistorik: Upp till 200 h GPS: Ja Barometrisk höjdmätare: Ja Intervallträning: Ja Användarhandbok: PDF

Garmin Edge 530

När det gäller cykeldatorer ligger verkligen varumärket Garmin i framkant med mängder av alternativ i sitt sortiment. Det är dock en modell som uppmärksammats mer än andra i recensioner och tester och det är Garmin Edge 530. Det är inte den mest avancerade modellen från Garmin men antagligen den mest uppskattade. Utöver att vara rimligt prissatt har den mängder av användbara funktioner och den har också fått väldigt bra omdömen från sina användare.

Garmin Edge 530 är en uppföljare till den tidigare populära modellen Garmin Edge 520 Plus. Den är självfallet utrustad med GPS och förinläst Garmin-cykelkarta med Turn-by-Turn-navigering. Den har också en barometrisk höjdmätare och visar information som VO2 Max, återhämtning, värme- och höjdacklimatisering, kost, vätskebalans och mycket mer. Den är också kompatibel med Varia.

Många anser att Garmin Edge 530 är den bästa cykeldatorn i mellanprissegment på marknaden idag. Garmins teknologi samt stöd för diverse tredjepartstjänster gör att vi är beredda att hålla med. Är du en cyklist eller triathlet som letar efter det bästa alternativet tycker vi definitivt att du bör överväga Garmin Edge 530.

Wahoo Elemnt Bolt

Mått: 74.6 x 47.3 x 22.1 mm Display: 56 mm Vikt: 62.4 g Batteri: Laddbar via USB Batteritid: 15 timmar Vattentäthet: IPX7 (vattentät upp till 152 cm) Stöder satelliter: GPS, Glonass, Beidou Galileo och QZSS Drifttemperatur: -20°C to 50°C

Wahoo Elemnt Bolt

Garmin är helt klart det ledande varumärket när det gäller cykeldatorer. Men det finns ett par utmanare och en som utmärkt sig genom goda kundrecensioner är Elemnt Bolt från Wahoo. Denna cykeldator har också nämnts i flera olika recensioner och tester och kan vara ett bra (och lite billigare alternativ) till Garmins modeller. 

Wahoo Elemnt Bolt har en 2,2″ monokrom display som dock inte är i färg. Den är utrustad med Bluetooth och ANT+ teknologi samt trådlös parkoppling för överföring av data, förprogrammerade kartor och mycket mer. Den finns även mängder av möjliga integrationer till deras populära gratis-app så att du verkligen kan få ut det mesta av denna aerodynamiska GPS-cykeldator.

Det som utmärker denna modell i användarrecensioner är främst dess användarvänlighet och att du får mycket funktionalitet för pengarna. När det kommer till “bäst i test” har den ännu inte vunnit i några större tester. Men den ses definitivt som en stark utmanare, inte minst med tanke på det mycket förmånliga priset. Ett bra val helt enkelt för dig som vill prova att träna med en cykeldator men som inte vill lägga ut alltför mycket pengar.

Polar M460

Vikt: 50 g Tjocklek: ‎14,0 mm (19,4 mm med fäste) Skärm: ‎34,65 × 34,65 mm Batteri: Laddningsbart, 385 mAh Batteritid: Upp till 16 timmars träning med pulsmätning och GPS Vattentålighet: Stänksäker (IPX7) GPS: Ja Barometer: Ja 

Polar M460

Varumärket Polar är kanske mest känt för sina pulsklockor men de har också ett väldigt bra utbud av olika cykeldatorer. Polar M460 är inte en av deras mest avancerade modeller men ändå ett mycket populärt budgetalternativ för cyklister på alla nivåer. Både för dem som föredrar vägarna och för dem hellre tar sig ut på cykeln i terrängen.

Polar M460 är, enligt oss, en riktigt bra cykeldator med GPS och flera avancerade mätfunktioner. Den har också stöd för mängder av tjänster som exempelvis Strava, TrainingPeaks, MyFitnessPal, Endomondo, Nike+ Run Club med flera. Ett mycket bra alternativ för dig som vill kunna följa data som hastighet, distans, höjd och lutning med GPS och barometer under din cykeltur.

Denna modell ligger trots allt i budgetsegmentet och det finns en anledning till detta. Exempelvis är displayen relativt liten och den är heller inte i färg. Den har dock fått bra omdömen och kan vara det bästa alternativet för dig som letar efter en lite billigare cykeldator. Polar har också mängder av tillbehör som gör att du kommer komma långt med denna cykeldator innan du kommer känna ett behov av att uppgradera.

Garmin Edge 1030 Plus

Mått: 58 x 114 x 19 mm Batteri: Uppladdningsbart litiumjonbatteri Batteritid: Upp till 20 timmar Vattenklassig: IPX7 Skärmupplösning B x H: 282 x 470 bildpunkter Vikt: 123 g Waypoint-punkter/favoriter/platser: 200 Rutter: 100 banor Möjlighet att lägga till kartor: Ja Varvhistorik: Upp till 200 h GPS: Ja Barometrisk höjdmätare: Ja Accelerometer: Ja

Garmin Edge 1030

Letar du efter den absolut bästa och mest avancerade cykeldatorn kan Garmin Edge 1030 mycket väl vara alternativet för dig. Detta är “värstingmodellen” från Garmin som också har fått fantastiska användarrecensioner och betyg i olika tester. Det som du kanske först noterar är den stora färgskärmen på hela 3.5″. Utöver den stora skärmen är den självklart utrustad med det absolut bästa Garmin har att erbjuda.

Garmin Edge 1030 har mängder av användbara träningsfunktioner där Strava live Segments är en av de mer populära. Genom Garmin Connect™ (träningscommunity) kan du via Edge 1030 generera den bästa rutten genom att välja bland de vägar (och leder) som använts mest av andra cyklister. Den har också stöd för i princip alla de större tredjepartstjänster samt LiveTrack och GroupTrack. Möjligheterna med Garmin Edge 1030 är nästan oändliga för den ambitiösa cyklisten.

Denna cykeldator har verkligen tagit funktionaliteten till nästa nivå och kan tillfredsställa de mest krävande “pryl-entusiaster”. Dess storlek och vikt (123 gram) kan dock upplevas som en nackdel, inte minst hos tävlingscyklister. Den är också en av de dyrare cykeldatorerna på marknaden. Så även om Garmin Edge 1030 anses vara den bästa cykeldatorn av många behöver den nödvändigtvis inte vara det bästa alternativet för just dig.

Vanliga frågor om cykeldatorer

Att köpa en cykeldator kan vara en relativt komplicerad process. De finns mängder av varierande funktioner och tilläggstjänster som kan vara lite svåra att avgöra om de är nödvändiga. Här har vi därför försökt svara på några av de vanligaste frågorna kring just cykeldatorer.

Vad ska jag tänka på innan jag köper en cykeldator?

En cykeldator kan vara ett fantastiskt hjälpmedel och källa till inspiration. För att få ut det mesta av den rekommenderar vi dig att tänka på följande:
 
Navigeringsstöd – En av de mest användbara funktionerna hos en cykeldator är navigationsstöd. Det finns dock olika former av navigation på en cykeldator och lite beroende på hur du använder din cykel passar de olika bra. Något som uppskattas av många är möjligheten att komma åt inlagda rutter på cykeldatorn. Perfekt för dig som vill följa en utmärks sträcka. Är detta något du önskar rekommenderar vi en cykeldator med stöd för många rutter.
 
Sen finns det så klart navigation med GPS på karta. Normal sett kräver det en lite större cykeldator och är populärt bland cyklister som ägnar sig åt framför allt mountainbike och offroad.
 
Kompatibilitet med andra tjänster – Det finns flera fördelar att cykla med en cykeldator. Du kan exempelvis hålla koll på sträckan, avklarade höjdmeter och mycket annat. Men vill du följa din utveckling är det minst lika viktigt att du kan lagra och följa upp din data. Olika modeller skiljer sig åt när det gäller kompatibilitet med olika tredjepartstjänster. Vissa varumärken har egenutvecklade tjänster för just detta. Titta gärna på vad du önskar kunna integrera din cykeldator med för typ av tjänster innan du gör ditt val.
 
Önskad funktionalitet – Alla cykeldatorer vi presenterar här har GPS-stöd. Det kan dock finnas annan funktionalitet som är viktig för just dig. Det kan handla om exempelvis pulsmätning eller höjdmätning. Vi rekommenderar att du går igenom den funktionalitet som är viktig för just dig så att du kan ta din cykling till nästa nivå.

Vilka fördelar har en cykeldator i jämförelse med en mobiltelefon?

Med dagens smartphones finns det flera bra appar som kan uppfattas som konkurrenter till en bra cykeldator. Det finns dock flera fördelar med att använda en cykeldator istället för en mobiltelefon som stöd för din träning:

Batteritid – Batteritiden på mobiltelefonen är nästan alltid ett gissel. Använder du telefonens GPS kommer du antagligen märka att det drar väldigt mycket av batteriet. En bra cykeldator har däremot bättre stöd för just detta. De bättre modellerna har en batteritid på över 20 timmar.

Väderskydd – Vädrets makter går det inte att göra så mycket åt. Även om dagens mobiltelefoner i vissa fall är vattentåliga kommer deras touch-skärm påverkas negativt. Skärmarna på bättre cykeldatorer är konstruerade för att klara av lite väta och fungerar normalt sett även om du har handskar på dig.

Läsbarhet – Om solen är framme och skiner direkt på din telefon kommer du antagligen behöva “maxa” ljusstyrkan vilket drar en hel batteri. En skärm på en bra cykeldator är behandlad på ett sätt att den är fullt läsbar även i direkt solljus.

Vilka tillverkare av cykeldatorer är populära?

Det finns tyvärr inte mängder av bra tillverkare av cykeldatorer. Den som kanske utmärker sig mest är Garmin. Garmin har ett komplett sortiment som möter olika cyklisters olika behov. Även Polar har ett relativ bra sortiment och sedan finns det numera en mängd av mindre aktörer som försöker ta sig in på marknaden.

Vad kostar en cykeldator?

Vill du ha en riktigt bra cykeldator med GPS kommer du behöva betala en del. De enklare modellerna kostar runt 2 000 kr. De mer avancerade modellerna kostar inte sällan över 5 000 kr.

Kan jag köpa min cykeldator online?

Självfallet går det bra att köpa din cykeldator online. Det finns idag mängder av nischade aktörer som säljer cykeldatorer. Men även större e-handlare inom sport och fritid har de populäraste modellerna i sitt sortiment.

Källor & Test – Cykeldator

Det har genomförts relativt få svenska test av cykeldatorer. Däremot har vi tittat på ett flertal internationella tester och recensioner av populära modeller. Vi har listat några av de mer omfattande recensionerna nedan. När det gäller tekniska specifikationer och funktionalitet har vi primärt utgått från information angiven av olika återförsäljare.

  • DC Rainmaker – DC Rainmaker har utfört ett flertal omfattande tester och recensioner av populära cykeldatorer. Vi har främst tittat på deras recensioner av Garmin Edge 530 (som du kan läsa här) och Garmin Edge 1030 (som du kan läsa här).
  • BikeRadar – Även BikeRadar har testat ett flertal cykeldatorer. Vi har bland annat läst deras recension av Wahoo Elemnt Bolt som de anser vara en utmanare till flera av Garmins modeller. Du kan läsa den kompletta recensionen här.
  • Amazon – När det gäller användaromdömen finns det mängder av sådana på Amazon. Vi har tittat på betyg och omdömen på ett flertal modeller för att få en bättre uppfattning om både positiv och negativ kritik. 
  • Prisjakt – Många populära cykeldatorer som finns på Amazon finns inte tillgängliga hos svenska e-handlare. Vi har därför kontrollerat tillgängligheten via Prisjakt. Vi har även tagit Prisjakts ranking av cykeldatorer i beaktande när det gäller det urval av cykeldatorer vi valt att presentera här.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.6 / 5. Antal betyg: 13

Inga betyg ännu