Espressomaskin – Bäst i test

En bra helautomatisk espressomaskin kan förgylla tillvaron i hemmet oavsett om du föredrar en cappuccino eller en espresso. Skillnaderna i espressomaskiner är dock stora, inte minst priserna. Vi har här valt att tittat på några av de absolut populäraste modellerna som presterat bra i tester och fått bra kundomdömen.

🏅Bäst i test

Espressomaskin bäst i test

DeLonghi PrimaDonna Elite

Bästa pris hos:

💛 Populär

Bästa espressomaskinen

Melitta Barista TS Smart

Bästa pris hos:

🔔 Billig

Helautomatisk espressomaskin

DeLonghi Magnifica

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Siemens espressomaskin

Siemens EQ.9 Plus Connect

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Helautomatiska espressomaskiner utifrån test & omdömen

Vi svenskar gillar onekligen kaffe och det finns mängder av alternativ när det gäller kaffemaskiner. Om du gillar möjligheten att njuta av en espresso, macchiato eller latte i hemmet är det någon form av espressomaskin du behöver. Det finns halvautomatiska alternativ, helautomatiska alternativ och numera bra kapselmaskiner för att göra en riktigt bra espresso.

Vi har här valt att fokusera på helautomatiska espressomaskiner för hemmet. Det har genomförts mängder av tester av espressomaskiner och vi har utgått från dem tillsammans med kundrecensioner och information från tillverkarna. Vissa modeller har fått pris som “bäst i test” men då helautomatiska espressomaskiner kan vara rejält dyra kommer dessa maskiner inte vara ett realistiskt alternativ för många konsumenter. Vi har därför även försökt hitta billigare alternativ som fått riktigt bra omdömen och som förhoppningsvis passar även för dig som inte vill lägga en månadslön på en kaffemaskin.

DeLonghi PrimaDonna Elite Experience ECAM 650.85 MS

Inbyggd kaffekvarn: Ja Tryck: 19 bar Vattenbehållarens kapacitet: 2 liter Kapacitet för kaffebönsbehållare: 400 g Vattenfiltrering: Ja Tvåvägsdispenser: Ja Programmerbar: Ja Sköljkontroll: Ja Timer: Ja Kompatibel med smartphone: Ja Maximal belastning: 1450 W Automatisk avstängning: Ja Bruksanvisning: PDF

DeLonghi PrimaDonna Elite Experience ECAM 650.85 MS

Italienska De’Longhi har ett stort sortiment av olika sorters kaffemaskiner och tillbehör. När det gäller helautomatiska espressomaskiner inom premiumsegmentet är det framför allt DeLonghi PrimaDonna Elite Experience som sticker ut. Detta är en modell som genomgått mindre uppdateringar genom åren men som alltid legat i toppen av diverse tester. Exempelvis har den utnämnts till “bäst i test” två gånger av Råd & Rön. Den har även fått mängder av andra priser och utmärkelser men samtidigt också fått väldigt goda omdömen från sin användare. Trots sitt relativt höga pris.

DeLonghi PrimaDonna Elite Experience är en premiummodell när det gäller espressomaskiner. Och då kostar det tyvärr en del pengar. Men på den ljusa sidan får du en en fantastisk helautomatisk espressomaskin som du kommer kunna njuta av i många år framöver. Med en inbyggd kaffekvarn tillsammans med mjölkskummare kan du enkelt göra en latte macchiato eller en cappuccino. Maskinen har flera förprogrammerade alternativ men den ger dig också möjligheten att skapa drycker som är anpassade just för dig. Du kan exempelvis ha sex olika användarprofiler programmerade så att du får din latte precis som som du vill ha den.

Detta är en espressomaskin med både hög kapacitet och det senaste inom teknologi. Med 19 bar pumptryck och 400 g bönkapacitet kommer du kunna använda denna maskin kontinuerligt både i hemmet eller till och med på kontoret. Den har en 4,3″ TFT colour touch display och stöd för den populära DeLonghis Coffe-Link app som ger dig möjligheten att välja mellan olika kaffedrinkar. Utifrån recensioner är det också tydligt att den uppskattas för dess automatiska rengöring.

Vi strävar alltid efter att lyfta fram även negativa aspekter på de produkter vi granskar. Men när det gäller denna espressomaskin är det väldigt svårt att hitta något som kunder är missnöjda med. Det enda vi känner är värt att nämna är att detta är en premiummodell som kostar mycket pengar. Vill du enbart kunna göra en bra espresso på helgen finns det andra alternativ som är betydligt billigare som kommer kunna lösa den uppgiften lika bra. Men vill du däremot ha möjligheten att göra olika former av kaffedrinkar på ett enkelt sätt med fantastisk resultat finns det knappast en bättre helautomatisk espressomaskin på marknaden idag.

Jag har ägt ett antal kaffemaskiner och denna – den senaste – är överlägset bäst. Kaffet smakar bättre och funktionaliteten bästa hittills.

Petter

Melitta Barista TS Smart

Mjölkskummare: Ja Inbyggd kaffekvarn: Ja Vattenbehållare: 1.8 liter Direkt vattentillförsel: Nej Automatisk avstängning: Ja Kaffebönbehållare: 270 gram Effekt: 1400 watt Automatisk rengöringsprogram: Ja Bredd: 25.9 cm Djup: 46.7 cm Höjd: 37.2 cm

Melitta Barista TS Smart

Melitta Barista TS Smart är en annan mycket populär helautomatisk espressomaskin som presterat väldigt bra i tester. Den har bland annat utsetts till “bäst i test” av Testfakta och vunnit flera andra utmärkelser när det gäller espressomaskiner. Men kanske ännu viktigare (i alla fall enligt oss) har den fått väldigt goda användarrecensioner.

Melitta Barista TS Smart är en helautomatisk espressomaskin med mjölkskummare, inbyggd kaffekvarn och en vattenbehållare på 1,8 liter. Allt du behöver göra är att välja dina inställningar och trycka på knappen för att få en kopp espresso, café crème, cappuccino eller latte macchiato. Melitta Barista TS Smart har också ett automatisk rengöringsprogram och automatisk avstängning samt en kaffebönbehållare som rymmer 270 gram.

Detta är ett alternativ som har det mesta av vad man kan förvänta sig av en bra helautomatisk espressomaskin. Den må sakna en del av den absolut senaste teknologin men det är inget som kommer påverka smaken på ditt kaffe. Och det är just den goda smaken på kaffet som du från Melitta Barista TS Smart som är tydligt när vi går igenom kundrecensioner. Dessutom är detta en mycket rimligt prissatt espressomaskin som är mer tillgänglig för de allra flesta i jämförelse med andra premiummodeller.

DeLonghi Magnifica S ECAM 21.117

Inbyggd kaffekvarn: Ja Tryck: 15 bar Vattenbehållarens kapacitet: 1.8 liter Kapacitet för kaffebönsbehållare: 250 g Autoavstängning: Ja Inbyggt rengöringsprogram: Ja Maximal belastning: 1450 W Bredd: 23,8 cm Djup: 43 cm Höjd: 34 cm Vikt: 9,1 kg

DeLonghi Magnifica S ECAM 21.117

De’Longhi har som sagt flera olika alternativ i sitt sortiment. Från de allra mest avancerade espressomaskinerna till de lite mer enkla (och billigare). DeLonghi Magnifica S ECAM 21.117 tillhör de senare. Men även om detta är en lite enklare espressomaskin är den omåttligt populär. Den har också fått pris som “bäst i test” av Råd & Rön för ett antal år sedan och har genomgående väldigt goda kundrecensioner.

I jämförelse med den betydligt dyrare DeLonghi PrimaDonna Elite Experience har denna maskin lite färre alternativ och mindre kapacitet när det gäller både vattenbehållare och behållaren för dina kaffebönor. Den har också ett lägre tryck (15 bar) vilket kan påverka smaken på ditt kaffe. Men som andra bättre espressomaskiner har den inbyggd kaffekvarn, mjölkskummare och inbyggt rengöringsprogram. Modellen har också uppdaterats genom åren men en ny kontrollpanel och ett helt nytt cappuccinosystem.

DeLonghi Magnifica S ECAM 21.117 är en mycket uppskattad helautomatisk espressomaskin som fått bra omdömen. Utöver enkelheten att göra diverse kaffedrinkar uppskattas den för att den är tystgående. Men kanske framför allt så uppskattas den för ett väldigt rimligt pris. Är du en riktigt “kaffenörd” finns det så klart bättre, men också dyrare, alternativ. Men vill du ha en enkel och bra espressomaskin för att kunna gör en vass cappuccino i hemmet kan detta mycket väl vara det bästa alternativet.

Siemens EQ.9 Plus Connect s500

Inbyggd kaffekvarn: Ja Tryck: 19 bar Vattenbehållarens kapacitet: 2.3 liter Flyttbar vattentank: Ja Kapacitet för kaffebönsbehållare: 290 g Maximal belastning: 1500 W Vattenfiltrering: Ja Avtagbart dropptråg: Ja Tvåvägsdispenser: Ja Bredd: 31.6 cm Djup: 47 cm Höjd: 39.2 cm Vikt: 11.25 kg

Siemens EQ.9 Plus Connect s500

Siemens kanske du inte i första hand förknippar med espressomaskiner. Men deras Siemens EQ.9 Plus Connect s500 är helt klart ett av de bästa alternativen för en helautomatisk espressomaskin för hemmabruk. Det är inte bara en högteknologisk maskin, den är av yttersta kvalité och har uppmärksammats i både tester och av nöjda användare genom positiva recensioner.

Denna espressomaskin har i princip allt en blivande barista kan önska. Med endast ett knapptryck kan välja mellan exempelvis en espresso, espresso macchiato, café crème, cappuccino och ristretto. Denna espressomaskin gör det även möjligt för dig att finjustera bland annat styrka, temperatur, arominställning och kaffe/mjölkratio. Och med HomeConnect appen kan du beställa din kopp kaffe från vardagsrummet. Via appen kan du också ta del av recept och få en notifikation när det är dags att rengöra maskinen.

På Siemens EQ.9 Plus Connect s500 har du möjlighet att spara hela 10 profiler och inställningar för 11 olika drycker. Det är även möjligt att tillreda två koppar samtidigt. Så med tanke på detta är detta en espressomaskin som lämpar sig minst lika bra för det mindre kontoret som för hemmet. Priset gör det också mer motiverat att placera denna espressomaskin på en arbetsplats än i ett mindre hushåll. Men vill du ha en extremt modern espressomaskin till ditt hem och du har pengarna som behövs är detta en modell vi tycker du ska titta lite närmare på.

Vanliga frågor om espressomaskiner

Om du vill kunna njuta av en bra espresso macchiato eller cappuccino i hemmet på ett enkelt sätt är det antagligen en helautomatisk espressomaskin med mjölkskummare du ska investera i. Nedan har vi försökt svara på några av de vanligaste frågorna från konsumenter som börjat “sondera terrängen”.

Vad är skillnaden på en halvautomatisk- och helautomatisk espressomaskin?

När det gäller espressomaskiner är det vanligt att de delas in i halvautomatiska och helautomatiska. Vi har här enbart tittat på helautomatiska alternativ. Men vad är det egentligen som är skillnaden? 

Enkelt förklarat saknar en halvautomatisk espressomaskin en kaffekvarn. Du behöver med andra ord en separat kaffekvarn för att mala din bönor och sedan behöver du så klart också stampa/packa dina malda kaffebönor. En helautomatisk espressomaskin har en inbygg kaffekvarn vilket gör processen både snabbare och enklare. Du behöver i princip bara trycka på en knapp så löser maskinen resten. Nackdelen är att de helautomatiska alternativen är dyrare.

Varför inte bara köpa en kapselmaskin?

En form av helautomatisk espressomaskin är det många olika former av kapselmaskiner som blivit populära under senare år. Det går att argumentera för att de är ännu enklare att hantera än de alternativ vi har presenterat här. Men tyvärr förlorar du en hel del gällande valfrihet och alternativ om du väljer en kapselmaskin. Med en kapselmaskin blir du ju begränsad till företagets smaker och dessutom kan det snabbt bli ganska dyrt då kapslarna inte sällan kostar 3-5 kr styck. Visst kan en kapselmaskin från exempelvis Nespresso verka lockande. Men vi menar att en halv- eller helautomatisk espressomaskin ger dig så många flera möjligheter att det är det självklara valet om du är en kaffeentusiast. 

Vad ska jag tänka på innan jag köper en espressomaskin?

Om du har bestämt dig för att en helautomatisk espressomaskin är det som passar dig och dina behov bäst finns det ett par saker vi tycker du ska kontrollera innan ditt köp. 

Mjölkskummare – De flesta bättre helautomatiska espressomaskiner har en inbyggd mjölkskummare. Men inte alla. Om du främst vill göra espresso eller cafe americano kanske det inte är nödvändigt att betala extra för en inbyggd mjölkskummare som du sällan kommer använda.

Pumptryck – Pumptryck mäts i bar och är viktigt om du vill kunna göra en bra espresso. Bättre espressomaskiner har åtminstone ett tryck på 15 bar vilket vi anser vara ett minimum. Det finns även modeller med betydligt högre tryck och det kostar i regel mer pengar. Skillnaden på smak blir dock inte speciellt stor så här blir det en fråga kring vad det är värt. 

Kapacitet – Något som påverkar priset en hel del är espressomaskinens kapacitet gällande vattenbehållare och kaffebönsbehållare. Det finns också alternativ som kan göra två koppar åt gången (dubbelkopp). Är du ute efter en espressomaskin för hemmabruk kan det vara att rekommendera en något mindre kapacitet då det finns en del pengar att spara. 

Rengöring – En espressomaskin behöver rengöras och avkalkas. Hur ofta beror på hur du använder den och på hårdheten på vattnet du tillsätter. Något vi verkligen rekommenderar är att välja en espressomaskin med inbyggt rengöringsprogram. Det kostar förvisso lite mer men kan i slutändan förlänga livslängden på din espressomaskin.

Vad kostar en helautomatisk espressomaskin?

Det finns mängder av alternativ när det gäller espressomaskiner och kostnaden kan skilja sig åt markant. De billigare alternativen som är helautomatiska med mjölkskummare får du räkna med att behöva betala någonstans kring 3 000 – 5 000 kr. Sen finns de riktigt avancerade modeller som är betydligt dyrare.

Vilka tillverkare av espressomaskiner är populära?

Bland de mer populära varumärken som tillverkar helautomatiska espressomaskiner märks bland annat Krups, Philips, Nespresso, Melitta med flera. Ett varumärke vi anser ligga i framkant är italienska De’Longhi. De har inte bara många alternativ i sitt sortiment. Det har också genomgående bra recensioner och är kända för sin kvalité.

Källor & Test – Helautomatisk espressomaskin

Helautomatiska espressomaskiner är onekligen populära och det har genomförts mängder av tester genom åren. Tillsammans med omdömen har dessa tester (se exempel nedan) styrt vårt urval här i denna guide. När det gäller specifikationer har vi primärt utgått från information från tillverkare och återförsäljare.

  • Råd & Rön – Råd & Rön har genomfört ett flertal tester av helautomatiska espressomaskiner genom åren och olika modeller från De’Longhi har utsetts till testvinnare. I det senaste uppdaterade testet (uppdaterat 2021) vi har tagit del av testar de hela 52 modeller. Flera från De’Longhi, Siemens och Melitta. Bäst betyg i detta test fick DeLonghi ECAM 46.860.B, Melitta Barista Smart T och Melitta Barista Smart TS. Du kan läsa hela testet här.
  • Prisjakt – Det har som sagt genomförts mängder av tester av espressomaskiner. Tyvärr finns inte alla alternativ tillgängliga hos svenska e-handlare. Vi har därför använt oss av Prisjakt för att säkerställa att alternativ vi presenterar här går att köpa hos större svenska e-handlare. Vi har även, till viss del, tittat på omdömen som finns tillgängliga hos Prisjakt.
  • Amazon – Vi har tittat på omdömen hos flera olika källor. En av de bättre källorna för omdömen, enligt oss, är Amazon. Flera espressomaskiner har hundratals omdömen som innehåller intressant information som till viss del styrt vårt urval.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 13

Inga betyg ännu