Kakelskärare – Bäst i test

En bra kakelskärare är ovärderlig när det gäller beskärning av kakelplattor, klinker och keramik. Här presenterar vi några av de bästa alternativen för både professionella kakelsättare och hemmafixare.

🏅Vårt val

Kakelskärare bäst i test

Sigma 3B4

Bästa pris hos:

🔔 Prisvärd

Test kakelskärare

Bosch PTC 640

Bästa pris hos:

🔔 Hemmafix

Manuell kakelskärare

Sigma 7F

Bästa pris hos:

🔔 Våtskärare

Våtkakelskärare

DeWalt D36000-QS

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Kakelskärare utifrån test & omdömen

En klassisk kakelskärare används primärt för att skära kakel- och porslinsplattor. Sättet den fungerar på är att den använder ett hårdmetallskårande hjul som skapar en svag punkt i plattan. Efter att snittet genomförts i plattan appliceras tryck för att knäcka den. Resultatet beror dock inte enbart på kakelskäraren utan även på plattans material och tjocklek. Det finns även elektriska kakelskärare som kan vara att föredra när du behöver skära i hårt klinker.

Idag finns det ett relativt stort utbud av kakelskärare med både varierande specifikationer och pris. Vi har här valt att presentera ett varierat utbud där det finns alternativ som passar för både professionella användare och hemmafixare som behöver en kakelskärare för ett mindre jobb. Gemensamt för de alternativ vi presenterar här är att det utmärkt sig genom antingen goda omdömen eller bra resultat i tester av kakelskärare.

Sigma 3B4

Skärlängd: 670 mm Diagonal skärlängd: 450 mm Skärtjocklek: 20 mm Ställbar linjal: -45° till +45° Vikt: 10 kg Trissa: 7261

Sigma 3B4

Italienska Sigma är ett familjeföretag som har varit ledande inom tillverkning av kakelskärare under många år. De har flera populära alternativ i sitt sortiment och riktar sig främst mot den professionella plattsättaren. En av deras populärare alternativ är Sigma 3B4. Denna kakelskärare har tagit emot mängder av goda omdömen och recensioner. Både från professionella användare och hemmafixare. På Amazon har den exempelvis 4,6 av 5 i betyg.

Sigma 3B4 har en maximal skärlängd på 670 mm. Vid diagonal skärning är den maximala längden 450 mm. För just diagonal skärning är den utrustad med en ställbar linjal mellan -45 och +45°. När det gäller tjocklek har den en maximal kapacitet på 20 mm. Ändras dina behov finns det goda möjligheter att uppgradera eller kombinera Sigma 3B4 med andra system från Sigma. Ett bra alternativ för dig som kan tänkas ha varierande projekt i framtiden.

Denna kakelskärare är primärt utvecklad för yrkesanvändare som har ett behov av att skära plattor i varierande storlek, tjocklek och material. Den har också fått goda betyg av plattsättare. Exempelvis fick den mycket höga betyg i Byggnadsarbetarens test av kakelskärare. Ett säkert och bra val enligt oss. Har du lite enklare behov finns det dock billigare alternativ.

Grym kakelskärare! Gör ett bra jobb även med tjocka porslinsplattor. Om du har ett stort kakeljobb så är den väl värd pengarna.

Matt, Amazon

Bosch PTC 640

Max skärlängd vid längsgående snitt: 640 mm Max plattstorlek vid diagonala snitt: 450 x 450 mm Mått (DxLxH): 30 x 99 x 29 cm Maskinens vikt: 9,1 kg

Bosch PTC 640

När det gäller verktyg och maskiner har Bosch nästan alltid ett bra alternativ i sitt sortiment. Kakelskärare är inget undantag. Deras Bosch PTC 640 är, enligt oss, ett mycket prisvärt alternativ för både yrkesanvändare och hemmafixare. Just denna modell ingår serien DIY som faktiskt är riktad mot just hemmafixare. Trots detta är den ett relativt vanligt alternativ hos många professionella plattsättare.

Bosch PTC 640 fungerar alldeles utmärkt för tillskärning av stora och breda kakelplattor. Dess maximal skärlängd är 640 mm och den är anpassad för jobb som kräver seriell kapning med en hög precision. Kaphjulet är i titan och skäraren har en 45° vinkelskena för att förenkla diagonala kapningar. Dess stoppinställning underlättar också för identiska, seriella kapningar. För större plattor kan du med fördel använda kakelskärarens stödförlängning.

Denna kakelskärare har fått mycket goda omdömen och recensioner av användare med varierande behov. Just Bosch är också en garant för god kvalité. Så även om du kanske mest förknippar Bosch med sågar och mätinstrument kan det vara värt att titta lite närmare på denna kakelskärare. I jämförelse med liknande alternativ är den dessutom relativt billig.

Sigma 7F

Skärlängd: 370 mm Diagonal skärlängd: 260 mm Max skärtjocklek keramik: 15 mm Ställbar linjal: Nej Vikt: 2,3 kg

Sigma 7F

Som tidigare nämnts har Sigma ett stort och varierat utbud av kakelskärare. Sigma har garanterat en kakelskärare som möter just dina behov. Sigma 7F är dock en av deras enklare modeller som har vissa begränsningar. Men behöver du en enklare kakelskärare från ett toppmärke kan Sigma 7F vara den bästa kakelskäraren för dig.

Sigma 7F är en kompakt kakelskärare med pull-funktion. Dess maximala skärlängd är 370 mm vilket gör att den primärt är lämpad för mindre plattor. Den klarar av en skärtjocklek på upp till 15 mm. Lite tunnare än flera andra alternativ från Sigma. Men vet du att du enbart kommer behöva din kakelskärare till lite mindre och tunnare plattor är detta ett mycket bra alternativ. Den är dessutom en av de billigaste modellerna från Sigma.

Dess låga vikt och kompakta format gör att Sigma 7F även kan vara ett alternativ för plattsättare. Vi anser dock att denna kakelskärare primärt lämpar sig för hemmafixaren som har enstaka jobb med mindre plattor. I dessa fall finns det ingen anledning till att betala extra pengar för mer avancerade modeller med högre kapacitet gällande skärlängd och tjocklek.

Liten smidig kakelskärare. Funkar perfekt!

Mikael, TrustPilot

DeWalt D36000-QS

Spänning: 230 V Bladdiameter: 250 mm Klyvkapacitet: 910 mm Hastighet: 4200 varv/minut Vikt: 45 kg

DeWalt D36000-QS

Om du vill skära riktigt stora plattor eller hård klinker kommer du stöta på problem med många av de manuella alternativen. Istället kan det vara nödvändigt att titta på en elektrisk kakelskärare. Dessa är betydligt dyrare och sortimentet inte lika stort. En av de mest uppmärksammade modellerna inom detta segment är DeWalt D36000-QS.

DeWalt D36000-QS är en så kallad våtkakelskärare. Dessa är ämnade för större tuffare jobb. Under dessa jobb kan plattan du skär i bli rejält varm. För att undvika att klingan tar skada kyls den med vatten. DeWalt D36000-QS är en maskin för dig som är en professionell kakelsättare. Det är en stor maskin som också kostar en hel del pengar. Inte något du använder om du behöver göra ett mindre jobb i köket.

Denna våtskärare kommer utrustad med en bänk som möjliggör en klyvkapacitet på hela 940 mm. Exakt skärning underlättas av dess integrerade spårsystem i rostfritt stål. Den har även flera praktiska funktioner som exempelvis en kantguide som förenklar sågning av hörn. Många andra funktioner möter egentligen enbart behov från dig som skär större plattor dagligen. Om så är fallet kan denna relativt nylanserade våtkakelskärare vara ett intressant alternativ för dig.

Vanliga frågor om kakelskärare

Om du har ett behov en kakelskärare kan det säkert fortfarande finnas en och annan obesvarad fråga. Nedan försöker vi reda ut svaren på några av de vanligaste frågorna kring just kakelskärare.

Ska jag köpa en manuell eller elektrisk kakelskärare?

De allra flesta klarar sig alldeles utmärkt med en manuell kakelskärare. Viktig är dock att den har tillräcklig skärlängd och skärtjocklek för de plattor du vill jobba med. En elektrisk kakelskärare är ett både större och dyrare verktyg som få hemmafixare har ett behov av. Om du däremot har ett behov att skära större plattor eller hårdare klinker är den ovärderlig. De professionella alternativen kyls inte sällan ned av vatten. Dessa kakelskärare kallas våtskärare. 

Vilken är den bästa kakelskäraren?

Den bästa kakelskäraren är, enligt oss, den som möter dina behov till lägst möjliga pris. Eftersom det finns så pass många olika plattor, material och storlek på projekt är det svårt att säga att en specifik kakelskärare är den bästa. Har du exempelvis ett mindre projekt med keramiska plattor kommer du klara dig med en relativt enkel manuell kakelskärare. Behöver du skära tjockare porslinsplattor kommer du behöva en modell med lite mer styrka. Och har ett behov av att skära genom tjocka, tunga plattor i sten eller granit är sannolikt en elektrisk kakelskärare det bästa alternativet.

Går det att hyra en kakelskärare?

Ibland kan det finnas ett behov av mindre jobb där du enbart behöver skära ett par enstaka plattor. Det kan då självfallet kännas onödigt att köpa en ny kakelskärare. Har du inte någon du känner som du kan låna en av finns det goda möjligheter att hyra en. Många byggmarknader erbjuder uthyrning av kakelskärare för mindre projekt. Så om du inte vill köpa en kakelskärare kan det vara värt att besöka din lokala byggmarknad.

Vilka tillverkare av kakelskärare är populära?

Det finns ett par tillverkare som dominerar marknaden för kakelskärare. Vi tänker i första hand på Sigma och Montolit. De har båda flera olika alternativ med varierande skärlängd och maximal skärtjocklek. Det finns också mindre aktörer som kan erbjuda billigare kakelskärare. Men om du tror att du kommer vilja använda din kakelskärare flera gånger är vår rekommendation att köpa en från ett välrenommerat varumärke. 

Hur mycket kostar en kakelskärare?

Det beror helt på varumärke och vilken typ av kakelskärare du är intresserad av. Kostnaden för en enklare manuell kakelskärare från ett bra varumärke börjar kring 1 000 kr. Är du intresserad av en elektrisk kakelskärare blir det betydligt mycket dyrare än så.

Källor & Test – Kakelskärare

För denna guide har vi använt oss av ett flertal olika källor. Vårt urval har primärt styrts av kundomdömen och tester av kakelskärare. I vissa fall har en modell fått utmärkelsen “bäst i test”. Dessa alternativ har självfallet fått lite extra uppmärksamhet men är inte nödvändigtvis representerade här. Exempel på källor för denna guide listas nedan:

  • Byggnadsarbetaren – Byggnadsarbetaren har genomfört ett test av kakelskärare där tre professionella plattsättare testade fyra olika alternativ. Sigma 3B4 var en av de testade alternativen och den fick höga betyg. Den kakelskärare som fick utmärkelsen “bäst i test” var Montolit 63 T2. Du kan ta den av det kompletta testet här.
  • Omdömen – Bristen på större oberoende tester av kakelskärare gjorde det nödvändigt att granska diverse omdömen och recensioner för vårt urval. Här har framför allt Amazon och TrustPilot varit viktiga källor. Inte minst på Amazon finns det hundratals kundomdömen som belyser både för- och nackdelar med olika kakelskärare.
  • YouTube – Även på YouTube finns det gott om entusiaster som delar med sig av sina erfarenheter av olika kakelskärare. Vi har gått igenom mängder av recensioner och diverse tester på YouTube. Ett exempel är Landberg Tile TVs recension av DeWalt D36000-QS som du kan se nedan.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal betyg: 6

Inga betyg ännu