Batteridriven gräsklippare – Bäst i test

En batteridriven gräsklippare har flera fördelar i jämförelse med en mer traditionell bensingräsklippare. Vi har gått igenom omdömen och tester av batteridrivna gräsklippare och valt ut ett mindre urval av bättre alternativ.

🏅Bäst i test

Batteridriven gräsklippare bäst i test

Makita DLM432PT2

Bästa pris hos:

💛 Populär!

Test batterigräsklippare

Gardena PowerMax Li-40/32

Bästa pris hos:

🔔 Budgetval

Billig batterigräsklippare

Gardena HandyMower

Bästa pris hos:

🔔 Bra val!

Populär batteridriven gräsklippare

Bosch EasyRotak 36-550

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Batteridrivna gräsklippare utifrån test & omdömen

Batteridrivna maskiner och verktyg blir bättre för varje år som går. I vissa fall, som exempelvis grästrimmers, har batteridrivna alternativ mer eller mindre blivit standard. När det gäller gräsklippare är det dock fortfarande vanligt med bensindrivna alternativ. Men även här har både utbudet och kapaciteten blivit betydligt bättre när det gäller batteridrivna gräsklippare.

Vilken gräsklippare som är bäst för dig beror så klart på faktorer som hur stor din trädgård är, vilken budget du har och om du eventuellt redan har kompatibla batterier. Vi har valt att presentera ett varierat urval så att åtminstone ett alternativ förhoppningsvis passar dina behov. För att kunna presentera de bästa batteridrivna gräsklipparna har vi gått igenom mängder av tester och omdömen.

Makita DLM432PT2

Spänning: 2 x 18 V Li-ion batteri: 18V 2 x 5,0Ah (90Wh) Genomsnittlig laddningstid: 90 min Klipphöjdssteg: 13 Klippbredd: 43 cm Klipparea: 475 m² Klipphöjd: 20 – 75 mm Kontinuerlig drift 18V / 5.0Ah: 30 min Uppsamlare: 50 L Ljudeffektnivå: 92 dB(A) Ljudtrycksnivå: 81 dB(A) Vikt med standardbatteri: 17,5 kg Mått (LxBxH): 1435 x 460 x 1045 mm

Makita DLM432PT2

Makita har flera bra batteridrivna gräsklippare. Deras DLM431Z blev utnämnd till “bäst i test” av Gör Det Själv 2019. Makita DLM432PT2 är uppföljaren och den har fått ett varmt mottagande både i tester och genom olika omdömen. Så är du ute efter en testvinnare är detta en gräsklippare vi tycker att du bör överväga.

För att vara en batteridriven gräsklippare har Makita DLM432PT2 en förhållandevis hög kapacitet. Den är lämplig för gräsmattor upp till 475 m² och har en uppsamlare på hela 50 liter. Dess klippbredd är 43 cm. Både klipparea, uppsamlare och klippbredd är större än på många andra alternativ som presterat bra i olika tester. Den är också relativt lätt och har ett ergonomisk utvecklat handtag som gör den enkel att hantera.

Denna gräsklippare har också flera uppskattade funktioner. Ett par exempel är centraliserad klipphöjdsjustering, steglös hastighetsreglering och 13 klipphöjdssteg. Klipphöjden är justerbar mellan 20 och 75 mm. Makita DLM432PT2 har helt enkelt det mesta man kan önska från en batteridriven gräsklippare. Makita är också välkänt för sin höga kvalité. 

Makita DLM432PT2 drivs av två 18V batterier. Du kan köpa gräsklipparen med eller utan batterier. Observera att om du vill köpa den utan batterier heter modellen DLM432Z. Det kan vara ett intressant alternativ om du redan har 18V batterier från Makita eftersom de också kommer att fungera med denna gräsklippare. Slutligen är detta ett relativt billigt alternativ. I alla fall om du tar i beaktande att detta är uppföljaren till en testvinnare.

Gardena PowerMax Li-40/32

Klippbredd: 32 cm Uppsamlarvolym: 30 L Klipphöjd min-max: 20-60 mm Klipphöjdsanpassning: Central Ytkapacitet: 280 m² Ljudeffektnivå, garanterad LWA i dB(A): 86 dB(A) Ljudtrycksnivå vid användarens öra, dB(A): 73 dB(A) Vikt, med batteri: 9,1 kg

Gardena PowerMax Li-40/32

Även Gardena har flera modeller av batteridrivna gräsklippare. Flera av dem har presterat bra i olika tester. I Råd & Röns stora test av gräsklippare granskas hela 10 alternativ från Gardena. Deras PowerMax Li-40/32 är den modell som får högst betyg av deras batteridrivna gräsklippare. Detta är en modell som också fått mycket bra omdömen och recensioner av sina användare.

Gardena PowerMax Li-40/32 är en relativt kraftfull 40 V gräsklippare som är bäst lämpad för lite mindre gräsmattor. Dess angivna maximala kapacitet är 280 m². Sen behöver batterierna laddas om. Klippbredden är 32 cm och dess uppsamlarvolym ligger på 30 liter. Inte idealiskt om du har en stor trädgård men fullt tillräckligt för en mindre gräsmatta. Den har 10 klipphöjdsinställningar mellan 20 och 60 mm.

Både från omdömen och tester framkommer att den uppskattas för enkelhet och ergonomi. Den väger exempelvis endast 9,1 kg och den är utrustad med ett ErgoTec-handtag som är både bekvämt att hålla i och gör det väldigt lätt att skjuta fram gräsklipparen när du använder den. Handtaget är också vikbart vilket möjliggör för enkel transport och bättre förvaring. En mycket bra och prisvärd batteridriven gräsklippare för den mindre gräsmattan enligt oss.

Gardena HandyMower Li-18/22

Klippbredd: 22 cm Klipphöjd, min-max: 30–50 mm Klipphöjdsteg: 3 Ljudeffektnivå, garanterad LWA i dB(A): 86 dB(A) Ljudtrycksnivå vid användarens öra, dB(A): 74 dB(A)

Gardena HandyMower Li-18/22

Gardena HandyMower Li-18/22 utmärker sig som en innovativ batterigräsklippare, perfekt för den moderna trädgårdsälskaren. Dess kompakta design och trådlösa frihet gör den idealisk för mindre trädgårdar. Enligt omdömen och recensioner är dess 18V Li-Ion batteri både kraftfullt och effektivt, vilket garanterar upp till 50 minuters klipptid – tillräckligt för att hantera ytor upp till 250 kvadratmeter.

En imponerande specifikation är dess justerbara klipphöjd, som enkelt anpassas mellan 30 till 50 mm, vilket ger användaren flexibilitet. Dess ergonomiska design med justerbart handtag gör den även bekväm att använda, även under längre perioder. Dess låga vikt, bara 4,3 kg, förstärker användarvänligheten och gör den enkel att manövrera runt trädgården.

Trots dess många fördelar, noteras det av vissa användare att den inte är optimal för mycket stora trädgårdar eller tät och hög gräsmatta. Detta beror på dess relativt begränsade batterikapacitet och klippbredd.

Enligt oss är Gardena HandyMower Li-18/22 bäst lämpad för personer med små till medelstora trädgårdar som söker en lätt, miljövänlig och effektiv lösning för gräsklippning. Den är speciellt användbar för dem som uppskattar lätthet och manövrerbarhet i sin gräsklippare, snarare än rå kraft och stor klippkapacitet.

Sammanfattningsvis är Gardena HandyMower Li-18/22 en utmärkt investering för den moderna, miljömedvetna trädgårdsentusiasten. Den kombinerar bekvämlighet, effektivitet och användarvänlighet i en kompakt och hållbar design, vilket gör den till ett förträffligt val för den dagliga trädgårdsskötseln.

Bosch EasyRotak 36-550

Batterispänning: 36 V Fungerar med batterikapacitet: 4 Ah Laddtid: 125 Min Gräsyta: Upp till 550 m² Arbetsbredd: 37 cm Klippsystem: Rotorkniv Vikt: 15 kg Gräsuppsamlingsvolym: 40 l Klipphöjd: 25 – 70 mm Klipphöjdsjustering: 5 steg Handtag: Ergoflex-systemet Ljudtrycksnivå: 84 dB(A) Ljudeffektnivå: 96 dB(A) Onoggrannhet K: 1,5 dB

Bosch EasyRotak 36-550

Batterigräsklipparen Bosch EasyRotak 36-550 framstår som ett idealiskt val för den moderna trädgårdsmästaren. Dess trådlösa design underlättar manövrering runt trädgården utan besvär av sladdar, vilket gör den särskilt lämplig för medelstora till stora trädgårdar. Den är utrustad med ett kraftfullt 36V batteri, vilket säkerställer tillräcklig kraft för att effektivt klippa gräset. Tack vare batteridrivningen är den även miljövänligare än traditionella bensindrivna modeller.

En anmärkningsvärd egenskap är gräsklipparens Ergoflex-handtag, som ger ökad komfort och bättre kontroll under klippningen. Detta minskar belastningen på användarens armar och rygg, vilket gör den till ett bra val för personer som prioriterar ergonomi. Dessutom har EasyRotak 36-550 en justerbar klipphöjd, vilket möjliggör anpassning efter olika grästyper och önskad gräslängd.

Trots dess många fördelar har EasyRotak 36-550 några begränsningar. Batteriets drifttid kan vara en utmaning för mycket stora trädgårdar, där det kan krävas en extra laddning för att slutföra arbetet. Dessutom kan priset vara högre jämfört med andra modeller på marknaden, vilket kan vara en faktor att överväga för budgetmedvetna köpare.

I tester har denna modell ofta fått beröm för sin tysta drift och lätta konstruktion, vilket gör den användarvänlig även för dem som inte är vana vid gräsklippare. Det finns en uppskattning för dess enkla förvaring, tack vare det hopfällbara handtaget, vilket sparar värdefullt utrymme.

Sammanfattningsvis är Bosch EasyRotak 36-550 en utmärkt investering för dem som söker en miljövänlig, användarvänlig och ergonomisk gräsklippare. Dess förmåga att hantera medelstora till stora trädgårdar med lätthet, tillsammans med dess justerbara funktioner, gör den till ett attraktivt val för ett brett spektrum av användare. Trots dess något höga pris och begränsad batteritid är den värd övervägande för den kvalitetsmedvetne trädgårdsentusiasten.

Vanliga frågor om batterigräsklippare

Har du en gräsmatta kommer du behöva någon form av gräsklippare. Om det är en robotgräsklippare eller en bensin- eller batteridriven gräsklippare beror så klart på dina förutsättningar. Men om du funderar på just batteridrivet har vi sammanställt svaren på några av de vanligaste frågorna.

Vilka fördelar finns med en batteridriven gräsklippare i jämförelse med en bensindriven?

Det blir allt mer vanligt med batteridrivna gräsklippare i våra svenska trädgårdar. Anledning till detta kan man spekulera om. Men det är nog säkert att påstå att med utvecklingen av batteriteknik har de nackdelar som tidigare funnits blivit mindre påfallande. Samtidigt finns det flera fördelar. Bland de mer framträdande fördelarna med en batteridriven gräsklippare märks bland annat:

Miljöaspekter – Med bensindrivna gräsklippare kommer det bli utsläpp. Gräsklippare “slukar” förvisso inte bensin men ett ökat miljötänk får allt fler människor att byta till el- eller batteridrivet. Sen slipper du ju också själv att andas in avgaser.

Ergonomi – En batteridriven gräsklippare väger för det mesta mindre än en bensindriven. Detta gör det inte bara enklare att driva den framåt. Det gör det också enklare att ställa under den för förvaring eller kanske till och med ta med till sommarstugan.

Ljudnivån – Alla gräsklippare låter relativt mycket. Men batteridrivna alternativ är (i det allra flesta fallen) betydligt mer tystgående än bensingräsklippare.

Service – Till skillnad från en bensindriven gräsklippare behöver en batterigräsklippare minimalt med service. Du behöver exempelvis inte byta olja.

Det finns dock ett par nackdelar. Speciellt om har en stor gräsyta som du vill klippa regelbundet. Batteridrivna alternativ har fortfarande inte alls samma kapacitet som bensindrivet och det är antagligen inte önskvärt att behöva avbryta jobbet för att ladda om batterierna.

Vad bör jag tänka på innan jag köper en batteridriven gräsklippare?

Utbudet av batteridrivna gräsklippare växer ständigt. Nedan har vi listat ett antal faktorer vi anser att du bör beakta innan du väljer modell.

Storlek på gräsytan – Batterigräsklippare har som sagt större begränsningar när det gäller ytan på själva gräsmattan de klarar av att klippa på en laddning. Vi rekommenderar därför att du mäter upp din gräsmatta och noga kontrollerar den angivna klippytan som gäller för den modell du är intresserad av.

Klippbredd och klipphöjd – Klippbredden anger hur brett gräsklipparen klipper och det kan vara ganska stora skillnader mellan olika alternativ. Ju bredare desto snabbare kommer det gå att klippa klart. Har du en större gräsmatta kan detta vara viktigt. För en mindre är tidsskillnaden antagligen försumbar. Glöm heller inte att kontrollera angiven klipphöjd. Även den kan skilja sig åt mellan olika modeller. Någorlunda normalt är dock en klipphöjd mellan 20 och 60 mm.

Batterier – Just batterier kan vara en betydande kostnad när det gäller olika trädgårdsmaskiner. Vi rekommenderar starkt att du kontrollerar vilka batterier du redan har hemma. Det blir allt mer vanligt att tillverkare gör “serier” av produkter som går att använda med samma batteri. Är du exempelvis nyinflyttad i villa med trädgård kan det finnas behov av flera nya verktyg och maskiner. Att ta sig en funderare kring att välja ett specifikt märke/serie kan spara dig en hel del pengar.

Funktioner – Det finns en hel del funktioner som kan vara värda att kontrollera. Exempelvis om den har uppsamlare och mulchningsfunktion. Just mulchningsfunktion är något  som relativt få gräsklippare har. Med denna funktion finfördelas gräset av klippningen vilket gör att det snabbt omvandlas till näring för gräsmattan.

Ergonomi – Det finns även en del ergonomiska aspekter att ta i beaktande. Exempelvis gräsklipparens vikt och design/funktionalitet hos handtaget.

Ljudnivå – Batterigräsklippare låter i regel betydligt mindre än bensindrivna alternativ. Det är dock långt ifrån ljudlösa. Vi rekommenderar därför att kontrollera angivna ljudtryck- och ljudeffektsnivåer.

Vilka märken av batteridrivna gräsklippare är populära?

Utbudet växer som sagt snabbt när det gäller batteridrivna gräsklippare. Bland de märken som tillhör de populäraste och som också utmärker sig i tester finner vi bland annat Bosch, Gardena, Husqvarna, Makita, Ryobi och Stihl. Det finns så klart mängder av andra märken men dessa är nog de största.

Hur mycket kostar en bra batteridriven gräsklippare?

Priserna kan variera ganska mycket beroende på kapacitet, funktionalitet och märke. Räkna med 3 000 – 5 000 kr. Det går att hitta billigare alternativ om du kan köpa gräsklipparen “naken” (utan batterier). Glöm i så fall inte att kontrollera att dina nuvarande batterier är kompatibla med just den modellen.

Går det bra att köpa en gräsklippare online?

Javisst går det att köpa en gräsklippare på nätet. De är förvisso relativt skrymmande och tunga så det kan vara värt att kontrollera frakten samt returpolicy. Glöm heller inte att kontrollera eventuella kampanjer. Speciellt inte under lågsäsong då många e-handlare väljer att inkludera gräsklippare i större reor.

Källor & Test – Batteridriven gräsklippare

När vi skriver en guide som denna går vi igenom mängder av information och tillgängliga tester. För sammanställning av specifikationer har vi primärt använt oss av information från olika återförsäljare. När det gäller valet av batterigräsklippare har detta primärt styrts av tester och omdömen. Vi har listat några av de större tester vi har tagit del av nedan:

  • Gör Det Själv – Gör Det Själv har publicerat ett bra test av batteridrivna gräsklippare. Det testade totalt 6 alternativ utifrån räckvidd, laddtid, buller och montering. Deras testvinnare blev Makita DLM431Z. AL-KO Moweo 3.85 fick också bra betyg och ansågs vara ett “bra köp”. Du kan ta del av testet här.
  • Råd & Rön – Råd & Rön har gjort ett extremt ambitiöst test av nära 100 olika gräsklippare. Det har inte bara testat batteridrivna alternativ utan även elektriska gräsklippare och handrivare. Flera av de modeller vi valt att presentera här deltar i testet som du hittar här.
  • Bäst-i-test –  I detta test från 2023 granskas totalt 6 olika alternativ. Stihl RMA 443 PV utsågs till “bäst i test” och AL-KO Moweo 3.85 Li fick utmärkelsen som bästa billiga batterigräsklippare. Om du är intresserad av läsa det kompletta testet finns det tillgängligt här.
  • PriceRunner – Även PriceRunner har genomfört ett test av olika gräsklippare. Deras test utgår från prestanda, användarupplevelse och konstruktion. De har testat både bensin- och batteridrivna alternativ. AL-KO Moweo 3.85 Li var en av modellerna som utmärkte sig i deras test och utsågs till “bästa budgetval”. Hela testet hittar du här.
  • Omdömen – Utöver tester har olika former av omdömen styrt vårt urval. Vi har bland annat tittat på tillgängliga omdömen hos svenska e-handlare. Men också omdömen och recensioner som finns tillgängliga på Amazon och YouTube.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal betyg: 11

Inga betyg ännu