Crosstrainer – Bäst i test

Träning på en bra crosstrainer är både skonsamt mot kroppen samtidigt som du tränar cirka 80% av kroppens muskler. Här har vi valt att presentera ett urval av crosstrainers som passar för användning i hemmet. I övrigt har de gemensamt att de fått bra recensioner och placerat sig i topp av diverse “bäst i test” av crosstrainers.

🏅 Bäst i test

Crosstrainer bäst i test

Xterra Fitness FS3.9E

Bästa pris hos:

💛 Populär

Finnlo Ellypsis E3000 - Crosstrainer

Finnlo Ellypsis E3000

Bästa pris hos:

🔔 Budgetval

Crosstrainer - Titan Life Athlete C55

Titan Life Athlete C55

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Sole Fitness E35 - Crosstrainer

Sole Fitness E35

Bästa pris hos:

Crosstrainers utifrån test & omdömen

Baserat på tester och recensioner går det att hitta de bästa crosstrainers som finns på marknaden. Det finns dock olika förutsättningar gällande allt från budget till funktionalitet vilket gör att en crosstrainer som är bäst för dig kanske inte ens är aktuell för en annan person. Vi har därför valt att presentera lite olika alternativ gällande både pris och funktionalitet. Förhoppningsvis gör det valet av crosstrainer lättare för dig.

Xterra Fitness FS3.9E

Typ av crosstrainer: Framhjulsdrift Mått L x B x H: 166 x 56 x 163 cm Vikt: 70 kg Steglängd: 46 cm Fötternas höjd över golvet vid träning: 37 cm Vikt svänghjul: 8.6 kg Motståndsnivåer: 16 Handpulssensor: Ja Max Användarvikt: 148 kg Förinställda program: 12 Pulsstyrd program: Ja Transporthjul: Ja Användning i hemmiljö: Ja Bruksanvisning: PDF

Xterra Fitness FS3.9E

Xterra Fitness FS3.9E är en crosstrainer som fått väldigt bra omdömen och även vunnit “Bäst i test” från flera oberoende aktörer genom åren. En anledning till dess popularitet är dess stabila konstruktion och höga kvalité. Dess menysystem upplevs som lätt att förstå och den har 12 olika program som bidrar till en varierande träning. Trots dess stabila konstruktion är den relativt lätt att flytta på och kan definitivt ses som ett bra alternativ på crosstrainer för hemmet.

Denna crosstrainer har så kallad frondrift. Crosstrainers med frontdrift är oftast att föredra då detta ger en mer elliptisk stegrörelse. Normalt sett kostar detta lite extra men Xterra Fitness FS3.9E ligger faktiskt riktigt bra till prismässigt och placerar sig i “mellansegmentet” gällande pris. Detta är helt enkelt en crosstrainer där du får mycket för pengarna vilket säkert är en av anledningarna till att den flera gånger utnämnts till “bäst i test”.

Steglängden på Xterra Fitness FS3.9E är angiven till 46 cm vilket är aningen kortare än på frontdrivna premium-modeller. Det är dock, enligt oss, en väldigt bra crosstrainer som passar perfekt för dig som vill komma igång med träningen i hemmet. Den LCD-färgade displayen gör det också enkelt att träna i ett mörkare rum eller källare om detta önskas.

Finnlo Ellypsis E3000

Motstånd: Magnetiskt motstånd Svänghjulsvikt: 16 kg Steglängd: 50 cm Pedalhöjd: 47 cm Transporthjul: Ja Mått L x B x H: 165 x 55 x 158 cm Vikt: 70 kg Max användarvikt: 150 kg Tid: Ja Distans: Ja Hastighet: Ja Kcal: Ja Watt: Nej Puls: Ja Antal program: 5 st Handpulssensor: Ja

Finnlo Ellypsis E3000

Ellypsis E3000 från Finnlo är en annan crosstrainer som fått bra betyg i olika tester. Denna crosstrainer har en steglängd på 50 cm och pedalhöjd på 47 cm. Dess svänghjul sitter i den främre änden vilket möjliggör expansiva och utpräglat flacka stegrörelser som liknar träning på längdskidor. Detta i sin tur är fördelaktigt för dig som önskar en minskad belastning på knä- och höftleder under ditt träningspass.

Träningsdatorn på Finnlo Ellypsis E3000 är en av dess starka sidor och som också fått bra omdömen av sina användare. Den har en Blue Backlight-skärm som bland annat visar tid, distans, puls, hastighet och kaloriförbrukning. Med ett ställbart magnetiskt motstånd och 5 olika träningsprogram att välja mellan kan du enkelt variera och utveckla din träning samt följa dina resultat på displayen.

En annan populär “funktion” på Finnlo Ellypsis E3000 är att den har en hållare för din mobiltelefon/surfplatta. Dessutom har den en USB-port så att du kan ladda upp din surfplatta eller smartphone under träningspasset. Perfekt för dig som exempelvis vill lyssna på musik under träningspasset. Så när det gäller bra crosstrainers för hemmet är Finnlo Ellypsis E3000 både ett bra och prisvärt alternativ enligt oss.

Titan Life Athlete C55

Motstånd: Magnetiskt motstånd Svänghjulsvikt: 8 kg Steglängd: 40 cm Transporthjul: Ja Mått L x B x H: 156 x 72 x 169 cm Vikt: 55 kg Max användarvikt: 120 kg Tid: Ja Distans: Ja Hastighet: Nej Kcal: Ja Watt: Nej Puls: Ja Handpulssensor: Ja

Titan Life Athlete C55

Om du letar efter en lite billigare crosstrainer för hemmabruk kan det mycket väl vara så att Titan Life Athlete C55 är det bästa valet för just dig. Denna crosstrainer har fått bra omdömen och nämns ofta som bästa budgetval när det fokuseras på crosstrainers för hemmet. Den får dock inte enbart positiva recensioner på grund av sitt pris. Detta är också en mycket bra träningsmaskin som är tillräcklig för de allra flesta.

Titan Life Athlete C55 har de mesta du kan önska från en crosstrainer men kanske inte det där extra som vissa önskar. Du har exempelvis tolv förprogrammerade träningsprogram och en lite enklare display som tyvärr saknar bakgrundsbelysning. Denna crosstrainer är också bakdriven vilket bidrar till att dina fötter hamnar aningen bredare isär än vid en naturlig gång. För vissa spelar detta inte så stor roll men kan vara helt avgörande för andra.

Bakdrift och en lite “plastig” känsla bidrar till att denna crosstrainer inte kan definieras som ett premiumalternativ. Priset gör dock Titan Life Athlete C55 till ett bra alternativ för dig som vill komma igång med enklare träning hemma. Eller för dig som kanske vill använda crosstrainern som uppvärmning inför annan träning.

Bra maskin som uppfyllde mina förväntningar. Tips att köpa till hållare för vattenflaska.

Lina, TrustPilot

Sole Fitness E35

Typ av crosstrainer: Framhjulsdrift Mått L x B x H: 208x79x170 cm Vikt: 105 kg Steglängd: 50 cm Fötternas höjd över golvet vid träning: 42 cm Vikt svänghjul: 11 kg Motståndsnivåer: 20 Handpulssensor: Ja Max Användarvikt: 170 kg Motstånd: Servo-magnet Förinställda program: 6 Pulsstyrd program: Ja Transporthjul: Ja Användning i hemmiljö: Ja Bruksanvisning: PDF

Sole Fitness E35

Sole Fitness är kända för sina högkvalitativa träningsmaskiner och inriktar sig mot de som vill få ut det där lilla extra från sin träning. När det gäller crosstrainers är det E35 från Sole Fitness som oftast bedöms i tester och inte sällan är den testvinnare i premiumklassen. Den är betydligt dyrare än de andra alternativen vi presenterar här. Men det finns också en anledning till den högre prislappen.

Till att börja med har den en riktigt robust konstruktion med ett väl tilltaget svänghjul. Med en steglängd på 50 cm säkerställs också en exemplarisk stegrörelse som liknar den önskade längdskidåkningstypen. Dess träningsdator ger dig mängder av möjligheter och du har tillgång till 6 olika förinställda träningsprogram. Självfallet är har displayen bakgrundsbelysning. 

Sole Fitness E35 är en omåttlig populär crosstrainer som fått väldigt bra betyg och alltid presterat bra i diverse tester. Den passar dig som är ute efter prestanda och de bästa som går att önska från en träningsmaskin. Tyvärr kostar det därefter men söker du efter den bästa crosstrainern och du har pengarna är Sole Fitness E35 antagligen det säkraste valet.

Vanliga frågor om crosstrainers

Har du bestämt dig för att köpa en ny crosstrainer? I så fall har vi här försökt svara på några av de vanligaste frågorna som en förstagångsköpare brukar ha.

Vilka muskler tränar man med en crosstrainer?

En crosstrainer är ett fantastiskt träningsredskap eftersom du aktiverar flera av kroppens större muskelgrupper. Lite beroende på vilket typ av pass du kör kommer olika muskelgrupper belastas olika mycket. Men generellt är det muskler i armar och ben som tränas samtidigt som både hjärta och lungor får sig ett bra träningspass. Just träningen av överkroppen gör att en crosstrainer skiljer sig en hel i jämförelse med exempelvis en motionscykel eller ett löpband. Att crosstrainers kan användas för att träna flera muskelgrupper och kondition är antagligen en stark anledning till att det blivit ett så populärt träningsredskap. 

Vilken crosstrainer är bäst?

Alla vill så klart ha den bästa crosstrainern men vad som är bäst för just dig kan bero på flera olika faktorer. Vi rekommenderar att du börja med att fundera på följande frågor:

– Hur mycket är jag beredd att betala?
– Hur ofta kommer jag använda crosstrainern?
– Vilket typ av träning planerar jag att använda crosstrainer till?
– Var har jag tänkt placera crosstrainer och hur högt är det i tak?
– Funkar crosstrainern jag planerar att köpa med min längd och vikt?

Har du svaren på frågorna ovan kommer det bli betydligt enklare att välja den bästa crosstrainer utifrån dina förutsättningar. Vi har därför också försökt presentera olika alternativ som passar för olika behov med fokus på användning i hemmet.

Ska jag välja front eller bakdrift till crosstrainer?

Det enkla svaret på denna fråga är frontdrift. Med en frontdriven crosstrainer får du en mer elliptisk stegrörelse än vad en bakdriven crosstrainer kan erbjuda. Normalt är dock en frontdriven crosstrainer dyrare, allt annat lika.

Förbrukar man mer kalorier på en crosstrainer än på ett löpband?

Med en crosstrainer aktiverar du fler muskelgrupper än vad du gör genom att springa på ett löpband. Just användning av överkroppen gör att du har förutsättningar att förbränna mer kalorier på en crosstrainer än på ett löpband. Men självfallet beror det på intensiteten i din träning.

Hur mycket kostar en bra crosstrainer?

En crosstrainer kan tyvärr kosta en del och vill du ha en riktigt bra kan det bli rejält dyrt. Det finns lite billigare crosstrainers med bakdrift från drygt 5 000 kr. Vill du däremot ha framdrift behöver du vara beredd på att betala från 10 000 kr och uppåt.

Källor & Test – Crosstrainer

För att kunna sammanställa en korrekt och hjälpsam guide över olika alternativ av crosstrainers har vi använt oss av ett antal olika källor och tester. För att kunna ge korrekta specifikationer har vi primärt använt oss av data från återförsäljare och de olika tillverkarnas hemsidor. När det gäller valet av vilka modeller att presentera har vi tittat på ett flertal sajter för omdömen, guider på YouTube samt ett antal tester. Nedan listas ett par exempel:

  • Bäst-i-testDetta test från 2024 är ett av det mer utförliga tester av crosstrainers som vi har tittat på. Totalt granskas hela 13 modeller. Testvinnare blev Christopeit EL 8000 och Spirit Fitness CE800 fick utmärkelsen “Bästa proffsval”.
  • Prisjakt – Det finns relativt många alternativ av crosstrainers som fått bra internationella omdömen och recensioner. Tyvärr går inte alla att köpa från svenska e-handlare. Vi har därför använt oss av Prisjakt för att få en bättre överblick kring både tillgänglighet och till viss del även popularitet på den svenska marknaden.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal betyg: 15

Inga betyg ännu