Kompostkvarn – Bäst i test

En kompostkvarn kan vara en fantastisk maskin för dig som aktivt jobbar med din trädgård och vill ta hand om diverse avfall. De kompostkvarnar vi presenterar här hör till de allra bästa och har presterat bra i diverse tester.

🏅Bäst i test

Kompostkvarn bäst i test

AL-KO Easy Crush MH 2810

Bästa pris hos:

💛 Populär

Makita UD2500 - Kompostkvarn

Makita UD2500

Bästa pris hos:

🔔Prisvärd

Stiga Bio Silent 2500 - Kompostkvarn

Stiga Bio Silent 2500

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Kompostkvarn hög prestanda

Bosch AXT 25 TC

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Kompostkvarnar utifrån test & omdömen

En kompostkvarn hjälper dig att mala eller strimla ned grenar, kvistar, löv etc. Olika kompostkvarnar fungerar dock lite annorlunda och det finns de som är betydligt bättre än andra. Här försöker vi presentera ett mindre urval av kompostkvarnar som antingen utnämnts som “bäst i test” eller som har fått goda omdömen och recensioner av dess användare.

AL-KO Easy Crush MH 2810

Grenar max Ø: 40 mm Uppsamlingsvolym: 48 liter Vikt: 25 kg Motortyp: Elektrisk Spänning: 230 V Effekt: 2800 W

AL-KO Easy Crush MH 2810

Denna kompostkvarn med knivsystem har en maximal uppsamlingsvolym på 48 liter. För att underlätta kontroll av fyllnadsgrad finns ett praktiskt och lättillgängligt fönster. Kompostkvarnen är även utrustad med säkerhetsbrytare. Dess effekt på 2800 W gör det möjligt att behandla kvistar på upp till 40 mm i diameter. Ett bra och kraftfullt alternativ för dig som behöver hantera kvistigt och bladigt trädgårdsavfall. 

AL-KO Easy Crush MH 2810 är en vidareutveckling av den tidigare testvinnaren AL-KO Easy Crush LH 2800. Liksom sin föregångare har den fått mycket goda recensioner och är idag en av de bäst säljande kompostkvarnarna i Sverige. Den rankar även högt på Prisjakt och är dessutom förhållandevis billig.

Det finns både större och kraftfullare alternativ än AL-KO Easy Crush MH 2810. Men inte alla har så stora mängder trädgårdsavfall att de behöver ett större alternativ. För sin kvalité, kapacitet och pris anser vi att detta definitivt är ett av de bättre alternativen för dig med en mindre till medelstor trädgård.

Makita UD2500

Effekt: 2500W Max spindelhastighet: 40/min Uppsamlare: 67 liter Ljudeffektnivå: 93,49 dB(A) Ljudtrycksnivå: 84,4 dB(A) Buller mättolerans (K-faktor): 3 dB(A) Vikt: 27,6 kg Manual: PDF

Makita UD2500

Denna kompostkvarn från Makita nämns ofta i tester och placerade sig på tredjeplatsen i Gör det självs test av kompostkvarnar. Den har en kraftfull motor som tuggar i sig grenar upp till 45 mm i diameter. Det som särskiljer Makita UD2500 från andra kompostkvarnar är dess uppsamlingsvolym på hela 67 liter. De är få andra kompostkvarnar som har den kapaciteten och det är något som också uppskattats även om den fått en del negativa omdömen.

När det gäller nackdelar med Makita UD2500 nämns bland annat dess ljudvolym. En kompostkvarn kan vara relativt högljudd och inte sällan blir den ett diskussionsämne mellan grannar. Så är grannsämjan inte på topp kan detta vara värt att veta innan du gör ditt köp. I vissa recensioner nämns också att den upplevs som relativt svår att tömma.

Vi anser dock att denna kompostkvarn hör till en av de bästa på marknaden. Speciellt om du uppskattar en hög uppsamlingsvolym som möjliggör längre arbetspass och om du inte behöver bekymra dig över att störa grannar. Makita är också ett mycket uppskattat varumärke som är tätt förknippat med kvalité.

Mycket bra kompostkvarn som håller vad dem lovar. Stadig och stark.

Katarina, TrustPilot

Stiga Bio Silent 2500

Kraftkälla: Elektrisk Motortyp: Borstlös Max. hastighet: 2850 rpm Klippsystem: Roterande vals Max. grendiameter: 40 mm Backfunktion: Ja Justerbar arbetsbredd: Ja Typ av uppsamlare: Plast Uppsamlingskapacitet: 60 L Ljudnivå (LWA): 97 dB(A)

Stiga Bio Silent 2500

Stiga är ett av de mer framstående varumärkena när det gäller trädgårdsmaskiner och när det gäller kompostkvarnar faller vårt val på Stiga Bio Silent 2500. Denna kompostkvarn har en roterande 8-tandad vals som effektivt förvandlar trädgårdsavfall till näringsrikt mull. Den elektriska borstlösa motorn har en maximal effekt på 2500 W och klarar en grendiameter upp till 40 mm. Av de kompostkvarnar vi presenterar här finns det alternativ som är mer kraftfulla men det är inte alltid nödvändigt.

Stiga Bio Silent 2500 har också placerat sig bra i tester och är aningen billigare än liknande alternativ. Uppsamlingskapaciteten är generösa 60 liter och den har backfunktion vilket inte alltid är fallet för kompostkvarnar. På minussidan kan nämnas dess ljudnivå. Kompostkvarnar kan vara högljudda maskiner och tyvärr presterar inte Stiga Bio Silent 2500 speciellt bra på detta område.

På det stora hela är Stiga Bio Silent 2500 en väldigt okomplicerad maskin som styrs med en start- och en stoppknapp. Dess kvalité i relation till pris gör att vi tycker att denna kompostkvarn är ett av de bättre budgetalternativen på marknaden.

Bosch AXT 25 TC

Klippsystem: Turbinskärningssystem Motoreffekt: 2500W Klippkapacitet, maxdiameter: 45 mm Materialkapacitet: 230 kg/h Skärhastighet: 41 v/min Vridmoment,ca: 650 Nm Vikt: 30,5 kg Uppsamlare: 53 L

Bosch AXT 25 TC

Bosch AXT 25 TC är nog det närmaste det går att komma till en “värsting” inom kompostkvarnar. Detta är en multifunktions kompostkvarn med Turbine Cut system som gör det möjligt att effektivt kapa av stora mängder trädgårdsavfall. Med en motoreffekt på 2 500 W klarar den lätt av grenar med en tjocklek på upp till 45 mm. Den är också en av de mest tystgående kompostkvarnarna som presenterats i olika tester.

Denna kompostkvarn lämpar sig extra väl för dig som vill använda den för både hårt som mjukt material. När det gäller uppsamlingsvolymen är den 53 liter. Förvisso inte mer än andra konkurrerande kompostkvarnar men ändå tillräckligt för de allra flesta. Den genomsnittliga volymen kompenseras med att Bosch AXT 25 TC är relativt liten rent storleksmässigt. Detta beror bland annat på att tratten kan avlägsnas vilket gör att den är lätt att förvara då den är endast 67 cm i höjd. Bland de få nackdelar som syns i användarrecensioner är att munstycket är förhållandevis snävt och därför gör det svårare att bearbeta flera större grenar samtidigt. 

Bosch är kända för sin kvalité och om du vill ha den bästa kompostkvarnen i kvarteret så kan Bosch AXT 25 TC vara valet för just dig. Tyvärr kostar denna kompostkvarn betydligt mer än övriga vi presenterat här så den passar nog mest för dig som vet att du kommer använda denna trädgårdskvarn ofta och regelbundet.

Vanliga frågor om kompostkvarnar

Oroa dig inte om du känner att du inte vet så mycket om kompostkvarnar. Nedan har vi nämligen sammanställt svaren på några av de vanligaste frågorna som konsumenter brukar ha om just kompostkvarnar.

Vad är en kompostkvarn?

En kompostkvarn är en maskin som hjälper dig att finfördela kvistar, grenar, löv och andra organiska material så att du sedan kan använda det som kompost. Den näringsrika myllan fungerar sedan utmärkt att använda till exempelvis odling. En ökad miljömedvetenhet har gjort att kompostkvarnar har blivit ett allt mer vanligt inslag i svenska trädgårdar. Utöver att vara bra för miljön kan det också vara ett ekonomiskt alternativ för dig som annars köper extra näring till din trädgård.

Hur fungerar en kompostkvarn?

För att vara en trädgårdsmaskin är en kompostkvarn relativt okomplicerad. Den maler ner diverse trädgårdsavfall genom en turbin som består av antingen en kniv eller en valsare. De mindre bitarna kan sedan naturen bryta ner till en näringsrik kompost betydligt snabbare. De bättre kompostkvarnarna klarar av grenar med en diameter över 40 mm. En bra kompostkvarn har också backfunktion ifall du behöver köra igenom materialet en gång till. Denna funktion är även önskvärd från en säkerhetssynpunkt.

Numera är de flesta kompostkvarnar eldrivna men det finns även bensindrivna alternativ. När det gäller bensindrivna kompostkvarnar är de att föredra om du inte har tillgång till elförsörjning. Men självfallet är det ett sämre alternativt utifrån en miljösynpunkt.

Vilken kompostkvarn är bäst?

Väljer du ett märke av hög kvalité är det faktiskt inte så jättestor skillnad på olika kompostkvarnar. Säkerställ att din planerade kompostkvarn har önskad kapacitet när det gäller uppsamling och maximal diameter på grenar. Exakt vilken kompostkvarn som är bäst för dig beror sedan självfallet på hur du tänkt använda den och hur mycket pengar du är beredd att betala.

Vilka tillverkare av kompostkvarnar är populära?

Det finns inte överdrivet många varumärken som gör bra kompostkvarnar. Några av de populäraste är de vi presenterat här. Nämligen Stiga, Makita, Bosch och AL-KO. Det finns dock ett utbud av budgetmaskiner som vi anser inte riktig passar här då vi fokuserar på de bästa kompostkvarnarna. 

Vad är skillnaden mellan en kompostkvarn och en flismaskin?

Det finns andra maskiner än kompostkvarnar för att ta hand grenar och annat avfall från träd och buskar. Har du tjockare material än vad din kompostkvarn klarar av kan en flismaskin vara ett alternativ. Flismaskiner är en liknande maskin som dock är betydligt mer kraftfull och mer vanligt i industriell verksamhet än i trädgården. En flismaskin är också betydligt dyrare än en kompostkvarn.

Källor & Test – Kompostkvarn

För att kunna skriva en saklig guide kring kompostkvarnar har vi använt oss av ett flertal olika oberoende källor. De primära källorna och test som styrt vårt urval av kompostkvarnar listas nedan. För att kunna presentera korrekta specifikationer har vi främst använt oss av information från tillverkare och återförsäljare

  • Gör Det Själv – I deras test av kompostkvarnar från 2024 granskas 8 olika modeller. Testet har fokuserat på hastighet, styrka och buller för respektive kompostkvarn. Testvinnare blev AL-KO Easy Crush LH 2800 med motiveringen “Testets klart starkaste motor och kvarn finns i maskinen från AL-KO. Dessutom är tempot högt och bullret lågt.” Även Makita UD2500 och Stiga Bio Silent 2500 presterade bra i detta test. Via denna länk kan du ta del att det kompletta testet.
  • Prisjakt – Vi har till viss del använts oss av Prisjakts ranking på popularitet för att få en bättre uppfattning kring de mest intressanta kompostkvarnarna på marknaden. Vi har även tittat på omdömen som publicerats där för intressanta modeller.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal betyg: 7

Inga betyg ännu