Kompostkvarn – BĂ€st i test

En kompostkvarn kan vara en fantastisk maskin för dig som aktivt jobbar med din trÀdgÄrd och vill ta hand om diverse avfall. De kompostkvarnar vi presenterar hÀr hör till de allra bÀsta och har presterat bra i diverse tester.

🏅BĂ€st i test

Kompostkvarn - BĂ€st i test

AL-KO Easy Crush LH 2800

BĂ€sta pris hos:

💛 PopulĂ€r

Makita UD2500 - Kompostkvarn

Makita UD2500

BĂ€sta pris hos:

🏅PrisvĂ€rd

Stiga Bio Silent 2500 - Kompostkvarn

Stiga Bio Silent 2500

BĂ€sta pris hos:

🔔 För proffs

Bosch AXT 25 TC - Kompostkvarn

Bosch AXT 25 TC

BĂ€sta pris hos:

Kompostkvarnar i detta test

En kompostkvarn hjĂ€lper dig att mala eller strimla ned grenar, kvistar, löv etc. Olika kompostkvarnar fungerar dock lite annorlunda och det finns de som Ă€r betydligt bĂ€ttre Ă€n andra. HĂ€r försöker vi presentera ett mindre urval av kompostkvarnar som antingen utnĂ€mnts som “BĂ€st i test” eller som har fĂ„tt goda omdömen och recensioner av dess anvĂ€ndare.

AL-KO Easy Crush LH 2800

0-spÀnningsbrytare: Ja SÀkringar (tröga): 16 A Grenar max.Ø: 40 mm Motortyp: Elektrisk Uppsamlingsvolym: 48 l Effekt: 2800 W SkÀrsystem: Valssystem SpÀnning: 230V Vikt: 29 kg

AL-KO Easy Crush LH 2800

AL-KO Easy Crush LH 2800 Àr en rejÀl kompostkvarn med ett valssystem för grenar upp till 40 mm i diameter. Dess höga effekt pÄ 2800 W gör att den klarar av bÄde tjockare grenar som kvistar. Den har ocksÄ en förhÄllandevis stor tratt för inmatning. NÀr den Àr tom vÀger den knappt 30 kg men gÄr att flytta enkelt dÄ den Àr utrustad med stora hjul. Uppsamlingsvolymen pÄ denna kompostkvarn Àr 48 liter sÄ de stora hjulen uppskattas lite extra nÀr du vÀl fyllt den.

I diverse tester Àr det mÄnga som anser att detta Àr den bÀsta kompostkvarnen pÄ marknaden. Den har bland annat utnÀmnts som bÀst i test av tidningen Gör det sjÀlv. Den har ocksÄ fÄtt vÀldigt bra betyg av kunder pÄ exempelvis Amazon. För att vara sÄ uppskattad Àr den faktiskt förvÄnansvÀrt billig. Ett bra och sÀkert val för dig som letar efter kompostkvarn till trÀdgÄrden.

NÀr det gÀller varumÀrket AL-KO Àr det kanske inte det mest vÀlkÀnda av de vi presenterar hÀr. Men tyska AL-KO Àr ett mycket etablerat varumÀrke kÀnt för sin höga kvalité. Inte minst nÀr det gÀller trÀdgÄrdsprodukter. AL-KO Easy Crush LH 2800 Àr inget undantag.

Makita UD2500

Effekt: 2500W Max spindelhastighet: 40/min Uppsamlare: 67 liter LjudeffektnivÄ: 93,49 dB(A) LjudtrycksnivÄ: 84,4 dB(A) Buller mÀttolerans (K-faktor): 3 dB(A) Vikt: 27,6 kg Manual: PDF

Makita UD2500

Denna kompostkvarn frÄn Makita nÀmns ofta i tester och placerade sig pÄ tredjeplatsen i Gör det sjÀlvs test av kompostkvarnar. Den har en kraftfull motor som tuggar i sig grenar upp till 45 mm i diameter. Det som sÀrskiljer Makita UD2500 frÄn andra kompostkvarnar Àr dess uppsamlingsvolym pÄ hela 67 liter. De Àr fÄ andra kompostkvarnar som har den kapaciteten och det Àr nÄgot som ocksÄ uppskattats Àven om den fÄtt en del negativa omdömen.

NÀr det gÀller nackdelar med Makita UD2500 nÀmns bland annat dess ljudvolym. En kompostkvarn kan vara relativt högljudd och inte sÀllan blir den ett diskussionsÀmne mellan grannar. SÄ Àr grannsÀmjan inte pÄ topp kan detta vara vÀrt att veta innan du gör ditt köp. I vissa recensioner nÀmns ocksÄ att den upplevs som relativt svÄr att tömma.

Vi anser dock att denna kompostkvarn hör till en av de bÀsta pÄ marknaden. Speciellt om du uppskattar en hög uppsamlingsvolym som möjliggör lÀngre arbetspass och om du inte behöver bekymra dig över att störa grannar. Makita Àr ocksÄ ett mycket uppskattat varumÀrke som Àr tÀtt förknippat med kvalité.

Stiga Bio Silent 2500

KraftkÀlla: Elektrisk Motortyp: Borstlös Max. hastighet: 2850 rpm Klippsystem: Roterande vals Max. grendiameter: 40 mm Backfunktion: Ja Justerbar arbetsbredd: Ja Typ av uppsamlare: Plast Uppsamlingskapacitet: 60 L LjudnivÄ (LWA): 97 dB(A)

Stiga Bio Silent 2500

Stiga Àr ett av de mer framstÄende varumÀrkena nÀr det gÀller trÀdgÄrdsmaskiner och nÀr det gÀller kompostkvarnar faller vÄrt val pÄ Stiga Bio Silent 2500. Denna kompostkvarn har en roterande 8-tandad vals som effektivt förvandlar trÀdgÄrdsavfall till nÀringsrikt mull. Den elektriska borstlösa motorn har en maximal effekt pÄ 2500 W och klarar en grendiameter upp till 40 mm. Av de kompostkvarnar vi presenterar hÀr finns det alternativ som Àr mer kraftfulla men det Àr inte alltid nödvÀndigt.

Stiga Bio Silent 2500 har ocksÄ placerat sig bra i tester och Àr aningen billigare Àn liknande alternativ. Uppsamlingskapaciteten Àr generösa 60 liter och den har backfunktion vilket inte alltid Àr fallet för kompostkvarnar. PÄ minussidan kan nÀmnas dess ljudnivÄ. Kompostkvarnar kan vara högljudda maskiner och tyvÀrr presterar inte Stiga Bio Silent 2500 speciellt bra pÄ detta omrÄde.

PÄ det stora hela Àr Stiga Bio Silent 2500 en vÀldigt okomplicerad maskin som styrs med en start- och en stoppknapp. Dess kvalité i relation till pris gör att vi tycker att denna kompostkvarn Àr ett av de bÀttre budgetalternativen pÄ marknaden.

Bosch AXT 25 TC

Klippsystem: TurbinskÀrningssystem Motoreffekt: 2500W Klippkapacitet, maxdiameter: 45 mm Materialkapacitet: 230 kg/h SkÀrhastighet: 41 v/min Vridmoment,ca: 650 Nm Vikt: 30,5 kg Uppsamlare: 53 L

Bosch AXT 25 TC

Bosch AXT 25 TC Ă€r nog det nĂ€rmaste det gĂ„r att komma till en “vĂ€rsting” inom kompostkvarnar. Detta Ă€r en multifunktions kompostkvarn med Turbine Cut system som gör det möjligt att effektivt kapa av stora mĂ€ngder trĂ€dgĂ„rdsavfall. Med en motoreffekt pĂ„ 2 500 W klarar den lĂ€tt av grenar med en tjocklek pĂ„ upp till 45 mm. Den Ă€r ocksĂ„ en av de mest tystgĂ„ende kompostkvarnarna som presenterats i olika tester.

Denna kompostkvarn lĂ€mpar sig extra vĂ€l för dig som vill anvĂ€nda den för bĂ„de hĂ„rt som mjukt material. NĂ€r det gĂ€ller uppsamlingsvolymen Ă€r den 53 liter. Förvisso inte mer Ă€n andra konkurrerande kompostkvarnar men Ă€ndĂ„ tillrĂ€ckligt för de allra flesta. Den genomsnittliga volymen kompenseras med att Bosch AXT 25 TC Ă€r relativt liten rent storleksmĂ€ssigt. Detta beror bland annat pĂ„ att tratten kan avlĂ€gsnas vilket gör att den Ă€r lĂ€tt att förvara dĂ„ den Ă€r endast 67 cm i höjd. Bland de fĂ„ nackdelar som syns i anvĂ€ndarrecensioner Ă€r att munstycket Ă€r förhĂ„llandevis snĂ€vt och dĂ€rför gör det svĂ„rare att bearbeta flera större grenar samtidigt. 

Bosch Àr kÀnda för sin kvalité och om du vill ha den bÀsta kompostkvarnen i kvarteret sÄ kan Bosch AXT 25 TC vara valet för just dig. TyvÀrr kostar denna kompostkvarn betydligt mer Àn övriga vi presenterat hÀr sÄ den passar nog mest för dig som vet att du kommer anvÀnda denna trÀdgÄrdskvarn ofta och regelbundet.

Vanliga frÄgor om kompostkvarnar

Oroa dig inte om du kÀnner att du inte vet sÄ mycket om kompostkvarnar. Nedan har vi nÀmligen sammanstÀllt svaren pÄ nÄgra av de vanligaste frÄgorna som konsumenter brukar ha om just kompostkvarnar.

Vad Àr en kompostkvarn?

En kompostkvarn Àr en maskin som hjÀlper dig att finfördela kvistar, grenar, löv och andra organiska material sÄ att du sedan kan anvÀnda det som kompost. Den nÀringsrika myllan fungerar sedan utmÀrkt att anvÀnda till exempelvis odling. En ökad miljömedvetenhet har gjort att kompostkvarnar har blivit ett allt mer vanligt inslag i svenska trÀdgÄrdar. Utöver att vara bra för miljön kan det ocksÄ vara ett ekonomiskt alternativ för dig som annars köper extra nÀring till din trÀdgÄrd.

Hur fungerar en kompostkvarn?

För att vara en trÀdgÄrdsmaskin Àr en kompostkvarn relativt okomplicerad. Den maler ner diverse trÀdgÄrdsavfall genom en turbin som bestÄr av antingen en kniv eller en valsare. De mindre bitarna kan sedan naturen bryta ner till en nÀringsrik kompost betydligt snabbare. De bÀttre kompostkvarnarna klarar av grenar med en diameter över 40 mm. En bra kompostkvarn har ocksÄ backfunktion ifall du behöver köra igenom materialet en gÄng till. Denna funktion Àr Àven önskvÀrd frÄn en sÀkerhetssynpunkt.

Numera Àr de flesta kompostkvarnar eldrivna men det finns Àven bensindrivna alternativ. NÀr det gÀller bensindrivna kompostkvarnar Àr de att föredra om du inte har tillgÄng till elförsörjning. Men sjÀlvfallet Àr det ett sÀmre alternativt utifrÄn en miljösynpunkt.

Vilken kompostkvarn Àr bÀst?

VÀljer du ett mÀrke av hög kvalité Àr det faktiskt inte sÄ jÀttestor skillnad pÄ olika kompostkvarnar. SÀkerstÀll att din planerade kompostkvarn har önskad kapacitet nÀr det gÀller uppsamling och maximal diameter pÄ grenar. Exakt vilken kompostkvarn som Àr bÀst för dig beror sedan sjÀlvfallet pÄ hur du tÀnkt anvÀnda den och hur mycket pengar du Àr beredd att betala.

Vilka tillverkare av kompostkvarnar Àr populÀra?

Det finns inte överdrivet mÄnga varumÀrken som gör bra kompostkvarnar. NÄgra av de populÀraste Àr de vi presenterat hÀr. NÀmligen Stiga, Makita, Bosch och AL-KO. Det finns dock ett utbud av budgetmaskiner som vi anser inte riktig passar hÀr dÄ vi fokuserar pÄ de bÀsta kompostkvarnarna. 

Vad Àr skillnaden mellan en kompostkvarn och en flismaskin?

Det finns andra maskiner Àn kompostkvarnar för att ta hand grenar och annat avfall frÄn trÀd och buskar. Har du tjockare material Àn vad din kompostkvarn klarar av kan en flismaskin vara ett alternativ. Flismaskiner Àr en liknande maskin som dock Àr betydligt mer kraftfull och mer vanligt i industriell verksamhet Àn i trÀdgÄrden. En flismaskin Àr ocksÄ betydligt dyrare Àn en kompostkvarn.

Klicka pÄ en stjÀrna för att betygsÀtta detta test!

Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal betyg: 3

Inga betyg Ànnu