Tyngdtäcke – Bäst i test

Ett tyngdtäcke kan utföra mirakel för dig som sover dåligt. Det finns numera flera olika alternativ när det gäller både mått och vikt. Vi har tittat närmare på de populäraste alternativen samt de som utmärkt sig i tester av tyngdtäcken.

🏅Bäst i test

Tyngdtäcke bäst i test

Cura of Sweden Pearl

Bästa pris hos:

💛 Populär!

Vikttäcke test

Borganäs Tyngdtäcke

Bästa pris hos:

🔔 För barn

Tyngdtäcke för barn

Beckasin Tyngdtäcke

Bästa pris hos:

🔔 Dubbel

Dubbeltäcke tyngdtäcke

TrendRehab Dubbeltäcke

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Tyngdtäcken utifrån test & omdömen

Tyngdtäcken, även kallade vikttäcken, har blivit allt mer populära bland många av oss svenskar som lider av sömnbesvär. Genom att sova under ett tyngdtäcke stimuleras frisättningen av serotonin och oxytocin samtidigt som stresshormonet kortisol sjunker. Detta leder i sin tur förhoppningsvis till en effektivare djupsömn.

Vi har tittat närmare på de populäraste alternativen utifrån försäljning, omdömen och tester av tyngdtäcken. Vilket tyngdtäcke som är bäst för just dig beror så klart på flera faktorer som exempelvis din vikt. Vår förhoppning är att du här ska kunna hitta ett bra alternativ som kommer hjälpa dig att sova bättre.

Cura of Sweden Pearl

Storlek: 150 x 210 cm Vikt: 3 kg, 5 kg, 7 kg, 9 kg, 11 kg Material: Överdrag i 100% bomull samt en tunn polyesterfilt mellan yttertyg och pärlor Fyllning: Kiselpärlor Tvätt: Maskintvätt 60 grader

Cura of Sweden Pearl vikttäcke

Känslan av ett täcke är så klart helt individuell och det kan vara lite missledande att säga att ett tyngdtäcke är det bästa. Det har dock genomförts ett antal tester av just tyngdtäcken och “bäst i test” i PriceRunners test blev Cura of Sweden Pearl. Detta är också ett mycket populärt alternativ som är en bästsäljare med mycket goda omdömen.

Cura of Sweden Pearl har standardmåtten på 150 x 210 cm men finns i flera olika vikter. Det lättaste täcket väger 3 kg och det tyngsta 11 kg. Vilket vikt som är bäst för dig är så klart individuellt men rekommendationen brukar vara en vikt på cirka 10-15% av din kroppsvikt. Vissa föredrar dock tyngre täcken och andra lättare. En fördel med Cura of Sweden Pearl är att det går att maskintvättas i 60°C.

Utifrån tester och omdömen går det att finna att en stor anledning till att Cura of Sweden Pearl är så populärt är att det följer kroppen och är mjukt och skönt. Det finns dock en del negativa omdömen. Den främsta kritiken är att det upplevs som varmt. Så om du behöver svalka för att kunna sova bra kan det vara värt att kika lite på andra alternativ.

Borganäs Tyngdtäcke

Storlek: 150 x 210 cm Vikt: 5 kg, 7 kg, 9 kg, 12 kg Material: 100 % bomull, polyester Tvättråd: 60°C

Borganäs Tyngdtäcke

Borganäs är en annan tillverkare av populära tyngdtäcken. Även Borganäs erbjuder ett tyngdtäcke i standardmåtten 150 x 210 cm med flera olika alternativ när det gäller själva vikten i täcket. Tittar vi närmare på Prisjakts ranking är det just Borganäs och Cura of Sweden som ligger i topp gällande popularitet. 

Borganäs tyngdtäcke är tillverkat i en quiltad bomullsblandning. Tyngden från täcket formar sig sedan efter din kropp och ger ett mjukt och jämnt tryck över hela kroppen. Vilken vikt som passar dig bäst är så klart en smakfråga men ligger din vikt på  50 – 70 kg brukar standard rekommendationen vara ett täcke på cirka 7 kg.

Tyngdtäcket från Borganäs har fått genomgående bra omdömen och är aningen billigare än Cura of Sweden Pearl. Det fick dock inte lika bra betyg i PriceRunners test av tyngdtäcken. Deras främsta kritik i deras test vara att täcket blev väldigt varmt och att det rekommenderades att kemtvättas.

Är väldigt nöjd med mitt första tyngdtäcke.

Lina, TrustPilot

Beckasin Tyngdtäcke

Mått: 90 x 120 cm Vikt: 2,6 kg Färg: Vit Material: Bomull Fyllning: Hypoallergen (allergivänlig) och luktfri sandkristall från kvarts

Beckasin Tyngdtäcke

Svenska Beckasin har fler olika vikter för sina täcken men till skillnad från andra tillverkare har det också ett lite mindre täcke. Deras tyngdtäcke på 2,6 kg har nämligen måtten 90 x 120 cm vilket gör det mer lämpligt för barn. Just tyngdtäcken för barn är relativt ovanliga. Det går så klart bra att använda ett större täcke med en lägre vikt men vill du inte ha ett täcke med full vuxenstorlek för ditt barn kan detta vara ett bra alternativ.

Även för barn gäller rekommendationen på en vikt på cirka 10-15% av kroppsvikten. Mindre barn eller bebisar bör dock inte använda tyngdtäcken. Är ditt barn under 3 år rekommenderas att du rådgör med läkare eller BVC innan du köper ett tyngdtäcke.

Det rekommenderas att tyngdtäcken från Beckasin kemtvättas eller vädras. Det går även bra att tvätta täcket i tvättmaskin om maskinen är anpassad för vikten. Till skillnad från många andra tyngdtäcken är Beckasin gjort av 100 % bomull. Även vadderingen är tillverkad av bomull. Det gör att det kan andas bättre och upplevs inte lika varmt som vissa andra alternativ. Ett bra alternativ för dig som sover bäst när det är svalt.

TrendRehab Dubbeltäcke

Vikt: 13.6 kg Färg: Grå Modell: Dubbeltäcke Mått: 220 x 203 cm Sömnad: 7 lager ekologisk bomull och rutorna är sydda i 15 * 15 cm rutor Innehåll: Tyngden i täcket innehåller fint pressade glaspärlor som är ekologiska

TrendRehab Dubbeltäcke

De flesta tyngdtäcken har standardmåtten 150 x 210 cm. Det finns dock enstaka dubbeltäcken. Ett av de mer populära är TrendRehabs dubbeltäcke. Med måtten 220 x 203 cm är detta en tyngdtäcke som passar för två personer med dubbelsäng. Dess vikt är 13,6 kg och vaddstickningen är endast 2 mm. Detta bidrar till en ökad hållbarhet. 

Just kvalité är något TrendRehab är kända för när det gäller sina produkter. Oavsett om det är massagepistoler, vibrationsplattor eller tyngdtäcken. Detta täcke har också fått mycket goda omdömen. Vi har dock inte hittat något större test av tyngdtäcken som granskat just detta alternativ. Men då just dubbeltäcken är ovanliga har vi valt att presentera detta täcke utifrån omdömen.

Utifrån omdömen är TrendRehabs svalt och funktionellt. Till skillnad från vissa andra alternativ rekommenderas inte maskintvätt. Behöver du tvätta detta täcke rekommenderas handtvätt i ljummet vatten, alternativt att frysa täcket. Kanske inte helt idealiskt men det är faktiskt relativt få tyngdtäcken som går att tvätta i tvättmaskin.

Vanliga frågor om tyngdtäcken

Om du har sömnsvårigheter kanske du har hört talas om tyngdtäcken och dess effekter. Om inte försöker vi svara på några av de vanligaste frågorna om tyngdtäcken nedan. 

Vad är ett tyngdtäcke och hur fungerar det?

Som namnet antyder är ett tyngdtäcke ett täcke med insydda tyngder. Dess främsta användning är vid sömnproblem som beror på exempelvis ångest, stress eller värk. Tyngdtäcken har enligt studier visat sig fungera bra vid både lättare och svårare besvär. Det omfamnande tyngdtäcket frigör oxytocin i kroppen som har en dämpande effekt på bland annat oro, ångest och depression. En annan effekt är att blodtrycket sjunker. Tyngdtäcken används ofta inom sjukvården och rekommenderas regelbundet till personer som lider utav ADHD. 

Vilken vikt ska jag ha på mitt tyngdtäcke?

Det finns olika tunga tyngdtäcken och vilket som passar dig bäst behöver inte vara helt självklart. Den normala rekommendationen är att täcket ska väga någonstans mellan 10-15% av din kroppsvikt. 

Kan barn använda ett tyngdtäcke?

Det finns tyngdtäcken som är anpassade för barn. Rekommendationen att täcket ska väga 10-15% av kroppsvikten gäller även för barn. Det finns också alternativ av täcken som är mindre för att bättre passa till barn. Är ditt barn under 3 år rekommenderas att du först rådgöra med läkare eller BVC.

Kan jag tvätta mitt tyngdtäcke?

Du kan så klart tvätta ditt tyngdtäcke. Hur du kan tvätta det beror på. Det finns ett fåtal tyngdtäcken som går att tvätta i maskin. För andra alternativ rekommenderas handtvätt eller kemtvätt. Glöm inte att kontrollera vad som gäller för ditt täcke.

Hur mycket kostar ett bra tyngdtäcke?

Tyngdtäcken är aningen dyrare än vanliga täcken. Räkna med cirka 1 000 kr för ett populärt alternativ.

Källor & Test – Tyngdtäcke

Det finns inte jättemånga alternativ när det gäller tyngdtäcken. Vi har dock gått igenom de populäraste alternativen i Sverige och läst både omdömen och produktrecensioner. Vi har även tagit del av tester av tyngdtäcken. Våra primära källor listas nedan.

  • PriceRunner – Det finns mängder av produktrecensioner och mindre tester av tyngdtäcken. Ett större test genomfördes dock av PriceRunner 2022 där 7 olika modeller testades. Testet var utformat så att respektive täcke granskades utifrån komfort, upplevd effekt och praktiskt användning. Bäst i test blev Cura of Sweden Pearl. Du kan ta del av det kompletta testet här.
  • Prisjakt – Vi har även använt oss av Prisjakt för sammanställningen av denna guide. Vi har primärt använt Prisjakt som en indikation på popularitet. Vi har dessutom använts oss av deras tjänst för att kontrollera priser och tillgänglighet hos större svenska e-handlare.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal betyg: 12

Inga betyg ännu