Luftrenare – Bäst i test

En bra luftrenare kan verkligen bidra till ett bättre inomhusklimat och underlätta livet för personer med astma eller allergier. De luftrenare vi presenterar här har alla fått bra kundrecensioner och rekommenderas även av Astma och Allergiförbundet.

🏅Bäst i test

Luftrenare bäst i test

Blueair Classic 405

Bästa pris hos:

💛 Populär

Bästa luftrenare

Coway Storm AP-1516D

Bästa pris hos:

🔔 Budget

Coway AP-1008CH - Luftrenare

Coway AP-1008CH

Bästa pris hos:

🔔 Stora rum

Philips AC4236/10 - Luftrenare

Philips AC4236/10

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Luftrenare utifrån test & omdömen

Det finns flera produkter som kan förbättra luften i ditt hem. Exempelvis luftkonditionering eller en luftavfuktare. Men lider du av pollenallergier eller astma är det en luftrenare som verkligen kan hjälpa dig. Det har gjorts en hel del tester av luftrenare genom åren och utifrån dem, tillsammans med rekommendationer från Astma och Allergiförbundet, har vi här valt att presentera ett mindre urval. En del av dem har fått utmärkelsen “bäst i test” medans andra har fått mycket goda kundrecensioner. Vilken som är bäst för just dig beror så klart på dina förutsättningar.

Blueair Classic 405

Rekommenderat rumsutrymme: Upp till 40 m² Typ av filter: HEPASilent Luftflöde: 595 m3/h Renluftsinförselhastighet (CADR): 476 (rök), 510 (damm), 510 (pollen) Indikatorlampa för filter: Ja Antal fläkthastighetsinställningar: 3 Maximal ljudnivå: 52 dB Maximal belastning: 90 W Bredd: 50 cm Djup: 27.5 cm Höjd: 59 cm Vikt: 15 kg

Blueair Classic 405

Blueair Classic 405 är en av de absolut mest rekommenderade luftrenarna på marknaden idag. Den utsågs bland annat till “bäst i test” i Testfaktas test av luftrenare för ett par år sedan och rekommenderas också av Astma och Allergiförbundet. Dessutom har den fått genomgående bra betyg och kundrecensioner vilket vi anser vara minst lika viktigt.

Det som framför allt lyfts fram när det gäller Blueair Classic 405 är dess luftrengöringsförmåga när det gäller damm och pollen. Dess goda luftrengöringsförmåga möjliggöra främst av Blueairs HEPASilent-teknik som tar bort i stort sett alla luftburna föroreningar. Perfekt för dig som är astmatiker eller lider av pollenallergi. Den anses också vara relativt tystgående och producerar betydligt mindre ozon än andra luftrenare

Något som också är populärt när det gäller Blueair Classic 405 är att du kan styra den via Blueair Friend-appen. Via appen kan du exempelvis kontrollera drifthastighet, på/av, LED-belysning, nattläge och barnlås. Om du inte önskar använda appen styr du luftrenaren via touchkontrollerna på kontrollpanelen.

Blueair Classic 405 har som sagt fått väldigt bra kundomdömen. Om det är något som “sticker ut” gällande negativa recensioner är det dess utseende och i vissa fall att den är begränsad till max 40 m². När det gäller utseendet är det kanske inte det viktigaste om du har problem med pollenallergi men när det gäller ytan finns det andra bra alternativ som har en högre kapacitet än Blueair Classic 405.

Bäst i test är Blueair Classic 405, som har helt överlägsen luftrengöringskapacitet vid lägre effekt (under 37dB) och bäst resultat vid maxeffekt på pollen.

Från Testfaktas stora test av luftrenare.

Coway Storm AP-1516D

Max arbetsområde: 100 m² Effekt: 45 watt Ljudnivå min: 21.6 dB(A) Ljudnivå max: 48 dB(A) Utbytbart luftfilter: Ja Typ av filter: HEPA Maximalt luftflöde: 492 m³/h Höjd (mm): 765 Bredd (mm): 410 Djup (mm): 240 Vikt (kg): 12

Coway Storm AP-1516D

Coway har flera bra luftrenare som rekommenderas av Astma och Allergiförbundet. En av deras mer påkostade modeller är Coway Storm AP-1516D. Då den har ett maximalt arbetsområde upp till 100 m² är detta ett bra alternativ för lite större hem eller till och med arbetsplatser. För sin kapacitet är den också rimligt prissatt.

Denna luftrenare är utrustad med flera smarta funktioner (timerfunktioner, autostopp etc) och filter som renar luften från mikroskopiska partiklar som pollen, mögelsporer, damm och mycket mer. För sin höga kapacitet är den också tystgående med en lägsta ljudnivå på 21,6 dB och en högsta ljudnivå angiven till 58 dB. Betydligt bättre än många andra luftrenare med liknande kapacitet.

Coway Storm AP-1516D har ännu inte utmärkt sig i några större test av luftrenare. Den har dock fått mycket goda kundrecensioner. Utöver sin luftrengöringsförmåga uppskattas den bland annat för sin design och låga ljudnivå. Ett bra val för dig som bor lite större och som anser att god design inte behöver negligeras för att få bättre luft.

Coway AP-1008CH

Rekommenderat rumsutrymme: Upp till 73 m² Typ av filter: HEPA-filter Luftflöde: 350 m3/h Antal fläkthastighetsinställningar: 5 Maximal ljudnivå: 48.9 dB Maximal belastning: 47 W Bredd: 35.4 cm Djup: 19.4 cm Höjd: 64.5 cm Vikt: 6.8 kg Manual: PDF

Coway AP-1008CH

Coway Storm AP-1008CH är en tidigare testvinnare som fortfarande är en mycket populär luftrenare. Den har rekommenderats av Astma och Allergiförbundet och har genomgående goda omdömen från användare. Den är förvisso inte den luftrenare från Coway som har högst kapacitet men istället är den väldigt rimligt prissatt. Ett bra val för dig som vill ha en billig luftrenare men ändå inte kompromissa på luftrengöringsförmåga.

Denna luftrenare har tidigare utsetts till “bäst i test” och det som framgått i recensioner är att den uppskattas för dess låga ljudnivå och energiförbrukning. Tack vare sitt aktiva kolfilter renar den luften från pollen och damm till odörer och lukter. Luften blir hela 99,5% renare vilket så klart är önskvärt för alla, inte bara astmatiker och personer med pollenallergi. 

Coway Storm AP-1008CH har en kapacitet på 73 m² men använder du den i “tyst läge” är den bättre lämpad för lite mindre rum, exempelvis ett sovrum. Med tanke på dess pris, rekommendationer och betyg är detta ett mycket bra alternativ för dig som önskar luft fri från pollen och damm i sovrummet även när du sover.

Helt otroligt, luften här hemma har blivit många gånger bättre sedan vi skaffade luftrenaren. I rum där dammpartiklarna virvlat i luften och luften varit grumlig när solen lyst in är det plötsligt klar och lätt luft.

Fredrika, TrustPilot

Philips AC4236/10

Rekommenderat rumsutrymme: Upp till 130 m² Luftflöde: 500 m3/h Indikatorlampa för filter: Ja Indikatorer: Luftkvalitetsindikator Kompatibel med smartphone: Ja Maximal ljudnivå: 70 dB(A) Maximal belastning: 60 W Bredd: 30.6 cm Djup: 30.6 cm Höjd: 70.5 cm Vikt: 8.9 kg

Philips AC4236/10

Philips är en annan tillverkare som har flera luftrenare i sitt sortiment. Om du är intresserad av en luftrenare som klarar av lite större ytor/volymer kan det mycket väl vara så att Philips AC4236/10 är det bästa alternativet för dig. Använder du den på låg ljudnivå går det också bra att använda den i sovrummet. Även denna luftrenare har rekommenderats av Astma och Allergiförbundet.

Med en stilren design klarar denna luftrenare av filtrera bort upp till 99,97% av allergener och aerosoler från luften. Med hjälp av appen CleanHome+ kan du också styra denna luftrenare från vart som helst. En mycket uppskattad funktion med Philips AC4236/10 är färgindikatorn som finns på ovansidan av luftrenaren. Genom denna får du snabbt koll på den rådande luftkvalitén. Luftkvalitetsnivån delas in i följande färger och nivåer:

  • Blå – Bra 
  • Blå–lila – Måttlig
  • Lila–röd – Dålig
  • Röd – Mycket dålig

Philips AC4236/10 är en luftrenare med hög kapacitet och många uppskattade funktioner. Den är dock aningen dyrare än de övriga alternativen vi presenterar här. Men om du är ute efter en bra luftrenare som klarar av att rena större volymer av luft kan det ändå vara det mest prisvärda alternativet.

Vanliga frågor om luftrenare

Här har vi försökt sammanställa svaren på några av de vanligaste frågorna som konsumenter har gällande luftrenare.

Varför ska man ha en luftrenare?

Har du aldrig använt dig av en luftrenare är det mycket möjligt att du kommer bli väldigt överraskad över vilken skillnad det kan bli på luftkvalitén. Några av de främsta anledningar, enligt oss, att investera i en luftrenare är:

Filtrerar bort bakterier och virus – en bra luftrenare kan filtrera bort majoriteten av de bakterier och virus som finns i luften. Den gör det helt enkelt enklare för dig och din familj att hålla er friska.

Filtrerar bort pollen – Pollensäsongen kan vara hemsk för alla pollenallergiker. Med hjälp av en luftrenare kan dock din levnadssituation förbättras avsevärt eftersom den klarar av att filtrera bort just pollen.

Renar luften på allergena partiklar och damm – I alla hem finns det damm och diverse allergena partiklar. Bor du i storstan ökar risken för diverse farliga ämnen och höga partikelnivåer. Är du astmatiker eller besväras av allergier kan en luftrenare hjälpa och den kan också förebygga framtida problem.

Renar från diverse odörer – En luftrenare med aktivt kolfilter kan också hjälpa till med att bli av med oönskade odörer som matos, rök med mera.

En luftrenare förbättrar helt enkel luften inomhus och kan i många fall förbättra din livskvalité. Glöm dock inte att en luftrenare inte kan ta bort damm och partiklar som ligger på golv och möbler. Glöm därför inte att använda dammsugaren eller en ångtvätt regelbundet.

Hur använder jag en luftrenare?

Att komma igång med användandet av en luftrenare är relativt okomplicerat. Det är dock ett par faktorer vi rekommenderar att du har koll på. Exempelvis var du placerar den. Det rekommenderas att du placerar din luftrenare 10 till 30 cm från väggar och större föremål. Detta så att luften kan cirkulera fritt. Det är också viktigt att hålla fönster stängda när din luftrenare är påslagen. 
 
När det gäller luftrenarens filter är det viktigt att du byter ut dem eller rengör dem enligt de instruktioner som levereras i den medföljande manualen. Smutsiga filter kan tyvärr snabbt försämra luftrenarens prestanda. Det kan också vara en bra idé att regelbundet rengöra höljet och för-filtret från damm.

Vilken är den bästa luftrenaren?

Vilken som den bästa luftrenaren för just dig beror på dina behov och även på din budget. Är ditt primära önskemål att få bort oönskade lukter är det exempelvis viktigt att din luftrenare är utrustad med aktivt kolfilter. Är det däremot att få bort damm och partiklar i sovrummet är det viktigare att välja en tystgående modell. Vår förhoppning är dock att vi hjälpt dig en aning med att hitta ett bra alternativ för just dina behov och budget.

Vilka tillverkare av luftrenare är populära?

Det finns relativt många tillverkare av diverse luftrenare. Vi har dock fokuserat på de som har flera modeller i sitt sortiment som rekommenderas av Astma och Allergiförbundet. Där märks kanske framför allt Blueair Classic, Coway och Philips. Även svenska Ozoneair har flera populära luftrenare som presterat väldigt bra i olika tester.

Vad kostar en bra luftrenare?

En bra luftrenare kan tyvärr kosta en del pengar. Men enligt oss kan det ändå vara en bra investering. För en bra luftrenare med lite mindre kapacitet får du räkna med att behöva betala 2 – 4 000 kr. Har du större utrymmen (mer luft) som du önskar rena får du räkna med att betala ett par tusenlappar till, alternativ köpa flera mindre.

Källor & Test – Luftrenare

För denna guide har vi använt oss av tillverkare och återförsäljare när det gäller tekniska specifikationer för respektive luftrenare. I vissa fall har vi även gått igenom kundrecensioner ifall dessa visas. Gällande urvalet av luftrenare som vi valt att presentera här har vi primärt använt oss av följande källor och test:

  • Astma och Allergiförbundet – Då en luftrenare kan hjälpa både pollenallergiker och astmatiker har vi tittat närmare på vilka luftrenare som Astma och Allergiförbundet rekommenderar. Samtliga luftrenare vi har presenterar här fanns under 2021 med som rekommenderade luftrenare på Astma och Allergiförbundet hemsida.
  • Prisjakt – Vi har använt oss av Prisjakt för att säkerställa att de luftrenare vi presenterar här går att köpa från, vad vi anser vara, bra och trovärdiga återförsäljare i Sverige. Vi har även använt oss av Prisjakt för att få en indikation kring vilka luftrenare som är populära alternativ. Vi strävar dock efter att kunna ge våra besökare olika alternativ så i fallet för luftrenare har vi varit noga med att kunna presentera alternativ som fungerar för olika arbetsområden och i olika prisklasser.
  • Testfakta – När det gäller tester av luftrenare har vi tittat på Testfaktas test från 2023, “Stora skillnader mellan luftrenare i Testfaktas test”. I detta  jämförande laboratorietest av 15 luftrenare, på uppdrag av Blueair, utsågs luftrenaren Blueair Classic 40 till “bäst i test”.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.6 / 5. Antal betyg: 10

Inga betyg ännu