Gipsskruvdragare – Bäst i test

En gipsskruvdragare kan underlätta arbetet enormt om du jobbar med gipsskivor. Det finns dock relativt många alternativ att välja mellan. Här presenterar vi lite olika alternativ som har gemensamt att de presterat bra i tester eller fått bra kundomdömen.

🏅Bäst i test

Gipsskruvdragare bäst i test

DeWalt DCF620NT

Bästa pris hos:

💛 Populär

Bästa gipsskruvdragare batteri

Bosch GSR 18 V-EC TE

Bästa pris hos:

🔔 Billig

Gipsskruvdragare test

Makita FS6300

Bästa pris hos:

🔔 Automat

Gipsskruvdragare med skruvmagasin

Metabo SE 18 LTX 4000

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Gipsskruvdragare utifrån test & omdömen

Vi har inte lyckats finna några större tester av just gipsskruvdragare. Det har dock genomförts en del mindre tester och tillsammans med kundrecensioner och diverse topplistor har vi valt ut ett mindre antal alternativ. Att utse en gipsskruvdragare som “bäst i test” kan dock vara lite vilseledande. Vilken som är bäst för dig beror så klart på både dina behov och din budget. Vi har därför valt att titta närmare på ett par alternativ från olika märken. De skiljer så åt inte bara i pris men också i styrka och funktionalitet. Majoriteten är batteridrivna gipsskruvdragare men vi har även tittat lite närmare på ett nätdrivet alternativ.

DeWalt DCF620NT

Max vridmoment: 5 – 30 Nm Varvtal: 0 – 4400 varv/min Fäste: (Hex) 6,35 mm Mått (LxH): 380 x 233 mm Vikt med batteri: 1,8 kg Volt: 18 V

DeWalt DCF620NT

När det gäller verktyg och “bäst i test” är ofta en modell från DeWalt med i diskussionen. Det är kända för sina höga kvalité och är ett populärt märke både för yrkesanvändare och hemmafixare. När vi gått igenom tester av gipsskruvdragare nämns också deras DeWalt DCF620NT regelbundet som en toppkandidat. Den har dessutom fått väldigt goda användaromdömen och hör till de bäst säljande gipsskruvdragarna på marknaden idag.

DeWalt DCF620NT är en batteridriven gipsskruvdragare på 18V med kolborstfri motor. Den kolborstfria motorn har ett maximalt varvtal på 4400 varv/min och ett vridmoment på 30 Nm. När det gäller funktionalitet har den en minnesfunktion som kommer ihåg din djupinställning när du byter ut det justerbara skruvhuvudet. Den är även utrustad med LED-belysning och låsbar strömbrytare.

Utifrån recensioner går det att fastslå att DeWalt DCF620NT uppskattas för dess kompakta design och ergonomiska utformning. Vikten ligger på 1,8 kg (med batteri) vilket är helt ok enligt oss. Önskar du ett skruvmagasin till denna gipsskruvdragare rekommenderas DEWALT DCF6201. Vi anser detta vara ett säkert val oavsett om du är proffs eller hemmafixare. Har du redan batterier som kompatibla är denna gipsskruvdragare dessutom relativt billig.

Bosch GSR 18 V-EC TE

Vridmoment, max. (hård skruvdragning): 25 Nm Vridmoment, max. (mjuk skruvdragning): 5 Nm Oscillationsfrekvens obelastad: 4.200 varv/min Skruv-Ø, max: 4,2 mm Verktygsfäste: 1/4″-insex Batterispänning: 18V Vikt med batteri: 1,6 kg Mått (LxBxH): 251 x 78 x 239 mm Flerväxlad: Ja

Bosch GSR 18 V-EC TE

Bosch är, som de allra flesta vet, ett riktigt kvalitetsmärke och när det gäller gipsskruvdragare är det framför allt Bosch GSR 18 V-EC TE som utmärkt sig i tester. Denna modell har en kolborstfri EC-motor med ett varvtal på 4200 varv/min och ett maximalt vridmoment på 25 Nm. Något som bidrar till att Bosch GSR 18 V-EC TE utmärker sig är dess gångtid. Du kan skruva upp till 3 400 skruvar på en laddning! Perfekt för dig som jobbar långa arbetspass med gipsskivor.

När det gäller övrig funktionalitet och finesser har Bosch GSR 18 V-EC TE inbyggd LED-belysning, bältesklämma för praktisk förvaring samt ställbart djupanslag som ger dig en exakt skruvdjupsinställning. För dig som önskar en gipsskruvdragare med skruvmagasin rekommenderas Bosch MA 55 till denna modell.

Gipsskruvdragaren Bosch GSR 18 V-EC TE tillhör serien Bosch Professional (blåa Bosch) som främst är ämnad för yrkesanvändare. Då detta är en batteridriven gipsskruvdragare vill vi påpeka att batterier från Bosch DIY (gröna Bosch) inte nödvändigtvis är kompatibla med denna maskin. Så om du funderar på att köpa Bosch GSR 18 V-EC TE “naken” (utan batteri) kan det vara värt att kontrollera de batterier du redan äger.

Makita FS6300

Ineffekt: 570W Kapacitet gipsskruv: 4 mm Bitsfäste: 1/4″ Varvtal (rpm): 0-6000 Vibrationsvärde: 2,5m/s2 Anslutningssladd: 4 m Vikt: 1,4 kg Mått (LxBxH): 279 x 65 x 207 mm

Makita FS6300

Batteridrivna gipsskruvdragare är inte för alla. När det gäller nätdrivna alternativ faller vårt val på Makita FS6300. Detta är en mycket populär gipsskruvdragare på 570 W och ett maximalt varvtal på 6000 rpm. Makita FS6300 möjliggör för justering av skruvdjup och djupanslag med microjustering. Den har även inbyggd LED-belysning för mörka utrymmen och magnetisk bitshållare.

Så som så många andra av Makitas produkter uppskattas denna gipsskruvdragare för sina ergonomiska egenskaper. Exempelvis väger den bara 1,4 kg då den inte har ett batteri. Den har också ett smalt ergonomiskt och gummibeklätt handtag. Ett bra alternativ för dig som planerar längre arbetspass.

Vi gillar i regel batteridrivna alternativ men har du inte redan batterier som passar kan dessa alternativ bli dyra. Så ibland kan den enklaste (och billigaste) lösningen vara att köpa en nätdriven gipsskruvdragare. När det gäller Makita FS6300 är den förvånansvärt billig för att vara ett så pass bra märke. Perfekt om du inte vet om du kommer behöva din gipsskruvdragare regelbundet i framtiden.

Metabo SE 18 LTX 4000 + SM 5-55

Verktygsfäste: Sexkanthål 1/4″ (6,35 mm) Max. vridmoment mjukt: 7 Nm Tomgångsvarvtal: 0-4000/min Skruvkapacitet längd: 25-55 mm  Skaftdiameter: 5 mm Max. diameter skruvhuvudet: 9,5 mm Vikt med batteri: 1.3 kg Volt: 18 V Manual: PDF

Metabo SE 18 LTX 4000 + SM 5-55

För dig som regelbundet jobbar med gipskartongplattor och gipsfiberplattor på metallunderlag kan det vara värt att investera i en bra gipsskruvdragare med automatmagasin. Metabo SE 18 LTX 4000 är en batteridriven gipsskruvdragare som drivs av 18V batterier. Den säljs antingen separat eller tillsammans med skruvmagasinet SM 5-55. Ett populärt val för yrkesanvändare.

Metabo SE 18 LTX 4000 har ett mjukt vridmoment på 7 Nm och ett varvtal upp till 4000 rpm. Den möjliggör för precis skruvning tack vare sitt finjusterbara djupanslag. Hela djupanslaget kan dock tas bort om bättre sikt krävs. Den är även utrustad med praktisk bälteskrok och integrerat arbetsljus. 

Denna gipsskruvdragare går att använda som en så kallad ”enpetare” (skruv för skruv) eller som en automatskruvdragare om du köper den tillsammans med ett automatmagasin. Det robusta skruvmagasinet kan enkelt tas av utan verktyg och kan användas med vanlig, blandad skruv med upp till 50 skruvar per band. Har du många gipsskivor och skruvar är detta en överlägsen lösning som förvisso kostar lite mer men kan definitivt vara värt det.

Vanliga frågor om gipsskruvdragare

Kanske har du redan en borrskruvdragare och undrar om du verkligen behöver en specifik gipsskruvdragare? Här försöker vi svara på varför en gipsskruvdragare ändå kan vara en intressant investering för dig.

När behöver jag en gipsskruvdragare?

Till skillnad från en vanlig skruvdragare är en gipsskruvdragare specifikt framtagen för att sätta upp gipsskivor. Att sätta upp gipsskivor kan vara en både tidskrävande och frustrerande uppgift men en bra gipsskruvdragare både förenklar och snabbar på arbetet. Det som särskiljer en gipsskruvdragare är att skruven skruvas i på rätt djup varje gång. Att gipsskruven inte dras in för långt är viktigt då den ska försänkas och trycka ner gipsskivans papp i skivan. Om den dras in för långt och går igenom pappen tappar skruven greppet om skivan. Detta är fullt möjligt med en vanlig skruvdragare men även erfarna användare kommer behöva en helt annan koncentration och tidsåtgång än vad som skulle krävas med en gipsskruvdragare.

Vad ska jag tänka på innan jag köper en gipsskruvdragare?

Oavsett vilken maskin eller verktyg du planerar att köpa finns det alltid ett par faktorer som kan vara bra att beakta i köpprocessen. När det gäller gipsskruvdragare rekommenderar vi dig att ha följande i åtanke:

Batteri- eller nätdrift – Fler och fler gipsskruvdragare är numera batteridrivna och har i många fall lika bra styrka som nätdrivna alternativ. De är dock i regel tyngre och du blir begränsad till batteritiden. Det kostar också oftast mer om du behöver köpa till batterier. När det gäller nätdrivna alternativ är de i regel lättare och du behöver inte förhålla dig till batteritid vilket kan vara skönt vid större jobb. Men istället behöver du jämt ha tillgång till eluttag. Här gäller det att försöka förutse vad som kommer vara viktigast för dig.

Motor – En bra motor till gipsskruvdragaren är så klart extremt viktigt. Säkerställ att du har kontrollerat att vridmoment och varvtal motsvarar det du behöver för dina kommande jobb. Vet du att du kommer använda din gipsskruvdragare kontinuerligt rekommenderar vi en med en kolborstfri motor även om det kan bli lite dyrare.

Skruvmagasin – Har du många gipsskivor som ska skruvas upp kan det vara värt att investera i ett skruvmagasin till din gipsskruvdragare. Ibland säljs de tillsammans men om det inte gör det rekommenderar vi att du kontrollerar att det finns passande skruvmagasin att köpa till den modell du väljer.

Sen finns det ju också mängder av andra saker att kontrollera som exempelvis justerbart djupanslag, om den har belysning inbygg, diverse ergonomiska egenskaper med mera.

Går det att köpa gipsskruvdragare online?

Definitivt! Utbudet online är mycket bättre än i den fysiska handel och priserna är i regel mycket bättre. Nackdelen är väl främst att det inte är möjligt att känna på den och få en bättre uppfattning om dess ergonomiska egenskaper.

Vad kostar en gipsskruvdragare?

Det kan skilja sig åt en hel del när det gäller priser för gipsskruvdragare beroende på dina val. Köper du en nätdriven eller “naket” (utan batterier) får du räkna med att betala cirka 2 000 kr för en riktigt bra gipsskruvdragare. Vill du även ha ett tillhörande skruvmagasin får du antagligen räkna med dubbla priset.

Vilka tillverkare av gipsskruvdragare är populära?

Det finns många tillverkare av gipsskruvdragare. Om du vill vara säker på kvalité rekommenderar vi alternativ från någon av de bättre som exempelvis Bosch, DeWalt, FLEX eller Metabo.

Källor & Test – Gipsskruvdragare

Det har genomförts en del mindre svenska test av olika gipsskruvdragare. Dock från mindre aktörer så för denna guide har vi även tittat en del på olika internationella aktörer för tester, recensioner och omdömen. Vi har listat ett par utvalda exempel nedan. När det gäller tekniska specifikationer har vi primärt utgått från information från återförsäljare och tillverkare.

  • Amazon – Omdömen styr normalt vårt urval. När det gäller gipsskruvdragare finns det en del omdömen på olika återförsäljares hemsidor. Men på Amazons internationella sajter finns det tusentals. Så för denna guide har omdömen som lämnats på Amazon varit vår primära källa gällande just omdömen.
  • YouTube – Bristen på större svenska test har bidragit till att vi tittat på ett flertal recensioner och test av olika modeller på YouTube. Ett exempel är kanalen ITS som bland annat har testat DeWalt DCF620. Du kan se testet nedan.
  • Gör Det Själv – För att kunna presentera en så pass bra guide som möjligt har vi också behövt ta del av diverse artiklar om gipsskruvdragare. Ett exempel är Gör Det Självs artikel “Gipsskruvdragare förenklar arbetet”. Du kan läsa den här.”

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal betyg: 5

Inga betyg ännu