Riskokare – Bäst i test

En bra riskokare kan vara extremt praktisk. Speciellt om du eller din familj äter ris hyfsad regelbundet. Vilken är då den bästa riskokaren? Det har tyvärr genomförts relativt få tester av riskokare men de alternativ vi presenterar här har alla fått bra kundomdömen och är några av de bäst säljande riskokarna på marknaden idag.

🏅Bäst i test

riskokare bäst i test

Tefal Classic 2 RK101115

Bästa pris hos:

💛 Populär

Bästa riskokaren

OBH Nordica 6322 Inox

Bästa pris hos:

🔔 Liten

Wilfa RC-5S riskokare

Wilfa RC-5S

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Hamilton Beach 37541 riskokare

Hamilton Beach 37541

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Riskokare utifrån test & omdömen

Har du aldrig ägt en riskokare vet du inte riktigt vad det är du har missat. Visst går det att koka ris på spisen men det blir så mycket enklare med en bra riskokare. Du slipper hålla uppsikt över kastrullen och du kommer spara tid på rengöring. Bättre riskokare har också timer- och värmehållningsfunktion. Dessutom är de relativt billiga i jämförelse med många andra hjälpmedel till köket.

Riskokaren är relativt okomplicerad. Det kan dock finnas skillnader i storlek, funktion och pris. Så den riskokaren som fått utmärkelsen “bäst i test” behöver inte nödvändigtvis vara det bästa alternativet för dig. Därför presenterar vi ett mindre urval där några har blivit utsedda till “bäst i test” medans andra fått goda kundomdömen eller tillhör de bäst säljande alternativen.

Tefal Classic 2 RK101115

Kapacitet: 3,2 liter Bredd: 294 mm Höjd: 295 mm Längd: 302 mm Effekt: 710 W Värmehållningsfunktion: Ja Ångkokningsfunktion: Ja Risfunktion: Ja Varmt grynprogram: Ja

Tefal Classic 2 RK101115

Tefal Classic 2 RK101115 är en av de absolut bäst säljande riskokarna på marknaden idag. De finns flera anledningar till detta. Den har bland annat utnämnts till “bäst i test” av Smartson och den har också fått väldigt bra omdömen och betyg från dess nuvarande ägare. Så är det en testvinnare du är ute efter kan Tefal Classic 2 RK101115 vara den bästa riskokaren för just dig.

Om man granskar tester och kundrecensioner är det tydligt att den är populär för att bland annat vara enkel att rengöra samt möjligheten att ångkoka både ris och grönsaker samtidigt. När det gäller rengöringen är den utrustad med non-stick beläggning på insidan vilket gör den betydligt enklare att rengöra än en vanlig kastrull. Annan funktionalitet som uppskattas är den automatiska varmhållningsfunktionen när riset är färdigt.

Med en kapacitet att göra 3,2 liter ris har Tefal Classic 2 RK101115 det mesta du kan efterfråga från en riskokare. Den är också relativt billig vilket säkerligen inte skadat den när det gäller kundrecensioner. Ett säkert och bra val för dig som ser fördelarna med en riskokare med ångkokningsfunktion i jämförelse med att jobba med kastruller.

Väldigt bra riskokare. Enkel att använda och riset blir så gott! Lagom storlek.

Karl, TrustPilot

OBH Nordica 6322 Inox

Kapacitet: 1,8 liter Non-stick beläggning: Ja Smulfack: Ja Varmhållningsfunktion: Ja Effekt: 400 watt Sladdlängd: 1,2 m

OBH Nordica 6322 Inox

OBH Nordica är känt för sina många innovativa lösningar för köket. Inom sitt breda sortiment finner du allt från stavmixers till blenders. När det gäller riskokare har de också fått en hel del positiv uppmärksamhet för sin modell 6322 Inox. Den nämns frekvent när det gäller rankingar av riskokare och dess rimliga pris tillsammans med goda omdömen gör den till ett av de populärare valen.

OBH Nordica 6322 Inox är en relativt stor riskokare med kapacitet på 1,8 liter ris vilket motsvarar 8-10 portioner. Den passar för alla sorters ris och har uppmärksammats för dess resultat när det gäller råris. Beläggning på insidan gör att den är lätt att rengöra och den har glaslock med ångventil. Som alla bättre riskokare har den även varmhållningsfunktion som möjliggör för riset att stå 5 timmar utan att smaken påverkas negativt.

Detta är en mycket bra men ganska enkel riskokare. Det går att ångkoka grönsaker i den men till skillnad från lite mer avancerade modeller kan du inte göra det samtidigt som du kokar ris. Vi anser att OBH Nordica 6322 är ett bra val för dig som vill ha en billig riskokare med möjlighet att koka större volymer ris för varmhållning.

Wilfa RC-5S

Kapacitet: 1 liter Ytbeläggning: Nonstick-beläggning Värmehållningsfunktion: Ja Maximal belastning: 400 W Bruksanvisning: PDF

Wilfa RC-5S

Om du är ute efter en liten riskokare tycker vi att du ska överväga Wilfa RC-5S. Detta är en mycket omtyckt riskokare som fått bra omdömen och ligger bra till i pris. Speciellt med tanken på att varumärket Wilfa är mycket uppskattat när det gäller köksredskap och är kända för sin höga kvalité.

Wilfa RC-5S har en kapacitet på 1 liter vilket är mindre än övriga alternativ vi presenterar här. Detta räcker dock till 4-5 personer så den kan även vara ett bra alternativ för mindre hushåll. Bunken i Wilfa RC-5S har nonstick beläggning så att riset inte fastnar vilket också underlättar rengöringen. Självfallet har den varmhållningsfunktion men saknar tyvärr timer. Det finns även ångkokningsinsats till denna riskokare men på grund av dess mindre storlek går den inte att använda samtidigt som du kokar ris.

Wilfa är som sagt ett uppskattat varumärke och deras lilla riskokare är också en storsäljare till ett bra pris. Den må sakna timer och ångkokningsinsatsen går inte att använda samtidigt som du kokar riset. Men om detta inte är viktigt för dig och du letar just efter en liten riskokare kan Wilfa RC-5S vara det bästa valet.

Hamilton Beach 37541

Kapacitet: 4,75 liter Ytbeläggning: Nonstick-beläggning Ångfunktion: Ja Varmhållningsfunktion: Ja Försenad start: Ja Djup: 26,9 cm Garanti: 5 år

Hamilton Beach 37541

Riskokare är relativt okomplicerade men letar du efter ett alternativ med lite mer funktioner och extra “lull-lull” är Hamilton Beach 37541 antagligen av intresse. Denna riskokare har presterat bra i tester, fått bra omdömen och hör till de absolut bästa säljande modellerna på marknaden. Och det är faktiskt ganska enkelt att förstå.

Hamilton Beach 37541 har en kapacitet på hela 4,75 liter vilket är avsevärt mer än de övriga alternativen vi presenterar här. Den har också sex olika lägen som möjliggör kokning av inte bara olika sorter av ris utan även allt från soppor till diverse gryn. Med hjälp av den medföljande brickan går det även bra att ånga grönsaker och tillaga dumplings. Självfallet har den varmhållningsfunktion och med hjälp av “Delay Start” kan du förbereda din måltid hela 15 timmar i förväg.

Det här är en riskokare som har det lilla extra och passar större hushåll som gillar att laga mat. Hamilton Beach har också ett väldigt gott renommé och erbjuder hela fem års garanti vilket alltid känns tryggt. Med allt detta extra som erbjuds blir det lätt att tro att den riskokare kostar betydligt mer än sina konkurrenter. Hamilton Beach 37541 är förvisso lite dyrare men inte så farligt. Så har du behov av en stor riskokare är detta antagligen det bästa alternativet. En förutsättning för att du ska bli nöjd är dock att du har gott om utrymme i ditt kök. Detta är som sagt en stor riskokare och den tar upp en hel del plats.

Vanliga frågor om riskokare

Om du fortfarande känner dig lite osäker på om du behöver en riskokare och vilken modell som i så fall skulle vara den bästa för dig har vi sammanställt svaren på några av de vanligaste frågorna konsumenter brukar ha.

Hur fungerar en riskokare?

En riskokare är en relativt okomplicerad elektronisk kokare där du tillsätter vatten och ris. Majoriteten har en avtagbar skål och under den finns en värmare och en termostat. Dessa utgör huvudkomponenterna i riskokaren. En fjäder skjuter termostaten mot botten av skålen för termisk kontakt för att säkerställa en noggrann temperaturmätning. Under tillagningen värms blandningen av ris och vatten. I slutet av tillagningen kommer en del av vattnet att ha absorberats av riset och resten kokas av. Termostaten utlöses sedan och växlar riskokaren till ”uppvärmningsläge” med låg effekt vilket håller riset till en temperatur på cirka 65 ° C. 

Denna konstruktion gör också att det är möjligt att exempelvis ångkoka grönsaker i en riskokare. Lite mer avancerade modeller har även timerfunktion så att du kan förbereda din kommande måltid på ett enkelt sätt. Oavsett vilken riskokare du väljer rekommenderar vi att du läser igenom bruksanvisningen innan du använder den för första gången.

Vilka fördelar har en riskokare i jämförelse med en vanlig kastrull?

En riskokare ger dig förutsättningar att tillaga ris enkelt med restaurangkvalité. Om du jämför med att koka ris i en vanlig kastrull finns det flera fördelar:
 
– Riskokaren stängs av automatiskt när riset är klart.
– Bättre modeller har timer för bättre planering av tillagning.
– Med hjälp av värmehållning kan riset hållas fräscht under flera timmar.
– Dess beläggning gör den avsevärt enklare att rengöra än en vanlig kastrull.
 
Dessutom finns det möjlighet att ångkoka annan mat i de bättre alternativen.

Vilken är den bästa riskokaren?

Den bästa riskokaren är den som bäst möter dina behov. Alla har inte en önskan att ångkoka grönsaker samtidigt som de kokar ris. Andra har begränsat med plats i sitt kök eller en begränsad budget. Det är just därför vi valt att presentera olika alternativ där vi hoppas att något (eller några) passar just dina behov.

Vad kostar en bra riskokare?

En riskokare är inte det mest avancerade köksredskapet och är följaktligen relativt billiga. De finns riktigt billiga alternativ för ett par hundralappar men vill du ha en bra modell får du räkna med att betala 4-500 kr. Det finns så klart större modeller med lite extra funktioner som kan vara aningen dyrare.

Vilka tillverkare av riskokare är populära?

Det finns ett relativt stort utbud av riskokare men långt från alla större tillverkare av köksredskap har en modell i sitt sortiment. Det finns även vissa tillverkare/varumärken som är mer specialiserade. Ett exempel på detta är amerikanska Hamilton Beach. De har gjort sig kända just för sina slow cookers och riskokare.

Källor & Test – Riskokare

Vi har utgått från information från tillverkaren gällande specifikationer. När det gäller vårt urval av riskokare har vi primärt utgått från tillgängliga kundomdömen och de få tester av riskokare som vi har kunnat hitta.

  • Smartson – Vi har tagit del av flera olika recensioner av riskokare men det finns tyvärr få större test. Ett äldre test vi tagit del av genomfördes av Smartson. Även om testet är gammalt säljs flera av de granskade modellerna idag. Deras testvinnare blev Tefal Classic 2. Även Wilfa RC-5S var en av de 8 testade modellerna.
  • Prisjakt – Vi har delvis använt Prisjakt för omdömen av utvalda modeller men primärt för att kontrollera vilka de populäraste alternativen (enligt Prisjakt) är på den svenska marknaden idag.
  • Omdömen – Bristen på oberoende tester av riskokare har gjort det nödvändigt för oss att granska omdömen och recensioner lite extra noga. För denna information har Amazon varit vår primära källa. Populära modeller har där ofta hundratals informativa omdömen från faktiska användare.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal betyg: 7

Inga betyg ännu