Lövblås – Bäst i test

En bra lövblås kan verkligen vara en räddare i nöden under höstmånaderna. För dig med en större trädgård finns det mycket tid och kraft att spara genom att köpa en lövblås. Men vilken är bäst? Här har vi valt att presentera batteridrivna lövblåsare som presterat bra i tester eller som fått bra omdömen. 

🏅Bäst i test

Lövblås - bäst i test

Husqvarna 120iB

Bästa pris hos:

💛 Populär

Bosch ALB 36 Li - lövblås

Bosch ALB 36 Li

Bästa pris hos:

💛 Prisvärd

Stiga SAB 500 AE - lövblås

Stiga SAB 500 AE

Bästa pris hos:

💛 Premium

Gardena PowerJet Li-40 lövblås & lövsug

Gardena PowerJet Li-40

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Lövblåsare utifrån test & omdömen

När det gäller lövblåsare finns det ett stort utbud och varierande funktionalitet. Ett enkelt sätt att börja dela in dem i är om de är nätanslutna, batteri- eller bensindrivna. Här har valt att enbart fokusera på batteridrivna. Skälet till detta är att utvecklingen gällande batteridrivet verkligen har tagit snabba steg de senaste åren. Det är också ett miljövänligare alternativ än bensindrivet vilket får oss att tro (och hoppas) att det kommer vara det populäraste valet i framtiden.

När det gäller funktionalitet kan det också finnas avsevärda skillnader. Ett exempel är om lövblåsaren även har en lövsug. Perfekt för dig som vill fylla på kompostkvarnen. Här har vi valt att presentera lite varierande alternativ, både i funktionalitet och prisklass. Gemensamt är att de alla presterat bra i tester och fått goda omdömen av sina användare. Så vår förhoppning är att denna artikel kan hjälpa dig att hitta en lövblås som passar dina behov och din budget.

Husqvarna 120iB

Batterityp: Li-Ion Batterispänning: 36 V Nettovikt: 2143 g Höjd: 27.5 cm Längd: 90 cm Bredd: 12.6 cm Rördiameter: 69 mm Vikt utan batteri: 2.0 kg Motortyp: BLDC (borstlös) Ljudtrycksnivå vid användarens öra: 83 dB(A)

Husqvarna 120iB

Husqvarna 120iB är en mycket populär batteridriven lövblås som lämpar sig perfekt för små och medelstora trädgårdar. För att vara batterdriven är denna lövblås i 36-voltsklassen riktigt kraftfull och har du större mängder blöta löv i trädgården kommer du uppskatta en kraftfull lövblås. Det här är också en maskin som presterat bra i olika tester och som har fått genomgående väldigt bra betyg från sina användare.

När det gäller positiva omdömen är det bland annat kraften som nämns som positivt. Den anses också vara lätt att använda med tre lägen beroende på uppgiften du står inför. För att vara en lövblås är den också relativt lätt. Just ergonomin lyfts också fram som något positivt med Husqvarna 120iB. Bland de negativa aspekter som uttrycks kring denna modell märks framför allt att dess batteritid upplevs som kort. Så om du har en verkligt stor trädgård kanske de kan vara värt att utforska andra alternativ.

När det gäller produkter till hem och trädgård finns det nästan alltid ett bra alternativ från Husqvarna. Inte sällan har det utnämnts som “bäst i test”. När det gäller lövblåsare har de flera olika modeller, både bensin- och batteridrivna. Är du konsument kommer det antagligen funka utmärkt med ett batteridrivet alternativ och för oss är 120iB det bästa alternativet från Husqvarna. Ett kvalitétsmärke helt enkelt!

Bosch ALB 36 Li

Batterityp: Lithiumjon Batterispänning: 36 V Fungerar med batterikapacitet: 2 Ah Lufthastighet: 170 – 250 km/h Laddtid: 70 min Drifttid per laddning: Ca 30 min Vikt: 2.4 kg

Bosch ALB 36 Li

Bosch är ännu ett kvalitetsmärke som tillverkar allt från borrskruvdragare till populära trädgårdsmaskiner. När det gäller lövblåsare har Bosch flera modeller men Bosch ALB 36 Li är den vi tycker sticker ut lite extra för konsumenter som letar efter en bra lövblås. Har du redan andra 36 V-trädgårdsredskap från Bosch är dess batteri kompatibelt med Bosch ALB 36 Li. Just batterier kostar en del och har du möjlighet att använda samma batteri till flera redskap/maskiner finns det så klart en del pengar att spara.

Denna lövblås har helt ok kraft för dig som behöver blåsa rent på verandan eller lite större mängder torra löv på garageuppfarten. Större mängder blöta löv på ojämn yta kan dock bli lite besvärligare och har du dessa behov kan du faktiskt behöva en lövblås med mera kraft. Bosch ALB 36 Li har dock fått väldigt bra betyg av sina användare och har placerat sig väldigt bra i tester av batteridrivna lövblåsare.

Detta är en relativt okomplicerad lövblås som är enkel att använda. Den saknar både lövsug och uppsamlare men har du inte dessa behov kan Bosch ALB 36 Li vara det rätta alternativet för dig. Få redskap från Bosch upplevs dock som billiga men Bosch ALB 36 Li är trots allt ett relativt prisvärt alternativ enligt oss.

Stiga SAB 500 AE

Kraftkälla: Litium-jonbatteri Motortyp: Borstlös motor Motoreffekt: 650 W Max motorvarvtal: 19500 rpm Batterispänning: 48 V Spänning: 48 V Batterityp: Litium-jon Föreslagen batterikapacitet: 4 Ah Arbetstid (+/- 20%): 20 min Maximal luftvolym: 11.4 m³/min Maximal lufthastighet: 55 m/s

Stiga SAB 500 AE

Stiga SAB 500 AE är en fantastisk batterilövblås som faktiskt är relativt billig. Speciellt om du redan har ett kompatibelt batteri från exempelvis en Stiga häcksax. Denna lövblås är utrustad med innovativ 48 V-teknik som ger en hög prestanda och en maximal luftvolym på hela 11,4 m³/min. Det är riktigt bra och med Stiga SAB 500 AE kan du enkelt blåsa bort både blöta löv från gräsmattan som snö från bilen. Den har tre styrkelägen så att du också kan genomföra lite enklare uppgifter utan att köra på max.

När det gäller diverse tester av lövblåsare ligger Stiga SAB 500 AE ofta i topp. Den har också fått bra recensioner och anses av många som en av de bästa batteridrivna lövblåsarna på marknaden. Utöver dess prestanda uppskattas dess kompakta utformning och enkelhet att komma igång med. Det runda blåsröret anses också enkelt att ta loss för en enklare förvaring.

Att säga att Stiga SAB 500 AE är ett budgetalternativ vore fel. Den är dock billigare än många andra lövblåsare med betydligt sämre prestanda. Stiga är också ett erkänt bra märke när det gäller trädgårdsredskap. Så letar du efter en kraftfull batteridriven lövblås kan detta mycket väl vara det bästa alternativet för dig.

Gardena PowerJet Li-40

Spänning: 40 V Blåshastighet: 320 km/h Ljudeffektnivå, garanterad LWA: 102 dB(A) Ljudtrycksnivå vid användarens öra: 91 dB(A) Vibration, max ah: 2,8 m/s² Energikälla: Batteri Uppsamlare: Ja Vikt: 1.8 kg

Gardena PowerJet Li-40

Gardena PowerJet Li-40 kan mycket väl vara det bästa alternativet för dig som letar efter en riktigt kraftfull lövblås som också har en lövsug. Denna batteridrivna lövblås/sug lämpar sig för lite större trädgårdar och arbetsområden. Det här är en lövblås som enkelt tar bort både smuts och löv från fastigheten eller trädgården med hastigheter upp till 320 km/h. Med en sugeffekt på 160 l/s får du sedan snabbt bort de löv du blåst ihop.

Inom denna kategori av lövblåsare som också har lövsug är de få andra alternativ som får så bra omdömen som Gardena PowerJet Li-40. Den borstfria motorn gör den lämplig för lite längre arbetspass och garanterar en lång livslängd. Detta alternativ har, utöver lövsugen, lite andra uppskattade funktioner. Exempelvis ett fläkthjul som minskar volymen av löv och klipprester i uppsamlingspåsen. Perfekt för att sedan slänga direkt på komposten.

Gardena är kända för sina trädgårdsredskap och Gardena PowerJet Li-40 anser vi vara det bästa alternativet för dig som har ett större arbetsområde och som också behöver en lövsug. Dess prestanda gör den dock mer högljudd än de andra alternativen vi presenterar här så glöm inte bort hörselskydden.

Vanliga frågor om lövblåsare

En lövblås är ett relativt okomplicerat trädgårdsredskap. Det finns dock en del aspekter att ta i beaktande om du planerar att köpa en ny lövblås. Exempelvis vilken energikälla du önskar och om du behöver en lövsug. Därför har vi här valt att presentera svaren på några av de vanligaste frågorna konsumenter har kring just lövblåsare.

Ska jag köpa en batteridriven eller bensindriven lövblås?

När det gäller lövblåsare går det att dela in dem i nätanslutna, batteri- och bensindrivna. Vilken energikälla som är bäst för dig beror dels på dina behov men även på dina preferenser och till viss del även ekonomi.

Nätanslutna – Att koppla in en strömkabel till din lövblås kan ha sina fördelar. Den kan ha samma prestanda som en bensindriven men oftast till ett betydligt billigare pris. Nackdelen är så klart att du kommer behöva en sladd. Har du en större trädgård kan det ganska snabbt bli både komplicerat och irriterande med trasslande skarvsladdar. Speciellt om du har mycket träd eller buskar.

Batteridrivna – Med en batteridriven lövblås behöver du inte oroa dig för trasslande skarvsladdar. Prestandan kan dock vara ett problem men köper du en lövblås på minst 36 volt kommer du klara av de flesta uppgifterna galant. Ett annat problem kan vara batteritiden. Många batteridrivna lövblåsare klarar inte av mer än 15-20 minuter på full styrka. Har du en större trädgård kan det innebära att du kommer behöva ladda om dina batterier, alternativt köpa till extra batterier. Extra batterier kan dock bli dyrt och har du ett behov att kunna arbeta längre tidsperioder med din lövblås behöver ett batteridrivet alternativ inte alltid vara det rätta.

Bensindrivna – För större trädgårdar eller för yrkesanvändning kan det mycket väl vara så att en bensindriven lövblås är det bästa alternativet. Du blir varken begränsad av sladdar eller batterier och prestandan är mer eller mindre obegränsad. Nackdelen är såklart olika miljöaspekter och en bensindriven lövblås både väger mer och låter mer än en batteridriven lövblås.

Vilken typ av lövblås som passar dig bäst beror alltså på dina behov och förutsättningar. Vi har valt att enbart presentera batteridrivna lövblåsare då dessa räcker för de allra flesta konsumenter.

Behöver jag hörselskydd när jag använder en lövblås?

En lövblås kan låta ganska mycket. Använder du en bensindriven rekommenderar vi att du använder hörselskydd. Batteridrivna alternativ låter för det mesta inte lika mycket men planerar du längre pass på hög styrka är det ingen dum idé att ta på ditt ett par hörselskydd.

Behöver jag en lövsug till min lövblås?

Att blåsa ihop alla löven i trädgården kan vara tillfredsställande men förr eller senare kommer du vilja avlägsna dem. En lövsug är perfekt för just detta och med en rejäl uppsamlare kan du spara en hel del tid. En kombinerad lövblås/lövsug kostar dock lite extra. Men är det just löv du kommer använda lövblåsaren till kan detta vara en värdefull investering.

Vilken styrka behöver min lövblås ha?

Med en bensindriven lövblås kommer du antagligen ha all den styrka du behöver. Väljer du en batteridriven kommer du klara av enklare uppgifter med ett batteri i den lägre spänningsklassen på 18 volt. För lite tuffare uppgifter, som exempelvis blöta löv på ojämn yta, rekommenderar vi minst 36 volt.

Vilka varumärken anses tillverka de bästa lövblåsarna?

När det gäller trädgårdsredskap utmärker sig varumärken som Husqvarna, Gardena och Stiga. Men även mer traditionella verktygsmärken som Milwaukee och Makita har bra alternativ. Stihl är ett annat varumärke känt för sin kvalité när det gäller trädgårdsredskap.

Källor & Test – Lövblåsare

När det gäller denna guide över lövblåsare har vi använt oss av ett flertal olika källor. Vi har exempelvis använt oss av Prisjakt för att kunna kontrollera tillgänglighet samt få en bättre överblick kring vilka modeller som är populära för tillfället. För att kunna ge korrekta specifikationer har vi använt oss av tillverkares och återförsäljares hemsidor. Och när det gäller vårt urval har vi, utöver Prisjakt, gått igenom ett flertal test av lövblåsare. Vissa har varit relativt gamla men har ändå gett oss nyttig information som till viss del legat till grund för denna guide. Exempel på tester av lövblåsare anges nedan:

  • Råd & Rön – I Råd & Röns senaste test av lövblåsare från 2024 kontrolleras 21 batteri­drivna och 5 nätanslutna modeller. I klassen för batteridrivna lövblåsare får DeWalt DCM562PB högst betyg och utnämnts till “Bäst i test”. Vill du läsa det kompletta testet från Råd & Rön kan du göra det här.
  • Gör Det Själv – Vi har även tittat på ett test av lövblåsare som är genomfört av Gör Det Själv. Testet är också från 2024 och de granskar totalt 6 olika modeller från bland annat AL-KO, Ryobi och Bosch. Om du är intresserad av testet går det att ladda ner här.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal betyg: 7

Inga betyg ännu