Motionscykel – Bäst i test

En motionscykel kan vara ett perfekt redskap för både rehab och motionsträning. Här har vi valt att presentera ett mindre urval av motionscyklar med lite varierande funktionalitet. Gemensamt är att de fått bra omdömen.

🏅 Bra val

Motionscykel bäst i test

Casall EB600

Bästa pris hos:

💛 Populär

Abilica Premium UB BT - Motionscykel

Abilica Premium UB BT

Bästa pris hos:

🔔 Prisvärd

Master Fitness B4210 - motionscykel

Master Fitness B4210

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Bäst motionscykeln

Schwinn Airdyne AD8

Bästa pris hos:

Motionscyklar utifrån test & omdömen

När det gäller motionscyklar finns det ett ganska stort utbud med både varierande kvalité och funktionalitet. Vissa modeller lämpar sig mer för hemmet medans andra är mer vanliga att se på gymmet. Här har vi fokuserat på de motionscyklar som presterat bra i tester eller som fått bra recensioner och betyg av konsumenter.

Casall EB600

Tid: Ja Distans: Ja Hastighet: Ja RPM: Ja Kcal: Ja Watt: Ja Puls: Ja Antal program: 12 st Handpulssensor: Ja Trådlös pulsmottagning: Ja, Pulsbälte medföljer Motstånd: Elektronisk Svänghjulsvikt: 9 kg Transporthjul: Ja Mått L x B x H: 105 x 51 x 145 cm Vikt: 35,6 kg Max användarvikt: 150 kg

Casall EB600

Det finns som sagt motionscyklar som är framtagna för gym och det som är mer ämnade för hemmet. Casall EB600 är en motionscykel som främst är för hemmabruk. Men även om den lämpar sig främst för hemmet har den alla de funktioner du kan önska dig från en bra motionscykel. Det är antagligen varför den blivit så populär. Den rankar exempelvis i topp på Prisjakts ranking över motionscyklar i Sverige. Den har också fått riktigt bra omdömen.

Casall EB600 är en stabil motionscykel som är utrustad med ett 9 kg svänghjul. Den har handpulssensorer samt trådlös pulsmätning via medföljande pulsbälte. Du har möjlighet att använda 12 olika program och den är kompatibel med iConsole+ tränings-app. Via appen kan du sedan få en bättre överblick kring din träningsdata på din telefon. Perfekt för dig som vill ha möjlighet att följa dina framsteg från din träning.

Vikten på Casall EB600 är förhållandevis låg. Dess dryga 35 kg gör det relativt enkelt att flytta på den med hjälp av dess transporthjul. Det är också en motionscykel som funkar för de allra flesta då den klarar en maximal användarvikt på 150 kg. Dessutom är den relativt billig. Den finns så klart mer avancerade och robusta motionscyklar än Casall EB600. Men för sitt pris anser vi att den är ett riktigt bra val för hemmabruk.

Abilica Premium UB BT

Tid: Ja Distans: Ja Hastighet: Ja RPM: Ja Kcal: Ja Watt: Ja Puls: Ja Antal program: 12 st Handpulssensor: Ja Trådlös pulsmottagning: Ja Motstånd: Elektromagnetisk Transporthjul: Ja Mått L x B x H: 95 x 51 x 143 cm Max användarvikt: 200 kg

Abilica Premium UB BT

Abilica är ett både välkänt och uppskattat märke när det gäller träningsmaskiner. När det gäller Abilica Premium UB BT hör den till en av deras absolut mest populära motionscyklar. Detta är en motionscykel som är relativt vanligt hos gym och hotell men kan absolut vara ett bra alternativ för dig som önskar en motionscykel till hemmet. Speciellt om du är storvuxen.

Abilica Premium UB BT har elektromagnetiskt motstånd (EMS) som kan ge potentiellt väldigt hög belastning. Den har faktiskt hela 32 olika motståndsalternativ vilket underlättar för dess användare att hitta den optimala träningsnivån. Premium UB BT har också 12 st olika program vilket möjliggör en varierad träning. Detta är en rejäl motionscykel som är lämplig för användare från 135 cm och upp till cirka 195 cm. Dess maximala användarvikt är också hela 200 kg. 

Abilica Premium UB BT har även en dator med inbyggd bluetooth som möjliggör anslutning av din iPhone eller Android-enhet. Laddar du ned gratisappen iConcole + Training och Kinomap kan du faktiskt ta fram din träningsrunda via Google Maps för att sedan (via Google StreetView) få fram gatuvyn.

Master Fitness B4210

Tid: Ja Distans: Ja Hastighet: Ja RPM: Nej Kcal: Ja Watt: Nej Puls: Ja Antal program: Manuell Handpulssensor: Ja Trådlös pulsmottagning: Nej Motstånd: Magnetiskt Svänghjulsvikt: 6 kg Transporthjul: Ja Mått L x B x H: 88 x 50 x 132 cm Vikt: 27 kg Max användarvikt: 110 kg Manual: PDF

Master Fitness B4210

Att påstå att Master Fitness B4210 är den bästa motionscykel vore fel. Men om du letar efter en enklare motionscykel som inte kostar så mycket kan detta alternativ trots allt vara det bästa för dig. Master Fitness B4210 har all grundfunktionalitet som tid, distans, hastighet, energiförbrukning etc. Detta är tillräckligt för många och är det tillräckligt för dig ska du självfallet inte betala en massa extra pengar för funktionalitet du inte efterfrågar.

Master Fitness B4210 har inga programmerade träningsprogram och är utrustad med magnetmoststånd. Det är med andra ord en enkel motionscykel men räcker för väldigt många motionärer ändå. Den har också fått goda omdömen och recensioner av sina användare vilket kan ses som en form av garanti.

Vi strävar alltid efter att presentera olika alternativ. När det gäller motionscyklar är Master Fitness B4210 vårt främsta budgetalternativ. Dess grundläggande funktionalitet räcker för de allra flesta samtidigt som dess prisnivå gör det till en väldigt prisvärd motionscykel som passar dig som vill ha ett enklare alternativ att träna på då och då.

Schwinn Airdyne AD8

Antal program: 9 Trådlös pulsmottagare: Ja Motstånds-typ: Luft Transporthjul: Ja Max användarvikt: 160 kg Storlek (LxBxH): 106x50x132 cm Vikt: 51 kg

Schwinn Airdyne AD8

Det finns bra motionscyklar och sen finns det Schwinn Airdyne AD8. Detta är motionscykeln för dig som söker det där lilla extra. Schwinn Airdyne AD8 kan ses som en professionell motionscykel som ger dig möjligheten att träna hela kroppen. Dess popularitet har också bidragit till att den är vanlig på gym och inom crossfit.

Schwinn Airdyne AD8 har alla de funktioner du kan tänkas önska från en avancerad träningsmaskin och den har en avancerad display som ger dig den information du önskar från ditt pågående träningspass. Denna motionscykel nyttjar även luftmotstånd och är omåttligt populär hos sina användare.

Vi anser att Schwinn Airdyne AD8 är helt klart en av de bästa motionscyklarna på marknaden. Den är dock dyr vilket gör att den antagligen är vanligare på gymet än i hemmet. Har du budgeten och vill ha det bästa tycker vi dock att Schwinn Airdyne AD8 är en motionscykel du bör överväga.

Vanliga frågor om motionscyklar

Om du har funderingar på att köpa en motionscykel har vi här försökt sammanställa svaren på några av de vanligaste frågorna förstagångsköpare har.

Vilken motionscykel är bäst?

Om du planerar att köpa en motionscykel rekommenderar vi att du börjar med att tänka igenom syftet med den. Behöver du den för att värma upp inför annan träning eller planerar du att köra tunga konditionspass? Det finns nämligen ganska stora skillnader på motionscyklar och dess funktionalitet. Och ju mer funktionalitet desto dyrare blir cykeln i de allra flesta fallen. Så den bästa motionscykeln för dig kan vara ett relativt billigt alternativ om dina behov inte är alltför komplicerade.

Vilka tillverkare av motionscyklar är populära?

Det finns inte så många tillverkare av motionscyklar. I alla fall inte om du behöver en med förprogrammerade program. Bland de populärare varumärkena märks bland annat Schwinn, Master Fitness och Abilica. Det finns sedan mängder av budgetmärken av sämre kvalité som vi valt att inte fokusera på just här.

Hur många kalorier kan man förbränna på en motionscykel?

Hur många kalorier du förbränner på en motionscykel beror på flera faktorer. De viktigaste är hur intensiv din träning är men också din vikt. Vid träning på motionscykel används underkroppens större muskelgrupper (som exempelvis Gluteus maximus, Gluteus medius och Gluteus minimus). Detta möjliggör att du kan förbränna relativ många kalorier på en relativt kort tid. Vid intensiv träning kan en normalstor person förbränna upp mot 400 kalorier på 30 min. Inte riktigt lika mycket som andra träningsmaskiner där du även aktiverar överkroppen men ändå ett bra alternativ för många som vill ha ett alternativ till ett löpband. Inte minst vid rehabträning. 

Vad är skillnaden på en motionscykel och en spinningcykel?

Det är ganska stora skillnader på en spinningcykel och en motionscykel. Inte minst utseendemässigt. En spinningcykel ser mer ut som en “racercykel” medans en motionscykel kan ha betydligt mindre likheter med en vanlig cykel. Dess funktionalitet är också annorlunda där en motionscykel lämpar sig mer för rehab och uppvärmning. En spinningcykel å andra sida är mer lämpad för högintensiv träning. Det finns dock motionscyklar som även lämpar sig för denna typ av träning och som också aktiverar delar av överkroppen på ett sätt som gör dem till en hybrid mellan en cykel och en crosstrainer

Går det att köpa en motionscykel online?

Absolut! En motionscykel är förvisso både skrymmande och tung men det är inget hinder idag när det gäller e-handel. Det finns gott om butiker som säljer motionscyklar online idag och det finns också mängder av sajter där du kan jämföra priser.

Källor & Test – Motionscykel

Det finns tyvärr relativt få större tester av motionscyklar. Vi har dock tittat på det vi anser vara tillförlitliga. Tillsammans med omdömen från olika källor har vi gjort vårt urval. När det gäller produktspecifikationer har vi nyttjat kombinerad information från tillverkare och e-handlare.

  • Bäst-i-test – Vi har gått igenom deras test av motionscyklar från 2023 där de testar 17 olika alternativ. Deras testvinnare är UB500 JTC Sport. Schwinn Airdyne AD8 var en av deras testade motionscyklar och den fick pluspoäng för att var yteffektiv och skonsam. Är du intresserad av att läsa hela deras test kan du göra det här.
  • Prisjakt – Vi har använt oss av Prisjakt för att kunna sammanställa denna guide. Vi har primärt använt Prisjakt för att kontrollera tillgängligheten av motionscyklar hos större e-handlare. Vi har också strävat efter att kunna presentera motionscyklar i olika prisklasser och då till viss del utgått från det priser som finns tillgängliga hos Prisjakt.
  • Expressen – En bra motionscykel kan tyvärr kosta en del. Om du behöver låna pengar finns det en bra jämförelse av alternativ på Expressen Låneguiden.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 16

Inga betyg ännu