Luftfuktare – Bäst i test

En bra luftfuktare kan verkligen förbättra inomhusklimatet. Speciellt under det mer torra vinterhalvåret. Vilken luftfuktare som är bäst för just dig beror så klart på dina preferenser, förutsättningar, ekonomi med mera. Vi har därför valt att presentera ett mindre urval av luftfuktare med olika kapacitet, prisklass och funktionalitet. Gemensamt är att de är storsäljare som antingen uppmärksammats i tester av luftfuktare eller som fått goda omdömen.

🏅Bäst i test

Luftfuktare bäst i test

Philips HU4813

Bästa pris hos:

💛 Populär

Bästa luftfuktaren

Wilfa HUE-6B

Bästa pris hos:

🔔 Billig

Beurer LB 37 luftfuktare med doft

Beurer LB 37

Bästa pris hos:

🔔 250 m²

Hace PCMH45 luftfuktare

Hace PCMH45

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Luftfuktare utifrån test & omdömen

Många kan uppleva torr luft som besvärande och det kan påverka både luftvägar och bidra till torra ögon. Har du astma eller allergier kan en bra luftfuktare förbättra inomhusmiljön avsevärt. Speciellt under vinterhalvåret eller om du har en förkylning eller annan luftvägsinfektion. Har du astma eller allergier är det extra viktig att du byter vattnet regelbundet och ser till att filter är rena. Astma och Allergiförbundet ger rekommendationer för specifika luftrenare. Dock inte för luftfuktare. 

Många av de luftfuktare vi valt att presentera här har presterat bra i diverse tester. Viktigare, enligt oss, är dock de kundrecensioner de fått. Då allas behov inte är lika har vi också valt lite olika luftfuktare gällande rekommenderat arbetsområde, funktionalitet, pris etc. Vår förhoppning är du ska hitta en modell som passar just dina förutsättningar.

Philips HU4813

Max arbetsområde: 44 m² Behållarkapacitet: 2 liter Antal fläkthastighetsinställningar: 3 Bredd: 24.9 cm Djup: 24.9 cm Höjd: 33.9 cm Timer-funktion: Ja Ljudnivå: 34 dB(A) Vikt: 3.09 kg

Philips HU4813

Av alla luftfuktare på marknaden sticker Philips HU4813 ut på flera sätt. Den rankas i topp på svenska Prisjakt och den har också genomgående goda recensioner från sina användare. Av de luftfuktare vi tittat närmare på är det egentligen ingen annan modell som har fått så många lovord som Philips HU4813. Sen är det i och för sig inte säkert att den är rätt för just dig.

Philips HU4813 lämpar sig för rum upp till 44 m². Den är relativt liten och lätt så bor du större kan du enkelt flytta den mellan olika rum. Exempelvis från vardagsrummet till sovrummet när det är dags att lägga sig. Att Philips HU4813 är en bra luftfuktare för sovrummet blir tydligt när vi läser igenom olika kundrecensioner. Den anses vara tystgående och dess specifikationer anger ljudnivån till 34 dB vilket är helt klart ok och gör det möjligt för de allra flesta att placera den i sovrummet utan att störas.

Philips HU4813 är en helt automatisk luftfuktare där du kan ange önskad luftfuktighet. Den har timerfunktion och tre olika fläkthastigheter. Dess förångningsteknik, NanoCloud, påstås även sprida 99% färre bakterier än andra ledande luftfuktare. Den uppskattas också för att det är lätt att byta vatten och rengöra (se video nedan).

Det är faktiskt svårt att hitta något negativt gällande Philips HU4813. Den är förvisso inte det billigaste alternativet men inte på något sätt dyr i jämförelse med andra populära modeller. Den enda nackdelen vi kan se är att det maximala arbetsområdet på 44 m² kan var för litet för vissa. Men om det inte är en begränsning för dig är detta ett säkert val som hjälpt mängder med människor.

Fungerar jättebra! Har min i sovrummet så stort plus för nattläge då den går väldigt tyst.

Jessica, Amazon

Wilfa HUE-6B

Rekommenderat rumsutrymme: Upp till 125 m² Vattenbehållarens volym: 6 liter Automatprogram: Ja Timer: Ja Timerfunktion: 1–12 timmar Vikt: 2,8 kg

Wilfa HUE-6B

Om du letar efter en luftfuktare som klarar av lite större utrymmen kan Wilfa HUE-6B vara ett intressant alternativ. Detta är en lite större luftfuktare som har en vattentank på 6 liter och flera lite mer avancerade funktioner. Den har också presterat bra i tester av luftfuktare och fått bra omdömen av konsumenter.

Wilfa HUE-6B har en digital display med touchpanel som ger dig en bra översikt av den aktuella fuktnivån och dess olika funktioner. Exempelvis har den en indikator som visar när vattentanken är tom. Dessutom är Wilfa HUE-6B en så kallad ultrasonisk luftfuktare. Det innebär att den kan producera både varm och kall ånga. Den har också inbyggd jonisering som bidrar till att ta död på bakterier.

Från kundrecensioner är det som sagt tydligt att detta är en populär luftfuktare. De är också få andra alternativ som har möjlighet att reglera luftfuktigheten för så stora utrymmen som Wilfa HUE-6B. I alla fall inte till samma pris. Wilfa HUE-6B är faktiskt förvånansvärt billig och helt klart ett bra val för dig som letar efter en luftfuktare med hög kapacitet.

Beurer LB 37

Max rumsstorlek: 20 m² Höjd: 25.5 cm Bredd: 11 cm Djup: 21 cm Energiförbrukning: 20 W Kapacitet vattentank: 2 liter Luftfuktighetskapacitet: 200 ml/h Vikt: 0.8 kg Timer: Nej

Beurer LB 37

Beurer har flera olika luftfuktare i sitt sortiment men den modell vi valt att titta lite närmare på är den relativt nya Beurer LB 37. Detta har snabbt blivit en mycket populär modell med exceptionella recensioner. Den har dock inte varit med i några av de större tester av luftfuktare som vi har gått igenom. Vi anser dock att den är ett intressant alternativ. Speciellt för dig som letar efter en bra men billig luftfuktare till sovrummet.

Beurer LB 37 har inte alls samma kapacitet som övriga luftfuktare vi granskat. Den maximalt rekommenderade rumsstorleken är 20 m² men det är fullt tillräckligt om det är i sovrummet du känner att du har störst behov av en luftfuktare. Det som gör den extra lämplig för just sovrummet är att den är tyst. Den har också nattläge med extra tyst drift och knapparnas belysning stängs av för att inte störa insomningen. En annan populär “funktion” är att aromaoljor kan tillsättas för en behaglig doft i sovrummet.

Beurer LB 37 är en billig luftfuktare. Det beror dels på begränsningar i storleken på rum där den är effektiv. Den saknar också en del funktionalitet som exempelvis timmer. Men det är en bra luftfuktare som kan vara ett attraktivt alternativ för dig som vill testa hur mycket det påverkar inomhusklimatet. Och om du letar efter en luftfuktare med doft kan Beurer LB 37 också vara ett intressant alternativ.

Hace PCMH45

Max arbetsområde: 250 m² Effekt (imma/ånga): 70 W Kapacitet: 45 liter/dygn Tankvolym: 30 liter Ljudnivå: Ca 30 dB Mått (HxBxD): 750 x 745 x 440 mm Vikt: 5 kg

Hace PCMH45

Det finns som sagt många olika typer av luftfuktare med varierande kapacitet och funktionalitet. Så om du letar efter en luftfuktare till den större villan eller butiken kan det krävas lite extra efterforskning. Av de modeller vi har tittat på är det helt klart Hace PCMH45 som lämpar sig bäst för större utrymmen. Den har en tankvolym på hela 30 liter och klarar av områden på upp till 250 m².

Hace PCMH45 är specifikt utvecklad för att klara av stora utrymmen som butiker, större konferensrum, industrimiljöer etc. Den har en kapacitet på hela 45 liter per dygn och det går också att ansluta en slang för direkt påfyllning av vatten. Den är också utrustad med timer så att du kan bestämma när du vill att den ska starta eller stängas av. Då det är en stor luftfuktare har den hjul som underlättar om du behöver flytta på den.

Det här är inte en luftfuktare för gemene man men definitivt ett intressant alternativ för många kommersiella verksamheter eller för de som bor i riktigt stora hem. Då den har så pass hög kapacitet är den också betydligt dyrare än övriga alternativ som vi har presenterat här. Men om alternativet skulle vara att köpa flera luftfuktare med mindre kapacitet kan det ändå bli prisvärt att investera i Hace PCMH45.

Vanliga frågor om luftfuktare

Om du går i tankarna på att köpa en ny luftfuktare kan det vara värt att titta igenom svaren vi sammanställt på några av de vanligaste frågorna nedan.

Vad behöver jag tänka på innan jag köper en luftfuktare?

Som med alla produkter finns det en del viktiga aspekter att beakta innan man bestämmer sig för en modell. När det gäller luftfuktare rekommenderar vi att kontrollera följande:

Kapacitet – Vi rekommenderar att börja med att kontrollera luftfuktarens kapacitet. Eller närmare bestämt den rekommenderade maximala rumsstorleken. Ju större kapacitet ju dyrare luftfuktare (alla annat lika). Så det är helt klart onödigt att köpa en med för stor kapacitet samtidigt som du antagligen kommer bli missnöjd om den inte klarar av att reglera luftfuktigheten i hela lägenheten eller villan.

Syfte – Vilket ditt primära syfte är med en luftfuktare kan också vara bra att ha i åtanke innan du bestämmer dig. Vissa känner av torrhetskänslor i näsa, hals och hud på grund av för låg fuktighet. Andra ser en luftfuktare primärt som ett verktyg för att motverka skador på möbler, diverse textilier etc på grund av en för torr miljö. Om det är dig personligen luftfuktaren ska hjälpa tycker vi det är extra viktigt att beakta modeller med lägre spridning av bakterier.

Ljudnivå – Många vill ha en luftfuktare till sovrummet. Om det är fallet för dig rekommenderar vi att kontrollera ljudnivån. Det finns numera riktigt tystgående luftfuktare och vissa har ett speciellt läge för natten där också knapparnas belysning stängs av för att störa minimalt.

Rengöring – Om du har astma eller allergier rekommenderar vi även att titta lite närmare på hur enkelt det är att tillsätta vatten och rengöra luftfuktaren. För att motverka bakterier är det viktigt att nytt vatten tillsätts och att hålla luftfuktaren ren. Vissa alternativ är väldigt enkla att rengöra men det finns fortfarande modeller där det kan vara en mindre utmaning.

Utöver ovan faktorer kan det också vara värt att kontrollera diverse funktionalitet som exempelvis timer, automatisk avstängning, vattenbehållarens volym etc. Vissa önskar en luftfuktare med doft och om det är dina preferenser kan det också vara värt att kontrollera.

Vilken luftfuktighet är rekommenderad?

Luftfuktigheten varierar inte bara med årstiderna utan kan även variera på olika platser i ditt hem. En “normal” luftfuktighet ligger mellan 40 och 60%. På vintern kan det dock lätt går ner till under 20% och då kan verkligen en luftfuktare hjälpa till med att skapa ett bättre inomhusklimat. Ligger du däremot på en betydligt högre luftfuktighet än 60% kan det vara värt att överväga en luftavfuktare.

Vad kostar en bra luftfuktare?

Priset på bättre luftfuktare beror mycket på dess kapacitet. Letar du efter en som klarar av att reglera utrymmen på 20-50 m² får du räkna med en kostnad på 500 – 1 500 kr. Behöver du en luftfuktare till en större lokal kan det däremot snabbt bli betydligt mer kostsamt.

Går det bra att köpa luftfuktare online?

Absolut! Det är till och med att rekommendera enligt oss. Utbudet är betydligt större än i den fysiska handel och inte sällan blir det också billigare att köpa luftfuktaren på nätet. Men som alltid rekommenderar vi att köpa från en butik du känner till och att du kontrollerar deras returpolicy.

Vilka tillverkare av luftfuktare är populära?

Utbudet av olika luftfuktare är stort och det finns mängder av större märken som exempelvis Philips, Wilfa, Woods med flera som tillverkar bra luftfuktare. Ett mindre märke som har ett stort utbud av luftfuktare är Beurer. Det har också flera modeller i sitt sortiment där diverse aromaoljor kan användas.

Källor & Test – Luftfuktare

För att kunna sammanställa denna guide kring val av en lämplig luftfuktare har vi behövt använda oss av ett flertal olika källor. Vi har till exempel utgått från återförsäljares information när det gäller tekniska specifikationer. När det gäller vårt urval har vi tittat på ett antal tester samt tagit olika omdömen i beaktande. Se exempel nedan:

  • AllesBeste – Testet från AllesBeste är ett av de större testerna av luftfuktare som vi har tittat på. I deras uppdaterade test från 2024 granskar de hela 19 olika alternativ. Deras testvinnare blev Philips HU4814 som är en vidareutveckling av Philips HU4813. Den senare finns även med i testet och får bland annat pluspoäng för enkel rengöring och sin design. Även flera modeller från Beurer testas. Du kan ta del av testet här.
  • Prisjakt – Vi har delvis använt oss av Prisjakt för att kontrollera populariteten av olika modeller på den svenska marknaden. Prisjakt har också varit en källa när det gäller omdömen.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 6

Inga betyg ännu