Vertikalskärare – Bäst i test

En bra vertikalskärare som också kan ta bort mossa kan verkligen göra skillnad när det gäller konditionen på din gräsmatta. Vi presenterar här kombinerade vertikalskärare och mossrivare som antingen tagit emot pris som “bäst i test” eller som fått väldigt bra kundomdömen.

🏅Bäst i test

Vertikalskärare bäst i test

WOLF-Garten VA 378 E

Bästa pris hos:

💛 Populär

Mossrivare bäst i test

AL-KO Combi Care 36 E

Bästa pris hos:

🔔 Prisvärd

Bästa vertikalskäraren

Gardena EVC 1000

Bästa pris hos:

🔔 Bra köp!

Elektrisk vertikalskärare

Makita UV3600

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Vertikalskärare utifrån test & omdömen

Att bara klippa gräsmattan kan ibland kännas otacksamt och jobbigt. Speciellt om den inte är i bra kondition. Många missar tyvärr att gräsmattan behöver mer än bara klipping. För att gräsmattan ska hållas fräsch krävs att döda gräsrötter tas bort och att de nya får tillgång till syre. Just döda gräsrötter och mossa som “kväver” gräset kan snabbt förstöra ditt gräs och det är här en kombinerad vertikalskärare och mossrivare verkligen kan göra skillnad.

Själva vertikalskäraren skär spår i din gräsmatta som tillför syre samtidigt som den tar bort döda gräsrötter. Med en kombinerad vertikalskärare och mossrivare kan du även få bort bort eventuell mossa. Alla alternativ vi presenterar här har möjligheten att både lufta din gräsmatta samt att avlägsna mossa. De är också alla eldrivna som passar till små och medelstora gräsmattor. Några modeller har fått utmärkelsen “bäst i test” och alla har fått goda kundomdömen.

WOLF-Garten VA 378 E

Energikälla: El Effekt: 1800 W Uppsamlarvolym: 50 liter Klipphöjd/Skärdjup: -1,2 cm Klippbredd: 37 cm Uppsamlare: Ja Garanti: 3 år Höjd (cm): 93,5 Bredd (cm): 63 Djup (cm): 104 Vikt (kg): 15 Manual: PDF

WOLF-Garten VA 378 E

Det finns många som anser att WOLF-Garten VA 378 E är den bästa vertikalskäraren på marknaden idag. Den fick utmärkelsen “bäst i test” av “Gör Det Själv” 2016 och placerar sig nästan alltid i toppen i tester av kombinerade vertikalskärare och mossrivare. Utöver att vara en tidigare testvinnare har den också fått väldigt goda recensioner av sina användare vilket vi anser vara minst lika viktigt som goda testresultat.

WOLF-Garten VA 378 E är som sagt både en elektrisk vertikalskärare och mossrivare i samma maskin. Den har en mycket kraftfull motor på 1800 W och är utrustad med 14 st dubbelknivar som enkelt skär ner i grässvålen med både kraft och precision. Arbetsbredden är 37 cm och den har en rejäl uppsamlare som klarar av hela 50 liter gräs och gräsrötter. Den är också relativt lätt med sina 15 kg och handtaget har soft grip som är fällbart med snabbfästen vilket bidrar till enkel transport och förvaring.

Både vertikalknivsvals och mossrivarvals ingår till WOLF-Garten VA 378 E vilket gör detta till en dynamisk maskin som lämpar sig för små och medelstora gräsmattor. Känner du inte till märket WOLF-Garten kan vi intyga att detta är ett mycket bra märke med flera kvalitativa trädgårdsverktyg som exempelvis grästrimmers och robotgräsklippare. För sin kvalité är det också relativt billiga och WOLF-Garten VA 378 E är inget undantag. Vi anser att detta är ett säkert och prisvärt val för dig som söker en kombinerad vertikalskärare och mossrivare.

Jag är mycket nöjd med min Wolf Garten vertikalskärare/mossrivare. Gräsmattan har aldrig sett bättre ut och den är nästan mossfri.

Stefan, TrustPilot

AL-KO Combi Care 36 E

Arbetsbredd vid luftning: 36 cm Klippbredd: 36 cm Uppsamlingsvolym: 55 l Luftningsvals: 24 stålfjädrar Klipparea: 800 m² Klipphöjdinställning: 5 lägen Motortyp: Elektrisk Effekt: 1500 W Chassi: Polypropylenplast Vikt: 15 kg

AL-KO Combi Care 36 E

AL-KO Combi Care 36 E är en mycket uppskattad elektrisk vertikalskärare och mossrivare. Den har bland annat uppmärksammats av “Gör Det Själv” och av användare genom goda recensioner och betyg. Den är också förvånansvärt billig vilket säkerligen är en anledning till dess popularitet. 

Motorn på AL-KO Combi Care 36 E har en effekt på 1500 W vilket är relativ starkt. Det finns förvisso vertikalskärare med högre prestanda men vi anser att detta räcker för de allra flesta. Arbetsbredden är 36 cm och uppsamlingsvolymen är 55 liter. Den är utrustad med två axlar för optimal körkomfort och du kan byta valsar utan att använda några verktyg vilket gör det enkelt att byta mellan vertikalskärning och mossrivning.

Vi gillar verkligen AL-KO Combi Care 36 E. Det är en maskin med 3-i-ett-funktion ( vertikalskärning, luftning och uppsamling) till ett väldigt attraktivt pris. Den är också relativt kompakt vilket gör den enkel att ställa undan under perioder då du inte behöver använda den. Vi rekommenderar denna vertikalskärare till dig som är lite osäker på om du verkligen behöver denna typ av maskin. Anledningen till detta är främst priset i kombination med dess användarvänlighet.

Gardena EVC 1000

Effekt: 1000 W Arbetsbredd: 30 cm Ytkapacitet: 600 m² Standardknivtyp: Blad, rostfritt stål Klipphöjdsteg: 3 Vikt: 10.6 kg

Gardena EVC 1000

Svenska Gardena har ett stort sortiment av populära trädgårdsprodukter och när det gäller vertikalskärare är Gardena EVC 1000 vårt val. Denna maskin hjälper dig att förbättra luft-, vatten- och näringsupptagningen i din gräsmatta på ett enkelt och effektiv sätt. Den tar också skonsamt bort ogräs och mossa. Dess främsta uppgift är dock vertikalskärning och är det primärt en mossrivare du letar efter rekommenderar vi Gardena ES 500.

Gardena EVC 1000 är en eldriven vertikalskärare med en motoreffekt på 1000 W. Långt ifrån den kraftfullaste vertikalskäraren på marknaden men ändå väldigt uppskattad för dess effektivitet och enkelhet. Just enkelheten är något som märks bland kundrecensioner. Detta är en väldigt lätt vertikalskärare med PowerPlus-motor och skarpa, tätt fördelade blad tillverkade i härdat och galvaniserat rostfritt stål, Arbetsbredden är låga 30 cm men detta bidrar också till att den är enkel att flytta och förvara.

Vi gillar Gardena som varumärke och tycker att detta kan vara det bästa alternativet under vissa förutsättningar. Enligt oss passar detta alternativ för dig som primärt letar efter en vertikalskärare att använda en gång per år på din lite mindre gräsmatta. Har du en större gräsmatta som har problem med mossa finns det antagligen bättre alternativ som också har en uppsamlare.

Makita UV3600

Ineffekt: 1800 W Klipphöjdssteg:Klippbredd: 36 cm Uppsamlare: 40 L Nettovikt: 18 kg Ljudeffektnivå: 99,53 dB(A) Ljudtrycksnivå: 81,24 dB(A) Buller mättolerans (K-faktor): 2,50 dB(A) Vibrationsnivå: 4,6 m/sec² Vibrationstolerans (K-faktor): 1,5 m/sec²

Makita UV3600

Vertikalskäraren Makita UV3600 har etablerat sig som ett robust och effektivt verktyg för trädgårdsskötsel. Dess 1800W-motor levererar kraftfull prestanda, vilket gör den idealisk för medelstora till stora gräsmattor. Den är särskilt framstående för sin förmåga att djupt penetrera jorden och främja gräsmattans hälsa genom att avlägsna dött material och förbättra luft- och vattengenomtränglighet.

En anmärkningsvärd funktion är dess justerbara skärdjup, som tillåter anpassning efter gräsmattans specifika behov. Detta gör UV3600 särskilt anpassningsbar och användarvänlig. Dessutom är maskinen utrustad med en stor uppsamlingslåda, vilket sparar tid och ansträngning då man slipper avbryta arbetet för tömning lika ofta.

Trots dess många fördelar, är den relativt höga vikten något att notera. Det kan göra den svårhanterlig för vissa användare, särskilt i svår terräng. Detta kan dock motverkas något av de inbyggda transportrullarna, som underlättar förflyttning.

Makita UV3600 passar bäst för trädgårdsentusiaster och professionella som prioriterar gräsmattans kvalitet och är villiga att investera i en robust maskin för långsiktigt bruk. Tester och recensioner lyfter ofta fram dess hållbarhet och effektivitet, vilket gör den till ett smart köp för den seriösa trädgårdsmästaren.

I sammanfattning kombinerar Makita UV3600 kraft, precision och användarvänlighet på ett sätt som gör den till en utmärkt investering för dem som tar sitt trädgårdsarbete på allvar. Dess något höga vikt bör övervägas, men dess övergripande prestanda och pålitlighet överväger detta mindre bekymmer.

Vanliga frågor om vertikalskärare och mossrivare

Om du aldrig använt dig av en vertikalskärare eller mossrivare kan det säkert finnas en och annan fråga eller fundering. Nedan har vi sammanställt svaren på några av de absolut vanligaste frågorna kring just vertikalskärare och mossrivare.

Varför använda en vertikalskärare?

För att gräsmattan ska hålla sig fin är det viktigt att vatten och näring enkelt kan nå till gräsplantornas rötter. Med hjälp av en vertikalskärare luftar du gräsmattan och försvårar för gräsfilt att skapas som ofta är anledningen till att mossa och skadlig svamp uppkommer. 

Vertikalskäraren har ett flertal vassa dubbelknivar fästa på en roterande vals som skär ner i gräset och gör fina spår. Utöver att lufta gräsmattan drar den även med sig dött material och motverkar på så sätt mossa. Har du redan problem med mossa kan det vara bra med en mossrivare. Som tur är finns det kombinerade vertikalskärare och mossrivare. Genom att byta knivvals till en med kortare stålpinnar kan du effektivt riva bort mossan.

När på året bör jag använda min vertikalskärare?

Det finns inget exakt svar på detta men det rekommenderas att avvakta tills gräset börjat växa och en tumregel är att du bör ha klippt gräsmattan två gånger innan du använder din vertikalskärare. Vissa menar att det räcker med en gång per år medans andra föredrar att göra jobbet en gång på våren och en gång på hösten.

Vilka olika typer av vertikalskärare finns det?

Utöver olika märken och skillnader i prestanda går det att dela upp vertikalskärare i ett par olika kategorier:

Eldrivna – När det gäller vertikalskärare är det vanligast att den är eldriven. Detta betyder att du behöver förhålla dig till en sladd och tillgång till eluttag. Samtidigt är eldrivna vertikalskärare starka och klarar de flesta jobben.

Batteridrivna – Det finns ett mindre urval av batteridrivna vertikalskärare. Fördelen är så klart att du slipper en sladd. Kritiken i dag mot dessa alternativ är de saknar styrka och har du en större gräsmatta finns det heller ingen garanti att du kommer klara av jobbet på en laddning.

Bensindrivna – Det finns även bensindrivna vertikalskärare. De är generellt sett starka och du slipper sladdar. Baksidan är så klart avgaser och att det inte är ett speciellt miljövänligt alternativ.

Kombinerad mossrivare – En vertikalskärare fungerar utmärkt för att förhindra och ta bort mindre mossa. Har du däremot redan problem med mossa kan det vara värt att investera i en kombinerad vertikalskärare och mossrivare.

Vad är viktigt att tänka på inför köp av en vertikalskärare?

Det finns ett par egenskaper vi anser vara viktiga att beakta innan du väljer vilken vertikalskärare du ska köpa. Utöver ekonomi är det främst din gräsmattas förutsättningar som avgör vad som är viktigast:

Arbetsbredd – Vertikalskärarens arbetsbredd kan vara bra att kontrollera. Det är inte alltid så att ju bredare desto bättre. Har du en mindre gräsmatta med flera trånga utrymmen kan en mindre arbetsbredd vara att föredra.

Motoreffekt – Glöm inte att kontrollera motorns effekt. Har du en plan mindre gräsmatta går det säkert bra med en lite svagare vertikalskärare. Har du däremot en större kuperad gräsmatta kan det vara värt att investera i ett lite kraftfullare alternativ.

Uppsamlare – Inte alla vertikalskärare har en bakmonterad uppsamlare för att ta hand om mossa och annat material. Vi rekommenderar att du väljer en som har detta. Glöm inte att kontrollera vilken volym denna har. Med en mindre volym ökar risken för mindre pauser i arbetet.

Vilka tillverkare av vertikalskärare är populära?

Nästan alla större tillverkare av trädgårdsmaskiner har åtminstone en vertikalskärare i sitt sortiment. Vi tänker då på märken som Husqvarna, Stihl, Stiga, WOLF-Garten, AL-KO, Gardena med flera. Det finns så klart andra tillverkare men köper du en vertikalskärare från någon av dessa tillverkare kan du känna dig någorlunda trygg med kvalitén.

Källor & Test – Vertikalskärare

Vi har använt oss av ett flertal källor för att kunna skriva en så relevant guide kring vertikalskärare som möjligt. Vi har till exempel besökt ett flertal återförsäljare för att gå igenom omdömen (om det finns tillgängliga) och sammanställa specifikationer. Vi har även tittat på ett antal recensioner och test. Nedan listar vi ett par av våra primära källor:

  • Gör Det Själv – Gör Det Själv har uppdaterat sitt test av vertikalskärare genom åren. I deras senaste uppdatering från 2024 gick de igenom 7 populära vertikalskärare för max 2.490 kronor. Där granskades de olika alternativen utifrån resultat, hastighet, uppsamling och helhetsintryck. Testvinnare blev Husqvarna S138C och AL-KO Combi Care 36 E fick det samlade betyget 8,8 av 10. Du kan läsa hela testet här.
  • Prisjakt – För att få en bättre uppfattning kring vilka vertikalskärare som är populära idag har vi tittat på Prisjakts ranking av vertikalskärare. Vi har även använts oss av Prisjakt för att kontrollera så att de alternativ vi presenterar här finns tillgängliga hos större svenska e-handlare.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 9

Inga betyg ännu