Gasolgrill – Bäst i test

En riktigt bra gasolgrill kan snabbt bli en favorit hos hela hushållet. Men vilken är den bästa gasolgrillen för dig? De gasolgrillar vi presenterar här skiljer sig en del åt både i pris, funktionalitet och storlek. Deras gemensamma nämnare är att de fått väldigt goda kundrecensioner och vissa har utsetts till “bäst i test”.

🏅Bäst i test

Gasolgrill bäst i test

Weber Genesis II

Bästa pris hos:

💛 Populär

Bästa gasolgrill

Bluegaz Z-1

Bästa pris hos:

🔔 Portabel

Weber Q1200 portabel gasolgrill

Weber Q1200

Bästa pris hos:

🔔 Gasol/Kol

Boretti Ibrido hybridgrill

Boretti Ibrido

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Gasolgrillar utifrån test & omdömen

Att grilla är omåttligt populärt och allt fler upptäcker fördelarna med en bra gasolgrill. Just värmekontrollen är så pass mycket enklare än hos en kolgrill och bidrar till att många tycker att gasolgrillen är ett enklare och mer bekvämt alternativ. Men som med de flesta populära produkter finns mer eller mindre bra alternativ. Funderar du på att köpa en riktigt bra gasolgrill kan det därför vara bra att genomföra en del research. Vi har främst tittat på kundomdömen och diverse topplistor kombinerat med egna erfarenheter. Enbart bra kundomdömen innebär dock inte att det är rätt alternativ för dig men ger dig ändå en fingervisning om kvalité, uppskattad funktionalitet med mera.

Det finns ett stort utbud av varierande kvalité och diverse finesser så valet av gasolgrill beror på flera faktorer. Bland annat på hur ofta du planerar använda den, vad du primärt tänker grilla, hur stor den är och självfallet priset. Den bästa gasolgrillen för ett hushåll kan helt enkelt vara helt fel för ett annat. Vi har därför valt att presentera lite olika alternativ. Vår förhoppning är att det ska hjälpa dig att hitta en grill som passar just dina behov och som också är överkomlig rent prismässigt. En bra gasolgrill är nämligen inte billig.

Weber Genesis II E-310 GBS

Bredd: 150 cm Djup: 74 cm Höjd: 120 cm Höjd med öppet lock: 158 cm Grillyta: 68 x 48 cm Antal brännare: 3 Sidohylla: Ja Antal hyllor: 2 Inbyggd termometer: Ja Brännarmaterial: Rostfritt stål Hjul: 2 väderbeständiga hjul, 2 låsbara hjul Användarhandbok: PDF

Weber Genesis II E-310 GBS

Varumärket Weber är välkänt när det gäller alla typer av grillar. De tillverkar kolgrillar, elgrillar, träpelletsgrillar med mera. När det gäller gasolgrillar har de också ett stort utbud i sitt sortiment men det är en som står ut lite extra. Det är Weber Genesis II E-310 GBS. Denna gasolgrill har fått utmärkelsen “bäst i test” flera gånger av olika aktörer. Den har också väldigt bra kundomdömen och är en av de bäst säljande gasolgrillarna i Sverige. Så vad är det som gör att just denna gasolgrill är så populär?

Till att börja med är detta en grill av väldigt hög kvalité och genomtänkta materialval. Dess lock är porslinsemaljerat vilket förbättrar värmefördelning. Grillgallret är också porslinsemaljerat vilket bidrar till att det värms upp snabbt och slits långsamt. Just den höga kvalitén vittnar inte minst den 10 års garanti som Weber erbjuder. Du kan med andra ord känna dig trygg med att detta är en gasolgrill du kommer kunna använda under en lång tid framöver.

Weber Genesis II E-310 GBS är utrustad med tre kraftfulla brännare som har en individuell tändare vilket gör upptändningen enkel. Det gör det också enkelt att fördela värmen på det sätt som passar din tillagning. Grillytan på Weber Genesis II E-310 GBS är 68 x 48 cm och den har en Tuck-away-värmehylla på 66 x 15 cm. Perfekt till att förvara exempelvis grönsaker när du väntar på att köttet ska bli klart.

Detta är en testvinnare och ett säkert val för dig som letar efter den bästa gasolgrillen. Den har fått väldigt få negativa omdömen och enligt oss är det egentligen enbart priset som talar emot denna grill. Weber Genesis II E-310 GBS är dyr men du får också en extremt bra gasolgrill. Därför anser vi att denna grill främst passar till grillentusiaster som planerar att använda den ofta och bjuda in till större barbecues. Grillar du däremot lite mer sporadisk finns det andra bra alternativ som kan vara mer prisvärt för dig.

Det här är min första gasolgrill. Jag är imponerad över hur gediget byggt allt känns och hur smidigt det är att tända upp grillen.

Jakob, TrustPilot

Bluegaz Z-1

Bredd: 136 cm Djup: 62 cm Höjd: 120 cm Antal bottenbrännare: 4 Totaleffekt i kW: 14 kW Grillyta: 64×50 cm Temperaturmätare i huven: Ja

Bluegaz Z-1

Bluegaz är ett annat märke som är välkänt för att tillverka bra grillar och värmare. När det gäller gasolgrillar är det framför allt Bluegaz Z-1 som utmärker sig lite extra. Denna gasolgrill är som oftast med i större tester av gasolgrillar och placerar sig nästan alltid i toppen. Det är också en storsäljare med väldigt positiva recensioner från sina användare. Enligt oss är detta helt klart en av de bästa gasolgrillarna på marknaden idag.

Detta är en grill av väldigt hög kvalité utrustad med 4 brännare. Just brännarna är tillverkade av rostfritt 443-stål vilket är en garant för lång livslängd och jämn värmefördelning. Men även dörrar, reglage etc håller en väldigt hög kvalité vilket självfallet bidrar till den höga uppskattning denna grill fått i tester och av användare. Grillytan på Bluegaz Z-1 är 64×50 cm och det finns även två rymliga sidobord samt förvaringsskåp.

Bluegaz Z-1 är ännu en gasolgrill som utnämnts till “bäst i test”. Även vi gillar denna grill för dess kvalité men även för dess stilrena design. Den är också förvånansvärt billig med tanke på materialval och fyra brännare. Bland dess få nackdelar, enligt oss, märks bland annat att det inte är möjligt att fälla ner sidoborden. Men i övrigt anser vi detta vara ett riktigt bra alternativ och med tanke på priset behöver du inte känna något dåligt samvete om du inte använder den regelbundet.

Weber Q1200

Mått – locket öppet och borden utfällda (cm): 62.5 x 103.9 x 52.1 Mått – locket stängt och borden utfällda (cm): 39.4 x 103.9 x 42 Primär grillyta (cm): 43 x 32 Brännare i rostfritt stål: 1 Sidobord: 2 Vikt: 14 kg

Weber Q1200

Weber har som sagt ett stort urval av gasolgrillar i sitt sortiment. En modell vi anser lite extra intressant är den portabla gasolgrillen Weber Q1200. Den nämns sällan i tester av gasolgrillar men just att den är lite mindre (och portabel) gör att den faktiskt kan vara det bästa alternativet för vissa konsumenter.

Vi anser att Weber Q1200 är en alldeles förträfflig liten grill som självfallet har sina begränsningar. Trots dess lilla storlek har den en grillyta på 43 x 32 cm och två arbetsbord. Borden går självfallet att fälla in. Den har en brännare i rostfritt stål , tvådelat grillgaller i porslinsemaljerat gjutjärn, steglös värmereglering och termometer i locket. En riktigt bra gasolgrill som bara väger 14 kg vilket gör den enkel att packa ner i exempelvis bilen.

Det här är inte den bästa gasollgrillen för större grillfester eller sanna grillentusiaster. Vi anser dock att Weber Q1200 är ett fantastiskt alternativ för dig som letar efter en portabel grill som går att ta med i bilen, båten eller husvagnen. För att vara så pass liten är kvalitén från Weber förvånansvärt bra och den levereras med ett 5 års garantiprogram. Helt enkelt en extremt smidig grill av hög kvalité till ett attraktivt pris.

Boretti Ibrido

Typ av grill: Hybrid Huvudbrännare: 3 Sidobrännare: 1 Antal infraröda bakbrännare: 1 System för fetthantering: Ja Inbyggd termometer: Ja Antal sidobord: 2 Integrerad avfallspåse: Ja Vikt: 85 kg Dimensioner: 136 x 56 x 121 cm Dimensioner: Grill 44,5 x 22,2 cm

Boretti Ibrido

Vissa föredrar kolgrillar medans andra föredrar gasolgrillar. Med Boretti Ibrido behöver du inte välja. Med denna hybridgrill kan du själv välja hur du vill grilla då det är en kombinerad gasol- och kolgrill. Detta öppnar upp för nya möjligheter där du kan dra fördelarna av bekvämligheten av att grilla med gasol förenat med nöjet av att grilla med grillkol.

Boretti Ibrido är en mycket gedigen grill utrustad med tre huvudbrännare, en sidobrännare och en infraröd bakbrännare. Den har även två grillbrickor i gjutjärn, två sidbord och ett effektivt system för fetthantering. Den ger dig helt enkelt alla förutsättningar att lyckas med din matlagning. 

Boretti Ibrido har genomgående väldigt goda kundomdömen och det är lätt att förstå varför. Det är dock ett kostsamt alternativ som också tar upp stor plats och väger hela 85 kg. Så även om en hybridgrill kan låta lockande tycker vi inte att den passar för alla. Uppskattar du däremot möjligheterna med en hybridgrill och har platsen för den kan detta vara en bra investering.

Vanliga frågor om gasolgrillar

Att grilla kan vara lite av en konst och har du aldrig använd en gasolgrill kan det säkert finnas en och annan fundering. Därför har vi här försökt sammanställa svaren på några av de vanligaste frågorna kring gasolgrillar från potentiella köpare.

Vad bör jag tänka på inför ett köp av en gasolgrill?

Det finns gasolgrillar som är näst intill ett komplett utekök. Gasolgrillar med exempelvis sidobrännare och infraröd brännare gör det enklare att sautera och bryna. Fler brännare kostar dock mer pengar och möjligheterna som de skapar används så klart inte av alla. Vi rekommenderar därför att du börjar med att fastställa hur du tror att du kommer vilja använda din gasolgrill och hur ofta. När det gäller hur menar vi inte bara vad du planerar att grilla utan även var. Gasolgrillar kan vara tunga och stora redskap. Önskar du lite mobilitet kan det vara värt att välja en lite mindre modell som också har hjul.

Planerar du att använda din grill regelbundet rekommenderar vi starkt att lägga lite extra pengar på ett kvalitétsmärke. Inte minst när det gäller brännare. Det är antagligen dem som du först kommer behöva byta. Bättre (och dyrare) grillar har i de allra flesta fallen en betydligt längre livstid på sina brännare. Det kan därför vara värt att kontrollera vilka garantier som gäller.

Vad är bäst av en gasolgrill och kolgrill?

Vi har här presenterat ett antal gasolgrillar men har du grillat med kol hela ditt liv kan det säkert finnas skäl att göra en kort jämförelse. Kolgrillar är i regel billigare än gasolgrillar. Driftskostnaden är dock billigare för en gasolgrill då kol, briketter och tändmaterial är dyrare än gasol. Men det är inte dom enda fördelarna med en gasolgrill. Grillytan är för det mesta större och det är enklare att starta upp den på kort tid. Den största fördelen, enligt oss, är dock den kontroll du får gällande värmefördelningen.

Det finns dom som menar att du inte kan få samma smak från en gasolgrill som från en kolgrill. Vi håller inte med men respekterar glädjen vissa får från att grilla med kol eller grädda en pizza i en vedeldad ugn.

Hur mycket kostar en bra gasolgrill?

Det finns gott om alternativ när det gäller gasolgrillar och tyvärr en hel del av mindre bra kvalité. Billigare alternativ har inte sällan sämre materialval som kan leda till rost eller problem med brännare efter bara ett par grillsäsonger. Priset kan vara lockande men kan faktiskt bli dyrare på lång sikt. Så letar du efter en riktigt bra gasolgrill som du hoppas kunna använda under många år framöver behöver du räkna med en kostnad runt 10 000 kr. Det finns bra alternativ som är lite billigare än så men det finns också grillar som kostar det dubbla.

Vilka tillverkare av gasolgrillar är populärast?

Det finns ett stort utbud av gasolgrillar i varierande kvalité. De riktigt bra tillverkarna vi vill lyfta fram är Weber, Bluegaz, Boretti, Broil King och Landmann. Alla dessa har ett flertal alternativ i sina sortiment med varierande funktionalitet. Alla håller dock bra kvalité och vi vågar påstå att det är en bra idé att lägga lite extra pengar på ett kvalitétsmärke. Speciellt om du planerar att använda din gasolgrill regelbundet.

Går det bra att köpa en gasolgrill online?

Självfallet går det bra att köpa en gasolgrill online. Vi rekommenderar dock att noga kontrollera vilka eventuella tillbehör som ingår. Det kan också vara en bra idé att läsa igenom butikens returpolicy. Gasolgrillar kan vara tunga och måste du bekosta en eventuell retur kan det bli dyrt om butiken inte erbjuder fria returer.

Källor & Test – Gasolgrill

Vi har gått igenom ett flertal guider och recensioner av gasolgrillar för sammanställningen av denna guide. Vi har också besökt mängder av återförsäljares hemsidor för specifikationer och även omdömen för att hjälpa till med vårt urval. Det har även genomförts mängder av tester av gasolgrillar. Inte alla är bra enligt oss men vi har listat några av de vi anser vara värda att kika närmare på nedan:

  • Prisjakt – Vi har till viss del beaktat de omdömen som finns av olika gasolgrillar på Prisjakt. Vi har även tittat på deras ranking utifrån aktuell popularitet då ett par av de tester vi använt har ett par år på nacken.
  • Bäst-i-test – När detta test uppdaterades i mars 2024 granskades totalt 10 olika gasolgrillar. Deras testvinnare blev Bluegaz Z-1 med motiveringen “Genomtänkt och snyggt designad gasolgrill som ger utmärkt grillresultat”. Du kan ta del av det kompletta testet här.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 12

Inga betyg ännu