Mutterdragare – Bäst i test

En mutterdragare kan vara fantastisk att ha tillgång till när det är dags att byta däck. Men det finns också många andra användningsområden. Vi har här valt att presentera ett mindre urval av de bästa mutterdragare som presterat bra i tester och som också fått positiva recensioner av kunder.

🏅Bäst i test

Mutterdragare bäst i test

M18 ONEFHIWF12-0X

Bästa pris hos:

🔔 Tryckluft

Bästa mutterdragaren tryckluft

Bahco BP815

Bästa pris hos:

💛 Prisvärd

Makita DTW190Z mutterdragare

Makita DTW190Z

Bästa pris hos:

🔔 Premium

HiKOKI WR36DB mutterdragare

HiKOKI WR36DB

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Mutterdragare utifrån test & omdömen

Det har genomförts relativt få tester av mutterdragare och det är alltid lite knepigt att utse en modell som “bäst i test”. Vilken som är bäst beror ju på dig och dina behov. Därför har vi valt att presentera ett fåtal alternativ som skiljer sig en aning åt både i funktionalitet och pris. Gemensamt är att de alla är storsäljare som fått genomgående goda omdömen och vissa har också uppmärksammats i tester. Vår förhoppning är så klart att vi på detta sätta kan hjälpa våra läsare att hitta den modell som passar just dem bäst.

Milwaukee M18 ONEFHIWF12-0X

Belastat slagtal: 0-950/0-1750/0-2100/0-2100 slag/min Lossnings-/vridmoment: 1898 Nm Max. vridmoment: 130/400/1356/1356 Nm Max. skruvdiameter: M33 Obelastad hastighet: 0-550/0-1400/0-1750/0-1750 varv/min Volt: 18 V

Milwaukee M18 ONEFHIWF12-0X

Milwaukee är ett mycket populärt märke bland både yrkesanvändare och hemmafixare. När det gäller mutterdragare har de ett flertal alternativ i sitt sortiment men när det gäller kundomdömen är det Milwaukee M18 ONEFHIWF12-0X som utmärker sig. Denna batteridrivna mutterdragare har extremt bra kundomdömen och har också uppmärksammats i flera tester av just mutterdragare.

Milwaukee M18 ONEFHIWF12-0X har fyra olika hastigheter och vridmoment där den maximalt har en hastighet på 1750 varv/min och ett vridmoment på 1898 Nm. Just dess styrka är något som ofta lyfts i kundrecensioner. Dess kompakta design gör det enklare med tillgång i trånga utrymmen men bland de få negativa kommentarerna märks att den upplevs som något tung. Just vikten är en faktor som belastar batteridrivna alternativ i jämförelse med tryckluftsdrivna mutterdragare.

Varumärket Milwaukee är kända för sin höga standard och denna mutterdragare passar med deras M18™-system (se film nedan). M18™-systemet är ett batterisystem som innefattar cirka 190 olika verktyg. Allt från spikpistoler till tigersågar. Just batterier kan kosta en hel del pengar men gillar du Milwaukees verktyg har du möjligheten att nyttja ett flexibelt batterisystem som bidrar till att kostnaderna hålls nere. Ett perfekt val, enligt oss, för dig som vill ha en stark batteridriven mutterdragare av hög kvalité!

Fruktansvärt stark maskin med bra känsla. Förstår inte att jag inte köpt en tidigare.

Max, TrustPilot

Bahco BP815

Verktygsfäste/Infästning: 1/2″ Luftanslutning: 1/4″ Max. vridmoment: 825 Nm Varvtal: 7000/min Min. slangdiameter: 10 mm Luftförbrukning: 130 l/min Mått (L): 192 mm Vikt: 1,95 kg Produktblad: PDF

Bahco BP815 mutterdragare tryckluft

Det blir mer och mer vanligt med batteridrivna mutterdragare men det finns de som fortfarande föredrar tryckluftsdrivna alternativ. Inte minst i verkstäder där mutterdragaren antagligen är ett av de mest använda verktygen. När det gäller tryckluftsdrivna mutterdragare ligger Bahco i framkant med flera modeller i sitt sortiment. Den som utmärkts sig gällande omdömen är Bahco BP815 och den är därför vårt val när det gäller bästa tryckluftsdrivna mutterdragare.

Bahco BP815 är med sina 1,95 kg en mycket lätt mutterdragare där maskinhuset består av kompositmaterial. Med en roterande luftanslutning och utblås i handtaget är detta den perfekta mutterdragaren för verkstaden. Den låga vikten tillsammans med det användarvänliga handtaget gör det möjligt att jobba ergonomiskt under längre perioder. Den inbyggda ljuddämparen gör det också betydligt mer användarvänligt än många andra alternativ som kan vara relativt högljudda.

Med ett vridmoment på max 825 Nm och med varvtal upp till 7000/min möter Bahco BP815 de flesta användares behov. Trots dess styrka och dubbla hammare har den låga vibrationsnivåer vilket bidrar till att detta är en favorit bland yrkesanvändare. Så är det en tryckluftsdriven mutterdragare du letar efter tycker vi definitivt att du ska titta lite närmre på denna modell.

Makita DTW190Z

Max vridmoment slag: 190 Nm Varvtal: 0-2300 rpm Antal slag: 0-3000/min Verktygsfäste: 1/2″ Kapacitet – standardbult: M8-M16 Kapacitet – höghållfastbult: M8-M12 Mått (LxBxH): 176x79x219 mm Vikt: 1,7 kg Volt: 18 V

Makita DTW190Z

Japanska Makita är ett annat märke som är känt för sina innovativa lösningar och höga kvalité. De har flera olika sorters mutterdragare i sitt sortiment men vi har valt att titta lite närmre på ett av deras billigare alternativ. Makita DTW190Z är varken den mest kraftfulla eller avancerade mutterdragaren från Makita men den är extremt prisvärd och populär bland sina användare.

Makita DTW190Z är en liten och kompakt batteridriven mutterdragare på 18V. Mutterdragaren är utrustad med LED-belysning för att underlätta sikten och får beröm för sitt smala och gummibeklädda handtag. Dess maximala vridmoment är 190 Nm vilket inte mäter sig så bra mot de mest kraftfulla alternativen. Det är dock gott nog för dig som primärt planerar att använda den för däckbyten två gånger per år. 

Vi rekommenderar denna mutterdragare för dig som inte behöver det bästa när det gäller vridmoment men ändå vill ha en maskin av god kvalité. Verktyg och maskiner från Makita är normalt sett relativt dyra men här har det faktiskt ett riktigt bra “budgetalternativ”. Har du redan kompatibla batterier och möjlighet att köpa den “naken” (utan batteri) är detta kanske den mest prisvärda mutterdragaren för hemmafixaren.

HiKOKI WR36DB

Kapacitet standardbult: M12 – M30 Kapacitet specialbult: M10 – M24 Hastighet obelastat: 0 – 1.500 /min Slagtal obelastat: 0 – 2.800 /min Max moment: 400 / 600 / 800 / 1.050 Nm Vikt: 2,95 kg Volt: 36 V

HiKOKI WR36DB

Batteridrivna alternativ får ibland kritik för att inte vara fullt så kraftfulla som nät- och tryckluftsdrivna maskiner och verktyg. Styrkan är dock inga problem när det gäller HiKOKI WR36DB. Denna batteridrivna mutterdragare har nämligen 1.050Nm i åtdragningsmoment och hela 1.650Nm i lossningsmoment. Det är med andra ord en extremt stark mutterdragare som snabbt blivit en favorit hos de lite mer kräsna användarna.

Till skillnad från de flesta batteridrivna mutterdragare, som ligger på 18 volt, så ligger HiKOKI WR36DB på 36 volt. Utöver styrkan har denna mutterdragare kolborstfri motor, motorbroms, LED-ljus med vidvinkel, fyra inställningsbara slagtal/varvtal, steglös höger-/vänstergång med konstant kraft och mycket mer. Utifrån de positiva omdömena märks också att den uppskattas för dess ergonomiska egenskaper och att den är lätt att använda. 

Om det finns något negativt att anmärka på HiKOKI WR36DB så är det priset. Detta är en väldigt stark och bra mutterdragare som kommer klara alla tänkbara uppgifter. Men smakar det så kostar det som man brukar säga. Har du däremot behovet av den bästa batteridrivna mutterdragaren på marknaden kan detta vara rätt val för dig. Planerar du att använda ditt nya verktyg enbart för sporadiska däckbyten finns det billigare alternativ som kommer kunna möta dina behov.

Vanliga frågor om mutterdragare

Om du letar efter en bra mutterdragare och inte använt en tidigare kan de säkert finnas ett par funderingar inför ditt kommande val av modell. Här försöker vi svara på några av de vanligaste frågorna.

Vilka olika typer av mutterdragare finns det?

Det finns ett stort urval av mutterdragare. Inte bara olika varumärken utan även stora skillnader i kraft, funktionalitet och pris. Gör vi det lite enkelt för oss går det att dela in dem i tre olika kategorier:

Batteridrivna mutterdragare – Batteridrivna alternativ har blivit allt mer populära i och med att utvecklingen när det gäller just batterier har gått framåt i snabb takt. Från att tidigare sakna lite i kraft finns det idag batteridrivna mutterdragare som även lämpar sig för yrkesanvändare. Många tillverkare utvecklar även “batteriplattformar” som gör det möjligt att använda samma batterier till flera maskiner och verktyg. Fördelarna med batteridrivet är flexibiliteten medans nackdelar är kostnaden för batterier och att din arbetstid blir begränsad av batteritiden.

Nätdrivna mutterdragare – Det finns fortfarande en stort utbud av nätdrivna alternativ men de är inte lika vanliga som innan. Med nätdrivet behöver du ju så klart inte förhålla dig till batteritider men istället blir du beroende av eluttag. Då många genomför sina däckbyten utomhus kan det snabbt bli en utmaning med en nätdriven mutterdragare.

Tryckluftsdrivna mutterdragare – Besöker du en motorverkstad kommer du antagligen upptäcka att de i många fall använder sig av tryckluftsdrivna alternativ. Tryckluftsdrivna mutterdragare, eller pneumatiska mutterdragare, har fördelen att vara lättare än batteridrivna. Du behöver dock en kompressor och har du inte redan en kan det bli ett dyrare alternativ.

Vilken mutterdragare ska jag välja?

Det finns som sagt ett stort utbud så ett tips är att börja med att bestämma dig för vilket typ av drivkraft som passar dig bäst. Lutar du åt batteridrivet kan det finnas anledning att inventera vilka batterier du redan äger. Kan du använda samma batteri till flera maskiner finns det mycket pengar att spara. Valet av mutterdragare styrs ju självfallet även av vad du tänker använda den till. Var noga med att säkerställa att den mutterdragare du planerar att köpa har tillräckligt med kraft för att klara uppgiften.

När behövs en mutterdragare?

Det kanske vanligaste uppgiften för mutterdragaren är att byta däck men det går självfallet att dra andra muttrar än dem som sitter på däcken. Utöver att du sparar kraft är användandet av en mutterdragare även skonsammare mot både muttrar och gängor än om du skulle göra det för hand.

Vad kostar en bra mutterdragare?

Det går att hitta mutterdragare för under tusenlappen men köper du en sådan finns risken att du kommer bli besviken då den antagligen inte har nog vridmoment för att klara dina planerade uppgifter. Vill du ha en bra mutterdragare får du räkna med att betala 2 – 3 000 kr och är du ute efter en riktigt kraftfull kan det enkelt bli det dubbla.

Vilka tillverkare av mutterdragare är populära?

Det finns mängder av alternativ när det gäller mutterdragare men är du ute efter en av riktigt bra kvalité är det antagligen en modell från de större tillverkarna du ska välja. De vi tänker på i första hand är exempelvis Milwaukee, DeWalt, Bosch, HiKOKI, Makita med flera. Men när det gäller just mutterdragare skulle vi även vilja passa på att nämna Bahco. Det har flera bra alternativ i sitt sortiment, speciellt tryckluftsdrivna, som håller en väldigt hög kvalité till ett rimligt pris. Och om du är ute efter en domkraft till att byta däcken har Bahco också flera bra alternativ.

Källor & Test – Mutterdragare

Till denna guide om mutterdragare har det varit nödvändigt att använda både svenska och internationella källor. Vi har primärt använt oss av information från återförsäljare gällande tekniska specifikationer. Andra exempel på källor som legat till grund för vårt urval listas nedan:

  • YouTube – Bristen på större svenska tester av mutterdragare fick oss att gå igenom mängder av internationella recensioner och tester på YouTube. De är varierande i kvalité men flera har ändå varit värdefulla för sammanställningen av denna guide. Ett exempel är The Best 1/2 inch Impact Gun “Milwaukee M18 One Key” Gen 2 Review & Comparison ONEFHIWF12 som du kan ta del av längre ner på sidan.
  • Amazon – När det gäller omdömen av mutterdragare har vi tittat på flera olika källor. Främst har vi dock använt oss av Amazon där det finns mängder av längre omdömen och recensioner av faktiska användare.
  • Gör Det Själv – Gör Det Själv har genomfört mängder av tester av diverse verktyg och maskiner. Tyvärr har de, när denna guide skrevs, inte genomfört ett test av mutterdragare. Däremot har vi tagit del av deras artikel Därför är mutterdragaren hantverkarens givna val. Du kan läsa hela artikeln här.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 11

Inga betyg ännu