Vandringsryggsäck – Bäst i test

En bra vandringsryggsäck kan vara skillnaden mellan en lyckad vandringstur och en slitsam prövning. Vi har därför gått igenom omdömen och tester av olika ryggsäckar som lämpar sig för vandring, dagsturer och backpacking. Några av alternativen har fått utmärkelsen “bäst i test” medans andra fått väldigt positiva kundrecensioner.

🏅Bäst i test

Vandringsryggsäck bäst i test

Osprey Kestrel 48L

Bästa pris hos:

🔔 Dam/Herr

Vandringsryggsäck dam

Fjällräven Abisko Friluft 45L

Bästa pris hos:

🔔 Dagstur

Vandringsryggsäck dagstur

Jack Wolfskin Moab Jam 24L

Bästa pris hos:

🔔 70 Liter

Vandringsryggsäck 70 liter

Osprey Aether AG 70L

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Vandringsryggsäckar utifrån test & omdömen

Att ge sig ut på vandring är något som många uppskattar. Oavsett om det är en dagstur eller över flera dagar är din utrustning en stor faktor för att du ska få de bästa förutsättningarna. Här har vi valt att titta lite närmare på utbudet av vandringsryggsäckar. Just vandringsryggsäcken är en förutsättning för en lyckad tur. Utöver att vara hållbar och slitstark är det självfallet också extremt viktigt att den är bekväm och att du får plats med allt du kommer behöva under turen.

Vi har gått igenom utbudet av olika vandringsryggsäckar. Dels genom att ta del av tester men också genom olika former av betyg och produktrecensioner. Vilken den bästa vandringsryggsäcken är beror så klart på dina behov. Vi har därför valt att presentera lite olika alternativ som möter olika behov gällande storlek och funktionalitet. Vår förhoppning är du ska kunna hitta ett bra alternativ för just dig. Oavsett om du planerar en längre fjällvandring, kortare dagstur eller ska ut och backpacka.

Osprey Kestrel 48L

Vikt: 1,63 kg Volym: 48 liter Storlek: 75 x 34 x 32 cm Huvudmaterial: 210D x 630D Nylon Dobby Höftbälte: Ja Avtagbart höftbälte: Nej Bröstrem: Ja Ställbar rygglängd: Ja Anpassad för vätskesystem: Ja Toppöppning: Fast Topplock Bottenöppning: Ja Integrerat regnskydd: Ja

Osprey Kestrel 48L

Det har genomförts ett par större svenska tester av vandringsryggsäckar. Ett av det mer ambitiösa är Råd & Röns test av sex modeller som rymmer mellan 40 och 50 liter. Vandringsryggsäcken som utsågs till “bäst i test” blev Osprey Kestrel. En mycket populär vandringsryggsäck som också fått väldigt goda omdömen.

I Råd & Röns test granskades Osprey Kestrel 48L. Denna vandringsryggsäck finns dock i flera storlekar (38, 48, 58 och 68 liter). Du kan också välja mellan S/M och M/L beroende på hur lång din överkropp är. Osprey Kestrel är med andra ord en vandringsryggsäck som lämpar sig för både herr och dam. De olika volymerna på ryggsäcken gör också att du kan finna ett alternativ som funkar bra både för dagsturer och längre utflykter där du behöver få plats med mycket packning.

Osprey Kestrel 48L har det mesta du kan önska från en bra vandringsryggsäck. Den har bland annat ett stabilt bärsystem med Ospreys AirScape-ryggpanel samt en stadig konstruktion i sele och höftbälte. Den har mängder av fickor och diverse smart lösningar. Se exempel nedan:

 • Ett bottenfack för sovsäck med invändig avdelare
 • 15 mm kompressionsremmar på sidorna
 • Justerbar rygglängd
 • Ett invändigt fack för vätskesystem
 • Sidofickor med InsideOut™-kompression och två separata öppningar
 • Integrerat och löstagbart regnskydd
 • Kompressionsremmar på sidorna
 • Invändig kompressionsrem
 • Löstagbara remmar för eventuell sovmadrass
 • En vertikal dragkedja på ena sidan
 • Bröstrem med visselpipa
 • Stow-on-the-Go™ fästen för vandringsstavar
 • Två undanstoppningsbara öglor för isyxor
 • En stretchficka på framsidan
 • Dragkedjefickor på topplocket och höftbältet
 • Enkel access från topplocket

Osprey Kestrel 48L ger dig verkligen förutsättningarna för en bra vandringstur. Just Osprey är också ett mycket populärt märke bland friluftslivmänniskor. Är du däremot ute efter en enklare ryggsäck för kortare dagsturer finns det mindre avancerade och billigare alternativ som antagligen passar dig bättre.

Fjällräven Abisko Friluft 45L

Kön: Unisex Packvolym: 45 L Vikt: 1600 g Yttermått cirka (Bredd x Djup x Höjd): 32 x 30 x 68 cm Höftbälte: Ja Avtagbart höftbälte: Nej Bröstrem: Ja Ställbar rygglängd: Nej Snölås: Ja Anpassad för vätskesystem: Ja Toppöppning: Fast topplock Frontöppning: Ja Bottenöppning: Nej Integrerat regnskydd: Ja

Fjällräven Abisko Friluft 45L

Fjällräven känner de flesta svenskar till och när det gäller vandringsryggsäckar har de ett flertal olika populära alternativ. Den modell som presterat bäst i de tester vi tagit del av är Fjällräven Abisko Friluft 45L. Exempelvis placerade den sig på en andraplats i Råd & Röns test av vandringsryggsäckar.

Fjällräven Abisko Friluft finns i storlekarna 35 och 45 liter. Den har inte ställbar rygglängd men den finns däremot i en herr och dammodell. De respektive modellernas skiljer sig aningen åt. Främst gällande utformningen av bärsystemet. Att det finns en specifik vandringsryggsäck med bärsystem anpassat för kvinnor är säkert en stor anledning till att Fjällräven Abisko Friluft är en av de bäst säljande ryggsäckarna för vandring i Sverige.

Fjällräven Abisko Friluft har fått väldigt goda omdömen. Inte minst för dess kvalité och bekvämlighet. I jämförelse med exempelvis Osprey Kestrel saknar den dock ett flertal funktioner. Inte minst har den färre fack och den saknar också bottenöppning. Detta behöver inte vara något större problem för den kortare turen. Men har du mycket packning som du enkelt vill komma åt finns det, enligt oss, bättre alternativ.

Jack Wolfskin Moab Jam 24L

Kön: Unisex Hållbarhet: Fluorkarbonfri impregnering Packvolym: 24 L Vikt: 850 g Yttermått cirka (Bredd x Djup x Höjd): 30 x 24 x 50 cm Höftbälte: Ja Avtagbart höftbälte: Nej Bröstrem: Ja Ställbar rygglängd: Nej Toppöppning: Dragkedja Organizer: Ja Integrerat regnskydd: Ja

Jack Wolfskin Moab Jam 24L

Vi strävar alltid efter att kunna presentera varierande alternativ för olika behov. När det gäller vandringsryggsäckar är det ofta ett fokus på större modeller. Men för många är en vandringsryggsäck på 65 liter inte ett lämpligt alternativ. Vill du exempelvis ta dig ut på en dagstur kommer du önska dig något betydligt mindre och bekvämare. Och när det gäller bästa vandringsryggsäck för dagsturer faller vårt val på Jack Wolfskin Moab Jam 24L.

I Råd & Röns test av mindre vandringsryggsäckar fick Jack Wolfskin Moab Jam 24L utmärkelsen “bra köp”. Den fick bland annat väldigt höga betyg för sin slitstyrka och vattentäthet. Detta är också en vandringsryggsäck som fått mycket goda omdömen och ligger, enligt oss, väldigt bra till rent prismässigt.

Med en kapacitet på 24 liter är Jack Wolfskin Moab Jam perfekt för dagsturen eller cykelturen. Trots sin ringa storlek har den gott om förvaringsutrymmen. Den har exempelvis ett stort huvudfack med innerficka som också går att använda för en vätskebehållare, en främre ficka, elastiskt hjälmfack och ficka i midjebältet. Ett bra och prisvärt alternativ för kortare vandring eller för dig som gillar att cykla i naturen.

Osprey Aether AG 70L

Kön: Herr Packvolym: 70 L Vikt: 2600 g Yttermått cirka (Bredd x Djup x Höjd): 38 x 36 x 79 cm Höftbälte: Ja Bröstrem: Ja Anpassad för vätskesystem: Ja Toppöppning: Avtagbart topplock Bottenöppning: Ja Integrerat regnskydd: Ja

Osprey Aether AG 70L

Osprey är som sagt ett mycket populärt märke när det gäller vandringsryggsäckar. Deras Kestrel fick utmärkelsen bäst i test av Råd & Rön men även deras modell Aether har fått mycket uppmärksamhet i olika tester. Den har bland annat blivit utsedd till bästa backpackingryggsäck. 

Med en kapacitet på 70 liter är detta en ryggsäck för dig som behöver rejält med plats för längre turer eller resor. Ryggsäcken är tillverkad av bluesign-certifierat nylon med fluorkarbonfri, vattenavvisande DWR-impregnering. Den har även förstärkt botten, fästen för vandringsstavar, utvändigt fack för vätskesystem, integrerat och löstagbart regnskydd samt mängder av olika förvaringsutrymmen.

Något som uppmärksammats i både tester och omdömen är dess goda ventilation. Den formsprutade AirScape™-ryggpanelen i formskuren skumplast bidrar till just detta. En egenskap som är mycket uppskattad om du planerar en resa eller vandring i varmare klimat. För att vara en så pass populär och funktionell modell är den också förvånansvärt billig.

Köpguide – Vandringsryggsäck

Innan du bestämmer dig för en modell kan det vara bra att fundera kring ett par olika aspekter. Vi går igenom de vi anser vara viktigast nedan.

Storlek 

Vi rekommenderar att det första du gör är att försöka uppskatta hur stor vandringsryggsäck du behöver. Populära modeller finns ofta i flera olika storlekar så försök uppskatta dina behov. Ska du primärt ut på dagsturer kommer du antagligen klara dig med ett alternativ på 20 – 40 liter. Om du däremot ska ut under flera dagar och behöver diverse ombyten och utrustning kommer det antagligen vara nödvändigt med en betydligt större vandringsryggsäck. Om du planerar att köpa en större modell rekommenderar vi att du kontrollerar att storleken är anpassningsbar.

Förvaringsmöjligheter

Ryggsäckens primära uppgift är så klart förvaring. Men förvaringsmöjligheter kan skilja sig åt väldigt mycket mellan olika alternativ. Kontrollera hur många fack ryggsäcken har. Är det en större vandringsryggsäck anser vi att den bör ha bottenöppning.

Passform

En bra passform är extremt viktigt när det gäller val av vandringsryggsäck. Det kan så klart vara svårt att avgöra om du köper den online men det finns vissa saker du kan kontrollera. På alla bättre modeller kan du anpassa passformen genom axelremmar, bröstremmar och höftbältet. Vissa modeller har även ställbar rygglängd vilket kan vara en mycket bra funktion för att få en önskvärd passform. Sen finns det även andra faktorer som kan vara värda att beakta. Många vandringsryggsäckar anger att de är unisex. Det finns dock specifika alternativ för damer med bärsystem som är bättre lämpade för den kvinnliga kroppen.

Regnskydd

En bra vandringsryggsäck ska tåla både vått och torrt. Att vara ute på tur och inte ha torrt ombyte kan snabbt förstöra upplevelsen. Glöm därför inte att kontrollera vattentåligheten och om modellen du är intresserad av har integrerat regnskydd.

Funktioner

Utöver faktorerna ovan kan det även finnas specifika funktioner på vissa modeller. Vissa kanske du inte behöver men det kan hursomhelst vara värt att kontrollera. Vi tänker bland annat på funktioner som stöd för vätskesystem, snölås, öglor för isyxor, fästen för vandringsstavar etc.

Vanliga frågor om vandringsryggsäckar

Om du planerar att ta dig ut på en längre vandring kan det säkert finnas en del frågor/funderingar om utrustning som exempelvis ryggsäckar och vandringstält. Här försöker vi svara på några av de vanligaste frågorna rörande vandringsryggsäckar.

Vilken vandringsryggsäck är bäst?

Att säga att en specifik vandringsryggsäck är bäst kan vara lite vanskligt. Det beror så klart på dina behov och preferenser. Så även om det finns modeller som fått utmärkelsen “bäst i test” behöver de inte nödvändigtvis vara det bästa alternativet för dig. Vi rekommenderar därför även att läsa igenom olika omdömen som ibland kan vara minst lika givande som diverse tester.

Hur bör jag packa min vandringsryggsäck?

En optimal packning kan vara lite av en konstform. En enkel tumregel är dock att säkerställa att ha förnödenheter, som exempelvis mat, längst upp eller i lättillgängliga fack. Längs ner placeras förslagsvis saker du behöver först till kvällen när vandringsturen är över. Det kanske viktigaste är dock att säkerställa att vikten är jämnt fördelad. Är den inte det kan det leda till att onödig energi går till spillo och att vandringsryggsäcken inte får en optimal passform.

Vilka tillverkare av vandringsryggsäckar är populära?

Det finns ett par större tillverkare vars märken är vanliga på vandringslederna. Vi tänker främst på Fjällräven och Osprey. Just Osprey har även populära kabinväskor som tål lite tuffare hantering. Även Haglöfs och Lundhags har flera populära alternativ. 

Hur mycket kostar en bra vandringsryggsäck?

Det beror så klart på. Men om du vill ha en riktigt bra vandringsryggsäck får du räkna med att betala mellan 2 000 – 3 000 kr. Det kan låta som mycket pengar men det är förhoppningsvis den enda vandringsryggsäck du kommer behöva köpa i ditt liv.

Kan jag köpa min vandringsryggsäck online?

Det går självfallet bra att köpa din vandringsryggsäck online. Men tänk på att just passformen kan vara individuell. Testa att packa den innan du provar den och glöm heller inte att kontrollera butikens returpolicy.

Källor & Test – Vandringsryggsäck

Vilken den bästa vandringsryggsäcken är kan vara mycket individuellt. Vi har därför tagit stöd av flertalet tester och diverse omdömen för att kunna presentera ett varierat urval. Nedan har vi listat några av våra primära källor:

 • Råd & Rön – Råd & Rön har faktiskt genomfört två olika tester av vandringsryggsäckar. Det en, som du kan hitta här, testar 6 olika alternativ med en kapacitet mellan 40 och 50 liter. Utmärkelsen “bäst i test” gick till Osprey Kestrel 48L. På andra plats placerade sig Fjällräven Abisko Friluft 45L. I Råd & Röns andra test av mindre vandringsryggsäckar för dagsturer utnämndes Jack Wolfskin Moab Jam 24 till “bra köp”. Du kan läsa detta test här.
 • Bäst-i-test – Även Bäst-i-test har genomfört ett större test (senast uppdaterat 2022) av vandringsryggsäckar. I deras test granskades 7 olika modeller. Osprey Aether AG 70L fick utmärkelsen “Bästa backpackinryggsäck”. Du kan läsa det kompletta testet här.
 • Omdömen – Utöver diverse tester har vi gått igenom mängder av omdömen från olika källor. Dels diverse svenska e-handlare men kanske primärt Amazon som har ett väldigt bra underlag när det gäller kundrecensioner.
 • YouTube – Slutligen har vi tittat på flera produktrecensioner på YouTube. Det finns mängder av ambitiösa recensioner som verkligen kan vara hjälpsamma inför valet av modell. Ett exempel är Trekitts recension av Osprey Kestrel som du kan se nedan.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal betyg: 19

Inga betyg ännu