Borrhammare – Bäst i test

Om du planerar utföra tyngre borrningar i sten, tegel eller betong kommer du antagligen behöva en borrhammare. Vilken borrhammare som är bäst för dig beror så klart på dina behov. Därför har vi valt att presentera ett mindre urval som presterat bra i tester eller som fått bra betyg av sina användare.

🏅Bäst i test

Borrhammare bäst i test

DeWalt DCH253N

Bästa pris hos:

💛 Populär

Bosch GBH 18V-26 F - Borrhammare

Bosch GBH 18V-26 F

Bästa pris hos:

💛 Prisvärd

Bosch Uneo Maxx - Borrhamare

Bosch Uneo Maxx

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Makita DHR243RTJ - Borrhammare

Makita DHR243RTJ

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Borrhammare utifrån test & omdömen

Det har genomförts flera “Bäst i test” av borrhammare och de märken och modeller vi presenterar här har ofta utmärkt sig i dessa tester. De skiljer sig dock åt, både när det gäller styrka och pris. Så vilken borrhammare som är bäst för dig beror på dina behov och budget. Alla alternativt vi presenterar här är också batteridrivna vilket säkert kan påverka valet ifall du redan har kompatibla batterier från ett visst varumärke.

DeWalt DCH253N

Volt: 18 V Hastighet: 0-1200 varv/min Slaghastighet: 0-4500 slag/min Slagstyrka: 2,1 J Max kapacitet: Trä – 26 mm, Metall – 13 mm, Betong – 24 mm Hand/arm-vibration: Borrning – 6.6 m/s², Mejsel – 5.4 m/s, Metall – 2.5 m/s² Vikt: 3,1 kg Mått (LxBxH): 301 x 85 x 202 mm

DeWalt DCH253N

Den batteridrivna borrhammaren DeWalt DCH253N har fått väldigt bra betyg av sina användare. Letar du efter en riktigt stark borrhammare kan just denna var det perfekta alternativet. DeWalt DCH253N har en slagstyrka på 2,1 J och klarar av upp till 4500 slag/min. Detta gör den idealisk för borrning av hål i betong, tegel och murverk.

Utöver dess styrka märks även de låga vibrationsvärdena i recensionerna av DeWalt DCH253N. Har du aldrig använt en borrhammare kan det eventuellt vara svårt att uppskatta just denna egenskap. Men planerar du tyngre jobb med en borrhammare kommer du definitivt vilja använda en med låga vibrationsvärden. Denna borrhammare har även praktiska funktioner som rotationsstopp för lättare mejsling i kakel och vitt LED-ljus. 

Just DeWalt är ett mycket uppskattat varumärke, inte minst bland yrkesanvändare. Har du redan batterier som passar till denna maskin kostar den heller inte alltför mycket. Om du bara behöver en borrhammare för något enstaka jobb i lite enklare material finns det billigare alternativ som klarar uppgiften. Men vill du ha en borrhammare som är en potentiell “bäst i test” är det DeWalt DCH253N som gäller.

Bosch GBH 18V-26 F

Max slageffekt: 2,6 J Slagfrekvens vid märkvarvtal: 0 – 4.350 slag/min Märkvarvtal: 0 – 890 v/min Batterispänning: 18 V Verktygsmått (längd): 378 mm Vikt med batteri: 3,6 kg Borr-Ø i betong med hammarborr: 4 – 26 mm Optimalt användningsintervall i betong med hammarborr: 8 – 16 mm Max borr-Ø metall: 13 mm Max borr-Ø trä: 30 mm

Bosch GBH 18V-26 F

Bosch GBH 18V-26 F är en stark batteridriven borrhammare på 18 V med SDS-plus fäste. Dess maximala slageffekt är 2,6 J och den har en kapacitet på upp till 4350 slag/min och märkvarvtal på upp till 890 varv/min. Den är också utrustad med KickBack Control, Electronic Precision Control och elektroniskt motorskydd. Det finns även möjlighet att köpa till ett integrerat dammsug. En väldigt kapabel borrhammare som fått väldigt bra recensioner och presterat bra i diverse tester.

Denna borrhammare tillhör serien Bosch Professional och dess främsta målgrupp är professionella användare. Men är du en hemmafixare som vill ha de bästa verktygen och maskinerna kan denna borrhammare ändå vara ett bra alternativ. Speciellt om du behöver borra och bila i betong, murverk, trä och metall då och då.

Verktygen från Bosch Professional tillhör det övre prissegmentet. Har du andra batteridrivna verktyg från Bosch kanske du redan har batterier som du kan använda till Bosch GBH 18V-26 F. Då denna modell går att “köpa naken” (utan batteri) kan det finnas lite pengar att spara om så är fallet. Även om vi gillar batteridrivna verktyg kan det snabbt bli dyrt om du har maskiner och verktyg från olika märken.

Bosch Uneo Maxx

Volt: 18 V Oscillationsfrekvens obelastad: 0 – 900 v/min Slagfrekvens: 0 – 5.000 slag/min Slageffekt per slag (EPTA): 0,6 J Maskinens vikt: 1,4 kg Max borr-Ø i betong: 10 mm Max borr-Ø i stål: 8 mm Max borr-Ø i trä: 10 mm

Bosch Uneo Maxx

Bosch Uneo Maxx kommer kanske aldrig få utmärkelsen “Borrhammare bäst i test” men det betyder inte att den ej kan vara det bästa alternativet för många konsumenter. I jämförelse med de övriga alternativen vi presenterar här saknar Bosch Uneo Maxx en del när det gäller slageffekt. Men med en slageffekt på 0,6 J går det fortfarande bra att borra både i betong och stål.

Denna borrhammare lämpar sig för hemmafixare som behöver ett verktyg för hammarborrning, skruvdragning och borrning i betong, tegel, metall och kakel. Perfekt för dig som inte känner för att köpa en separat skruvdragare och en borrhammare. Har du redan batteri och en laddare från Bosch DIYs Home & Garden-system kommer du kunna använda det till Bosch Uneo Maxx. Observera att batterier för Bosch Professional inte nödvändigtvis kommer att fungera med maskiner och verktyg från Bosch DIY.

Bosch Uneo Maxx har en snabbchuck med SDS för snabba byten. Med sina 1,4 kg är det också en lättviktare som underlättar för ergonomisk arbete. Den må sakna en del “finesser” och styrka som erbjuds av mer avancerade modeller. Men för priset får du ett riktigt bra 3-i-1-verktyg som du kommer kunna använda under många år framöver.

Makita DHR243RTJ

Volt: 18 V Slagkraft: 2,0 J Optimal borr-Ø betong: 6 – 12 mm Antal slag (min-1): 0-4700 Varvtal: 0-950 Mått (LxBxH): 353 x 85 x 213 mm Max borr-Ø i betong: 24 mm Max borr-Ø i stål: 13 mm Max borr-Ø i trä: 27 mm Manual: PDF

Makita DHR243RTJ

Makita är ett premiummärke och även om de har billigare modeller har vi valt att presentera en av deras lite dyrare borrhammare, Makita DHR243RTJ. Detta är helt klart en av de populäraste alternativen på marknaden och en klar favorit hos många yrkesanvändare. Denna batteridrivna 18 V SDS-Plus borrhammare har en 3-funktionsomkopplare som gör det enkelt att växla mellan slag, borr och bilning. Och med ett märkvarvtal på 950 varv/min och en slagstyrka på 2,0 J är detta en borrhammare med riktigt hög kapacitet. 

I omdömen av borrhammare är det svårt att finna något negativ kring Makita DHR243RTJ. Egenskaper som dock nämns är att den saknar belysning och är aningen högljudd. Bland de positiva omdömena märks bland annat bra slagkraft, bilningsfunktion, lätt att byta till borrchuck och hög kvalité. Äger du redan något verktyg eller maskin från Makita är vi övertygande om att du förstår omdömen som berömmer borrhammarens kvalité.

Makita DHR243RTJ  har en kolborstfri motor som garanterar att detta är en maskin du kommer kunna använda regelbundet under många år. Den kostar dock en hel del pengar så är du lite osäker på hur ofta du kommer behöva använda en borrhammare med bilningsfunktion så finns det antagligen alternativ som är bättre lämpade för dig.

Vanliga frågor om borrhammare

Om du funderar på att köpa en borrhammare kan det säkert finnas en och annan fundering kring vilken modell du ska köpa. Här försöker vi svara på några av de vanligaste frågorna kring just borrhammare. Vår förhoppning är att svaren ger dig lite vägledning inför ditt kommande beslut.

Vad är det för skillnad mellan en borrhammare och en slagborr?

Till att börja med kan det vara värt att veta vad det är som gör en borrhammare unik. Många förväxlar borrhammaren med slagborren. Den primära skillnaden mellan borrhammaren och slagborren är den grundläggande tekniken. En borrhammare har en “hamrande” rörelse som möjliggör för borrning i betydligt hårdare material som tegel, betong och sten. Jobb som en slagborr i många fall inte klarar av. Borrhammaren är också, för det mesta något tyngre än en slagborr och tyvärr aningen dyrare.

Hur mycket kostar en borrhammare?

En riktigt bra borrhammare kan kosta en hel del. Vill du ha en riktigt bra (inklusive batteri) får du räkna med att betala någonstans mellan 3 000 – 5 000 kr. Det är dock inte alla som har behovet för bilningsfunktion eller möjligheten att borra i sten. Då finns det alternativ som är betydligt billigare.

Vilka tillverkare av borrhammare är populära?

När det gäller borrhammare är det framför allt de större verktygstillverkarna som märks. Exempelvis DeWalt, Bosch och Makita. Men även Festool, Milwaukee med flera har bra borrhammare i sina sortiment. Flera av dessa tillverkare har även bra regelsökare vilket kan vara ett bra hjälpmedel för dig som borrar ofta.

Hur mäts styrkan på en borrhammare?

Det finns flera faktorer att beakta när det gäller kapaciteten hos en borrhammare. De kanske viktigaste är slagfrekvens och hammarverkets anslagsenergi. Den senare mäts i Joule (J) och bör ligga på 1-2 J på en ok borrhammare. Den kan dock vara så hög som 20 J men dessa maskiner är knappast för hemmafixaren.

Varför inte bara köpa den billigaste borrhammaren?

Det finns riktigt billiga borrhammare tillgängliga. Det är dock med största sannolikhet av sämre kvalité och det finns en avsevärd risk att du kommer bli besviken. Ska du borra några enstaka hål i murbruk kanske det kommer funka men vi rekommenderar att lägga lite extra pengar på kvalité, alternativt låna en om du bara behöver den för ett snabbt jobb.

Källor & Test – Borrhammare

För denna guide om borrhammare har respektive modells specifikationer återgetts från olika återförsäljare. Vårt urval har primärt styrts från omdömen och till viss del från att par olika tester.

  • Gör Det Själv – Tidningen Gör Det Själv har publicerat två tester av borrhammare. Deras test av batteridrivna borrhammare har vi till viss del haft som underlag för vårt urval. I detta uppdaterade test från 2024 granskas 5 borrhammare utifrån styrka, uthållighet, ergonomi och kvalité. Deras testvinnare blev Makita DHR182Z. Du kan läsa hela deras test här.
  • Omdömen – Vi har tittat på omdömen från flera olika källor. Några exempel är Prisjakt, Amazon och olika återförsäljares sidor. Vi har även använt Prisjakt för att kontrollera tillgängligheten på de modeller vi valt att presentera.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal betyg: 8

Inga betyg ännu