Borrhammare – BĂ€st i test

Om du planerar utföra tyngre borrningar i sten, tegel eller betong kommer du antagligen behöva en borrhammare. Vilken borrhammare som Àr bÀst för dig beror sÄ klart pÄ dina behov. DÀrför har vi valt att presentera ett mindre urval som presterat bra i tester eller som fÄtt bra betyg av sina anvÀndare.

🏅BĂ€st i test

Borrhammare bÀst i test

DeWalt DCH253N

BĂ€sta pris hos:

💛 PopulĂ€r

Bosch GBH 18V-26 F - Borrhammare

Bosch GBH 18V-26 F

BĂ€sta pris hos:

💛 PrisvĂ€rd

Bosch Uneo Maxx - Borrhamare

Bosch Uneo Maxx

BĂ€sta pris hos:

🔔 Premium

Makita DHR243RTJ - Borrhammare

Makita DHR243RTJ

BĂ€sta pris hos:

Borrhammare i denna guide

Det har genomförts flera “BĂ€st i test” av borrhammare och de mĂ€rken och modeller vi presenterar hĂ€r har ofta utmĂ€rkt sig i dessa tester. De skiljer sig dock Ă„t, bĂ„de nĂ€r det gĂ€ller styrka och pris. SĂ„ vilken borrhammare som Ă€r bĂ€st för dig beror pĂ„ dina behov och budget. Alla alternativt vi presenterar hĂ€r Ă€r ocksĂ„ batteridrivna vilket sĂ€kert kan pĂ„verka valet ifall du redan har kompatibla batterier frĂ„n ett visst varumĂ€rke.

DeWalt DCH253N

Volt: 18 V Hastighet: 0-1200 varv/min Slaghastighet: 0-4500 slag/min Slagstyrka: 2,1 J Max kapacitet: TrĂ€ – 26 mm, Metall – 13 mm, Betong – 24 mm Hand/arm-vibration: Borrning – 6.6 m/sÂČ, Mejsel – 5.4 m/s, Metall – 2.5 m/sÂČ Vikt: 3,1 kg MĂ„tt (LxBxH): 301 x 85 x 202 mm

DeWalt DCH253N

Den batteridrivna borrhammaren DeWalt DCH253N har fÄtt vÀldigt bra betyg av sina anvÀndare. Letar du efter en riktigt stark borrhammare kan just denna var det perfekta alternativet. DeWalt DCH253N har en slagstyrka pÄ 2,1 J och klarar av upp till 4500 slag/min. Detta gör den idealisk för borrning av hÄl i betong, tegel och murverk.

Utöver dess styrka mĂ€rks Ă€ven de lĂ„ga vibrationsvĂ€rdena i recensionerna av DeWalt DCH253N. Har du aldrig anvĂ€nt en borrhammare kan det eventuellt vara svĂ„rt att uppskatta just denna egenskap. Men planerar du tyngre jobb med en borrhammare kommer du definitivt vilja anvĂ€nda en med lĂ„ga vibrationsvĂ€rden. Denna borrhammare har Ă€ven praktiska funktioner som rotationsstopp för lĂ€ttare mejsling i kakel och vitt LED-ljus. 

Just DeWalt Ă€r ett mycket uppskattat varumĂ€rke, inte minst bland yrkesanvĂ€ndare. Har du redan batterier som passar till denna maskin kostar den heller inte alltför mycket. Om du bara behöver en borrhammare för nĂ„got enstaka jobb i lite enklare material finns det billigare alternativ som klarar uppgiften. Men vill du ha en borrhammare som Ă€r en potentiell “bĂ€st i test” Ă€r det DeWalt DCH253N som gĂ€ller.

Bosch GBH 18V-26 F

Max slageffekt: 2,6 J Slagfrekvens vid mĂ€rkvarvtal: 0 – 4.350 slag/min MĂ€rkvarvtal: 0 – 890 v/min BatterispĂ€nning: 18 V VerktygsmĂ„tt (lĂ€ngd): 378 mm Vikt med batteri: 3,6 kg Borr-Ø i betong med hammarborr: 4 – 26 mm Optimalt anvĂ€ndningsintervall i betong med hammarborr: 8 – 16 mm Max borr-Ø metall: 13 mm Max borr-Ø trĂ€: 30 mm

Bosch GBH 18V-26 F

Bosch GBH 18V-26 F Àr en stark batteridriven borrhammare pÄ 18 V med SDS-plus fÀste. Dess maximala slageffekt Àr 2,6 J och den har en kapacitet pÄ upp till 4350 slag/min och mÀrkvarvtal pÄ upp till 890 varv/min. Den Àr ocksÄ utrustad med KickBack Control, Electronic Precision Control och elektroniskt motorskydd. Det finns Àven möjlighet att köpa till ett integrerat dammsug. En vÀldigt kapabel borrhammare som fÄtt vÀldigt bra recensioner och presterat bra i diverse tester.

Denna borrhammare tillhör serien Bosch Professional och dess frÀmsta mÄlgrupp Àr professionella anvÀndare. Men Àr du en hemmafixare som vill ha de bÀsta verktygen och maskinerna kan denna borrhammare ÀndÄ vara ett bra alternativ. Speciellt om du behöver borra och bila i betong, murverk, trÀ och metall dÄ och dÄ.

Verktygen frĂ„n Bosch Professional tillhör det övre prissegmentet. Har du andra batteridrivna verktyg frĂ„n Bosch kanske du redan har batterier som du kan anvĂ€nda till Bosch GBH 18V-26 F. DĂ„ denna modell gĂ„r att “köpa naken” (utan batteri) kan det finnas lite pengar att spara om sĂ„ Ă€r fallet. Även om vi gillar batteridrivna verktyg kan det snabbt bli dyrt om du har maskiner och verktyg frĂ„n olika mĂ€rken.

Bosch Uneo Maxx

Volt: 18 V Oscillationsfrekvens obelastad: 0 – 900 v/min Slagfrekvens: 0 – 5.000 slag/min Slageffekt per slag (EPTA): 0,6 J Maskinens vikt: 1,4 kg Max borr-Ø i betong: 10 mm Max borr-Ø i stĂ„l: 8 mm Max borr-Ø i trĂ€: 10 mm

Bosch Uneo Maxx

Bosch Uneo Maxx kommer kanske aldrig fĂ„ utmĂ€rkelsen “Borrhammare bĂ€st i test” men det betyder inte att den ej kan vara det bĂ€sta alternativet för mĂ„nga konsumenter. I jĂ€mförelse med de övriga alternativen vi presenterar hĂ€r saknar Bosch Uneo Maxx en del nĂ€r det gĂ€ller slageffekt. Men med en slageffekt pĂ„ 0,6 J gĂ„r det fortfarande bra att borra bĂ„de i betong och stĂ„l.

Denna borrhammare lÀmpar sig för hemmafixare som behöver ett verktyg för hammarborrning, skruvdragning och borrning i betong, tegel, metall och kakel. Perfekt för dig som inte kÀnner för att köpa en separat skruvdragare och en borrhammare. Har du redan batteri och en laddare frÄn Bosch DIYs Home & Garden-system kommer du kunna anvÀnda det till Bosch Uneo Maxx. Observera att batterier för Bosch Professional inte nödvÀndigtvis kommer att fungera med maskiner och verktyg frÄn Bosch DIY.

Bosch Uneo Maxx har en snabbchuck med SDS för snabba byten. Med sina 1,4 kg Ă€r det ocksĂ„ en lĂ€ttviktare som underlĂ€ttar för ergonomisk arbete. Den mĂ„ sakna en del “finesser” och styrka som erbjuds av mer avancerade modeller. Men för priset fĂ„r du ett riktigt bra 3-i-1-verktyg som du kommer kunna anvĂ€nda under mĂ„nga Ă„r framöver.

Makita DHR243RTJ

Volt: 18 V Slagkraft: 2,0 J Optimal borr-Ø betong: 6 – 12 mm Antal slag (min-1): 0-4700 Varvtal: 0-950 MĂ„tt (LxBxH): 353 x 85 x 213 mm Max borr-Ø i betong: 24 mm Max borr-Ø i stĂ„l: 13 mm Max borr-Ø i trĂ€: 27 mm Manual: PDF

Makita DHR243RTJ

Makita Ă€r ett premiummĂ€rke och Ă€ven om de har billigare modeller har vi valt att presentera en av deras lite dyrare borrhammare, Makita DHR243RTJ. Detta Ă€r helt klart en av de populĂ€raste alternativen pĂ„ marknaden och en klar favorit hos mĂ„nga yrkesanvĂ€ndare. Denna batteridrivna 18 V SDS-Plus borrhammare har en 3-funktionsomkopplare som gör det enkelt att vĂ€xla mellan slag, borr och bilning. Och med ett mĂ€rkvarvtal pĂ„ 950 varv/min och en slagstyrka pĂ„ 2,0 J Ă€r detta en borrhammare med riktigt hög kapacitet. 

I omdömen av borrhammare Ă€r det svĂ„rt att finna nĂ„got negativ kring Makita DHR243RTJ. Egenskaper som dock nĂ€mns Ă€r att den saknar belysning och Ă€r aningen högljudd. Bland de positiva omdömena mĂ€rks bland annat bra slagkraft, bilningsfunktion, lĂ€tt att byta till borrchuck och hög kvalitĂ©. Äger du redan nĂ„got verktyg eller maskin frĂ„n Makita Ă€r vi övertygande om att du förstĂ„r omdömen som berömmer borrhammarens kvalitĂ©.

Makita DHR243RTJ  har en kolborstfri motor som garanterar att detta Ă€r en maskin du kommer kunna anvĂ€nda regelbundet under mĂ„nga Ă„r. Den kostar dock en hel del pengar sĂ„ Ă€r du lite osĂ€ker pĂ„ hur ofta du kommer behöva anvĂ€nda en borrhammare med bilningsfunktion sĂ„ finns det antagligen alternativ som Ă€r bĂ€ttre lĂ€mpade för dig.

Vanliga frÄgor om borrhammare

Om du funderar pÄ att köpa en borrhammare kan det sÀkert finnas en och annan fundering kring vilken du ska köpa. HÀr försöker vi svara pÄ nÄgra av de vanligaste frÄgorna kring just borrhammare. VÄr förhoppning Àr att svaren ger dig lite vÀgledning inför ditt kommande beslut.

Vad Àr det för skillnad mellan en borrhammare och en slagborr?

Till att börja med kan det vara vĂ€rt att veta vad det Ă€r som gör en borrhammare unik. MĂ„nga förvĂ€xlar borrhammaren med slagborren. Den primĂ€ra skillnaden mellan borrhammaren och slagborren Ă€r den grundlĂ€ggande tekniken. En borrhammare har en “hamrande” rörelse som möjliggör för borrning i betydligt hĂ„rdare material som tegel, betong och sten. Jobb som en slagborr i mĂ„nga fall inte klarar av. Borrhammaren Ă€r ocksĂ„, för det mesta nĂ„got tyngre Ă€n en slagborr och tyvĂ€rr aningen dyrare.

Hur mycket kostar en borrhammare?

En riktigt bra borrhammare kan kosta en hel del. Vill du ha en riktigt bra (inklusive batteri) fĂ„r du rĂ€kna med att betala nĂ„gonstans mellan 3 000 – 5 000 kr. Det Ă€r dock inte alla som har behovet för bilningsfunktion eller möjligheten att borra i sten. DĂ„ finns det alternativ som Ă€r betydligt billigare.

Vilka tillverkare av borrhammare Àr populÀra?

NÀr det gÀller borrhammare Àr det framför allt de större verktygstillverkarna som mÀrks. Exempelvis DeWalt, Bosch och Makita. Men Àven Festool, Milwaukee med flera har bra borrhammare i sina sortiment.

Hur mÀts styrkan pÄ en borrhammare?

Det finns flera faktorer att beakta nÀr det gÀller kapaciteten hos en borrhammare. De kanske viktigaste Àr slagfrekvens och hammarverkets anslagsenergi. Den senare mÀts i Joule (J) och bör ligga pÄ 1-2 J pÄ en ok borrhammare. Den kan dock vara sÄ hög som 20 J men dessa maskiner Àr knappast för hemmafixaren.

Varför inte bara köpa den billigaste borrhammaren?

Det finns riktigt billiga borrhammare tillgÀngliga. Det Àr dock med största sannolikhet av sÀmre kvalité och det finns en avsevÀrd risk att du kommer bli besviken. Ska du borra nÄgra enstaka hÄl i murbruk kanske det kommer funka men vi rekommenderar att lÀgga lite extra pengar pÄ kvalité, alternativt lÄna en om du bara behöver den för ett snabbt jobb.

KĂ€llor & Test – Borrhammare

För denna guide kring borrhammare har respektive modells specifikationer Ätergetts frÄn olika ÄterförsÀljare. VÄrt urval har styrts frÄn omdömen och till viss del Àven frÄn olika tester.

  • Gör Det SjĂ€lv – Tidningen Gör Det SjĂ€lv har publicerat tvĂ„ tester av borrhammare. Deras test av batteridrivna borrhammare har vi till viss del haft som underlag för vĂ„rt urval. I detta test frĂ„n 2020 granskas 5 borrhammare utifrĂ„n styrka, uthĂ„llighet, ergonomi och kvalitĂ©. Deras testvinnare blev Makita DHR182Z. Du kan lĂ€sa hela deras test hĂ€r.
  • Omdömen – Vi har tittat pĂ„ omdömen frĂ„n flera olika kĂ€llor. NĂ„gra exempel Ă€r Prisjakt, Amazon och olika Ă„terförsĂ€ljares sidor. Vi har Ă€ven anvĂ€nt Prisjakt för att kontrollera tillgĂ€ngligheten pĂ„ de modeller vi valt att presentera.

Klicka pÄ en stjÀrna för att betygsÀtta denna guide!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal betyg: 6

Inga betyg Ànnu