Studsmatta – Bäst i test

En studsmatta kan både vara ett fantastiskt roligt tidsfördriv för familjen samtidigt som det är bra träning med effektiv kaloriförbränning. Vilken studsmatta som är den bästa för just dig och din familj beror så klart på flera faktorer. Vi har därför valt att presentera lite olika alternativ där flera har uppmärksammats i “bäst i test” av studsmattor.

🏅Bäst i test

Studsmatta bäst i test

BERG Favorit

Bästa pris hos:

💛 Populär

bästa studsmattan med nät

Salta Premium Black Edition

Bästa pris hos:

🔔 Prisvärd

Pinepeak studsmatta

Pinepeak

Bästa pris hos:

🔔 Premium

BERG Grand Champion studsmatta

BERG Grand Champion

Bästa pris hos:

Studsmattor utifrån test & omdömen

Studsmattan har blivit omåttligt populär de senaste åren och den är ett vanligt inslag i svenska trädgårdar idag. Det finns också väldigt många alternativ att välja mellan och tyvärr finns det många som inte håller speciellt bra kvalité. En studsmatta utomhus kan även innebära vissa risker (även om den har nät) så det kan vara värt att göra lite research innan du bestämmer dig för vilken modell du ska köpa.

Alla studsmattor vi presenterar här är storsäljare och flera har presterat väldigt bra i diverse tester. De skiljer sig dock en aning åt när det gäller exempelvis storlek och pris. Gemensamt har de dock att de fått både bra omdömen och kundrecensioner vilket kanske är den bästa garantin för ett lyckat köp.

BERG Favorit

Antal fjädrar: 96 st Höjd ingång: 90 cm Testad maxvikt: 600 kg Tjocklek skyddskant: 20/10 mm Bredd skyddskant: 380 mm Höjd skyddsnät: 180 cm Antal ben: 8 st Area hoppduk: 10 m² Användarålder: 6 Diameter: 430 cm Bruksanvisning: PDF

BERG Favorit

När det gäller kvalité och säkerhet finns det få tillverkare som har lika bra renommé som holländska BERG. Det har utvecklat säkra studsmattor i över 30 år och är en av de absolut populäraste tillverkarna på marknaden idag. Det har flera olika studsmattor i sitt sortiment men den som sticker ut lite extra är BERG Favorit. Denna studsmatta har fått utmärkelsen “bäst i test” flera år i följd av olika oberoende aktörer och har nästan uteslutande positiva omdömen och användarrecensioner. 

Några av de egenskaper som bidragit till BERG Favorits popularitet är dess kvalité och säkerhet. Den är bland annat utrustad med påkostade material från kantskydd i polyvinylklorid till väl fodrade stolpar och galvaniserat stål. Skyddsnätet till BERG Favorit har en självstängande ingång som också bidrar till en ökad säkerhet. När det gäller skyddsnätet är det verkligen slitstark och möjligt att spänna upp så det vinklas in mot mattan. Detta medför mindre risk för att komma i kontakt med ytterramen av studsmattan.

Om du känner dig lite osäker är BERG Favorit ett säkert val av studsmatta. Det är en testvinnare känd för kvalité och säkerhet som samtidigt är relativt billig. Just BERG har lite andra alternativ som eventuellt skulle vara intressant ifall du är intresserad av en större modell eller rektangulär studsmatta. Värt att nämna är att BERG Favorit även finns som nedgrävd studsmatta.

Salta Premium Black Edition

Storlek: Ø366 cm Hopparea: Ø298 cm Höjd: 88 cm Höjd inkl. säkerhetsnät: 270 cm Rekommenderad maxanvändarvikt: 150 kg Vikt klarat i test: 375 kg Antal ben: 4 st

Salta Premium Black Edition

Salta Premium Black Edition är en mycket populär serie av studsmattor som finns i både rund och rektangulär form samt i lite olika storlekar. Den runda Premium Black Edition Ø366 cm är den modell inom serien som har fått mest uppmärksamhet i tester av studsmattor och är också den modell som har mest genomgående positiva användarrecensioner.

När det gäller användarrecensioner är det tydligt att utseendet på Salta Premium Black Edition är mycket uppskattat. Hela studsmattan är svart, inklusive benen, vilket ger den ett lite mer exklusivt utseende än många andra studsmattor. Men det är inte bara utseendet som uppskattas. Den anses vara lätt att montera och har också ett starkt “säkerhetstänk” med rejält kantskydd och skruvar i galvaniserat stål. Premium Black Edition Ø366 är utrustad med totalt 72 guldgalvaniserade fjädrar vilket garanterar ett bra studs för hela familjen. 

Letar du efter en snygg studsmatta som inte kompromissar på kvalité och säkerhet kan ett alternativ från Salta Premium Black Edition vara ett bra val. De hör inte till de billigaste studsmattorna men står sig ändå rätt väl prismässigt i jämförelse med liknande alternativ. Ett bra och säkert val helt enkelt.

Pinepeak

Material: 70 % stål, 30 % plast Maxvikt (kg): 120 Ø (cm): 427 Höjd (cm): 270 Kantskydd: 30 cm Vikt (kg): 68 Antal fjädrar: 80 Rekommenderad ålder: Från 6 år

Pinepeak

I de flesta tester av studsmattor presenteras de senaste och inte sällan de dyraste alternativen. Men en bra och säker studsmatta behöver faktiskt inte vara speciellt dyr. Pinepeaks studsmatta är ett bra exempel på just detta. Det finns förvisso ännu billigare alternativ men få som har samma kvalité.

Med en diameter på 427 cm är detta en relativt stor studsmatta som har totalt 80 fjädrar. Den är UV-resistent, halkfri och har tjocka vadderade kanter. Den är också tillverkad av galvaniserad stål vilket minskar risken för rost och garanterar att hela familjen kommer ha ett stort nöje av denna studsmatta många år framöver.

Denna studsmatta har inte fått pris som “bäst i test” men det kan ändå vara ett mycket bra alternativ. Den är billigare än övriga alternativ vi presenterar här men det är ändå en robust modell som också fått väldigt bra omdömen av tidigare köpare. Så om du känner att du inte vill lägga halva lönen på en studsmatta men ändå känna att du har ett säkert alternativ som kommer hålla ett par år kan detta vara den bästa studsmattan för dig.

Mycket för pengarna. Robust. Enkel att montera. Skyddsnätet sitter ’sträckt’ och känns inte nära eller i vägen när man hoppar och gör volter.

Lina, TrustPilot

BERG Grand Champion

Diameter cm: 520×345 Antal fjädrar: 144 Höjd ingång: 95 Max hoppvikt: 120 kg Tjocklek vaddering (mm): 30 Bredd vaddering (mm): 390 Total höjd (cm): 275 Höjd skyddsnät (cm): 180 Form på matta: Oval Area hoppmatta (m²): 11,6

BERG Grand Champion

Holländska BERG har flera olika studsmattor i sitt sortiment och letar du efter en lite större oval studsmatta kan BERG Grand Champion mycket väl vara det bästa alternativet. Detta är en mycket påkostad studsmatta med det absolut bästa tänkbara materialvalen och ett tydligt fokus på säkerhet. Denna modell har också fått pris som “bäst i test” när det kommer till “premium-studsmattor”.

Grand Champion från BERG är bland annat utrustad med TwinSpring Gold-fjädrar och hoppduken AirFlow. Kombinationen av dessa gör det möjligt att hoppa både högre och bättre på grund av mindre luftmotstånd och större hoppyta. När det gäller säkerheten har BERG Grand Champion ett tjockt kantskydd i polyvinylklorid (PVC) och ett skyddsnät med självstängande ingång. Stolparna är även beklädda med tjockt skum.

BERG Grand Champion är ett lite dyrare alternativ. För de extra pengarna får du en stor oval studsmatta av högsta kvalité från den kanske mest framstående tillverkaren. Köper du denna studsmatta vågar vi därför nästan garantera flera år av underhållande studsande för hela familjen. Ett säkert men lite dyrare val.

Vanliga frågor om studsmattor

Om du går i tankarna kring att köpa en studsmatta kan det säkert finnas en och annan fundering kring vilken modell du faktiskt ska köpa. Vi har därför sammanställt svaren på några av de vanligaste frågorna angående studsmattor så att ditt kommande val förhoppningsvis blir lite enklare.

Vad ska jag tänka på innan köp av en studsmatta?

Det finns ett flertal faktorer som kan vara värda att tänka på innan du bestämmer dig för vilken studsmatta som är bäst för dig och din familj. Nedan har vi listat de vi anser vara viktiga att ha koll på innan du bestämmer dig.

Storlek – Att börja med att bestämma sig för en ungefärlig storlek på studsmattan är en bra start. Utöver eventuella begränsningar i utrymme kan det vara värt att veta att ju större studsmattan är desto mer “tröghoppad” blir den. Väger användaren under 20 kg kommer det bli svårare att hoppa riktigt högt på en stor studsmatta om hen önskar det. En lite mindre studsmatta är betydligt enklare att hoppa på men samtidigt blir det svårare att hoppa flera samtidigt. De största utomhus-studsmattorna är sällan över 4,3 meter i diameter. Är de större än så kommer det var “svårhoppat” inte bara för mindre barn utan även för vuxna. 

Form – Valet av form på studsmattan brukar nästan alltid falla på rund. Skälet till att den cirkulära studsmattan är vanligast är att den ger en symmetrisk kraftfördelning om man studsar i dess mitt vilket gör att användare tenderar att “dras mot mitten”. Detta i sin tur gör det mer sällsynt att man trillar av. Utöver runda modeller finns det även ovala och rektangulära studsmattor. De senare är vanligare när det gäller tävlingshoppning.

Nedgrävd – En studsmatta kan vara ganska stor och för vissa kan det finnas både möjlighet och önskemål att gräva ner studsmattan. Det är så klart lite mer komplicerat än att låta den stå på ben och kan kräva lite extra research. Är du intresserad av en nedgrävd studsmatta är det viktigt att du kontrollerar att din tänkta modell stödjer detta på ett enkelt sätt.

Säkerhet – Det går inte att sticka under stol med att det sker en hel del olyckor på studsmattor. När det gäller säkerhet är antagligen skyddsnätet det viktigaste. Bättre alternativ har självstängande ingång men det är också viktigt att skyddsnätet monteras enligt anvisningar. Andra säkerhetsaspekter att beakta är kantskyddet och studsmattans ram.

Är det bra träning att hoppa på studsmatta?

Att hoppa på studsmatta är faktiskt inte bara hysteriskt roligt. Det är även riktigt bra träning och kan vara ett bra alternativ till exempelvis en crosstrainer eller motionscykel. Studier visar att 10 minuter på en studsmatta motsvarar cirka 30 minuter löpning. Inte så illa för en väldigt rolig aktivitet.

Vilken är den bästa studsmattan?

Det har genomförts ett flertal tester av studsmattor och utsetts ett mindre antal vinnare. Vilken som är bäst för just dig beror på vilket utrymme du har på tomten och i plånboken. Väljer du en studsmatta som har blivit utsedd till “bäst i test” kan du känna dig trygg med att den håller måttet både när det gäller kvalité och säkerhet.

Vad kostar en bra studsmatta?

Vill du har en bra studsmatta med nät får du räkna med att betala åtminstone 3 -5 000 kr för de mindre modellerna. Går du upp en bit i storlek och kvalité blir priset antagligen det dubbla.

Vilka fördelar finns det med att köpa studsmattan online?

En utomhus-studsmatta är en ganska stor pjäs som inte är helt enkel att transportera hem från affären. Som tur är går det alldeles utmärkt att köpa studsmattan på nätet. Utöver ett överlägset utbud och bättre priser (i de allra flesta fallen) är det självfallet en stor fördel att få studsmattan levererad hem. Det kan dock finnas anledning att kontrollera returpolicy innan du genomför ditt köp. Behöver du betala frakten för en eventuell retur kan det nämligen bli rejält dyrt.

Källor & Test – Studsmatta

Under sammanställningen av denna guide har vi tagit del av ett flertal olika tester och omdömen från olika källor. Våra primära test och källor listas nedan. När det gäller specifikationer för respektive studsmatta har vi främst använt oss av information från återförsäljares hemsidor.

  • Bäst-i-test – Detta test har uppdaterats genom åren (senast mars 2024) och vid tidpunkten för denna guide hade de testat 7 olika studsmattor. Deras testvinnare blev BERG Favorit och BERG Champion fick utmärkelsen “Bästa premiumval”. Om du vill ta del av det fulla testet kan du göra det här.
  • Prisjakt – För vårt urval av studsmattor har vi även till viss del använt oss av Prisjakt som rankar de populäraste alternativen på den svenska marknaden. Vi har också använt Prisjakt för att kontrollera så att de modeller vi presenterar i denna guide finns tillgängliga hos större och välkända e-handlare i Sverige.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal betyg: 7

Inga betyg ännu