Vedklyv – Bäst i test

En bra vedklyv kan vara en tillfredsställande investering. Det finns dock en del alternativ i lite olika prisklasser. Vi har därför gått igenom omdömen, produktrecensioner och tester av vedklyvar. Detta så att vi här kan presentera lite varierande alternativ.

🏅Bäst i test

Vedklyv bäst i test

Faxes 500

Bästa pris hos:

💛 Populär

Test bästa vedklyv

AL-KO LSH 520/5

Bästa pris hos:

🔔 Manuell

Manuell vedklyv

Kindling Cracker King

Bästa pris hos:

🔔 Stående

Stående vedklyv

AL-KO LSV 550/6

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Vedklyvar utifrån test & omdömen

Behöver du träning finns det bra möjligheter till just detta genom att hugga ved. Men är ditt primära fokus att klyva vedklabbar finns det alternativ som underlättar. Vi tänker såklart på en vedklyv. En bra vedklyv underlättar inte bara jobbet något enormt. Det kan faktiskt vara ganska roligt också. Dessutom finns det potential att spara lite pengar genom att klyva sin egen ved.

När det gäller vedklyvar finns det lite aspekter att beakta. Exempelvis montering, kapacitet och inte minst pris. Vi har därför gått igenom det mest populära vedklyvarna på den svenska marknaden. Dels genom tester men även genom att granska diverse omdömen. För även om en vedklyv utnämnts till “bäst i test” är det faktiskt inte nödvändigtvis så att det är det bästa alternativ för dig och dina förutsättningar.

Faxes 500

Max längd ved: 500 mm Klyvtid: 4 sek Returtid: 1,5 sek Knivlängd: 290 mm Motoreffekt: 3 kW/ 3fas Längd/Bredd: 1500/700 mm Arbetshöjd: 700 mm Vikt: 115 kg Hydraulolja: Typ 32 eller 46

Faxes 500

En mycket populär tillverkare av vedklyvar är svenska Faxes. De har flera olika modeller med lite olika prestanda. Den modell som utmärkt sig mest i olika tester av vedklyvar är dock Faxes 500. Den har faktiskt utnämnts till “bäst i test” av flera oberoende aktörer. Den har också fått bra omdömen och är en av de bäst säljande modellerna i Sverige. Trots sitt relativt höga pris.

Faxes 500 är en elhydraulisk vedklyv som är utvecklad i Sverige. Detta är en rejäl maskin på över 100 kg. Tryckkraften för Faxes 500 uppgår till 7 ton vid 210 bars tryck och du kan klyva all slags ved upp till 50 cm. Kniven är tillverkad i stål och om du önskar kan denna vedklyv även förses med en vändbar 4-klyvskniv. Med detta alternativ kan du klyva fyra istället för två bitar.

I tester har den fått positiv uppmärksamhet för sin stabila konstruktion och snabba klyvning. Den har dock fått en del negativ kritik och det gäller främst att lacken slits snabbt och att själva klyvbordet kunde vara något större. Trots detta är Faxes 500 en testvinnare när det gäller vedklyvar och ett mycket bra alternativ för dig som vet att du kommer vilja nyttja maskinen regelbundet. Men vet du med dig att du kommer använda din vedklyv mer sporadiskt finns det kanske mer lämpliga alternativ. Inte minst när det gäller priset. För Faxes 500 kostar en hel del pengar. För dessa pengar får du i och för sig en mer eller mindre färdigmonterad vedklyv som du kommer kunna använda många år framöver.

AL-KO LSH 520/5

Klyvkapacitet: 520 mm Effekt: 2200 W Spänning: 230 V Drivkälla: El 230 V Maximalt klyvtryck: 5 ton Vikt: 61 kg Hjul: Ja Garanti: 2 år

AL-KO LSH 520/5

Tyska AL-KO tillverkar allt från gräsklippare till röjsågar. När det gäller vedklyvar har de både liggande och stående modeller med varierande styrka/kapacitet i sitt sortiment. En av modellerna vi valt att titta lite närmare på är AL-KO LSH 520/5. En anledning till att vi valt just denna modell är för att den är väldigt populär och en storsäljare. Den rankar exempelvis i topp på Prisjakts ranking av vedklyvar.

AL-KO LSH 520/5, som är en liggande vedklyv, har en 230V-motor med en effekt på 2,2 kW. Den har en kapacitet för att klyva ved på en längd upp till 52 cm med ett maximalt klyvtryck på 5 ton. Den har även 2-hands säkerhetsstyrning och alla delar av stål är pulverlackerade för att motverka rost och slitage.

AL-KO LSH 520/5 är en förhållandevis lätt och och billig vedklyv. Med en vikt på enbart 61 kilo och hjul är detta en av få vedklyvar som relativt enkelt går att flytta på egen hand. Den är också väldigt rimligt prissatt vilket säkerligen är ett av skälen till att just denna vedklyv är så pass populär. Den har dock haft lite svagare resultat i några av de tester vi har tagit del av. I exempelvis PriceRunners test av vedklyvar fick den minuspoäng för att klyva snett vilket i sin tur kräver en del efterhantering. Så om du vill ha det absolut bästa och priset inte är en faktor finns det bättre alternativ.

Kindling Cracker King

Material: Gjutjärn Höjd: 43 cm Bredd: 27,5 cm Diameter: 22 cm Vikt: 9,4 kilo

Kindling Cracker King

Inte alla som letar efter en vedklyv behöver en motordriven maskin även om det både kan vara både tidsbesparande och praktiskt. Om du primärt vill klyva mindre mängder småved till din spis eller eldstad kan ett manuellt alternativ vara att föredra. När det gäller manuella vedklyvar finns det ett relativt stort utbud. Kvalitén kan tyvärr variera men Kindling Cracker King anser vi vara ett av det mest solida alternativen på marknaden. Den har också fått extremt goda användaromdömen på Amazon. Med ett betyg på 4,8 av 5 är den helt klart ett av de populäraste alternativen på marknaden idag.

Kindling Cracker King är tillverkad i återvinningsbart gjutjärn. Konstruktionen är väldigt stabil och du kan snabbt och enkelt klyva småved helt utan att behöva använda en yxa. En annan praktisk detalj är att det är möjligt att  fästa den med en skruv i en huggstubbe. Den stabila konstruktionen gör det möjligt att komma igång snabbt. Oavsett din fysik.

Det finns som sagt ett relativt stort urval av manuella vedklyvar. Kindling Cracker King är inte det billigaste alternativet. Men enligt oss ett av de bästa. Oavsett om du eldar sporadiskt eller regelbundet har denna vedklyv potential att bli ett mycket uppskattat verktyg som kan hålla i många år framöver. 

AL-KO LSV 550/6

Effekt: 3000 W Spänning: 230 V Maximalt klyvtryck: 6 ton Vikt: 98 kg Maximal klyvlängd: 55 cm Vikt: Cirka 98 kg

AL-KO LSV 550/6

Som vi tidigare nämnt har AL-KO flera olika alternativ när det gäller vedklyvar. Vi strävar också alltid efter att presentera ett varierat urval. Därför har vi valt att titta närmare på en av deras stående vedklyvar. Modellen vi valt heter AL-KO LSV 550/6. En annan anledning till att valt just denna modell är att den presterat bra i tester. 

AL-KO LSV 550/6 har en 230 V motor med en effekt på 3,0 kW samt en hydraulisk pump. Den kan klyva trä med en längd på upp till 550 mm och har ett maximalt klyvtryck på 6 ton. Med sina 98 kilo är detta en relativt tung vedklyv. Den är dock utrustad med hjul men eftersom detta är en stående vedklyv bör man vara försiktig när man flyttar på den. I både tester och via omdömen finns de kritik över att denna vedklyv har en risk att välta då den har en hög tyngdpunkt.

På den positiva sidan har den i tester fått beröm för dess ergonomiska egenskaper. En stående vedklyv ger dig en helt annan arbetsställning. Den får också beröm för sin styrka. Men det påpekas att det är lite extra viktigt att du har en plats att ställa denna vedklyv på som både är stabil och jämn. 

Lättmonterad och effektiv vedklyv. Viktigt med fast underlag då tyngdpunkten ligger ganska högt.

Bo, TrustPilot

Vanliga frågor om vedklyvar

Har du aldrig använt dig utav en vedklyv kan det säkert finnas en och annan fråga eller fundering. Vi har därför försökt sammanställa svaren på några av de vanligaste frågorna om just vedklyvar.

Hur fungerar en vedklyv?

Alla vedklyvar vi presenterar här fungerar i princip på samma sätt. I ena änden har de en kolv med en tryckplatta som pressar kubben mot en kil. Kilen (eller kniven) klyver kubben i två bitar. Det finns även vedklyvar med 4-klyvskniv vilket kan påskynda arbetet. Tiden för kolven att pressa kubben hela vägen kallas för klyvtid. Tiden för kolven att återgå till sin ursprungliga position kallas för returtid.

Vilka olika typer av vedklyvar finns det?

Det finns många olika typer av vedklyvar men för att göra det enkelt går de att delas in i liggande och stående vedklyvar. När det gäller de liggande alternativen kan det finnas stora skillnader i höjden på deras ben vilket i sin tur påverkar din arbetsställning. Stående vedklyvar är i regel aningen kraftfullare och därmed också dyrare. Allt annat lika.

Vad bör jag tänka på innan jag köper en vedklyv?

Har du bestämt dig för att köpa en vedklyv anser vi att du bör tänka på följande faktorer innan du bestämmer dig för modell:

Montering – Vedklyvar kan vara både stora och tunga maskiner. Köper du den online kommer det krävas en del arbete för montering och installation av din vedklyv. Kontrollera vad som gäller för den modell du är intresserad av. Vet du med dig att kommer vilja flytta på den eller kunna ställa undan den när den inte används kan faktorer som vikt, eventuella hjul etc vara bra att kolla upp.

Prestanda – Olika vedklyvar har olika prestanda. Försök uppskatta hur mycket kraft du behöver och maximal längd på den ved du planerar att klyva. Det kan även vara värt att kontrollera klyvtid och returtid om du har mycket ved att klyva.

Konstruktion – Vi rekommenderar att du kontrollerar materialen vedklyven är byggd utav. Är en liggande eller stående konstruktion bäst för just dina förutsättningar?

Säkerhet – En vedklyv är en kraftfull maskin som bör hanteras med varsamhet. Kontrollera säkerhetsaspekter som exempelvis tvåhandsmanövrering. Glöm heller inte att du kommer behöva annan säkerhetsutrustning som exempelvis skyddsskor, skyddsglasögon och skyddshandskar när du väl börjar använda vedklyven

Kan jag köpa min vedklyv online?

Det går alldeles utmärkt att köpa en vedklyv online. Det är dock stora och tunga maskiner så glöm inte att kontrollera eventuella fraktkostnader och hur vedklyven levereras. Det kan även vara värt att kontrollera returpolicy då det kan kosta mycket pengar att returnera en vedklyv.

Hur mycket kostar en bra vedklyv?

Det finns bra vedklyvar för strax under 5 000 kr. Har du behov för en vedklyv med riktigt hög prestanda får du nog räkna med det dubbla.

Källor & Test – Vedklyv

Det finns flertalet oberoende svenska tester av vedklyvar som vi har tagit del utav och som också legat till grund för vårt urval. Vi har även tittat på omdömen och recensioner för att kunna presentera ett relevant och varierat urval av vedklyvar. Nedan listar vi exempel på källor för denna guide:

  • Bäst-i-test – I detta test från 2024 granskas 5 olika modeller utifrån faktorer som prestanda, konstruktion, montering och hantering. Priset som “bäst i test” gick till AL-KO LSV 550/6. Vill du ta del av de kompletta resultaten finns de tillgängliga här.
  • PriceRunner – Även PriceRunners test av vedklyvar utsågs AL-KO LSV 550/6 till “bäst i test”. I detta test granskades totalt 8 olika vedklyvar och du kan ta del av deras slutsatser här.
  • Prisjakt – Utöver tester och omdömen har vi också tittat på Prisjakts ranking över populära vedklyvar. Vi har också använt oss av Prisjakt för att kontrollera priser och tillgänglighet hos större svenska e-handlare.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal betyg: 15

Inga betyg ännu