Viktväst – Bäst i test

En viktväst kan vara ett fantastiskt träningsredskap för dig som vill bygga upp din styrka eller gå ner i vikt. Så hur tränar man med en viktväst och vilket väst är bäst lämpad för dig? Här tittar vi på de bästsäljande alternativen som fått goda omdömen eller presterat bra i tester av viktvästar.

🏅Vårt val

Viktväst bäst i test

Master Fitness 10 & 20 kg

Bästa pris hos:

💛 Populär

Bästa viktvästen

Abilica WeightVest Flexi

Bästa pris hos:

🔔 Prisvärd

Casall PRF viktväst

Casall PRF Weight Vest

Bästa pris hos:

🔔 30 kg

Viktväst 30 kg

Master Fitness 30 kg

Bästa pris hos:

Viktvästar utifrån test & omdömen

Dagens bättre viktvästar är relativt slimmade och vissa syns knappt. Det finns dock flera olika alternativ, inte minst om du är man eller kvinna, men också beroende på dina mål med din träning och föredragen träningsform. Det har genomförts en del tester av viktvästar men bara för att en viktväst är “bäst i test” behöver den nödvändigtvis inte vara det bästa alternativet för dig.

Här tittar vi lite närmare på de populäraste viktvästarna just nu. Vi har försökt att presentera varierande alternativ så att oavsett om du är man eller kvinna kan du finna ett bra alternativ. Kapaciteten gällande vikt skiljer sig också åt så oavsett om du aldrig tränat med en viktväst tidigare eller vill öka tyngden tror vi att det finns ett bra alternativ för dig. Gemensamt för alternativen är att de är storsäljare som fått mycket goda kundrecensioner.

Master Fitness Weight Vest

Justerbar vikt: Ja Storlekar: Medium, Large Vikt: 10 kg, 20 kg Viktväst 10 kg Medium: Höjd: 50 cm, Bredd: 45 cm Viktväst 10 kg Large: Höjd: 55,5 cm, Bredd: 45,5 cm Viktväst 20 kg: Höjd: 55,5 cm, Bredd: 45,5 cm

Master Fitness Weight Vest 10 kg och 20 kg

Master Fitness är ett av de större varumärkena inom träningsredskap. Utöver motionscyklar, crosstrainers med mera har de också ett mindre sortiment träningsvästar. Den viktväst som fått mest positiv uppmärksamhet har det föga originella namnet Master Fitness Weight Vest. Trots det lite tråkiga namnet är detta en enormt uppskattat viktväst som finns i ett par olika utföranden. Både när det gäller maximal vikt och storlek.

Master Fitness Weight Vest finns med en maximal vikt på 10 eller 20 kg. Västen med 10 kg finns också i storlekarna medium och large. Oavsett alternativ är vikten justerbar. Vikten på den mindre västen kan exempelvis justeras mellan 1-10 kg. Enligt oss är det viktigt att du väljer en viktväst där vikten enkelt är justerbar. Det kommer göra det så mycket roligare och enklare att göra framsteg oavsett träningsform.

Master Fitness Weight Vest har utmärkt sig i tester och recensioner av flera aktörer. Men kanske viktigare är att den fått bra kundomdömen. Den uppskattas bland annat för bra justeringsmöjligheter som hjälper dig skapa en god passform samt dess kraftiga kardborrelås som håller västen på plats. Enligt oss är detta en riktigt bra viktväst av hög kvalité som kan användas för att öka intensiteten på din power walk eller för diverse träning som exempelvis crossfit.

Jag har ägt min viktväst i drygt 1 år. Den är fortfarande väldigt bekväm och lätt att ta på sig.

Daniel, TrustPilot

Abilica WeightVest Flexi

Justerbar vikt: Ja (1,25 kg – 10 kg) Typ av vikter: Sandpåsar Material: Mjuk neopren Justerbara spännen: 2 Fickor: 2 Reflexer: Ja Träningsprogram: PDF

Abilica WeightVest Flexi

Abilica WeightVest Flex är en annan mycket populär viktväst som har en maximalt vikt på 10 kg. Västen är tillverkad i mjuk neopren och är utrustad med reflexer. Perfekt för dig som vill använda din viktväst vid löppass eller promenader när mörkret fallit in. Som andra bättre viktvästar går det att justera vikten. I fallet för Abilica WeightVest Flexi justerar du vikten genom att tillsätta, eller avlägsna, mindre sandpåsar.

När vi går igenom recensioner av Abilica WeightVest Flexi är det tydligt att den uppskattas för sin passform och att den är enkel att justera. En annan mindre detalj som verkar uppskattas är att den har två stycken fickor där du exempelvis kan förvara din telefon och lite annat under ditt träningspass eller promenad. 

På det stora hela är detta en riktigt bra viktväst men det har sina begränsningar. Inte minst att maxkapaciteten är 10 kg. Men för många räcker detta och den är dessutom relativt billig. Så behöver du inte mer än 10 kg och du prioriterar komfort kan Abilica WeightVest Flex vara den bästa viktvästen för dig.

Rekommenderar denna viktväst starkt! Den sitter riktigt bra, är skön att bära på löpar/vandrings-rundan och vikterna är lätta att ta ut och in.

Amanda, TrustPilot

Casall PRF Weight Vest

Justerbar storlek: Ja (med kardborreband) Justerbar vikt: Ja (1-10 kg) Diameter: 275 mm Textil: Nylon; Polyester Vikter: Järn Fickor med viktpåsar: 25

Casall PRF Weight Vest

Utöver mängder av bra träningstillbehör har svenska Casall en mycket populär viktväst i sitt sortiment. Casall PRF Weight Vest har vi flera tillfällen omnämnts i olika recensioner av viktvästar. Den har också fått väldigt bra omdömen av sina användare och tillhör de bäst säljande västarna på den svenska marknaden.

Den justerbara vikten på Casall PRF Weight Vest är 1-10 kg Genom att öppna västen kan du sätta i eller ta bort små viktpåsar så du får den vikt som passar för just dig och din träning. Totalt finns det 25 fickor för dessa viktpåsar och det rekommenderas att du fördelar vikterna jämt. Behöver du justera storleken på viktvästen gör du det enkelt med hjälp av kardborreband.

Materialet för själva västen är nylon och polyester. Enklast rengör du den med en trasa efter träningen och låter den lufttorka. Observera att denna väst enbart finns i en storlek och det rekommenderas att du är över 170 cm i längd. För sitt pris är detta en mycket bra väst som passar både till långa promenader och crossfit-träning.

Master Fitness Weight Vest 30 kg

Justerbar vikt: Ja Material: Cordura Färg: Svart Mått: 33 x 46 cm Typ av vikter: Järn Fickor med viktpåsar: 30 Produktblad: PDF

Master Fitness Weight Vest 30 kg

De flesta viktvästar har en vikt mellan 10 och 20 kg men för vissa personer räcker den vikten inte riktigt hela vägen. Så om du är ute efter en riktigt tung viktväst blir alternativen snabbt färre. Av de tyngre alternativen vi tittat på anser vi Master Fitness Weight Vest 30 kg vara den mest intressanta. Dels på grund av recensioner men också för att Master Fitness har stor erfarenhet av just viktvästar.

Till skillnad från många andra viktvästar är Master Fitness Weight Vest 30 kg tillverkad i cordura. Detta är ett extremt slitstarkt material vilket också är nödvändigt för en så pass tung viktväst. Västen har totalt 30 fickor för järnvikter. 15 på framsidan och 15 på baksidan. För att den inte ska flytta på sig alltför mycket under din träning har den också en rem runt midjan som bidrar till att du kan fixera den.

Att träna med en viktväst på 30 kg är inte för alla. Oavsett om du sysslar med crossfit eller planerar att använda västen under promenader kommer en så hög extra belastning vara minst sagt märkbar. Har du aldrig tränat med en viktväst tidigare rekommenderar vi att du börjar med ett enklare alternativ även om du inte nödvändigtvis behöver använda alla vikter som ingår till Master Fitness Weight Vest 30 kg.

Vanliga frågor om viktvästar

Att träna med en viktväst har blivit allt mer vanligt de senaste åren men det finns fortfarande många som aldrig provat. Om du är en av dem kan det säkert finnas en del frågetecken kring varför det kan vara intressant att köpa en viktväst. Vi har därför försökt svara på några av de vanligaste frågorna nedan.

Vilka träningsformer lämpar sig en viktväst för?

Viktvästen kan hjälpa dig effektivisera din träning oavsett om du är ute efter att gå ner i vikt eller öka din styrka. Om du exempelvis är ute efter att gå ner i vikt går det alldeles utmärkt att ha på dig västen under promenader eller till och med i hemmet. Är det styrka eller explosivitet du är ute efter går det också bra att använda den när du exempelvis gör pull-ups, chin-ups knäböj, dips och armhävningar. Det finns egentligen inga begränsningar när det gäller olika träningsformer men det är kanske inom crossfit som viktvästen har blivit som mest populär.

Vad är en viktväst bra för?

Genom att bära en viktväst ökar du tillfälligt din kroppsvikt vilket blir en utmaning för kroppen. Musklerna kommer behöva jobba mer men ändå på samma sätt som tidigare vilket är tacksamt då du inte behöver lära dig någon ny specifik teknik. Detta i sin tur är skonsamt för kroppen så länge du inte börjar med en alltför tung väst direkt.

Hur rengör jag min viktväst?

Det det gäller rengöring av viktvästar kan det skilja sig åt en hel del. Vissa går att tvätta i tvättmaskinen (efter du tagit ur vikterna) medans andra rekommenderas endast att sköljas av. Så på denna fråga behöver vi hänvisa till respektive tillverkare och deras rekommendationer.

Vad är viktigt att tänka på om jag aldrig tränat med en viktväst?

Det kanske viktigaste rådet vi vill ge är att börja försiktigt. Om vi utgår från att du köpt en viktväst med justerbar vikt rekommenderar vi att du börjar med enbart ett par kilo. Använder du den i samband med styrketräning kan du sedan successivt öka vikten. Planerar du att använda den i samband med promenader eller till och med löpning rekommenderar vi dig att vara extra försiktig. Den ökade vikten från västen kan lätt öka risken för skador på knän och leder om du inte är försiktig.

Vilka tillverkare av viktvästar är populära?

Nästan alla större tillverkare av träningsutrustning har numera en träningsväst i sina respektive sortiment. De tillverkare vi tittat på som har flera alternativ och modeller är främst Master Fitness, Abilica och Casall.

Källor & Test – Viktväst

För denna guide har vi besökt ett flertal återförsäljares hemsidor för att kunna sammanställa respektive viktvästs specifikationer. Tyvärr har vi inte hittat något större svenskt test av olika viktvästar som känns helt tillförlitligt. Däremot har vi läst ett flertal mindre tester och recensioner av specifika viktvästar. Dessa, tillsammans med angivna källor nedan, har legat till grund för vårt urval.

  • Prisjakt – Vi har använt oss av Prisjakt ranking av populära viktvästar för att kunna presentera ett relevant urval. Vi har också använt Prisjakt för att kunna presentera alternativ som finns tillgängliga hos svenska e-handlare.
  • Omdömen – Normalt är Amazon en källa för oss när det gäller omdömen. Tyvärr säljs inte flera av de mest populära viktvästarna i Sverige på Amazon. Vi har istället gått igenom de omdömen som finns tillgängliga hos olika återförsäljare.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal betyg: 6

Inga betyg ännu