Grovdammsugare – Bäst i test

En grovdammsugare, eller torr- och våtdammsugare som de också ibland kallas, är perfekt för dig som behöver en dammsugare för tuffare uppgifter. De grovdammsugare vi presenterar här har i flera fall utsetts till “Bäst i test” och dessutom fått mycket goda betyg från sina användare.

🏅Bäst i test

Grovdammsugare - Bäst i test

Kärcher WD 6 P Premium

Bästa pris hos:

💛 Populär

Våtdammsugare bäst i test

Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox

Bästa pris hos:

🏅Prisvärd

Bosch Advanced Vac 20 - Universaldammsugare

Bosch Advanced Vac 20

Bästa pris hos:

🔔 För proffs

Milwaukee AS 300 ELCP - Grovdammsugare

Milwaukee AS 300 ELCP

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Grovdammsugare utifrån test & omdömen

Behöver du suga upp byggdamm eller kanske fuktigt material kommer antagligen en vanlig dammsugare inte att fungera speciellt bra. För dessa typer av uppgifter passar däremot en bra grovdammsugare perfekt. Dessutom finns möjligheten att koppla den till din andra verktyg som exempelvis en excenterslipmaskin eller en cirkelsåg. Glöm dock inte att kontrollera så att munstycken mellan maskin/verktyg och din grovdammsugare matchar.

De grovdammsugare vi har valt att presentera här skiljer sig lite åt både när det gäller pris och funktion. Det som de har gemensamt är att de alla presterat bra i tester och har många nöjda användare. Vår förhoppning är att du här kan hitta en grovdammsugare som passar just dina behov likväl som din budget.

Kärcher WD 6 P Premium

Faktisk sugeffekt* (Air Watt): 260 Effekt: 1300 Watt Behållarvolym: 30 l Behållarmaterial: Rostfritt stål Strömförsörjning (V/Hz): 220 – 240 / 50 – 60 Mått (L x B x H) (mm): 418x382x694 Vikt utan tillbehör: 9,1 kg

Kärcher WD 6 P Premium - Våtdammsugare

Kärcher är ett mycket populärt tyskt märke som specialiserats sig på produkter inom rengöring som exempelvis högtryckstvättar och dammsugare. När de gäller grovdammsugare är det Kärcher WD 6 P Premium som utmärkts sig mest i olika “Bäst i test”. Exempelvis placerade den sig på en andraplats i Gör Det Självs test av grovdammsugare. Den har också fått väldigt bra omdömen och är faktiskt relativt billig i jämförelse med andra populära grovdammsugare.

Kärcher WD 6 P Premium har en effekt på 1 300 Watt vilket är riktigt bra. Denna grovdammsugare, för både vått och torrt, är uppskattad för den goda sugkapaciteten och dess användarvänlighet. När det gäller funktionalitet märks bland annat smidig filterplacering och bra lösning för vattentömning på den positiva sidan. När det gäller negativa omdömen är det bland annat dess höga ljudnivå som nämns. Detta är också en relativt tung grovdammsugare vilket kan göra den aningen otymplig. Även den korta slangen har tagits upp i omdömen av mer negativt slag.

Som med alla maskiner finns de för- och nackdelar. När det gäller Kärcher WD 6 P Premium får du en riktigt bra grovdammsugare som lämpar sig till både våta och torra ytor eller tillsammans med dina elverktyg. Den må ha sina nackdelar men kvalitén är väldigt hög. Speciellt för denna prisnivå.

Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox

Effekt: 1400 Watt Slanglängd: 4 m Behållarvolym: 30 l Max sugkraft: 292 W Ljudnivå: 87/74 dB(A) Rördiameter: 36 mm Mått (LxBxH): 426x374x684 mm Vikt: 10,50 kg Manual: PDF

Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox

Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox är en kraftfull våt- och torrdammsugare på 1400W och med en hela 30 liters behållare. Dess sugkapacitet är på 2500 liter/min. Detta är med andra ord en grovdammsugare med hög prestanda som klarar av de lite tuffare uppgifterna som att suga upp exempelvis spån och slipdamm. Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox har även blåsfunktion. Perfekt för dig som fixar hemma eller i sommarstugan och behöver en dammsugare som funkar både inomhus och utomhus samt till bilen.

Den stora behållaren på Nilfisk Multi II 30 T VSC möjliggör för den att ta upp hela 23 liter vatten. Detta är riktigt bra. Vidare är den utrustad med en indikator som meddelar dig när det är dags att rengöra filtret. Genom att rengöra filtret säkerställer du att grovdammsugaren inte förlorar någon prestanda. Extra praktiskt med denna grovdammsugare är att den har en så kallad “Push&Clean-funktion”. Genom denna semiautomatiska funktion rengörs filtret genom att det skapas en luftpuls som träffar filtret inifrån och ut. Tillsammans med indikatorn säkerställer detta att du inte förlorar någon kraft.

När det gäller tester av grovdammsugare har Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox presterat riktigt bra. När Byggahus.se genomförde ett stort test av grovdammsugare utsågs den till vinnare. Den har också väldigt goda betyg och recensioner vilket garanterar dig ett bra köp av en av de bästa grovdammsugare på marknaden.

Nilfisk Multi II är det här testets vinnare och utses därmed till bäst i test. Den är smidig och rullar lätt över trösklar, har ett kraftfullt sug och en stor behållare som man sällan behöver tömma.

Byggahus.se

Bosch Advanced Vac 20

Sugeffekt: 300 Luft W Märkeffekt: 1.200 W Max. luftflöde (turbin): 70 l/s Max. vakuum (turbin): 260 mbar Behållarvolym: 20 l Maskinens vikt: 7,6 kg

Bosch Advanced Vac 20

Bosch Advanced Vac 20 är en universaldammsugare som passar perfekt för hemmafixaren som behöver en dammsugare för rengöring av torra och våta material. Den har fått goda betyg av både testpaneler och i kundrecensioner och anses vara både stark och användarvänlig. 

Funktionalitet som lyfts fram som positivt är mindre “finesser” som dess tygklädda gummisnoddar som underlättar upphängning av slangen vid förvaring. Det anses också vara enkelt att tömma Bosch Advanced Vac 20 på vatten genom avtappningsmunstycket. Dess blåsfunktionen kan med fördel användas för att ta bort både löv och smuts som inte går att suga upp.

Har du andra verktyg från Bosch DIY går de att anslutas direkt till Bosch Advanced Vac 20 utan problem. Har du däremot verktyg från andra märken behöver du använda den flexibla universaladaptern. Inte fullt lika smidigt men det bör inte hindra dig om du anser av denna grovdammsugare möter dina behov.

Detta är en riktigt bra grovdammsugare från ett väldigt bra varumärke till ett mycket attraktivt pris. Dess styrka räcker för de allra flesta hemmafixare. Men jobbar du exempelvis på ett bygge och behöver en dammsugare för att suga upp stora mängder kalk eller betong finns det bättre alternativ.

Milwaukee AS 300 ELCP

Upptagen effekt: 1500 Watt Kapacitet: 30 liter Luftflöde: 3700 l/min Max. vakuum: 250 mbar Slangdiameter: 36 mm Vikt: 10 kg Manual: PDF

Milwaukee AS 300 ELCP

Milwaukee AS 300 ELCP har presterat extremt bra i olika tester och flera testpaneler anser att det är den absolut bästa grovdammsugaren på marknaden. Exempelvis fick den utmärkelse “Bäst i test” av “Gör Det Själv”. Denna universaldammsugare har en imponerande effekt på 1500 Watt och ett luftflöde på 3700 liter/min. Den har även en smidig anslutning till elverktyg och ett PET filter som är lätt att rengöra.

Det här är en riktigt robust grovdammsugare som levereras med mängder av användbara tillbehör. Exempelvis ingår flera munstycken, filterpåse i fleece och diverse adapters. För att vara en så pass kraftfull grovdammsugare är den förvånansvärt lågljudd. Anledningen till detta är dess tystgående fläkt. 

Just märket Milwaukee är väldigt populärt bland professionella användare. De har också mängder av elverktyg som också passar bra till denna grovdammsugare som är mer för byggarbetsplatsen än för hemmet. Det är också den dyraste grovdammsugaren vi presenterar här. Så även om den anses vara bäst av många kan de finnas billigare alternativ som löser de behov du har.

Vanliga frågor om grovdammsugare

För dig som aldrig använt en grovdammsugare kan det säkert fortfarande finnas en och annan fråga eller fundering. Här har vi därför försökt svara på några av de absolut vanligaste frågorna kring just grovdammsugare.

Vad är skillnaden på en grovdammsugare och en vanlig dammsugare?

En vanlig dammsugare eller skaftdammsugare lämpar sig till att suga upp mindre damm och smuts i hemmet. Med en grovdammsugare finns det dock mängder av andra möjligheter. En grovdammsugare är konstruerad för att klara av byggdamm, byggavfall, spillvatten och mycket mer. Material som en vanlig dammsugare inte klarar av. För att klara av slipdamm, som exempelvis uppstår vid spackelslipning, är grovdammsugaren utrustad med en extra tålig påse. Om du använder den för att suga upp vått material eller till och med vatten rekommenderas att du tar ur påsen.

En grovdammsugare är alltså både en våtdammsugare och en torrdammsugare. Inte sällan kallas de för universaldammsugare och är vanliga på byggarbetsplatser och i verkstäder. Men det finns så klart stor användning för dem även i hemmet.

En ytterligare potentiellt praktiskt funktion med en grovdammsugare är att den i många fall går att ansluta till diverse andra elverktyg. Jobbar du exempelvis med en excenterslip kommer de skapas mycket damm och då kan det vara mycket praktiskt att ansluta den till en dammsugare. Här kan det dock vara värt att kolla upp att din dammsugare passar med dina verktyg. Är de från samma märke brukar det inte vara några problem. Annars kommer du antagligen behöva lösa “kopplingen” med någon form av adapter.

Vilken grovdammsugare är bäst för mig?

Vilken grovdammsugare som är bäst för dig beror på vilka användningsområden du prioriterar. Det finns relativt enkla grovdammsugare som klarar av att suga upp mindre mängder vatten men som kanske inte har prestandan att klarar av lite mer krävande slipdamm. Andra grovdammsugare har blåsfunktion vilket kan vara ett bra alternativ till en enklare lövblås. Det är heller inte helt oviktigt att kontrollera möjligheterna att koppla dina befintliga elverktyg till dammsugaren. Just skillnaderna i funktionalitet och prestanda gör att priserna på grovdammsugare kan variera en hel del. Men förhoppningsvis har du hittat ett alternativ här som passar både dina behov och budget.

Vilka tillverkare av grovdammsugare är populära?

Nästan alla större verktygstillverkare som Festool, Makita, Milwaukee etc har någon form av grovdammsugare som passar till deras verktyg. När det gäller lite mer “renodlade” varumärken inom rengöringsprodukter märks främst Nilfisk och Kärcher.

Hur ska jag tänka vid våtsugning?

När det gäller våtsugning med en vattendammsugare kan de fungera en aning annorlunda. Gemensamt är att du tar ut påsen innan du börjar suga upp vattnet. På vissa modeller rekommenderas även att du tar ut filtret för rengöring medans andra har en inbyggd mekanik för just detta. Lättheten att tömma dammsugaren på vatten kan också skilja sig åt en hel del. Vet du med dig att du kommer dammsuga mycket vatten rekommenderar vi att du prioriterar en modell som är enkel att tömma.

Kan jag köpa en grovdammsugare online?

Självfallet går det bra att köpa en grovdammsugare online! Det är dock lite andra aktörer som säljer grovdammsugare än vanliga dammsugare. De flesta e-handlare som säljer verktyg och byggutrustning har ett helt ok utbud av grovdammsugare.

Källor & Test – Grovdammsugare

I arbetet med att sammanställa denna guide kring grovdammsugare har vi använt oss av flertalet olika källor och tester i varierande utsträckning. Vi har exempelvis använts oss av data från återförsäljare gällande tekniska specifikationer. För vårt urval har vi använt oss av omdömen från olika sajter samt tagit del av ett flertal test. Exempel på test av grovdammsugare som legat till grund för denna guide listas nedan:

  • Byggahus.se – I ett lite äldre test testade Byggahus.se ett flertal olika grovdammsugare. Deras testvinnare blev Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox. Om du vill läsa hela deras test finns det tillgängligt här.
  • Gör Det Själv – I detta test av grovdammsugare från 2024 granskades 7 olika modeller. Testet gick igenom respektive grovdammsugare utifrån styrka, funktioner, kvalité och ljud. Testvinnare blev Kärcher WD 6 P Premium och Bosch Advanced Vac 20 fick utmärkelsen “Bra köp”.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal betyg: 9

Inga betyg ännu