IR-termometer – Bäst i test

En bra IR-termometer har flera potentiella användningsområden. Här går vi igenom några av de populäraste modellerna med lite varierande specifikationer. Något de har gemensamt är att de antingen fått väldigt goda omdömen eller presterat bra i tester av IR-termometrar.

🏅Vårt val

IR-termometer bäst i test

Fluke 62 MAX

Bästa pris hos:

💛 Prisvärd

IR-termometer för hemmafixare

Bosch Universaltemp

Bästa pris hos:

🔔 Proffs

Test av bästa IR-termometer

Bosch GIS 1000 C

Bästa pris hos:

🔔 Pizzaugn

IR-termometer för pizzaugn

Ooni infraröd termometer

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

IR-termometrar utifrån test & omdömen

En IR-termometer kan som sagt ha flera olika användningsområden. Några exempel är att kontrollera så att golvvärmen är jämt fördelad eller för att lokalisera eventuella hål i isoleringen. Dessa mätinstrument kan också vara väldigt användningsbara vid matlagning. Har du exempelvis en egen pizzaugn kan en IR-termometer vara ovärderligt för att försäkra dig om att ugnen är tillräckligt varm för att grädda pizzan.

IR-termometerns lite olika användningsområden bidrar till att det finns relativt många alternativ som möter lite olika behov. Vi har därför här valt att presentera lite varierande modeller. Så oavsett om du är en hantverkare, hemmafixare, kock eller aspirerande pizzabagare hoppas vi att du här kan finna en bra IR-termometer som möter dina behov.

Fluke 62 MAX

Temperaturintervall: -30°C till 500°C Noggrannhet: ±1,5°C eller ± 1,5% av mätvärdet Responstid: 500 ms (95% av mätvärdet) Optisk upplösning: 10:1 (beräknad vid 90% energi) Upplösning: 0,1°C Repeterbarhet: ±0,8% av mätvärde eller ±1,0°C, beroende på vilket värde som är störst Strömförsörjning: AA-batteri

Fluke 62 MAX

Amerikanska Fluke är kanske inte det mest välkända varumärket för den vanlige hemmafixaren. Men för många professionella användare är detta verkligen ett kvalitetsmärke inom olika mätinstrument. I Flukes sortiment finns bland annat mycket populära spänningstestare och värmekameror. När det gäller IR-termometrar har de ett par olika alternativ. Vårt val faller på Fluke 62 MAX. Dels på grund av sina goda omdömen men lika mycket på grund av dess specifikationer och kvalité.

Fluke 62 MAX har ett förhållandevis högt temperaturintervall på -30°C till 500°C. Den är dessutom väldigt precis med en noggrannhet på ±1,5°C. Den uppskattas bland annat för att den är enkel att använda med flera ergonomiska fördelar. Den kan exempelvis enkelt klämmas fast i ditt verktygsbälte. Den väger dessutom väldigt lite i jämförelse med jämförbara alternativ.

Denna IR-termometern är både vatten- och dammtålig enligt IP54. Den har också en stor skärm som gör det enklare att läsa av data även i mörka områden. Dess noggrannhet tillsammans med övriga egenskaper gör detta till en perfekt IR-termometer för hantverkare och ambitiösa hemmafixare. Behöver du en IR-termometer för matlagning finns det billigare alternativ som antagligen löser uppgiften lika bra.

Bosch Universaltemp

Temperaturintervall: -30°C till 500°C Bakgrundsbelysning: Ja Batterityp: AA/LR6 Antal batterier: 2 st Displaytyp: LCD  Distans/Mätyta: 12:1 Indikering: Celsius/Fahrenheit Noggrannhet: 1,8°C

Bosch Universaltemp

Bosch har ett enormt sortiment av diverse produkter. När det gäller mätinstrument har de allt från regelsökare till avståndsmätare. Föga förvånande har de flera alternativ när det gäller IR-termometrar. En av deras lite enklare modeller heter Bosch Universaltemp. Även om den är långt ifrån den mest avancerade IR-termometern i deras sortiment är den omåttligt populär och har fått väldigt goda omdömen. Inte minst från hemmafixare.

Bosch Universaltemp har ett mätområde på -30°C till +500°C. Den ger dig möjligheten att mäta temperaturen en gång eller kontinuerligt. För kontinuerlig mätning håller du bara knappen intryckt och flyttar termometern. Den har inte riktigt samma noggrannhet som de bästa alternativen. Men dess mätområde gör den lämplig för att få noggranna temperaturer för exempelvis frysar, fönster, pizzastenar och mycket mer.

En anledning att vi valt att presentera just Bosch Universaltemp är dess väldigt goda omdömen och recensioner. På Amazon har den exempelvis 4,6 av 5 i betyg. Denna har dessutom utmärkt sig i tester av IR-termometrar. Den fick exempelvis höga betyg i M3s test. Där lyfter de bland annat fram att den är gedigen och greppvänlig med en tydlig display.

Med tanke på att detta är en IR-termometer från ett kvalitetsmärke som Bosch är den förvånansvärt billig. Behöver du inte de mest avancerade funktionerna som kan erbjudas anser vi att detta är ett säkert val för de allra flesta hemmafixare.

Toppengrej att kolla temperaturer på olika ställen. Till exempel om det läcker värme på något ställe i huset eller man vill veta en temperatur någonstans som är svåråtkomligt.

Yngve, Amazon

Bosch GIS 1000 C

Mätintervall: -40°C till +1000°C Mätnoggrannhet IR: ±1,0°C Optik (förhållande mätavstånd: mätfläck): 50:1 Upplösning: 0,1°C Mätnoggrannhet relativ luftfuktighet: ± 2% Laserdiod: Laserklass 2, 635nm Strömförsörjning och driftstid: 10,8V LI (5h) / 4 x 1,5-V-LR6 (AA) (3h) Bildminne (antal bilder): >200 Dataöverföring: Micro-USB, Bluetooth, Bluetooth© Smart Stötskydd: 1 m Displaytyp: TFT LCD Storlek display: 2,8″ Arbetstemperatur: -10°C till 50°C

Bosch GIS 1000 C

Bosch har som sagt ett stort utbud av mätinstrument. Det finns också alternativ för både hemmafixare och professionella användare. Bosch GIS 1000 C är ämnad för de senare. Denna IR-termometer ingår i serien Bosch Professional och är en av de mest avancerade på marknaden. Inte rätt alternativ för dig som vill kolla om kolgrillen har rätt temperatur. Men är du en hantverkare som exempelvis jobbar mycket med isolering eller golvvärme kan detta vara den bästa IR-termometern på marknaden. 

Bosch GIS 1000 C har ett imponerande mätintervall på -40°C till +1000°C med en noggrannhet på ±1,0°C. Den är utrustade med en integrerad kamera för dokumentation av dina mätvärden. Du läser enkelt av resultaten på en LCD-skärm på hela 2,8″. Och med hjälp av bluetooth eller USB kan du sedan föra över dina mätvärden till en smartphone eller surfplatta.

Som du kanske redan förstår är detta ett instrument för proffs. Bosch GIS 1000 C kan vara extremt användbar om du exempelvis behöver exakta mätningar av rumstemperatur och relativ luftfuktighet. Har du dessa behov kan detta vara den bästa IR-termometern för dig. Den är dock inte billig men garanterat en av de mest avancerade och exakta modellerna på marknaden idag.

Ooni infraröd termometer

Mätningstemperatur: -32 – 600°C Användningstemperatur: 0 – 40°C Höjd: 13 cm Djup: 3 cm Vikt: 0.2 kg Bredd: 9 cm Typ av strömkälla: Batteridriven

Ooni infraröd termometer

En IR-termometer kan, som tidigare nämnts, ha flera användningsområden. Detta alternativ från Ooni har dock ett primärt användningsområde. Och det är att mäta temperaturen på din pizzaugn/pizzasten. Just Ooni är också mest känt för sina pizzaugnar som blivit väldigt populära i Sverige under senare år.

När det gäller Ooni pizzaugnar är de alla tillverkade så att de kan nå en temperatur på minst 450°C. Det är vad som krävs om du vill grädda en äkta napolitansk pizza. Deras pizzaugnar har blivit så populära att de nu tagit fram en helt egen IR-termometer. Den har så klart inte de mer avancerade funktionerna men ett brett mätintervall på -32°C till +600°C. Den är också enkel att använda och har väldigt goda recensioner. Inte minst på Amazon där den är en storsäljare.

Är du en hantverkare eller hemmafixare som vill identifiera hål i isoleringen är detta inte rätt IR-termometer för dig. Har du däremot en ugn från Ooni eller bakar napolitansk pizza kommer du antagligen bli mer än nöjd med detta alternativ. Utöver sin fullgoda mätintervall och användarvänlighet är den dessutom relativt billig.

Vanliga frågor om IR-termometrar

Har du aldrig ägt en IR-termometer kan det säkert finnas ett par frågor som gärna behöver få ett svar innan du väljer vilken modell du ska köpa. Nedan har vi försökt sammanställa svaren på några av de vanligaste frågorna som brukar dyka upp under köpprocessen.

När behöver man en IR-termometer?

En IR-termometer kan vara användbar vid många olika tillfällen för diverse typer av uppgifter. Allt från större industriella arbeten till enklare renoveringsarbeten. Exempelvis är en IR-termometer oumbärlig om du behöver kontrollera temperaturer på platser som är svåråtkomliga. Det kan handla om att identifiera värmeläckage kring fönster eller annan isolering. Även för att kontrollera golvvärme är en bra IR-termometer helt perfekt. 

Men det är inte bara för byggen och renovering som en IR-termometer kan vara ett bra instrument att äga. Om du grillar eller bakar pizza kan du snabbt få den exakta temperaturen på grillen eller ugnen. Även för att kontrollera vissa matvaror kan en IR-termometer vara mycket behjälplig. 

Vilka tillverkare av IR-termometrar är populära?

Det finns ett relativt stor utbud av IR-termometrar. Större tillverkare som Bosch har flertalet olika alternativ i sitt sortiment. Sen finns det också ett flertal lite mindre varumärken som är mer specialiserade på just mätinstrument. Vi tänker primärt på Fluke, Schneider Electric och Testo.

Hur bör jag tänka kring val av IR-termometer?

Det kanske viktigaste att tänka på är att IR-termometerns mätintervall och noggrannhet möter dina behov. Gör den det rekommenderar vi att du väljer ett alternativ från ett välrenommerat märke. Det finns en del billigare alternativ på marknaden men inte sällan får de också betydligt sämre omdömen.

Hur mycket kostar en IR-termometer?

Det går att hitta en bra IR-termometer för under 500 kr. Har du däremot lite mer avancerade behov och krav på noggrannhet kan det dock kosta betydligt mer.

Kan jag köpa min IR-termometer online?

Självfallet går det alldeles utmärkt att köpa din IR-termometer online. Flera av de bästa modellerna finns tillgängliga hos flera olika aktörer. Så glöm inte att jämföra priser och utvärdera eventuella kampanjer.

Källor & Test – IR-termometer

Då användningsområden för en IR-termometer är många har vi försökt att presentera ett varierat utbud i denna guide. Vårt urval har primärt styrts av omdömen och recensioner men även ett par mindre tester av IR-termometrar. Nedan har vi listat ett par exempel på källor som legat till grund för denna guide.

  • M3 – M3 har genomfört ett mindre test av olika IR-termometrar. Deras primära fokus var prisvärda alternativ för hemmafixare. En av deras testade modeller var Bosch Universaltemp. Den fick mycket goda betyg i deras test och lovordades bland annat för sin användarvänlighet. Du kan läsa det kompletta testet här.
  • Omdömen – I brist på större tester där modeller utsetts till “bäst i test” har omdömen varit viktigt för att styra vårt urval. Inte minst de omdömen och recensioner som finns tillgängliga på Amazon. Flera av alternativen vi presenterar här har där hundratals omdömen som har givit oss insikter kring både positiva och negativa egenskaper.
  • YouTube – Även YouTube har varit en betydande källa för denna guide. Det finns där mängder av recensioner och tester av olika IR-termometrar. Ett exempel är NEPA PizzaReviews recension av Ooni infraröd termometer som du kan ta del av nedan.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.2 / 5. Antal betyg: 16

Inga betyg ännu