Brödrost – Bäst i test

Planerar du att köpa en ny brödrost och är osäker på vilken som är bäst för dig? Här presenterar vi brödrostar som presterat bra i tester och som fått goda omdömen. Vi har valt är presentera lite olika alternativ gällande design, funktionalitet och pris. Så oavsett om du letar efter en brödrost för 4 skivor eller ett billigt men bra alternativ hoppas vi att du här finner lite inspiration.

🏅Bäst i test

Brödrost bäst i test

Bosch TAT8613

Bästa pris hos:

💛 Populär

Smeg TSF01 brödrost

Smeg TSF01

Bästa pris hos:

🏅Prisvärd

Electrolux EAT7800 brödrost

Electrolux EAT7800

Bästa pris hos:

🔔 4 skivor

Brödrost 4 skivor bäst i test

Dualit Lite 4 Slot

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Brödrostar utifrån test & omdömen

En riktigt bra brödrost är med stor sannolikhet önskad i de flesta svenska hem. Olika hushåll har dock olika preferenser så brödrostarna här skiljer sig en aning åt. Gemensamt är att de placerats sig bra i diverse “bäst i test” och fått bra betyg av sina användare. Så oavsett om du söker efter en modell för 2 eller 4 skivor vågar vi garantera att dessa alternativ hör till de bästa på marknaden.

Bosch TAT8613

Antal skivor: 2 Effekt: 860 W Sladdlängd: 110 cm Stoppfunktion: Ja Upptiningsfunktion: Ja Varmhållningsfunktion: Nej Vikt: 2 kg Bredd: 17 cm Höjd: 18,4 cm Djup: 31,3 cm Bruksanvisning: PDF

Bosch TAT8613

Bosch Styline är en modellserie av brödrostar som utvecklats under flera år. Bosch TAT8613 är den senaste i serien och är en mycket populär och storsäljande modell. Den har också varit med i flera tester av brödrostar och nästan alltid placerat sig i topp 3. Dessutom är den relativt billig vilket gör denna brödrost till ett säkert alternativ.

Bosch TAT8613 är en kompakt brödrost som enkelt får plats i de flesta svenska kök. Den har plats för två brödskivor men det går också att rosta lite tjockare bröd som exempelvis bagels. Bosch TAT8613 har även en liten ställning som går att fälla ut ovanför. Perfekt för dig som exempelvis enbart vill värma upp frukostfrallorna.

Rosttiden för Bosch TAT8613 är lite drygt 2 minuter om du kör den på medelstyrka. Helt ok enligt oss. Den har även stoppfunktion, upptiningsfunktion och en uttagbar smulbricka som underlättar rengöringen. Detta är en storsäljare som uppskattas för sin enkelhet och kompakta design. Tillsammans med ett bra pris gör det denna modell till ett av de bästa alternativen på marknaden. Det enda negativa vi kan komma på är dess design som trots allt känns lite tråkig.

Smeg TSF01

Antal skivor: 2 Antal rostningsnivåer: 6 Effekt: 950 W Återuppvärmningsfunktion: Ja Upptiningsfunktion: Ja Upptining: Ja Bagelfunktion: Ja Bredd: 31 cm Djup: 19.5 cm Höjd: 19.8 cm

Smeg TSF01

När det gäller stilren design är de få varumärken som är lika tätt förknippade med just detta som Smeg. Utöver denna retro brödrost tillverkar Smeg mängder av ikoniska köksredskap. Allt från blenders till glassmaskiner. Men utöver sin ikoniska design är Smeg TSF01 också en riktigt bra brödrost. 

Smeg TSF01 har plats för 2 brödskivor och har 6 olika rostningsnivåer. Den har även en bagelfunktion och upptiningsfunktion. För att vara så förknippad med design har Smeg TSF01 presterat väldigt bra i tester och läser du kundrecensioner är de allra flesta även mycket nöjda med dess funktionalitet. Ett riktigt bra val av brödrost samtidigt som det är en snygg detalj i köket som du inte kommer vilja gömma undan.

Som med de flesta andra köksredskap från Smeg finns TSF01 i ett flertal olika färger. Den lackerade ytterpanelen i stål finns faktiskt i hela tio olika färgalternativ. Samtliga med stilrena kromdetaljer. En riktigt snygg och bra brödrost helt enkelt. Tyvärr kostar den lite mer än jämförbara brödrostar men är design viktigt för dig kan detta vara den bästa brödrosten för just dig.

Älskar den! Så snygg och rostar brödet perfekt.

Gunill, TrustPilot

Electrolux EAT7800

Antal skivor: 2 Nedräkningstimer: Ja Maximal belastning: 980 W Sladdlängd: 1 m Bredd: 31.3 cm Djup: 19 cm Höjd: 20.2 cm Vikt: 2.3 kg

Electrolux EAT7800

Electrolux är kända för sin kvalité när det gäller köksredskap och har ett flertal brödrostar i sitt sortiment. Den som “står ut” lite extra är dock Electrolux Expressionist EAT7800. Detta är en brödrost med en uppskattad design och ett rostfritt hölje. Den har också presterat väldigt bra i tester och är dessutom riktigt billig för att vara en så uppskattad brödrost. Ett säkert alternativ för dig som vill ha en billig och bra brödrost.

Electrolux EAT7800 har en normal rosttid och en digital display som visar hur lång tid det är kvar innan bröden är färdigrostade. Den har även en uppskattad pausfunktion som gör att du kan kontrollera processen. Behöver brödet lite mer färg går det enkelt att återuppta rostningen. Till Electrolux EAT7800 medföljer även ett separat ställ som kan placeras ovanför rosten. Perfekt om du önskar tina upp bröd.

Detta är en billig och bra brödrost med riktigt goda omdömen. Den är dock inte en testvinnare men har ofta nämns som bästa budgetalternativ. Till dess nackdelar märks bland annat att den är relativt stor och dess hölje fläckas lätt ner av otåliga fingrar. Men på det stora hela är detta en riktigt bra brödrost till ett rimligt pris.

Dualit Lite 4 Slot

Antal skivor: 4 Öppning: 3,6 x 14,4 cm Effekt: 1100W-1200W Upptiningsfunktion: Ja Timerfunktion: Ja Höjd: 20 cm Bredd: 28 cm Djup: 31 cm

Dualit Lite 4 Slot

Ibland vill man rosta mer än två brödskivor åt gången. Som tur är finns det brödrostar som är utvecklade för fyra skivor. Bland de absoluta populäraste alternativen gällande brödrostar för fyra skivor märks framför allt Dualit Lite 4 Slot. Denna rejäla brödrost funkar utmärkt både för två och fyra skivor. Den får också väldigt bra omdömen och placerar sig oftast i toppen när de genomförs “bäst i test” av brödrostar.

Dualit Lite 4 Slot Toaster är på grund av sin funktionalitet en riktigt stor brödrost. Men samtidigt är dess retrodesign mycket uppskattad. Så har du bara plats för den kommer den förhoppningsvis vara ett bättre inslag i din inredning. När det kommer till brödrostningen tar det dryga 2 minuter att få fyra jämnt rostade brödskivor. En uppskattad detalj med Dualit Lite 4 Slot Toaster är att de faktiskt är två separata brödrostar. Detta möjliggör att rosta enstaka brödskivor utan att tomma fack värms upp i onödan.

Dualit Lite 4 Slot Toaster har även den övriga funktionalitet som önskas från en bättre brödrost. Exempelvis timmer- och upptiningsfunktion. Så Dualit Lite 4 Slot Toaster är vårt val när det gäller större brödrostar som klarar 4 skivor. Sen skadar det ju inte heller att den har en snygg design. En populär brödrost med snygg design är tyvärr oftast lite dyrare. Detta stämmer även för Dualit Lite 4 Slot Toaster. Men vill du ha det bästa och vill rosta många brödskivor åt gången kan detta mycket väl vara det mest attraktiva alternativet för dig.

Vanliga frågor om brödrostar

En brödrost är trots allt ett ganska vanligt och okomplicerat köksredskap. Det kan dock finnas en del frågor och funderingar inför ett inköp. Vi har därför här valt att försöka svara på några av de vanligaste frågorna kring just brödrostar.

Hur fungerar en brödrost?

En brödrost är en relativt okomplicerat konstruktion med värmeelement som värmer brödet från båda sidor. Brödskivorna hålls vanligtvis nere av en elektromagnet som sedan släpper upp dem efter en viss tid. De allra flesta brödrostar har olika lägen för att reglera värmen och på så sätt även rostningen. Lite bättre modeller har också funktioner som timer, upptining, värmehållning och möjlighet att rosta exempelvis bagels.

Vilka tillverkare av brödrostar är populära?

Brödrosten är ett av de vanliga köksredskapen och följaktligen finns det också mängder av varumärken och modeller med varierande design och funktionalitet. Svenska Electrolux är självfallet populärt i just i Sverige men numera ökar populariteten gällande brödrostar med lite mer retro design. Här utmärker sig framför allt Smeg och Dualit bland de mest populära varumärkena. 

Hur rengör jag min brödrost?

Utvändigt går det bra att torka av brödrosten med en fuktig trasa. Var noga med att kontrollera att kontakten är utdragen. När det gäller rengöring invändigt så har det allra flesta brödrostar en smulbricka som kan dras ur så att du kan göra dig av med de brödsmulor som samlats ihop. Är du osäker på hur du ska rengöra din brödrost rekommenderar vi att du kontrollerar dess bruksanvisning.

Vilken brödrost är bäst?

En brödrost som är “bäst i test” behöver nödvändigtvis inte vara det bästa alternativet för dig. Önskar du exempelvis rosta bagels behöver du kontrollera att detta är möjligt. Vissa önskar en brödrost som kan rosta 4 skivor och andra vill ha den absolut snabbaste. Det är med andra ord dina preferenser som avgör vilken den bästa brödrosten är för just dig. Det är just därför vi väljer att presentera flera olika alternativ som har gemensamt att de uppskattas av sina ägare genom positiva recensioner.

Går det bra att köpa en brödrost online?

Självfallet går det bra att köpa en brödrost online! De flesta populära modeller säljs av ett flertal aktörer så glöm inte att jämföra pris så du får den bästa möjliga “dealen”.

Källor & Test – Brödrost

För att kunna ge korrekta specifikationer har vi bland annat använt oss av data från återförsäljare. Gällande urvalet av brödrostar har vi till viss del använt oss av Prisjakt för att kontrollera tillgänglighet och till viss del popularitet. Vi har även tittat på ett flertal tester, nedan anges ett par av de vi anser vara mest fullständiga:

  • PriceRunner – I detta test från 2022 granskas 8 brödrostar utifrån funktion, design och användarvänlighet. Bäst i test blev Philips HD2628. Bosch TAT8613 tog andraplatsen och även Dualit Lite 4 Slot presterade bra och fick omdömet “Fin och jämn rostning. Snygg design. Bra med två olika på-spakar”. Testet finns att läsa här.
  • Råd & Rön – Råd & Rön har genomfört ett av de största svenska testerna av brödrostar. När testet uppdaterade 2024 hade de testat hela 28 olika brödrostar. Bäst betyg fick Graef TO 62. Smeg TSF01 var en av de testade brödrostarna och fick betyget 74 av 100. Vill du läsa hela testet finns det tillgängligt här.
  • Omdömen – Utöver tester av brödrostar har även omdömen och recensioner styrt vårt urval. En av våra primära källor för denna information har varit Amazon. Där finns det hundratals omdömen som lyfter både för- och nackdelar hos olika populära modeller.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal betyg: 9

Inga betyg ännu