Kompressor – Bäst i test

En kompressor kan ha många användningsområden. Inte minst som drivmedel till olika verktyg. Här tittar vi närmare på populära alternativ som antingen fått utmärkelsen “bäst i test” eller som fått mycket goda recensioner.

🏅Bäst i test

Kompressor - Bäst i test

DeWalt DPC6MRC

Bästa pris hos:

🔔 Tyst

Bästa kompressorn

Aerfast AC4504

Bästa pris hos:

🔔 Batteri

Batteridriven kompressor

Milwaukee M18 FAC-0

Bästa pris hos:

🔔 50 liter

Metabo Basic 250-50 W OF - Kompressor 50 liter

Metabo Basic 250-50 W OF

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Kompressorer utifrån test & omdömen

Kompressorn är ett mångsidigt verktyg/hjälpmedel som självfallet går bra att använda till att pumpa däck eller diverse rengöring. Men det är kanske främst som drivmedel till olika verktyg som kompressorn blir riktigt användbar. Det finns nämligen mängder av olika verktyg som drivs av tryckluft och då behöver du en kompressor. Bland några av de vanligaste verktygen som har alternativ som drivs med tryckluft märks bland annat spikpistolen, mutterdragaren, färgsprutan, fogpistolen och olika slipmaskiner.

Vilken kompressor som är bäst styrs så klart av dina behov och faktorer som kapacitet, maximalt arbetstryck etc. Oljesmord eller oljefri behövs också tas i beaktande. Här har vi valt att presentera lite olika varianter av populära kompressorer som alla är oljefria. De har också gemensamt att de fått väldigt goda omdömen.

DeWalt DPC6MRC

Max arbetstryck: 8 bar Motor: 1,5 hk, 1,1 kW Mått (LxBxH): 360 x 445 x 400 mm Vikt: 10,5 kg Tankvolym: 6 liter Luftmängd: 170 l/min Ljudtryck LWa 1sd: 97 / 1,5 dB Ljudtryck LPa 1sd: 77 dB

DeWalt DPC6MRC

DeWalt har ett relativt stort utbud av olika populära tryckluftsdrivna verktyg. Det är därför bara passande att de också har flera alternativ när det gäller kompressorer. Vi har valt att kika närmare på den förhållandevis lilla kompressorn DeWalt DPC6MRC. Anledningen till detta är att den är mycket populär, inte minst hos hemmafixare. Den har också presenterat väldigt bra i olika tester. Den fick bland annat utmärkelsen “bäst i test” av Gör Det Själv som testade sex mindre modeller.

DeWalt DPC6MRC är en något mindre oljefri kompressor med en tankvolym på 6 liter. Dess maximala lufttryck är 8 bar och den har en effekt på 1,5 hk. Perfekt för dig som behöver en kompressor för att driva exempelvis en spik- eller häftpistol. Den har har också justerbart tryck och är utrustad med manometer.

Med en tankvolym på 6 liter är detta antagligen inte en kompressor du ser så ofta i den stora verkstaden. Den är desto vanligare bland ambitiösa hemmafixare och snickare. Dess låga vikt och storlek gör den också enkel att ta med sig om du behöver. Den är förvisso inte den billigaste kompressorn på marknaden men vill du äga en populär testvinnare är DeWalt DPC6MRC ett säkert val du kommer kunna ha nytta av under många år.

Aerfast AC4504

Vikt: 11,5 kg Längd: 370 mm Höjd: 350 mm Bredd: 330 mm Volym: 4 liter Luftmängd: 45 liter/min Luftmängd, 6 bar: 28 liter/min Varvtal: 1420 Arbetstryck: 6-8 bar Effekt: 240 W Spänning: 230 V Ljudnivå: 58 dB

Aerfast AC4504

Aerfast, som numera är ett varumärke hos KYOCERA SENCO, är välkända för sina tryckluftsdrivna verktyg. Det har också ett flertal olika alternativ när det gäller kompressorer i sitt sortiment. Allt från lite mindre alternativ för hemmafixare till riktigt kraftfulla kompressorer som primärt är lämpade för yrkesanvändare. För denna guide har vi valt att titta närmare på Aerfast AC4504 som kanske är mest känd för att vara en mycket tystgående kompressor.

En kompressor kan tyvärr ha en så pass hög ljudnivå att någon form av hörselskydd kan vara att rekommendera. Så är dock inte fallet när det gäller Aerfast AC4504 som har en ljudnivå på 58 dB. Skillnaden mot andra liknande kompressorer är faktiskt avsevärd. För att få en bättre uppfattning kring hur tyst Aerfast AC4504 faktiskt är rekommenderar vi att du tittar på videon nedan.

Utöver att vara tystgående är Aerfast AC4504 en kompakt och bärbar kompressor som passar utmärkt till exempelvis mindre spikverktyg. Dess tank rymmer 4 liter och den har ett maximalt arbetstryck på 8 bar. Ett mycket bra alternativ för dig som önskar en lätt (väger bara 11,5 kg) och tyst kompressor. Dessutom anser vi den vara mycket prisvärd, inte minst med tanke på alla goda omdömen den fått.

Milwaukee M18 FAC-0

Drifttyp: Batteridriven Spänning: 18 V Max lufttryck: 9.31 bar Hastighet: 34 l/m vid 6.1 bar Tankkapacitet: 7.6 l Ljudnivå: 68 dB(A) Vikt: 14 kg

Milwaukee M18 FAC-0

Milwaukee M18 FAC-0 framstår som en pålitlig följeslagare för proffs inom bygg och hantverk. Denna batteridrivna kompressor kombinerar portabilitet med imponerande prestanda, en balans som är svår att uppnå. Omdömen och recensioner av M18 FAC-0 visar också att dess kompakta design inte kompromissar med kraften. Med en imponerande flödeshastighet hanterar den enkelt både spikning och uppblåsning. Den här kompressorn är utformad för användare som behöver effektivitet utan sladdar.

Trots dess styrkor, finns det dock utrymme för förbättring. En utmaning är batterikapaciteten. För längre arbetspass kan det krävas extra batterier, vilket kan vara en extra kostnad för användaren.

Specifikationerna talar sitt tydliga språk. Med ett maxtryck på över 9 bar och en tank på dryga 7 liter, möter den behoven för de flesta arbetsuppgifter. Dess robusta konstruktion tål tuffa arbetsmiljöer, vilket gör den idealisk för byggplatser.

Passar den för alla? Inte riktigt. Hobbyanvändare kan finna den överdimensionerad och dyra batterier kan vara en avskräckande faktor. Men för proffs som behöver pålitlig, trådlös effektivitet, är M18 FAC-0 ett utmärkt val enligt oss.

Sammanfattningsvis står Milwaukee M18 FAC-0 ut som en toppkandidat bland batteridrivna kompressorer. Den kombinerar kraft och portabilitet på ett sätt som få andra kan matcha. Dess robusthet och prestanda gör den till ett förstahandsval för proffs, trots vissa begränsningar gällande batteritid.

Metabo Basic 250-50 W OF

Insugningskapacitet: 220 liter/min Påfyllningskapacitet: 120 liter/min Max tryck: 8 bar Nominellt upptagen effekt: 1.5 kW Max varvtal: 2850 /min Behållarens storlek: 50 liter Ljudtrycksnivå (LpA): 82 dB(A) Ljudeffektsnivå (LwA): 97 dB(A) Kabellängd: 1,5 m Mått: 780 x 400 x 625 mm Vikt: 29 kg

Metabo Basic 250-50 W OF

Tyska Metabo har ett imponerande utbud när det gäller olika typer av kompressorer i sitt sortiment. Flera har utmärkt sig i olika tester och de har i regel väldigt bra omdömen. Vi har valt att presentera Metabo Basic 250-50 W OF då detta är ett alternativ med lite större tank och som lämpar sig lite mer åt yrkesanvändare än hemmafixaren.

Metabo Basic 250-50 W OF är ett rejält alternativ med en oljefri kolvkompressor som kräver minimalt med underhåll. Dess behållare rymmer 50 liter och den har en påfyllningskapacitet på 120 liter per minut. Den har ett reglerbart, anpassat arbetstryck och är utrustad med manometer. Den har även tryckbrytare med avlastningsventil vilket gör det enklare att starta den även i lite kallare väder. Då detta är en lite större kompressor väger den en hel del. Men med hjälp av hjul och handtag är den ändå relativt mobil.

Metabo har som sagt ett stort utbud av kompressorer som rankas väldigt högt i olika tester. Så om specifikationerna för Metabo Basic 250-50 W OF inte riktigt överensstämmer med dina behov finns det säkert andra alternativ i deras sortiment.

Vanliga frågor om kompressorer

Om du är på jakt efter en bra kompressor kan det säkert uppkomma en och annan fråga eller fundering i köpprocessen. Nedan har vi försökt svara på några av de vanligaste.

Vilka verktyg kan jag använda min kompressor med?

Även om det blir allt vanligare med batteridrivna verktyg är det många som uppskattar tryckluftsdrivna alternativ. Den kanske främsta anledningen till detta är att verktyget blir lättare om det inte har ett batteri som kan vara relativt tunga. Lite beroende på batteri och kompressor blir också drifttiden ofta längre med ett tryckluftsdrivet alternativ.

Så vilka är det vanligaste verktygen som kopplas till en kompressor? Vi skulle vilja hävda att det är olika tryckluftspistoler som exempelvis spikpistol, häftpistol, dyckertpistol, klammerpistol, blåspistol etc. Det är också relativt vanligt med tryckluftsdrivna mutterdragare, borrmaskiner och diverse slipmaskiner som exempelvis excenterslip, bandslip och den enstaka polermaskinen. Så en investering i en kompressor kan faktiskt driva de flesta verktygen en ambitiös hemmasnickare behöver. Sen går det ju förstås att använda en kompressor till andra saker än att driva verktyg.

Ska jag köpa en oljesmord eller oljefri kompressor?

Det är inte ovanligt att man delar in kompressorer i oljesmorda och oljefria alternativ. Vi har här valt att enbart presentera oljefria kompressorer. Oljesmorda kompressorer kräver mer underhåll och lämpar sig bättre för arbeten där du behöver mycket luft under långa perioder, till exempel för blästring. En oljefri kompressor är generellt sätt mycket behändigare när du exempelvis behöver använda någon typ tryckluftspistol. Dessutom behöver den inte heller stå vågrätt.

Hur stor kompressor behöver jag?

Det beror helt på vilka arbeten du planerar att utföra. För exempelvis mindre arbeten med en dyckertpistol eller klammerpistol är det fullt tillräckligt med ett arbetstryck på 6-8 bar och en tank på ett par liter. Jobbar du däremot i en verkstad och använder mutterdragaren regelbundet för lite tuffare uppgifter kommer du behöva en kompressor med lite högre kapacitet.

Vilka märken är populära när det gäller kompressorer?

Nästan alla större verktygsmärken som erbjuder tryckluftsdrivna verktyg har åtminstone ett par alternativ när det gäller kompressorer i sina respektive sortiment. Bland de mer populära varumärkena märks bland annat Einhell, Metabo, DeWalt, Stanley och Aerfast.

Hur mycket kostar en bra kompressor?

En bra och smidig kompressor för att driva din spik- eller dyckertpistol kostar runt ett par tusenlappar. Sen finns det kompressorer för yrkesanvändning som är betydligt mycket dyrare än så. Så det är lite svårt att säga hur mycket en kompressor kostar. Det beror helt på dina behov.

Källor & Test – Kompressor

Det finns ett stort utbud av olika typer av kompressorer men för denna guide har vi fokuserat på mindre alternativ som primärt används till olika verktyg. Vårt urval har primärt styrts av omdömen och diverse tester av kompressorer. Nedan listar vi några av våra främsta källor för denna guide:

  • Gör Det Själv – Vi har tagit del av flera mindre tester av enstaka modeller. Men det enskilt största testet av kompressorer vi har gått igenom är utfört av Gör Det Själv. De testade under 2024 sex olika alternativ från bland annat Metabo, Stanley och Einhell. I deras test granskade de respektive modells hastighet, uthållighet, påfyllningstid och buller. Om du vill läsa hela deras test kan du göra det här.
  • Omdömen – Utöver tester har omdömen styrt vårt urval. Vi har tittat på flera olika källor gällande omdömen, bland annat Amazon och diverse återförsäljares hemsidor. Från återförsäljare och tillverkare har vi även kontrollerat de specifikationer vi publicerat.
  • Prisjakt – Det finns som sagt ett stort utbud av kompressor. Flera alternativ som fått bra betyg på Amazons internationella sajter eller bra recensioner på YouTube finns dock inte tillgängliga hos svenska e-handlare. Vi har därför använt oss av Prisjakt för att kontrollera dels tillgänglighet och dels pris hos olika större svenska e-handlare.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal betyg: 23

Inga betyg ännu