Kompressor – Bäst i test

En kompressor kan ha många användningsområden. Inte minst som drivmedel till olika verktyg. Här tittar vi närmare på populära alternativ som antingen fått utmärkelsen “bäst i test” eller som fått mycket goda recensioner.

🏅Bäst i test

Kompressor - Bäst i test

DeWalt DPC6MRC

Bästa pris hos:

🔔 Tyst

Bästa kompressorn

Aerfast AC4504

Bästa pris hos:

💛 Bra val

Makita MAC610 - Oljefri kompressor

Makita MAC610

Bästa pris hos:

🔔 50 liter

Metabo Basic 250-50 W OF - Kompressor 50 liter

Metabo Basic 250-50 W OF

Bästa pris hos:

Kompressorer utifrån test & omdömen

Kompressorn är ett mångsidigt verktyg/hjälpmedel som självfallet går bra att använda till att pumpa däck eller diverse rengöring. Men det är kanske främst som drivmedel till olika verktyg som kompressorn blir riktigt användbar. Det finns nämligen mängder av olika verktyg som drivs av tryckluft och då behöver du en kompressor. Bland några av de vanligaste verktygen som har alternativ som drivs med tryckluft märks bland annat spikpistolen, mutterdragaren, färgsprutan, fogpistolen och olika slipmaskiner.

Vilken kompressor som är bäst styrs så klart av dina behov och faktorer som kapacitet, maximalt arbetstryck etc. Oljesmord eller oljefri behövs också tas i beaktande. Här har vi valt att presentera lite olika varianter av populära kompressorer som alla är oljefria. De har också gemensamt att de fått väldigt goda omdömen.

DeWalt DPC6MRC

Max arbetstryck: 8 bar Motor: 1,5 hk, 1,1 kW Mått (LxBxH): 360 x 445 x 400 mm Vikt: 10,5 kg Tankvolym: 6 liter Luftmängd: 170 l/min Ljudtryck LWa 1sd: 97 / 1,5 dB Ljudtryck LPa 1sd: 77 dB

DeWalt DPC6MRC

DeWalt har ett relativt stort utbud av olika populära tryckluftsdrivna verktyg. Det är därför bara passande att de också har flera alternativ när det gäller kompressorer. Vi har valt att kika närmare på den förhållandevis lilla kompressorn DeWalt DPC6MRC. Anledningen till detta är att den är mycket populär, inte minst hos hemmafixare. Den har också presenterat väldigt bra i olika tester. Den fick bland annat utmärkelsen “bäst i test” av Gör Det Själv som testade sex mindre modeller.

DeWalt DPC6MRC är en något mindre oljefri kompressor med en tankvolym på 6 liter. Dess maximala lufttryck är 8 bar och den har en effekt på 1,5 hk. Perfekt för dig som behöver en kompressor för att driva exempelvis en spik- eller häftpistol. Den har har också justerbart tryck och är utrustad med manometer.

Med en tankvolym på 6 liter är detta antagligen inte en kompressor du ser så ofta i den stora verkstaden. Den är desto vanligare bland ambitiösa hemmafixare och snickare. Dess låga vikt och storlek gör den också enkel att ta med sig om du behöver. Den är förvisso inte den billigaste kompressorn på marknaden men vill du äga en populär testvinnare är DeWalt DPC6MRC ett säkert val du kommer kunna ha nytta av under många år.

Aerfast AC4504

Vikt: 11,5 kg Längd: 370 mm Höjd: 350 mm Bredd: 330 mm Volym: 4 liter Luftmängd: 45 liter/min Luftmängd, 6 bar: 28 liter/min Varvtal: 1420 Arbetstryck: 6-8 bar Effekt: 240 W Spänning: 230 V Ljudnivå: 58 dB

Aerfast AC4504

Aerfast, som numera är ett varumärke hos KYOCERA SENCO, är välkända för sina tryckluftsdrivna verktyg. Det har också ett flertal olika alternativ när det gäller kompressorer i sitt sortiment. Allt från lite mindre alternativ för hemmafixare till riktigt kraftfulla kompressorer som primärt är lämpade för yrkesanvändare. För denna guide har vi valt att titta närmare på Aerfast AC4504 som kanske är mest känd för att vara en mycket tystgående kompressor.

En kompressor kan tyvärr ha en så pass hög ljudnivå att någon form av hörselskydd kan vara att rekommendera. Så är dock inte fallet när det gäller Aerfast AC4504 som har en ljudnivå på 58 dB. Skillnaden mot andra liknande kompressorer är faktiskt avsevärd. För att få en bättre uppfattning kring hur tyst Aerfast AC4504 faktiskt är rekommenderar vi att du tittar på videon nedan.

Utöver att vara tystgående är Aerfast AC4504 en kompakt och bärbar kompressor som passar utmärkt till exempelvis mindre spikverktyg. Dess tank rymmer 4 liter och den har ett maximalt arbetstryck på 8 bar. Ett mycket bra alternativ för dig som önskar en lätt (väger bara 11,5 kg) och tyst kompressor. Dessutom anser vi den vara mycket prisvärd, inte minst med tanke på alla goda omdömen den fått.

Makita MAC610

Max arbetstryck: 8 bar Motor: 1,1 hk, 0,8 kW Mått (LxBxH): 460x270x400 mm Vikt: 9 kg Tankvolym: 6 liter Ljudnivå: 88,3 dB Ljudtrycksnivå: 71,8 dB Maximalt flöde: 160 liter/min

Makita MAC610

Även Makita är ett varumärke med ett stort utbud av tryckluftsdrivna verktyg. När det gäller olika alternativ för kompressorer är utbudet dock inte lika stort. Men Makita MAC610 är en mycket populär kompressor som fått väldigt bra omdömen. Så om du har bra erfarenheter av Makita sedan tidigare tycker vi att du bör överväga detta alternativ.

Makita MAC610 är en oljefri kompressor som är lämpad för att driva bland annat dyckert-, klammer- och mindre spikpistoler. Den har en tankvolym på 6 liter och maximalt arbetstryck på 8 bar. Dess maximala flöde ligger på 160 liter per minut. Kanske inte kompressorn som är förstavalet i verkstaden men oftast fullt tillräckligt för hemmafixaren. Det är också en väldigt mobil kompressor.

Makita MAC610 väger endast 9 kilo och den har lättillgängliga handtag på båda sidor. Perfekt när du har jobb där du vet att kommer behöva röra dig över större ytor. Den är också relativt tystgående vilket bland annat underlättas av att den har gummifötter. Vi har inte tagit del av något större test av kompressorer där Makita MAC610 har ingått. Den har däremot bra omdömen och gillar du Makita kan detta vara rätt alternativ för dig.

Metabo Basic 250-50 W OF

Insugningskapacitet: 220 liter/min Påfyllningskapacitet: 120 liter/min Max tryck: 8 bar Nominellt upptagen effekt: 1.5 kW Max varvtal: 2850 /min Behållarens storlek: 50 liter Ljudtrycksnivå (LpA): 82 dB(A) Ljudeffektsnivå (LwA): 97 dB(A) Kabellängd: 1,5 m Mått: 780 x 400 x 625 mm Vikt: 29 kg

Metabo Basic 250-50 W OF

Tyska Metabo har ett imponerande utbud när det gäller olika typer av kompressorer i sitt sortiment. Flera har utmärkt sig i olika tester och de har i regel väldigt bra omdömen. Vi har valt att presentera Metabo Basic 250-50 W OF då detta är ett alternativ med lite större tank och som lämpar sig lite mer åt yrkesanvändare än hemmafixaren.

Metabo Basic 250-50 W OF är ett rejält alternativ med en oljefri kolvkompressor som kräver minimalt med underhåll. Dess behållare rymmer 50 liter och den har en påfyllningskapacitet på 120 liter per minut. Den har ett reglerbart, anpassat arbetstryck och är utrustad med manometer. Den har även tryckbrytare med avlastningsventil vilket gör det enklare att starta den även i lite kallare väder. Då detta är en lite större kompressor väger den en hel del. Men med hjälp av hjul och handtag är den ändå relativt mobil.

Metabo har som sagt ett stort utbud av kompressorer som rankas väldigt högt i olika tester. Så om specifikationerna för Metabo Basic 250-50 W OF inte riktigt överensstämmer med dina behov finns det säkert andra alternativ i deras sortiment.

Vanliga frågor om kompressorer

Om du är på jakt efter en bra kompressor kan det säkert uppkomma en och annan fråga eller fundering i köpprocessen. Nedan har vi försökt svara på några av de vanligaste.

Vilka verktyg kan jag använda min kompressor med?

Även om det blir allt vanligare med batteridrivna verktyg är det många som uppskattar tryckluftsdrivna alternativ. Den kanske främsta anledningen till detta är att verktyget blir lättare om det inte har ett batteri som kan vara relativt tunga. Lite beroende på batteri och kompressor blir också drifttiden ofta längre med ett tryckluftsdrivet alternativ.

Så vilka är det vanligaste verktygen som kopplas till en kompressor? Vi skulle vilja hävda att det är olika tryckluftspistoler som exempelvis spikpistol, häftpistol, dyckertpistol, klammerpistol, blåspistol etc. Det är också relativt vanligt med tryckluftsdrivna mutterdragare, borrmaskiner och diverse slipmaskiner som exempelvis excenterslip, bandslip och den enstaka polermaskinen. Så en investering i en kompressor kan faktiskt driva de flesta verktygen en ambitiös hemmasnickare behöver. Sen går det ju förstås att använda en kompressor till andra saker än att driva verktyg.

Ska jag köpa en oljesmord eller oljefri kompressor?

Det är inte ovanligt att man delar in kompressorer i oljesmorda och oljefria alternativ. Vi har här valt att enbart presentera oljefria kompressorer. Oljesmorda kompressorer kräver mer underhåll och lämpar sig bättre för arbeten där du behöver mycket luft under långa perioder, till exempel för blästring. En oljefri kompressor är generellt sätt mycket behändigare när du exempelvis behöver använda någon typ tryckluftspistol. Dessutom behöver den inte heller stå vågrätt.

Hur stor kompressor behöver jag?

Det beror helt på vilka arbeten du planerar att utföra. För exempelvis mindre arbeten med en dyckertpistol eller klammerpistol är det fullt tillräckligt med ett arbetstryck på 6-8 bar och en tank på ett par liter. Jobbar du däremot i en verkstad och använder mutterdragaren regelbundet för lite tuffare uppgifter kommer du behöva en kompressor med lite högre kapacitet.

Vilka märken är populära när det gäller kompressorer?

Nästan alla större verktygsmärken som erbjuder tryckluftsdrivna verktyg har åtminstone ett par alternativ när det gäller kompressorer i sina respektive sortiment. Bland de mer populära varumärkena märks bland annat Einhell, Metabo, DeWalt, Stanley och Aerfast.

Hur mycket kostar en bra kompressor?

En bra och smidig kompressor för att driva din spik- eller dyckertpistol kostar runt ett par tusenlappar. Sen finns det kompressorer för yrkesanvändning som är betydligt mycket dyrare än så. Så det är lite svårt att säga hur mycket en kompressor kostar. Det beror helt på dina behov.

Källor & Test – Kompressor

Det finns ett stort utbud av olika typer av kompressorer men för denna guide har vi fokuserat på mindre alternativ som primärt används till olika verktyg. Vårt urval har primärt styrts av omdömen och diverse tester av kompressorer. Nedan listar vi några av våra främsta källor för denna guide:

  • Gör Det Själv – Vi har tagit del av flera mindre tester av enstaka modeller. Men det enskilt största testet av kompressorer vi har gått igenom är utfört av Gör Det Själv. De testade under 2021 sex olika alternativ. I deras test granskade de respektive modells hastighet, uthållighet, påfyllningstid och buller. Bäst betyg i deras test fick DeWalt DPC6MRC. Även Metabos POWER 180-5 W OF fick bra betyg. Om du vill läsa hela deras test kan du göra det här.
  • Omdömen – Utöver tester har omdömen styrt vårt urval. Vi har tittat på flera olika källor gällande omdömen, bland annat Amazon och diverse återförsäljares hemsidor. Från återförsäljare och tillverkare har vi även kontrollerat de specifikationer vi publicerat.
  • Prisjakt – Det finns som sagt ett stort utbud av kompressor. Flera alternativ som fått bra betyg på Amazons internationella sajter eller bra recensioner på YouTube finns dock inte tillgängliga hos svenska e-handlare. Vi har därför använt oss av Prisjakt för att kontrollera dels tillgänglighet och dels pris hos olika större svenska e-handlare.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.6 / 5. Antal betyg: 19

Inga betyg ännu